Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61151
View
536
Reply

kalu org sabah...buat cara sabah~

[Copy link]

Author: blue_szeto    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 1-1-2014 06:40 PM | Show all posts
sya plak dh 30 tahun duk semenanjung tp slang sabah tetap ndak lari
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2014 08:39 AM | Show all posts
heheh baru 14 tahun d kl..ckp Kl pro and ckp Sabah pun oki, proud to be sabahan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2014 10:01 PM | Show all posts
Limpas ah... maw share peluang pekerjaan

Suruhanjaya Komunikasi dan multimedia malaysia ada buat pengambilan baru. Cuba check laman web dorang www.skmm.gov.my. tengok kat part career.

Pengambilan tuk MCMC Trainee Officer Program- tp dorang mau kelayakan Ijzah dalam bidang kejuruteraan, komputer sains, komputer forensic ngan law.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2014 11:51 AM | Show all posts
Seronok baca komen2 kat thread ni tapi aku sikit tersinggung bila ada orang Sabah kata orang Semenanjung tak tahu Sabah tu ialah Malaysia. Siap greeting lagi "Selamat datang ke Msia pada orang Sabah"...ini sangat memalukan..

Aku bukan taknak percaya ada orang semenanjung yang sebodoh itu seperti tak sekolah. Kalau tanya budak sekolah rendah pun boleh jawab Malaysia terdiri daripada Semenanjung, Sabah & Sarawak. Malaysia itu 3S.

Jadi aku mahu jelaskan disini mengikut pendapat aku memang ada rakyat Msia yang bodoh tak pernah sekolah sampaikan tak tahu Sabah & Sarawak tu sebahagian dari Msia. Samada dia tidak pernah sekolah langsung atau tidak pernah bersekolah di Malaysia.

Korang kena faham sudah ramai orang asing dapat kerakyatan Msia dan mengaku orang Msia di Semenanjung. Sudah bermastautin dan cakap pun sebijik cakap local tapi diorang sebenarnya tak pernah tahu tentang geografi & sejarah Msia sebab tak pernah bersekolah disini. General knowledge pasal Msia pun diorang fail.

Jadi bagi aku diorang nih penyumbang kebodohan di Msia selain dari rakyat Msia yang tak pernah pergi sekolah yang peratusannya hampir sifar.

Jadi kalau korang jumpa orang Semenanjung yang ucap "selamat datang ke Malaysia" pada orang Sabah & Sarawak tu cuba tanya dia dulu bersekolah di mana....
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2014 12:33 PM | Show all posts
Aku orang KL tak pernah sampai Sabah. Kalau Sarawak tu aku pernah sampai Kuching saja. Tapi sekarang aku tengah kumpul duit nak pergi makan seafood kat KK waterfront & jalan2 kat taman Kinabalu.

Aku tak pandai cakap Sabah tapi aku suka sekali tagline "Bulih bah kalo kaw" hahahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2014 05:54 PM | Show all posts
Hadedahhh! itulaitu kalau blagak bandaran. Hahahaha! asal usul pun lupa sudah. ereiii
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2014 02:02 PM | Show all posts
kawan2 aku org sabahan semua speaking london saja bah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2014 01:47 PM | Show all posts
iya bagus la kalu sabahan speking london

sedap lagi didengar dari cakap key ell..

padahal..ada slang sabahan dia..bikin malu...memberi gali bha
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2014 10:36 AM | Show all posts
cantleyi posted on 15-10-2014 01:47 PM
iya bagus la kalu sabahan speking london

sedap lagi didengar dari cakap key ell..

aku x tak kisah
dia nak ckp ape
asal jangan lupa tempat asal sudah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2014 03:52 PM | Show all posts
Vellfire posted on 26-11-2014 10:36 AM
aku x tak kisah
dia nak ckp ape
asal jangan lupa tempat asal sudah...

betul tu babe...

ekceli aku pun tak kisah tapi kadang ada yang control sangat key ell tu tapi alih2 bunyi sabahan o borneo dia pekat

choiii...

ai dengan bangganya introduce myself as sabahan...wahahahah

ai tak malu okeh..walau demo kata kat sabah masih duduk atas pokok
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2014 03:57 PM | Show all posts
cantleyi posted on 26-11-2014 03:52 PM
betul tu babe...

ekceli aku pun tak kisah tapi kadang ada yang control sangat key ell tu tapi a ...

aku pun...
walau ader yg kata kita duk atas pokok pakai cawat

datang sinila... nanti kita belanja
makan sampai muntah
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2016 07:26 PM | Show all posts
baca tiap posting, automatik dek laba ikut intonasi sabah walau pun dek laba orang semenanjung
bagus thread ni,,,boleh belajar bahasa baru....kipidap
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 05:50 AM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 26-11-2014 03:52 PM
betul tu babe...

ekceli aku pun tak kisah tapi kadang ada yang control sangat key ell tu tapi a ...

bkn ap bah. kdg2 org semenanjung bknnya faham pun klu kita ckp sabah pekat btl. 2la ikut cara dorang ckp supaya dorang fhm
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 26-11-2014 03:52 PM
betul tu babe...

ekceli aku pun tak kisah tapi kadang ada yang control sangat key ell tu tapi a ...

bkn ap bah. kdg2 org semenanjung bknnya faham pun klu kita ckp sabah pekat btl. 2la ikut cara dorang ckp supaya dorang fhm
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2017 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
hhbks replied at 22-4-2009 06:36 PM
bagus kita atur trip pigi sarawak...macam mana sabahan?

kita buat lawatan muhibbah

aku mau join pigi srwk
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 07:26 AM | Show all posts
putu replied at 29-7-2017 05:50 AM
bkn ap bah. kdg2 org semenanjung bknnya faham pun klu kita ckp sabah pekat btl. 2la ikut cara dora ...

siapa cakap derang nda paham?

kawan2 semenanjung aku paham ja pun..

bukan aku cakap bajau atau dusun maka derang nda paham

bahasa melayu jak punn
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 1-8-2017 07:26 AM
siapa cakap derang nda paham?

kawan2 semenanjung aku paham ja pun..

Kwn ku ndak fhm kalau aku ckp sabah. Dia suru ckp bhs melayu baku terus
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 07:48 AM | Show all posts
putu replied at 1-8-2017 07:43 AM
Kwn ku ndak fhm kalau aku ckp sabah. Dia suru ckp bhs melayu baku terus

makanya...ko cakap la slow2...jan kelam kabut...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 07:49 AM | Show all posts
Vellfire replied at 26-11-2014 10:36 AM
aku x tak kisah
dia nak ckp ape
asal jangan lupa tempat asal sudah...

darling...apa kabar ko?


Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
cantleyi replied at 1-8-2017 07:48 AM
makanya...ko cakap la slow2...jan kelam kabut...

Ya plak kan. Mungkin cepat btl aku berckp
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080088s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list