Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
76156
View
689
Reply

SBP/MRSM/Elite Schools : update - 6600 Dapat ke SBP 2010 -

[Copy link]

Author: dexa       Show all posts   Read mode

Post time 4-11-2008 12:59 PM | Show all posts

Balas #1 macademia\ catat

masa my daughter sitting 4 her PMR kita hantar dia intensif tution masa cutilah.
my daughter jauh kat melaka tapi every weekend memang turunlah
tengok dia. bagi support dsbgnya.

next year plak punya perancangan dah nak mula. sekarang tengah sibuk carikan home tutor tuk intensif tution gak. sebab this year dia memang all out koko so banyak gak
dia tertinggal so kena top up semula. she just finished her F1 in school national final.
so now time 4 study.
memang next year beri sepenuh tumpuan tuk dia dan adik dia (UPSR)
hope semuanya berjalan lancar . to u mac g luck. tapi jgn bimbang sangat
sebab sekolah pun akan all out dlm setiap program tuk diorang
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 01:04 PM | Show all posts
my children..yg perempuan no problem but my son ..big problem   my elderst memang ok this yr spm,,my son pmr tp tak tau la...  n my girl yg satu lg upsr liat sikit next wk dpt result.... tp semua result klu baik dpt ganjaran  spt hp, duit dll my eldest upsr 5a.. pmr  8a...my son 4a... semua skrg membesar depan mata...sekolah biasa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 01:13 PM | Show all posts
dok SBP xyah risau, bab2 akademik mmg terjamin. xyah risau laa ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 01:33 PM | Show all posts
sepnjg aku 5th kat kedah,parents kat kl,xde apa pun.
adela pos laju mknan,biasa2 je..

klu xde duit,aku call..hehehe..very independent je.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 05:02 PM | Show all posts
aku rasa kalau kat boarding school parents tak yah risau sangat..biasanya yang risau terlebih2 ni adalah cikgu2 sebab kalau bebudak tak score even dalam test biasa pun kena tunjuk sebab...so cikgu2 akan me'tension'kan diri untuk pastikan kelas dan bebudak yang diajar tak dapat rendah...

pastu soalan2 past years memang berlambak2 bagi kat budak..biasanya lepas trial la drill n practice sepanjang masa...masa tu cikgu2 seakan2 nak berkampung je kat sekolah..dan biasanya sbp ni cikgu2 ramai duk dalam..leh datang memalam..
cam sekolah aku dulu...semua cikgu duk aparment yang disediakan..so memang senang la nak buat kelas bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 08:08 PM | Show all posts
ade jugak cikgu sbp yang duk jauh... sampai tak balik rumah dibuatnya... tinggal anak isteri untuk pastikan anak orang lain berjaya... terima kasih cikgu...
kalau kat sbp tu jgnla risau sangat... budak2 pandai belajar sendri. cikgu plak akan lebihkan masa bersama dgn budak2 nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 08:34 PM | Show all posts
budak sbp tiap mlm ada preparatory class (compulsory)....mmg tak de tuition.....

sebenarnya tak perlu tyition pun...walaupun utk sekolah harian biasa....ibu bapa je yg risau terlebih....


apa yg sekolah ajar dah lebih dari cukup.....saya percaya 100% apa yg dibelajar di sekolah itu lebih dari cukup....

cuma pelajar kena pastikan dia paham apa yg diajar dan apa yg ada dlm texts...(ibu bapa boleh check sendiri depa paham tak dgn banyak menyoal...)...tengok kertas ujian bulanan dan pastikan anak anda faham soklan dan tau cam mana nak jawab....kalau masih tak paham.. kan ada ramai cikgu kat sekolah tu tanya je la....cikgu cikgu ini ...dok menanti tak sape yg datang bertanya,..pelajar lebih suka dok melopong masa tunggu parents datang amik atau masa tunggu bas datang...masa cikgu tak masuk kelas pun masa terbaik jumpa cikgu (kat bilik guru)...ramai ibu bapa yg tak buat ini....dok serah 100% pada cikgu je....cam mana anak anak nak teruja....mak ayah buat bodo jer...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 08:57 PM | Show all posts
anak aku form 1 dah hampir setahun duduk kat SBP (I) kat KPilah..... mmmm....nampak merosot dari top 9 dalam tingkatan masa mid year ke ????.... rasanya 2-3 subjek dapat B untuk final exam ni...... ni cuti sekolah ni nak kena buat latih tubi dan ulangkaji balik semua chapters....nak sambung balik belajar B.Inggeris kat Cambridge..... sebulan penuh....

anak aku n rasanya manyak main kot... aktif sangat koko.... semua bagai dia nak masuk....relax jer dia kata kat kamiyang dia tak baca buku untuk final exam baru ni....

pelik aku apa yang dia buat masa prep....

ada sesiapa anak kat SBPI?
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 09:05 PM | Show all posts

Reply #6 iman_kasih's post

yup betul tu... sebenarnye cikgu yg lagi risau dr bebudak yg nak peksa tu.. students kekadang nak dekat peksa pon masih x sedar diri, cikgu plak yg risau lebey2.. tapi budak2 sbp memang beruntung sbb cikgu dia memang akan memberikan perhatian sepenuhnye pada diorang terutamanya yang result x baper cemerlang tu..
ye laa kan skolah mesti laa nak jaga standard dan maintain result yang power...
i think what parents can do is..  keep in touch with their teachers, so that you tau mcmane pencapaian anak2 sbb kat skolah, teachers are their 2nd parent kan
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:07 AM | Show all posts

Reply #9 sayawifenikmie's post

bagusla klu dia minat nak aktif koko..B stil kira ok.
bg masa a bit,rasanya dia mmg jenis x suka nak mengadapp bukuuu je..
jgn force too much..encouraged dia join koko,tp sambil2 tu pujuk dia jgn amek lewa stadi.

sbb klu dah kat SBP, slalunya naluri nak compete dgn student lain msti ade..
aku pun slamber je SPM xstadi..sbb dah pulun masa trial SPM. cikgu berlambak2 bg gerak gempur, latih tubi..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:08 PM | Show all posts
Originally posted by arasham at 4-11-2008 12:59 PM
masa my daughter sitting 4 her PMR kita hantar dia intensif tution masa cutilah.
my daughter jauh kat melaka tapi every weekend memang turunlah
tengok dia. bagi support dsbgnya.

next year pl ...



thx arasham.

memang mac nak cari intensif tuition. Last yr cuti akhir tahun ada cari, tapi tak dapat. Hopefully this year dapat, sbb PMR candy kan..... dapat intensive for 6 weeks pun okay la.....

Anak mac pun active sangat. During exams pun siap practice ptg after school and malam. Kat sekolah dia ni.... time exam, koko still on..... preparation for competitions still all out. Kesian tgk dia penat. But she enjoys it la.

yela.... support masa weekend ajela kan.... and tuition cuti sekolah..... thx ye arasham.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:12 PM | Show all posts
Originally posted by idajoe at 4-11-2008 01:04 PM
my children..yg perempuan no problem but my son ..big problem   my elderst memang ok this yr spm,,my son pmr tp tak tau la...  n my girl yg satu lg upsr liat sikit next wk dpt result.... tp semua ...



sekolah biasa ni... at least dia depan kita..... kita boleh monitor ke apa..... nak tuition pun anytime....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:21 PM | Show all posts
Originally posted by iman_kasih at 4-11-2008 05:02 PM
aku rasa kalau kat boarding school parents tak yah risau sangat..biasanya yang risau terlebih2 ni adalah cikgu2 sebab kalau bebudak tak score even dalam test biasa pun kena tunjuk sebab...so cikg ...



Risau sangat tu takla, tapi concern la jugak..... as a parent mac perlu ambil tau. I am not the type of person yang terus subcon anak pada sekolah... walaupun SBP. Memangla SBP ada plus point dalam membimbing pelajar2 menghadapi peperiksaan, but mac pun nak do my part. However small that part is.

Teringat one saturday masa mac visit anak, masa tu dia form 1. Dia kata malam tu at 8pm ada exam maths.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:29 PM | Show all posts
Originally posted by coniferous at 4-11-2008 08:34 PM
budak sbp tiap mlm ada preparatory class (compulsory)....mmg tak de tuition.....

sebenarnya tak perlu tyition pun...walaupun utk sekolah harian biasa....ibu bapa je yg risau terlebih....


...



my girl is the type yang suka tanya kawan2 if tak faham. Esp bila kat dorm dia ramai yg cerdik pandai.....top 20 students in SBP (satu malaysia)

Mac noticed some teachers in SBP ni, dia assume budak2 SBP pandai2..... esp bila ada cikgu bersalin. Dibiar macam tu aje. Anak mac pernah kena, cikgu maths maternity and  Cikgu ganti selalu tak masuk kelas ngajar... si cikgu ganti ni, pun ada pengganti nya, and this cikgu pun kadang2 tak masuk kelas.... sigh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:39 PM | Show all posts

Balas #15 macademia\ catat

mang betul pun cikgu assumed diorang ni pandai-pandai.
cam my daughter this year dia form 4 next year SPM dia kata
cikgu ngajar laju. so kena pandai-pandailah rujuk modle yang diberi.
memang pihak sekolah  all out tuk diorang tapi as aparent cam U lah
tak mao lepas tangan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:40 PM | Show all posts
Originally posted by sayawifenikmie at 4-11-2008 08:57 PM
anak aku form 1 dah hampir setahun duduk kat SBP (I) kat KPilah..... mmmm....nampak merosot dari top 9 dalam tingkatan masa mid year ke ????.... rasanya 2-3 subjek dapat B untuk final exam ni.... ...



macam sekolah my girl, they study hard and they also play hard (koko)

Dia selalu kata dia tak sempat prepare for exam. Final exam yg baru lepas ni.... tgh2 exam.... habis aje paper, cikgu panggil. Cikgu ada function yg MB rasmikan the next day (Sabtu) And they have to perform. So lepas lunch terus practice. Malam pun practice. Next day perform. Ahad baru la dapat belajar balik. Isnin sambung exam.

Ada sekali tu.... exam days. Petang 4:30pm to 6pm practise. 8pm to 10 pm practise. Everyday during exam week. Bila la dapat revision?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:42 PM | Show all posts
Originally posted by arasham at 5-11-2008 12:39 PM
mang betul pun cikgu assumed diorang ni pandai-pandai.
cam my daughter this year dia form 4 next year SPM dia kata
cikgu ngajar laju. so kena pandai-pandailah rujuk modle yang diberi.
memang p ...



Yeap....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by kashaz at 5-11-2008 12:07 AM
bagusla klu dia minat nak aktif koko..B stil kira ok.
bg masa a bit,rasanya dia mmg jenis x suka nak mengadapp bukuuu je..
jgn force too much..encouraged dia join koko,tp sambil2 tu pujuk dia j ...




Yup sifat berlumba2 tu very obvious....

Thats why as a mom, mac beri sokongan and nasihat. Tak perlu la nak leter ke, nak lecture ke.... Nasihat mac lebih pada dont pressure yourself, just do your best.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 01:52 AM | Show all posts

Reply #19 macademia's post

klu anak2 dah agak ok,tuisyen time cuti skola ok je.

cuma klu dah ok,mebi cuti skola leh bg kelas yg fun sket cam komputer ke (utk yg xtau lagi la,sbb budak2 skang ramai dah advance   ), kelas renang ke (klu nak anak jadik PTD klu xsilap kena tau berenang ), klu english pun,mebi more pada english conversation ke.. kiranya bukan yg 100% merujuk subjek skola..

cian depa,kat skola pun mcm2 kena blaja.balik cuti pun kena blaja sokmo..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 05:58 AM | Show all posts
Salam..

kalau anak pompuan dan dah tu belajar kat SBP gak..rasanya takyah risau sgt sbb dia akan score time exam..Yg penting is dr sudut emosi dia..parent jgn buat dek je kat dia...contact dia jugak dan tanya kalau2 ada masalah atau tak..

Parent should luangkan masa jumpa dia barang sekejap dan bagi support dr segi moral dsbg supaya dia tahu ada org yg sayangkan dia.

Kita tak hendak lagi nak dengar citer2 budak2 excellent nih bila nanti belajar kat overseas dah jadi tak tentu arah mcm yg bebaru nih heboh pasal budak pintar yg belajar kat Australia tu..

harap2 perkara sebegitu takkan berlaku lagi..AMIN
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.681813s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list