Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61092
View
536
Reply

kalu org sabah...buat cara sabah~

[Copy link]

Author: blue_szeto       Show all posts   Read mode

Post time 10-9-2008 06:54 PM | Show all posts

Reply #100 ihasnone's post



lawak bah sigu noni ni..

urnag indon? bukan kazen dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2008 12:04 AM | Show all posts

Reply #100 ihasnone's post

ini bukan mengumpat...luahan perasaan...hee
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 07:13 AM | Show all posts

Balas #102 blue_szeto\ catat

setuju....................

kita lauh perasaan sija.............bukan mau kasi marah siapa2.............tapi semua yang diluahkan oleh kengkawan diatas adalah realiti...............kadang2 menyampah, sakit ati, geram..........marahpun kadang2 ada......

tapikan.................bagus juga bah sama2 belajar mencuba....................asimilasi tu................perpaduan negara!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 09:50 AM | Show all posts

Reply #100 ihasnone's post

ari tu kino gi kursus di shah alam n menginap di hotel grand bluewave....
salah sorang staff di kaunter tu org sabah....org ranau kalau tak silap....bila kino n fren tau dia org sabah excited la kami ni bercakap sabah (walaupun kino org semenanjung n balik kampung)....tapi dia cam malu2 je nak cakap sabah....then terjumpa pulak budak concierge hotel tu...org tawau...dia jak yg excited jumpa kitorang org sabah ni....siap panggil sorang lagi kawan dia org tawau jugak....ehehehhe....excited jumpa org sekampung (sabahan)....

then bila pegi pulak ke plaza alam sentral...masa masuk salah satu kedai baju tu...budak pompuan yg keje situ...org sabah jugak...ehhehehe mula2 dia cakap biasa je...bila dia dengar2 kami cakap sabah..dia dtg menegur "org sabah ka?sia pun org sabah"....heheheheh dia student kat sana...so buat part time di kedai tu la...

hmmmm 4 org sabah yg kami jumpa di shah alam....1 org tu je eksen2 takmo cakap sabah...mangkali sebab dia dah lama konon di K (padahal baru 3-4 bulan je pun)....tambirang betul...

the next day kino pi merayau2 di jalan masjid india cari hotel kosong...terjumpa la satu couple pakcik makcik ni....dia dgr kami punya slang lain...terus dia tanya "kamu pun org sabah jugak?"...hehehehhe

bagus pakcik makcik tu....dia pulak yang menegur kami ni...bukan macam satu pompuan di hotel tu....ceh!
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 10:19 AM | Show all posts

Reply #104 kinokuniya's post

kadang2 ada juga menyebabkan mereka rasa down sebab bercakap slang sabah (past experienced) macam kena standardized cakap indonesia..itu mereka tukar percakapan dan kalau boleh tidak mahu guna slang tu di semenanjung.

six: uinah..sia tulis satail semenanjung pulak di atas tu miahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 10:29 AM | Show all posts

Reply #105 sixfullbar's post

miahahahahaha cayalah kak six!
i sokong u tawwww.....

bila mo sungkai sama2?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 10:55 AM | Show all posts
lucu pulak baca cerita kamurang nih...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 01:28 PM | Show all posts
biasalah tu...sia pun sama juga, kadang2 bila berforum guna slang semenanjung bah   tapi sia tatap urang sabah, misti akun pula bah
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 04:29 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 11-9-2008 10:29 AM
miahahahahaha cayalah kak six!
i sokong u tawwww.....

bila mo sungkai sama2?


atukui!

sungkai dengan soft crabs
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 04:31 PM | Show all posts

Reply #108 hhbks's post

ndak pa..nanti penat sija kau tulis, terus dorang %$#@%$$@%!%!

kenalah taip balik slang betul
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 04:32 PM | Show all posts

Reply #109 sixfullbar's post

boleh bah kalau kau....   
ni la namanya tangisan dalam ketawa....

kita tunggu kak dew dtg la...
dia kata nak dtg lepas raya...
dia nak belanja makan sebab ari tu kino gi kl dia tak dpt dtg jumpa..
kira bayar utang la nih

u dont worry my fren....
sia bawak kau jugak tu nanti
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 04:44 PM | Show all posts

Reply #111 kinokuniya's post

macam mendalam maksunya tu

aii..kak dew nak dtg kk lagi? hari tu dia cakap taun depan baru datang...

hum..adakah dia datang semata2 utk bayar hutang tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2008 09:25 PM | Show all posts
wa.. nice thread hehe

anyway, sa pun slh seorg yg tukar slang bila bcakap ngn org smnanjung. panat bah mo ulang2 ayat kalo bcakap sabah sama durang ni. tapi kalo jumpa org sabah, bersabah-sabahan la kita kio

p/s org yg jaga booth d sebelah sa ari tu org sgor. 1st thg dia cakap sama sa,
' pelik ek kat cni, pukul 6 pg dah terang.kat MALAYSIA lain.'
God, he's a 27 yrs old dude. pastu dia ckp sabah ni mcm Indon.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2008 10:22 PM | Show all posts

Reply #113 ruryelle's post

maw cakap palui  pun..tua suda tu org..
diorang nda baca berita meh?
selama ni durang taw sabah ni malaysia?
wut da~bikin darah aku naik jak gini...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2008 12:14 AM | Show all posts

Reply #113 ruryelle's post

wow..sia tia terkata

kalau betul2 sabah kaluar dari mesia baru tau..puas hatilah kau cakap malaysia2
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2008 12:17 AM | Show all posts

Reply #114 blue_szeto's post

inilah mind set urg semenanjung yg selama ini tinguk cerita pasal sabah melalui tv sija.

yg selalu kena tunjuk di tv arus perdana,kampung2 yg daif..itulah dorang buat conclusion sabah tidak maju

jadi salah sepa tu

kalau kena tanya ada jalan raya kat sabah, jawab sija org sabah mana main jalan raya, semua naik helikopter
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2008 01:29 AM | Show all posts

Reply #116 sixfullbar's post

iya...palui baa tu...
pastu ada lagi ari tu tajuk suratkhabar
kota belud paling miskin d sabah..
adui...sudala nama daerah ku terchinta...
terus durang ingat sabah tu betul2 teda apa2..
sowt
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2008 01:32 AM | Show all posts

Reply #117 blue_szeto's post

KB paling miskin di sabah

surat khabar palui mana ni???

pitas mana mau letak???
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2008 02:24 AM | Show all posts

Reply #118 sixfullbar's post

setau sa mmg pitas yg plg mundur...

nway, that guy tu sbnrnya ok bah orgnya. kwn sa ckp maybe dorg mo kasi pendek semenanjung malaysia, sbb tu sebut  msia jak. tp sa pun tia tau la..mybe mmg dorg nda peka ngn sejarah kali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2008 02:56 AM | Show all posts

Reply #118 sixfullbar's post

hehe
ada tu...
berita harian..
taun 2005-2006 camtu..
punya la...
bukan la maw cakap kaya kan...
tp compare ngan yg sepatutnya...sepa slalu masuk bersamamu....hehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.719030s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list