Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61138
View
536
Reply

kalu org sabah...buat cara sabah~

[Copy link]

Author: blue_szeto       Show all posts   Read mode

Post time 7-9-2008 03:19 PM | Show all posts

Reply #53 blue_szeto's post

Astaga..
Abis la org SM ko ajar begitu. Paduli la. Tapi kan yang kerja sini mcm Guru2 tu kadang berabis juga mo belajar cakap sabahan. Tapi ada juga yg memang karas sudah mangkali lidah derang tu. sampai kena kutuk. Bukan mengata apa la kan tapi korang imagen bah kalau tu sigu mo dekat 10 tahun sini tapi kepekatan spiking kelate dia masih nda cair2. Bingung tarus tu student sia kalau tu satu sigu dari kelantan mengajar. kalau yg sigu2 yang nda pena pg SM pun bingung2 ni mo pikir apa dia cakap apa lagi tu students kan..Nasib sdh pindah. Sigu2 yg lain bulih pun adapt pelan2. tapi dia ni pindik lidah mangkali nda buli adjas sudah.

Opss kedapatan sia sigu kaitu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2008 05:11 PM | Show all posts
Originally posted by pejalanlangit at 7-9-2008 02:57 PM
memang biasa itu...best datang malaysia? ceh ..:@

bisa ajaran ko ging


bisa ka?hehe
tu belum aku crita bnyak lagi..
nda buli aku tulis...nanti isu perkauman..hahaha
nda baa..
ok baa org sni...heee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2008 05:13 PM | Show all posts
Originally posted by penkarat at 7-9-2008 03:03 PM
hehe...cakap SM senang mau faham kot...
kalu geng2 sabah duk sembang aku senyum sorang2 je..nak nyampuk..kang salah la pulak...
tapi lama2 boleh la 2/3 ayat sabah..practice make perfect bak kat ...


sebab kami biasa tingu tv cerita org SM sumua...hehe
aik sama kita tu..
org kg aku pun cakap prektis mek perfek...hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2008 05:15 PM | Show all posts
Originally posted by ayanglind at 7-9-2008 03:19 PM
Astaga..
Abis la org SM ko ajar begitu. Paduli la. Tapi kan yang kerja sini mcm Guru2 tu kadang berabis juga mo belajar cakap sabahan. Tapi ada juga yg memang karas sudah mangkali lidah derang t ...



haha...cigu ni...advans tull
beporum jak plak keja...hehe
iya...cigu aku pun nda pandai ilang kelantan sama tganu dia..
kalu kami kena marah ni...guna bahasa kelantan..
kami mati jak ketawa nguluk2 dia cakap...hahaha
tp ada aku minta maaf sebelum spm dulu ar...haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2008 05:23 PM | Show all posts
maaaaaCAm....lari dari tajuk suda kita kan....kekkekkekeke
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 06:15 PM | Show all posts
Originally posted by ayanglind at 7-9-2008 03:19 PM
Astaga..
Abis la org SM ko ajar begitu. Paduli la. Tapi kan yang kerja sini mcm Guru2 tu kadang berabis juga mo belajar cakap sabahan. Tapi ada juga yg memang karas sudah mangkali lidah derang t ...

yup..kedapatan

sigu di mana ni? sana tamparuli juga ka?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 06:15 PM | Show all posts
Originally posted by blue_szeto at 7-9-2008 05:13 PM


sebab kami biasa tingu tv cerita org SM sumua...hehe
aik sama kita tu..
org kg aku pun cakap prektis mek perfek...hehe


urg kampung sia sakap pula..usaha itu tangga kejayaan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2008 06:32 PM | Show all posts

Reply #67 sixfullbar's post

baa...naik tangga smpai berjaya...hee
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 07:27 PM | Show all posts
eniwey, aku from trg tapi aku boleh tinggalkang g kalau cakap dengang orang bukan trg. tapi kalau dah jumpa geng habis berguni2 g aku pulun..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 08:20 PM | Show all posts
Originally posted by pejalanlangit at 6-9-2008 12:16 PM
oit...siow noh..sia kalau jumpa sabahan automatik bah lidah jadik slang sabah....nda buli kontrol itu....

sia puny bbysitter org tawau...berabis sia cakap sabah tapi dia bercampur jugak ckp SM ...


hehehehehehhe sian...
ari tu masa kino pregnant 2nd baby...pegi la berklinik di putatan....ada sorang staff murse ni org semenanjung...and org utara lak tu...dengan excitednya kino pun cakap la SM slang utara...yang bikin:@ tu nurse balas cakap slang sabah yang tah pape ni....kalo real bunyi dia cakap tu ok la boleh diterima....ni cakap sabah pun bunyi pelik2....rasa cam nak lempang je nurse tu....

and di opis kino ni ada sorang staff kino ni sikit2 nakcakap semenanjung ngan kino...padahal kino cakap sabah ngan dia....then yang tak tahan tu cakap pun salah....bukan semua org semenanjung n bukan semua perkataan semenanjung tu berakhir dengan bunyi 'e'....tapi dia ni terlampau la pulak mo cakap semenanjung...contoh ayat yg tak boleh tahan aku dengar

1)" Puan, I tak kise...i ikut aje" (puan, i tak KISAH, i ikut je)
2)"Kalo tak silap due puluh tuje haribulan ni" (kalau tak silap DUA PULUH TUJUH haribulan ni)
3)"U tak pegi maken ke puan?" (u tak pegi MAKAN ka puan)
4)"U tak ikut dorang pegi tgk PMO main bole ke?" (U tak ikut dorang pegi tgk main BOLA ke)

ni lah contoh yang bikin hatiku dan telingaku menyampah....ahhahahaha...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2008 08:39 PM | Show all posts

Reply #70 kinokuniya's post

haha...
aku kalu panas ngan kawan2 yg org SM memang aku cakap camtu..
saja bagi diorang panas jugak...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 09:07 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 7-9-2008 08:20 PM


hehehehehehhe sian...
ari tu masa kino pregnant 2nd baby...pegi la berklinik di putatan....ada sorang staff murse ni org semenanjung...and org utara lak tu...dengan excitednya kino pun cakap ...



hahahahha  sabar Kino.. bulan2 pose kena sabar...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 09:21 PM | Show all posts

Reply #70 kinokuniya's post

telinga pun pandai menyampah bahaya kino ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 09:26 PM | Show all posts
Originally posted by sixfullbar at 7-9-2008 09:21 PM
telinga pun pandai menyampah bahaya kino ni




wakakkakakakakaka nampak jak  ko ni Six...  
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 09:31 PM | Show all posts

Reply #73 sixfullbar's post

telinga bionik....

ahahhahaha alergik gitu mendengar nya
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 09:48 PM | Show all posts
Originally posted by kinokuniya at 7-9-2008 09:31 PM
telinga bionik....


Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 11:21 PM | Show all posts

Reply #66 sixfullbar's post

shhhhhhhhh   
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 11:44 PM | Show all posts

Reply #77 ayanglind's post

shhh..kita2 sija tau tu

btw, tadi gatal pula tangan sia buka ym (surprise, surprise) jadi dalam keadaan tu suda sia add id ko
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2008 11:49 PM | Show all posts

Balas #53 blue_szeto\ catat

  ngam laa itu ging...baru drg tau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2008 12:04 AM | Show all posts

Reply #79 dragonball's post

ngam ka?hehe
bagus2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087552s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list