Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
76155
View
689
Reply

SBP/MRSM/Elite Schools : update - 6600 Dapat ke SBP 2010 -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2008 08:06 AM | Show all posts

Balas #21 wirazam\ catat

itulah tak kisahlah sekolah kat mana parents memang wajib ,memainkan peranan.
sekarang ni memang tak leh nak serahkan anak bulat-bulat kat sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 09:43 AM | Show all posts
Originally posted by kashaz at 6-11-2008 01:52 AM
klu anak2 dah agak ok,tuisyen time cuti skola ok je.

cuma klu dah ok,mebi cuti skola leh bg kelas yg fun sket cam komputer ke (utk yg xtau lagi la,sbb budak2 skang ramai dah advance   ), kel ...



yela.... its just that since next year pmr, mac nak intensive revision sikit......

all this while, cuti sekolah mmg they go for computer classes. They are already advanced in computer tapi gi classes yg ajar buat movie ke, etc. Bab swimming, my children mmg swim, masuk state level competitions since sek rendah lagi.... ENglish..... mmm.... they have no prob wit their english, unless i nak send dia gi drama class, but she's not interested and i pun tak nak spend money on that.....

But like i said, nak PMR kan.... so nak revision la....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 09:50 AM | Show all posts
Originally posted by wirazam at 6-11-2008 05:58 AM
Salam..

kalau anak pompuan dan dah tu belajar kat SBP gak..rasanya takyah risau sgt sbb dia akan score time exam..Yg penting is dr sudut emosi dia..parent jgn buat dek je kat dia...contact dia ...



Haah... kadang2 penat nak layan emo dia..... tapi yerla... dia dah duduk jauh.... nak manja2 jugak....kadang2 manja tu mengalahkan adik2....

thats what I've been doing, tats why kadang2 come to see her alone, so ada mother daughter talk...... share apa2 tat is bothering her..... selalunya kalau dia nangis its about 2 things ajer..... seniors and risau pasal exams.....  bab seniors ni i told her to just hold on.... bila form3 nanti status dah jadi senior so takdela sapa2 nak kacau lagi. bab exams tu i told her jangan risau, continue studying and the most important is for her to do her best.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 08:32 PM | Show all posts

Balas #11 kashaz\ catat

tapi kami suami isteri risau sungguh... anak kami 2 jer...dia yang sulung..2nd adiknya istimewa...

risau sungguh pencapaian dia merosot...kita pulak tak  boleh nak pantau dia.. harapkan jati diri  dan azam dia jer... ni kami ambil keputusan nak bagi dia peluang setengah tahun lagi.. kalau mid term depan dia tak dapat all As.. kami nak angkut balik...kasi belajar kat sekolah bistari kat sebelah rumah kami....sekolah harian terbaik kat malaysia ...

errr...tak payah risau ke?.. weekend ni dia nak ambil black belt pulak ni.... macam2 anak aku ni...aktif  sungguh...cita2 nak jadi olahragawati negara... sukan apapun tak excel.... kelako betul....

takpalah... kami kasi can lagi..... ok ke?

[ Last edited by  sayawifenikmie at 6-11-2008 08:34 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 08:43 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 5-11-2008 12:40 PM



macam sekolah my girl, they study hard and they also play hard (koko)

Dia selalu kata dia tak sempat prepare for exam. Final exam yg baru lepas ni.... tgh2 exam.... habis aje paper, cikg ...



itulah pasal... anak aku cukp2 aktif koko ni... semua dia nak masuk..taekwando... dah nak black belt dah sukan....persembahan..etc..etc... dia ni jenis suka 'ke depan".... bila cikgutanya siapa nak volunteer (tak sure pulak aku ejaannya).. dia memang tak lepas punya....

nasib anak aku ni pandai... tapi bukan jenis ulat buku...... berbuih mulut aku suruh kepit buku.. tak baca kepitpun cukuplah.... sedap sikit mata aku tengok.. tapi tak ada dia nak buatpun... balik rumah tak habis dengar lagu...n interneting....

cuti sekolah ni aku akan bagi dia buat latih tubi plus sabung belajar BI ....  macam2 buku kami belikan untuk revision dia.. semua masih dara lagi.. suci murni aku tengok bila dia angkut balik baru2 ni....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 08:49 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 5-11-2008 12:48 PM




Yup sifat berlumba2 tu very obvious....

Thats why as a mom, mac beri sokongan and nasihat. Tak perlu la nak leter ke, nak lecture ke.... Nasihat mac lebih pada dont pressure yourself,  ...



anak saya suka berlumba gak rasanya... tapi berlumba main ler.....

kamipun bagi sokongan ... kadang2 tu berleter juga..... bila dia bagitahu markah da.. kalau A saya puji..pandai anak ibu.. im very proud of you... tpi kaau dia kata dapat B.... saya leterkan dia.. pastu cakap ibu nak tengok markah kakak meningkat...sebab ibu tahu kakak boleh buat....

satu lagi dia ni suka sangat tidur semenjak duduk srama ni....ish....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 08:58 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 6-11-2008 09:43 AM



yela.... its just that since next year pmr, mac nak intensive revision sikit......

all this while, cuti sekolah mmg they go for computer classes. They are already advanced in computer ta ...



anak kami...  tak pernah hantar kelas komputerpun....tapi handal ak bab komputer ni... kami hantar dia kelas BI sejak dia standard 3 lagi.. kami suami isteri tak fluent sangat BI ni.. setakat boleh nak hidup jer kalau kena campak kat US atau UK... ...jadi anak kami ni kira takde masalah jugak dalam BI.... pelajar terbaik BI form 1 sekolah dia tu.... tapi kam tak pernah dengar dia kecek BI... tulis dalam BI... sampailah suatu hari tu.. dia sms saya dalam BI... terkezut ibu..... pandai rupanya nak aku dalam BI... bagus tuition kat Cambridge ni.. tak mahal mana... rm150 jer sebulan.... pastu dia suruh amik exam.. ESOL kalau tak silap saya.....

sapa2 yang anak lemah BI... bolehlah hantar kat pusat tuition cambrigde..... masa cuti sekolah biasanya ada kelas grammar, concersation, drama ...etc.... tak sampai rm1000 untuk sebulan intensif.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 08:54 AM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 6-11-2008 08:32 PM
tapi kami suami isteri risau sungguh... anak kami 2 jer...dia yang sulung..2nd adiknya istimewa...

risau sungguh pencapaian dia merosot...kita pulak tak  boleh nak pantau dia.. harapkan jati d ...



ish.... irrelevant of your girl punya results.... janganla bawak dia keluar.... sayang tau.....

Jangan risau sangat la sampai nak bwk dia keluar.... exams SBP mmg tougher dari exams sekolah harian, walaupun sekolah bistari...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 08:59 AM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 6-11-2008 08:43 PM



itulah pasal... anak aku cukp2 aktif koko ni... semua dia nak masuk..taekwando... dah nak black belt dah sukan....persembahan..etc..etc... dia ni jenis suka 'ke depan".... bila cikgutanya s ...




anak you ni sebijik macam my no2..... hehe

my eldest yg kat sbp tu pun black belt taekwondo. Tapi dia stop sparring bila masuk menengah ni. Dia nak cuba activity lain..... So she only go for Taekwondo training during holidays.

Okla anak u  suka kedepan..... she's grabbing all the opportunities that come her way. Tapi yela kena selalu motivate la supaya dia selalu buat revision.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:04 AM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 6-11-2008 08:49 PM



anak saya suka berlumba gak rasanya... tapi berlumba main ler.....

kamipun bagi sokongan ... kadang2 tu berleter juga..... bila dia bagitahu markah da.. kalau A saya puji..pandai anak ...



haha.... sebijik macam my no2.... berlumba main..... tapi my no2 bertuah because dia ni bijak sikit. If dia pegang buku walaupun sekejap, mesti dapat score.... masalahnya dia taknak pegang buku.... hehe tapi dok internetla, activity itu la, activity ini la.... macam anak you la....

Kakak dia kat SBP tu pun selalu tidor bila balik. Before masuk SBP, my frens yg ada anak SBP dah cakap dgn I.... bila holidays, jangan terperanjat anak  you akan kenduri tidur..... now mac paham..... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:09 AM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 6-11-2008 08:58 PM



anak kami...  tak pernah hantar kelas komputerpun....tapi handal ak bab komputer ni... kami hantar dia kelas BI sejak dia standard 3 lagi.. kami suami isteri tak fluent sangat BI ni.. setak ...



yela sekolah sekarang ni ada computer classes. Mmg budak2 belajar kat sekolah and trial and error at home. Mac kalau hantar class computer pun, if ada interesting programs yg mac tak tau nak ajar. Once in a while ajerla send them.

Yup cambridge is good. Mac hantar smart reader. Sampai level 10. Actually my kids tak perlupun pergi smart reader sangat sbb they all from convent school, so frens mostly non-malays. They speak english more than BM kat sekolah. Tapi mac still hantar because, mac nak anak mac berabuk cakap english macam omputih..... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:18 AM | Show all posts
anak ana yg sulung dia di MRSM.....thn ni PMR
...ana just monitor apa-apa yg perlu...and bila balik cuti...dua tiga hari kat umah..ana make sure keje sekolah yang berlambak tu dia habiskan..memang kena habiskan....sekolah pun ada sertakan satu borang utk mak bapa tandatgn monitor keja sekolah anak..bila siap br sign.!
Setiap kali cuti panjang sikit..dia selalu dok ckp kat ana...nk gi tuition..tp ana tak hantar pun..mana tak nye..bila cuti ada je program...sibuk...jalan-jalan cari makan laa..jalan jalan mkn angin laaa....And the most yg ana tengok bile balik je..time dia...pack ngan kerja sekolah, TIDO and tgk DVD KOREA drama

And setiap periksa ..sebelum periksa and selepas minggu periksa kita org akan kuar ngan dia....dia nk release tension ngan parents..so kami kuar mkn..shopping..bwa pi rehat tepi tasik.......
If dia ada masalah ngan subjek especially maths...ana akan ajar dia...bawa dia kuar..pi outing...pi tepi tasik kat taiping..lepak...and sambil tu ajar dia....
We parents kena be there bila dia org perlukan kita....

[ Last edited by  anasue at 7-11-2008 09:20 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 10:09 AM | Show all posts
lawat la anak2 sekerap mungkin, paling kurang sebulan sekali...untuk memastikan hubungan tetap erat & menangkis unsur2 x elok dr masuk
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 08:53 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 7-11-2008 08:54 AM



ish.... irrelevant of your girl punya results.... janganla bawak dia keluar.... sayang tau.....

Jangan risau sangat la sampai nak bwk dia keluar.... exams SBP mmg tougher dari exams sek ...


ye ke macam tu?

kami nak kasi dia chance setengah tahun lagi.... kami bukan apa... takut our doter tu makin culas kat sana... macam tak ada kawalan jer.... macamana masa prep tak baca buku?

oya.... anak saya ni sayik dok salin nota jer...memanjang salin nota... kalau cuti tak henti2 salin nota samapai tak ada masa buat latihan dan baca buku....

ada gak tanya cikgu dia.. katanya memang suruh alin nota coz at least msa dorang dok menyalin tu.... ada jugaklah dorang baca.... mmmm..... macam itukah kekdahnya....

ni kena tanya suami aku ni... diapun cikgu gak.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:00 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 7-11-2008 08:59 AM
Okla anak u  suka kedepan..... she's grabbing all the opportunities that come her way. Tapi yela kena selalu motivate la supaya dia selalu buat revision.....



sokmo.... diapun sokmo janji nak belajar rajin2...tapi janji tinggal janji.....  takpelah kot... honey moon year ..... tapi risau tetap risau..... final ni ada 2-3 subjek yang dia dapat tak sampai 80 (minimun marks for A kat school dia)...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:04 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by macademia at 7-11-2008 09:04 AM
..... If dia pegang buku walaupun sekejap, mesti dapat score.... masalahnya dia taknak pegang buku.... hehe tapi dok internetla, activity itu la, activity ini la.... macam anak you la....

macam mana nak jadikan anak2 kita ni cintakan buku yer.....

Kakak dia kat SBP tu pun selalu tidor bila balik. Before masuk SBP, my frens yg ada anak SBP dah cakap dgn I.... bila holidays, jangan terperanjat anak  you akan kenduri tidur..... now mac paham..... hehe  


...... anak saya sokmo bangun thari..... naik jer atas kereta... zzzzzzzzz...........

ada cikgu dia talipon (sebab dia cedera sikit).... cikgu dia ngadu dia tidur masa dalam peperiksaan.... cepat ajer habis menjawab... siap nganga mulut kata cikgunyer..... ... sib bik dia score dalam subjek yang dia tidur masa exam tu......
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:12 PM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 7-11-2008 09:04 PM
[quote]Originally posted by macademia at 7-11-2008 09:04 AM
..... If dia pegang buku walaupun sekejap, mesti dapat score.... masalahnya dia takn ...



well, my girl loves to read. Yang no2 ni minat sangat kat encyclopedia.... baca papers, benda2 general knowledge, story books. Masalahnya dia allergy kat school books   Ni baru jemput dia kat rumah kawan. Dok practice menari hip hop utk persembahan.... mmm.... mmg minat dia tu..... (ternganga jugak tadi tgk dia menari hip hop..... entah bila dia blajar mengeliat2 macam tu)


wa.... boleh tahan kenduri tido anak you..... hehe.... my girl takdela macamtu..... tapi tido sampai 14 jam straight tu ada ler....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 09:18 PM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 7-11-2008 08:53 PM


ye ke macam tu?

kami nak kasi dia chance setengah tahun lagi.... kami bukan apa... takut our doter tu makin culas kat sana... macam tak ada kawalan jer.... macamana masa prep tak baca buku ...


yerla salin2 lagi lama ingat..... my girl pun byk salin..... kat kertas lipat 3 tu.....

seriously...... janganla bwk dia keluar..... rugi tau..... yes academic is important, but benda2 lain kat dalam asrama tu pun penting gak.... benda2 tu yg build keperibadian dia..... personality dia.... you kena selalu slow talk dgn dia so tat dia tak lelan bab blajar........

kat prep mana ada cikgu jaga...... so the girls should be responsible la buat keje sekolah or studying. My girl kata budak tido masa prep pun ada. Mac dulu pun masa prep, buat keje sekolah jer... if dah abis.... sorryla nak study, unless nak exam kan.   so i would write letters.... lots and lots of letters......

[ Last edited by  macademia at 7-11-2008 09:29 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 10:50 AM | Show all posts
Originally posted by macademia at 5-11-2008 12:29 PM

Mac noticed some teachers in SBP ni, dia assume budak2 SBP pandai2..... esp bila ada cikgu bersalin. Dibiar macam tu aje. Anak mac pernah kena, cikgu maths maternity and  Cikgu ganti selalu tak masuk kelas ngajar... si cikgu ganti ni, pun ada pengganti nya, and this cikgu pun kadang2 tak masuk kelas.... sigh...


uishhhhh..biar betul cikgu tak masuk kelas? setau aku sbp ni pantang cikgu cikgi tak masuk kelas..nak kena bambu ke hapa cikgu tu? biasanya kalau kat sbp ni cikgu2 berebut kelas ada la..tak penah pulak dengar sampai tak masuk kelas.. apasal ko tak reprt je kat pentadbiran sekolah? kitorang ni kalau cikgu math mc contohnya, maka cikgu math lain kena gantikan cikgu tu...tu mc tu..pelik lak haku boleh tak masuk kelas..pengetua terlepas pandang ke benda2 camni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 10:56 AM | Show all posts
Originally posted by arasham at 6-11-2008 08:06 AM
itulah tak kisahlah sekolah kat mana parents memang wajib ,memainkan peranan.
sekarang ni memang tak leh nak serahkan anak bulat-bulat kat sekolah



part ni aku setuju la....
parents nagn sekolah patut ada kerjasama bukan lepas semua beban kat sekolah...
sekolah memang akan tolong sedaya upaya anak2 tuan puan tuk perform well in academic
tapi parents adalah diharapkan sangat dapat memainkan peranan dalam mengawal emosi dan pertumbuhan anak2..
ada banyak beza anak2 yang dapat cukup perhatian dan kasih sayang mak bapak dengan anak2 yang kurang perhatian ni..depa duit memang dapat dari parents kemudahan lain memang tip top parents bagi tapi sayang perhatian dan kasih sayang kurang...tu yang dia sibuk nak berkasih sayang kat orang lain..kawan2..dapat yang elok tak pe yang tak semenggah..naya la jawabnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099567s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list