Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
76657
View
689
Reply

SBP/MRSM/Elite Schools : update - 6600 Dapat ke SBP 2010 -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 11-11-2008 08:50 PM | Show all posts
mmm.....

3 hari lagi anak dara saya balik rumah..... penatlah bergaduh dengan dia nanti ni.....

plan nak bawa anak2 cuti (sambil kerja) kat cherating.... pastu start ke kelas n latih tubi......

apa pulak plan u ols untuk anak2 esp yang kat SBP bila dorang pulang utinanti?

share le sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 10:04 PM | Show all posts
Br amik my eldest balik from hostel ptg td. Alkisahnya Monday last week dah boleh balik tp this son of mine tersangat le aktif. Thn ni saja dia dah sampai ke Thailand, Indonesia n br balik dr Terengganu n Kelantan. Tak amik few subjects masa Ujian 2 sbb ada program di Pahang. Luckily masa final exam recently takde any program. Itupun dia complain td patutnya terpilih utk BTN di Perlis tp nama digugurkan sbb dia terlibat dgn program lain masa cikgu dia submit nama dulu.

Masa cuti pertengahan tahun....ada le dlm 4 hari je kat rumah....the rest kat Kedah. Adeh laaaa. This year form 4. I told him on our way back td.....next year.....kurang2kan lah. He smiled and busily told me that must be back in school 9 days before the school reopens for 2009.

About tidur tu mmg tak boleh nak cakap apa dah. Kekadang after subuh, dia tidur. Bgn pkl 2 ptg tanya "what's for breakfast?".
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2008 12:21 AM | Show all posts
ni my life kat SBP dulu.
skola kat kedah,parents kat kl.anak sulung..

mmg ayat paling glamer time cuti = " QADA' TIDO.." hehehe.mmg balik umah je,badan auto je nak recharge bateri..mmg xdpt nak elak laa..leh kata semua org cenggitu..

prep malam plak,mmg la xde cikgu.. prefect je skali skala akan pantau kelas. kiranya students kena independent laaa.nak elajar ke,nak karang surat cinta ke,nak melawat kelas sebelah nyebelah ke. xkan la cikgu nak keja 24jam kot...

psl koko lak.hmm,rasanya koko ni leh tentukan social status gak kat sbp. takat result je gempak,watpe? sbb kitorg dah tau nnti nak apply U,masing2 result gempak..so yg nak bezakan, aktiviti luar la..sbb mmg skoler Petronas, Telekom dia akan anta direct ke skola.so cikgu akan select few students, bukan open application (xtau la skang camne). dan lagipun,xtvt luar ni la yg make life fun.xkan nak dok skola je..lg best,klu xtvt tu ade inter-SBP..leh kenal2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2008 02:24 AM | Show all posts
Originally posted by kashaz at 13-11-2008 12:21 AM
ni my life kat SBP dulu.
skola kat kedah,parents kat kl.anak sulung..

mmg ayat paling glamer time cuti = " QADA' TIDO.." hehehe.mmg balik umah je,badan auto je nak recharge bateri..mmg xdpt n ...



my girl minggu ni ada cheerleading competition.... baru cal kata grup dia champs again, and english debate, inter house and lawan the nearest sbp...... sempat lak call me mintak points

malam tadi call suruh prepare jemput friday ni... and bawak kfc ke pizza ke for her cs (college sister) yg now tgh sit for spm..... okay la, the cs ni very helpful..... family jauh kat trengganu....

she dropped in the final exam. dah agree dgn dia on her plans to buck up masa cuti. next yr pmr..... oklah ada target utk revision...

[ Last edited by  macademia at 13-11-2008 02:26 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2008 10:20 AM | Show all posts

Balas #45 macademia\ catat

my daughter pun drop teruk final exam ni (kertas pihak SBP sediakan) dioragn ari tu periksa serentak seluruh malaysia.(form 4) dia memang gila taun ni ngan koko.
dia participate in F1 in school (sampai national level dpt 2 award), presiden kelab komputer, pemantun sekolah (no 2 negeri) prefect, ajk kelab pembina, main gak tuk hoki sekolah alahai kitoragn panggil dia gipang(gila pangkat)
tuk apa-apa event dia memang jadi MC kadang letih nengok. kem sana-sini.
so next year SPM kena slow sikit cam jawatan kelab tu sampai june je kut.
so kena work harder selasa ni jumpa tutor dia (breakfast meeting sesi suai kenal dulu) the next week tu start tuition.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2008 08:48 AM | Show all posts
6,100 layak ke sekolah asrama penuh
Oleh Khairina Yasin dan Amin Ridzuan Ishak



KETUA Pengarah Pelajaran Datuk Alimuddin Mohd Dom
menunjukan Analisis Data Keputusan Ujian Pencapaian
Sekolah Rendah (UPSR) 2008 ketika sidang media di Putrajaya, kelmarin.


Murid luar bandar diutama berikutan saingan sengit 92,800 pemohon untuk sesi 2009

KUALA LUMPUR: Hanya 6,100 daripada 46,461 murid yang mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini, berpeluang memasuki sekolah berasrama penuh (SBP) Kementerian Pelajaran bagi melanjutkan pelajaran ke peringkat sekolah menengah.


Selain jumlah itu, Mara menyediakan 5,320 tempat kepada lulusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini bagi memasuki Tingkatan Satu di 38 Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) seluruh negara, bagi sesi persekolahan tahun depan.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata jumlah tempat yang terhad itu, berbanding jumlah pelajar cemerlang bakal menyaksikan persaingan sengit bagi merebut tempat ke SBP.

"Sejumlah 48 SBP di seluruh negara hanya dapat menampung seramai 6,100 pelajar Tingkatan Satu pada sesi persekolahan akan datang.

Itu belum lagi dikira pelajar yang memohon kerana kami menerima sebanyak 92,800 permohonan.

"Jadi, sudah tentu persaingan mendapatkan tempat dijangka sengit berikutan keinginan ibu bapa mahukan anak mereka belajar di SBP kerana kualiti ditawarkan di sana cukup baik.

"Kementerian sedang melakukan pemilihan pelajar yang sesuai dengan satu penilaian khas akan dilakukan bagi menentukan sama ada mereka benar-benar layak belajar di SBP," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam.

SBP meliputi sekolah menengah sains, sekolah berasrama penuh integrasi dan sekolah menengah agama persekutuan.

Keputusan UPSR 2008 yang diumumkan kelmarin, menunjukkan keputusan dicatatkan adalah lebih baik daripada purata lima tahun sebelumnya dengan 46,641 pelajar atau 9.2 peratus mendapat gred A dalam semua mata pelajaran.

Mengulas lanjut berhubung penilaian bakal dilaksanakan, Alimuddin berkata, pihaknya akan menilai berdasarkan empat aspek utama iaitu pencapaian akademik, taraf pendapatan serta lokasi tempat tinggal, kokurikulum dan bakat kepemimpinan.

"Keputusan sama ada murid itu layak atau tidak diketahui sebelum sambutan Krismas, 25 Disember ini.

"Bagaimanapun, suka dinyatakan bahawa kami akan memberi keutamaan kepada murid luar bandar untuk memberi peluang kepada mereka yang kekurangan kemudahan pendidikan berbanding dinikmati penduduk di bandar," katanya.


Ketua Pengarah Mara, Datuk Nam Marthinim dalam satu kenyataan, berkata jumlah yang ditawarkan ke MRSM meningkat 220 tempat berbanding 5,100 tahun ini berikutan pembukaan dua MRSM baru iaitu MRSM Betong, Sarawak dan MRSM Bentong, Pahang yang dijangka akan memulakan sesi pengajian Januari depan dengan sasaran pengambilan kumpulan pertama seramai 100 hingga 150 pelajar.

"Tiada syarat pemilihan baru diperkenalkan dengan syarat sedia ada menetapkan calon mestilah warga negara dan mencapai 5A dalam UPSR 2008," katanya.


Beliau berkata, permohonan kini dibuka dan calon yang layak boleh mengemukakan permohonan dengan mendapatkan borang di semua pejabat Mara negeri dan daerah seluruh negara, manakala semakan boleh dibuat pada minggu terakhir Januari.


*****************************************************************************

baguslah bagi keutamaan pada murid2 di luar bandar sana --
dan pada yang tak dapat ke SBP.. not the end of the world -
banyak lagi sekolah2 yang bagus.. --   actually semua sekolah pun
bagus -- jika kita berusaha...   pergi SBP pun tapi pemalas, main2 aje-
tak berusaha... tak jadi apa juga --

pada yang berjaya tu nanti - tahniah - jangan pula yang tak berjaya
ibu bapa pulak yang lagi sebuk dan kecewa --  encourage la anak2 tu -
banyak advantage juga tidak pergi ke SBP..just as there's some advantage
to go to SBP -  semua tu arguable... tapi yang paling penting -
murid2 itu sendiri... usaha rajin tekun tawakkal - insyaallah berjaya la tu -
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2008 09:02 PM | Show all posts
Originally posted by arasham at 13-11-2008 10:20 AM
my daughter pun drop teruk final exam ni (kertas pihak SBP sediakan) dioragn ari tu periksa serentak seluruh malaysia.(form 4) dia memang gila taun ni ngan koko.
dia participate in F1 in school  ...



ok la tu. mac suka kids yg allrounder.... bukan mengadap buku semata2....

bab merosot tu.... kena slow talk and motivate selalu la tu....

my girl pmr tahun depan... tapi dia dah kata dia akan busy dgn preparation for wind orchestra.... mmm.... nampaknya mac kena ingat2kan dia selalu.....

arasham.... bestla tu ada personal tutor for her. Tempat mac tak adala..... ni pikir nak hantar tuition biasa tapi mac kena checkla whether its good or not....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 03:03 AM | Show all posts
ikt pngalaman ak la, my parents support ak ngan dtg mlwat ak pling xpn dlm sbln ader la 1 ke 2 kali mlawat.. tu pn da ckup bg ak, mnunjukkan diorg concern ngan ak..

n klo bab blaja, dun wori lah, klas prep byk siot, mhu nk tmuntah ak dlu....
tp still parents kna amik thu la sal their child's achievement. bkan aper snan nk spot kot ader kemorosotan pencapaian ker. snan parents leh intervene, tye nape jd cmtu, n work together wif the child and the teacher in order to solve it.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 10:45 AM | Show all posts

Balas #402 iman_kasih\ catat

kalau ikut masa ana call pejabat mara ...tanya dia org 4A leh mai amik borang tak ( ana kan target anak ana 4A je)...pegawai mara tu ckp tak leh..borang hanya akan dikeluarkan utk yg dapat 5A shj.

Tapi according to my son, the next day after result kuar, cikgu ada bg borang MARA kat students yg dapat 4A 1B. Tapi borang tu tak sama macam borang yang kita org amik kat pejabat mara.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 04:04 PM | Show all posts

sbp

Originally posted by anasue at 16-11-2008 10:45 AM
kalau ikut masa ana call pejabat mara ...tanya dia org 4A leh mai amik borang tak ( ana kan target anak ana 4A je)...pegawai mara tu ckp tak leh..borang hanya akan dikeluarkan utk yg dapat 5A shj ...



setahu aku memang boleh...memang priority depa bagi kat 5A tapi 4A 1b pun depa pertimbangkan jugak...janji jgn subje sains B...kalau tu memang payah sikit aku rasa...klalau terpaksa ko pi la panjat hq mara tu...lagipun biasanya depa ni ada 2nd,3rd intake....tapi anak ana dapt 5A kan..so takde masalah kot...kalau rezeki dia kat mrsm insyaallah dia dapat la tu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 05:38 PM | Show all posts
sy yg ex sbp pun xde sebagus anak2 forumer kt cni..aktif sana sini..sib baik lepas masuk uni gak

qada tdo tu mmg perkara wajib balik umah
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 05:54 PM | Show all posts
Originally posted by iman_kasih at 16-11-2008 04:04 PM



setahu aku memang boleh...memang priority depa bagi kat 5A tapi 4A 1b pun depa pertimbangkan jugak...janji jgn subje sains B...kalau tu memang payah sikit aku rasa...klalau terpaksa ko pi l ...



setahu mac siapa 4as yg masuk mrsm...... dia masuk pakai cable.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 06:07 PM | Show all posts

After UPSR..... what next?

After anak2 selesai mendapat keputusan UPSR, immaterial dapat keputusan apa.... parents ada options to send to which sekolah menengah...

1. borang SBP dah lama hantar, now tinggal keputusan ajer....
2. Borang MRSM dah keluar..... kepada yg memohon, mesti sibuk pergi ke sekolah utk tandatangan guru besar dan dicopkan sijil2.....
3. Semua students kat sekolah anak mac dapat surat tawaran ke skolah menengah yg terletak disebelah sekolah mereka..... dapat last friday on bila nak daftar..... tawaran ini jika diisi borang kira automatic dapatla.....
4. borang sekolah bestari, one of the best in town.... juga dah keluar, but mac tak ambik borang ni..... this school go for students yg pernah wakil sekolah in both koko and sports. Siapa pernah wakil negeri juga ada peluang masuk walaupun tak byk A....
5. My girl now tgh interview masuk one private boarding school.....
6. Sekolah2 agama yg bawah jabatan pelajaran negeri pun dah keluarkan borang.
7. Begitu juga sekolah2 agama yg private...
8. kawan mac tengah find out info on several sekolah menengah harian.... which has good teachers, how does the school perform in PMR, SPM.... whether the school is active koko wise.....


Hari isnin ni mac nak ke sekolah utk prepare borang mrsm..
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 06:39 PM | Show all posts

Balas #398 mamashima\ catat

thanx mamashima, sebenarnya saya sbg seorg ibu amat berbangga dgn pencapaian anak walaupun dia tak dpt a pun, krn kita melihat kesungguhan anak dlm mengejar cita2nya dgn belajar bersungguh2 tanpa perlu dipaksa, sentiasa solat, mengaji dan sembahyang hajat, yg terharunya apabila dpt result bahasa inggeris b, memang dia tak sangka betul, sebenarnya anak sy memang bahasa inggerisnya selalu dpt a, teacher dia pun terkejut dgn result tersebut, macam tak pecaya lak, so to hazel23 thanx for your galakan agar kitorang buat semakan balik, rasanya mcm ada yg tak kena
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 06:44 PM | Show all posts
baru balik dr pejabat mara, tak dapat pun ambik borang sbb 4a 1b, menangis lagi anak i, sebak rasa dada melihat air mata anak mengalir dr hari khamis lagi tak happy2....dah habis cara rasanya pujuk anak, hr jumaat ke kl utk menghiburkan hati anak, pegi klcc, aquaria, tapi bila balik terengganu semalam, still sedih lagi. Kdg2 rasa bangga gak dgn kesungguhan anak mentafsir kepentingan pelajaran utk masa depan, actually upsr ni penting sbb ia akan menentukan di mana kita akan belajar utk sekolah menengah, kalau elok sekolah tu (sbp) lagi cemerlang pencapaian... tu yg anak tension sgt takut tak dpt ke sbp
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 07:11 PM | Show all posts
kelasssssssssssssss
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 07:24 PM | Show all posts
sok nak antar borang mrsm harap2 dpt..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 08:16 AM | Show all posts

Reply #408 fiska96's post

Mara memang tak kuarkan borang untuk those yang dapat 4A 1B
Tapi cuba you call and tanya kat sekolah sebab according to my son, cikgu ada tanya kat student yang dpt 4A about borang mara ni a day after result kuar. Tapi borang yang dikeluarkan tak sama ngan yang kita amik kat pejabat mara.
You cuba tnya ye...if anak u anak lelaki ana rasa chances tinggi.

Memang....mac....ramai yang masuk MRSM guna cable ....My daughter nye kawan masuk mara dengan 3A 2 B je...tapi...susah dia nak kejar bebudak lain
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 08:17 AM | Show all posts
Kat malaysia ni SBP yang ok apa yek?..selain dari sek sains and mara
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2008 09:36 AM | Show all posts
anak saya tak nak minta pun borang MRSM. Dia nak pergi ekolah proje khas dan kalau ada rezeki, lepas PMR baru dia nak masuk MRSM. I ikutkan aja, tp bagi dia syarat, jgn salahkan maka ayah kalau menyesal tak masuk borading school nnt. Sebenarnya aku nak groom dia jadi medical officer, supaya dia boleh tolong orang, kakak dianak jadik nurse, dia biarlah jadi MO pulak. Apa apa pun aku doakan yg terbaikla utk mereka.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list