Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
76634
View
689
Reply

SBP/MRSM/Elite Schools : update - 6600 Dapat ke SBP 2010 -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 28-11-2008 10:18 AM | Show all posts
Originally posted by tuahayam at 28-11-2008 08:52 AM
kelmarin.. sorang murid saya dah dpt tawaran ke sekolah sukan...



teringat few months back, cikgu anak mac frust sangat bila anak mac taknak ambik borang untuk sekolah seni.....

Cikgu tuah, your murid tu excel sukan bidang apa?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 12:10 PM | Show all posts
pernah mewakili negeri dalam bola sepak...

tp sebenarnya ada sorang lagi yg lebih layak.. tp nama dia direject oleh pihak majlis sukan... sbb budak ni pernah tak hadiri kem sukan pada tahun lepas.. so terus nama budak ni diblack list.. kesian gak.. tp nak wak camne..

kalu tak 2 org dah yg dpt sek sukan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 03:06 PM | Show all posts

Reply #161 macademia's post

Sek seni?
anak ana pun ada tnya ana pasai ni....ana ckp tak yah...
(kelayakan minima sek ni 2A kot..)...tak yah laa seni seni....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 04:54 PM | Show all posts
Originally posted by anasue at 28-11-2008 03:06 PM
Sek seni?
anak ana pun ada tnya ana pasai ni....ana ckp tak yah...
(kelayakan minima sek ni 2A kot..)...tak yah laa seni seni....



mac pun ckp anak mac, treat it as a hobby jer....

tapi cikgu seni dia frust la, sbb dia dah lama ajar anak mac, anak mac pulak the type yang 24jam nak melukis ajer,,,, sukala dia groom anak mac..... esp bila anak mac selalu menang..... CIkgu ni bila tgk anak2 mac tunggu van (van mmg lambat tunggu budak sek men) dia call mac suruh anak mac masuk studio seni sementara van belum dtg. Dia ajar la apa2...... bukan anak mac ajer..... kids lain yg minat seni pun dia buat camtu....

entrance masuk is 3A2B. Tapi interview nak masuk tu.... quite proffesional tau.... macam ala2 nak masuk kys..... tapi kys buat 4 hari.... yg interview sek seni tu buat sehari ajer......  (kawan anak mac beritahu. Dia hantar borang pun sbb mak dia nak test saham dia jer.....)
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 08:17 PM | Show all posts
ibu bapa leh check sama ada anak mereka telah memohon atau tidak dalam Sek Asrama Penuh. Klik di link dibawah

http://apps.emoe.gov.my/sst1online2008/semakan_pencalonan_sst1/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 08:38 PM | Show all posts
Cikgu tuah...ana dah chek dah last week.....ada nama anak ana...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 09:08 PM | Show all posts
mac pun dah check.... baru prasan..... nama2 budak yg tak dapat 5A pun ada.... yela as long as hantar borang before result kan....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2008 01:25 PM | Show all posts
hari ini kerajaan terenganu menyiarkan nama semua murid berserta sekolah yang mendapat 5A dalam UPSR baru ini dalam paper berita harian ..


dan trg berjaya mengekalkan negeri terbaik pencapaian 5A selama 8 thn berturut-turut termasuk dlm tahun ini...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2008 12:36 AM | Show all posts
Tahniah cikgu tuah.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2008 09:38 PM | Show all posts
Aku baca cerita2 korang macam susah pulak korang atau anak2 korang nak masuk SBP/MRSM. Aku dulu naper senang sangat ek? Sampaikan filter pun tak begitu ketat.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2008 10:30 PM | Show all posts

Reply #170 Muntz's post

heheheh..dulu berapa ramai yang dapat 5A? rasanya payah nak dapat dalam jumlah yang ramai terutama di luar bandar. nak dibanding pun kemudahan dulu dengan sekarang pun berbeza.

jadi bila dah ramai, maka persaingan pun tentu la hebat. saringan pun makin ketat.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2008 12:18 AM | Show all posts
yer lah kan..skang ramai pelajar yg pandai2..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2008 12:37 AM | Show all posts
Originally posted by Muntz at 30-11-2008 09:38 PM
Aku baca cerita2 korang macam susah pulak korang atau anak2 korang nak masuk SBP/MRSM. Aku dulu naper senang sangat ek? Sampaikan filter pun tak begitu ketat.



Janganla cakap time dulu, 5 yrs ago and now pun byk bezanya..... competition dasyat
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2008 12:38 AM | Show all posts
Originally posted by tuahayam at 29-11-2008 01:25 PM
hari ini kerajaan terenganu menyiarkan nama semua murid berserta sekolah yang mendapat 5A dalam UPSR baru ini dalam paper berita harian ..


dan trg berjaya mengekalkan negeri terbaik pencapa ...


dah tgk tadi..... wow even from there boleh tengok inisiative jabatan pelajaran negeri......

salute sangat......... patutla 8 tahun berturut2.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 10:24 AM | Show all posts
Hari ni kat penang..surat utk penempatan anak ke control school...ana tak pi amik lagi..esok baru nak p amik
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 06:40 PM | Show all posts
bila result MRSM nak kuar
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 08:07 PM | Show all posts

Reply #176 kurusss's post

biasanya bulan 2 atau akhir bulan 1 baru dpt tahu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2008 08:39 PM | Show all posts


just wanna share something regarding boarding schools  and sekolah elite ni -
datang dari boarding school juga and as well 2 of my sisters (plus a cousin) are teaching in
boarding school -  

kita ada bincang last few days about this - masa bercuti kat resort -
dan they mentioned about how lucky some students (especially yang
kat luar bandar) dapat masuk SBP ni -

yang nak anak depa masuk - tak payah sebutla.. memang ribu2 ---

tapi - banyak juga cases yang students yang tak sanggup nak stay
or even parents yang minta anak depa dikeluarkan dari SBP -
beria ia sungguh - bagi nasihat macamana pun  berkeras juga
nak keluar dari SBP -

tu satu case -

case yang lain -
just so parents kat sini jangan terlalu taksub dengan SBP juga-
kerana tak semua yang datang kat SBP tu terjamin academic depa -

they mentioned - hantar sekolah elite sekarang pun susah juga nak dapat
kalau tak ada good co co - chances are slim

elite school macam Sri Bintang, St John's, VI, SAB memang jadi tumpuan
parents yang tak nak anak depa masuk SBP -  and actuallly some of the students
there even fare better than students dari SBP

SBP yang dah tak masuk top 5 - MCKK - memang saya terkejut gak - tapi
judging from result yang SBP keluarkan (my sister showed that to me)
jatuh dah MCKK ni... STF pun jatuh...  TKC still not bad  dan yang top
sekarang ni  Sek Sains NS (ambil form 4 aje) - kat mana tu - saya pun dah lupa
tapi  most of the school yang top 5 - yang ambil form 4 -
macam KISAS -

anyway - reason saya share ni - cuma nak beritahu kawan2 forum members kat sini -
don't be too worried kalau anak dah dapat 5A - tapi tak dapat ke SBP - hantar
sekolah biasa - (dan kalau dapat elite school / controlled school / kluster school) then
that's a bonus actually -

yang penting - anak dapat pendidikan - anak belajar dengan tekun - dan involve
in many coco activities juga - di samping maju dalam pelajaran masing2 -
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 09:02 PM | Show all posts
<br />
just wanna share something regarding boarding schools  and sekolah elite ni -<br />
datang dari boarding school juga and as well 2 of my sisters (plus a cousin) are teaching in<br />
boarding school -  ... [/quote]<br />


mac memang cari ranking top 10 pmr and spm..... yes u r rite.... yg tops selalu sbp yg ambik form 4. SMS selangor pun not bad, and they tak ambik form4 semata2.



As parents kita kena tau la.... sekolah apa yg elok kat tempat kita. My back up harian school is not the best school in the state... but no2. Sebab sekolah no1 tu byk social problems la.....

Sama jugak kat kl kan.... my anak buah kat sbu..... hmm..... takut tengok social life they all...


Sebenarnya satu jer..... parents mesti ambik tau hal anak2..... immaterial where they study....

[ Last edited by  macademia at 11-12-2008 09:05 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2008 09:20 AM | Show all posts

Reply #178 dexa's post

sekolah2 baru tu mostly amik tapak sbp yg dah pindah tempat lain.  contohnya, sains seremban tu i think sekolah yg amik tapak lama sdar tu (jln sikamat). now sdar dah pindah tapak baru sg gadut.  sains alam shah yg amik tapak lama sas (sekolah alam shah) kat bdr tun razak/cheras tu. sas dah pindah putrajaya nama jadi sekolah sultan alam shah.  sekolah sains seri puteri is the new school yg amik tapak lama sekolah seri puteri (SSP) kat jln kolam ayer. of coz, SSP now pindah kat cyberjaya. (the stupid thing is - why tak bole tukar je nama sekolah baru tu... pilih la nama lain!).

btw, teringat plak... pernah dgr tak org kata diturunkan rahmat kat tempat org yg belajar. contohnya, this one student selalu duduk kat this one spot kat front row.. then one day dicucurkan rahmat kat fave spot student tu. so kalau org lain kebetulan tgh duduk kat tempat that student, dia pun dapat jugak rahmat tu.  ala, mcm amik berkat la.. tak tau la ye ker tak.. but in the case of tiga-tiga sekolah baru ni, mcm ye jer... but mungkin jugak sekolah2 baru ni untung coz cikgu2 sekolah lama tu ada yg tak ikut pindah ke tapak baru, diorang maintain ajar kat tapak lama.  very good, skilful, dedicated teachers yg dah lama carry budaya sekolah lama tu...

[ Last edited by  stats at 12-12-2008 09:21 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083618s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list