Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
122928
View
858
Reply

DARI DAPUR FORUMER OVERSEAS *masak-masak* ( part 11)

[Copy link]

Author: lilo_kill       Show all posts   Read mode

Post time 11-12-2008 10:02 AM | Show all posts

shepard pie

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 02:23 PM | Show all posts

Reply #158 eyzlyn's post

alahai comeynye rupe... nak gigit pun sayang..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 09:02 AM | Show all posts

Reply #159 eyzlyn's post

Fuhhhhh....... yg ni paling mengancam. Lyn, you guna acuan or yg jenis piping utk buat cookies ni? Saya ingat nak beli satu set. Sekarang tgh kumpul cookies recipes.

Off-topic - Meowlin pergi hospital lepas Asar ptg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 09:03 AM | Show all posts

Reply #161 nazha's post

Ada recipe tak nazha? Thanx.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 11:34 AM | Show all posts


Homemade Truffles (chocolates) untuk buat christmas present kasi kat cikgu sekolah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 12:29 AM | Show all posts

Reply #163 Baiduri Othman's post

guna cookie cutter jer kak bai
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 12:29 AM | Show all posts

Reply #162 kebayan's post

comel la pasal haku cilok gambo dlm internet
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 12:32 AM | Show all posts

Reply #165 Calimro's post

cali,
ada resepinyer tak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 10:07 AM | Show all posts

Reply #155 Baiduri Othman's post

Wah! Tak pernah tau tosei ada inti macam ni...sedapnyer
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 10:11 AM | Show all posts
Rajin korang buat cookies. I pun teringin jugak nak buat tapi asyik sibuk kesana kemari. May be hujung minggu ni boleh buat shortbread.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 11:28 AM | Show all posts

Reply #168 eyzlyn's post

Ada, kejap pergi godeh kejap..ni ambik resipi dari Allrecipe (as usual)

Basic Truffles: (make 35 medium size truffles)

335 g cooking chocolate - chopped
80 ml heavy cream (whipping cream type)
Cocoa powder

In a medium saucepan over medium heat, combine chocolate and cream. Cook, stirring, until chocolate is melted and mixture is smooth. Remove from heat and whisk in flavoring. Pour into a small dish and refrigerate until set, but not hard, 1 1/2 to 2 hours. Form balls and roll in cocoa powder. Kalau tak nak guna cocoa powder, boleh guna kelapa parut kering/chopped pistachio/chocolate rice lepas tu boleh tambah flavouring masa cairkan chocolate tu.

[ Last edited by  Calimro at 15-12-2008 11:30 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 01:12 PM | Show all posts

Reply #166 eyzlyn's post

Dulu rajin buat cookies. Dough yg dah diuli cantik2 simpan dlm fridge like 1/2 - 1 hr. Lepas tu baru potong guna pisau tajam. Cookie butter tak ada. Kalau biskut raya guna acuan je. Tu lah geram nak beli yg pipe siap ada mcm2 bentuk. Yg lama entah mana pergi sebab budak2 suka main.

BTW, ada tengok cookies Christmas serupa mcm biskut makmur. Inti dia almond or walnut. Sebijik mcm makmur except guna butter instead of ghee.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 01:16 PM | Show all posts

Reply #169 platinum8's post

Saya pun tak pernah tau until one day makan kat one Indian restaurant di Kuching. Sejak tu asyik teringin nak makan. Tosei mcm ni harga RM7 satu keping. Fulamak..... w/p a bit expensive ttp berpatutan. Plat cubalah ikut resipi saya. Boleh guna mushroom yg jual kat shopping malls. Yg jenis mahal tu. In fact sungguh menyihatkan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 01:25 PM | Show all posts

Reply #171 Calimro's post

Bestnya.....!!! 100% pure choc. Kalau rajin boleh buat homemade truffles utk dijual. In fact a good business kalau buat di Msia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 01:53 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 14-12-2008 09:03 AM
Ada recipe tak nazha? Thanx.

mcm besa nazha punya campak2 je ye kak...
akak anggarkan bahan2 ni...

inti:

daging cincang/ayam
pepper
kayu manis
bawang besar+bawang putih    - dadu
oregano (kering)
rosemary (kering)
oyster sauce
chicken granule
garam

tumis semua bahan ngan butter yg telah dicairkan sehingga masak..

toppingmashed potato)

5-6 biji kentang     -rebus dan lenyek
susu segar
garam
pepper
butter

*campurkan semua bahan dan lenyek.

masukkna bhan inti dlm caserol kemudian buh topping tu..kemudian bakar sehingga jadik macam gambar.. (lebihkurang setengah jam kot)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 05:34 PM | Show all posts

Reply #174 Baiduri Othman's post

Good idea jugak buat business kan..tapi kena tunggu balik sana dulu ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 03:21 PM | Show all posts

Reply #175 nazha's post

Thanx Nazha. Kak Bai dah save recipe. Kalau dah cuba nanti boleh comment apa rasa dia. Sekarang tgh rajin kumpul recipe & musim suka cuba recipe baru dah kembali.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2008 03:23 PM | Show all posts

Reply #176 Calimro's post

Tengok gambar truffles tu dah terliur. Ingat nak buat biskut makmur guna butter kejap lagi & salut dgn cooking choc. Cooking choc tinggal sikit je. Jadi tak boleh nak buat truffles.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 12:02 AM | Show all posts

Reply #171 Calimro's post

cantik.. semua bahan ada kat rumah. bolehlah dikerjakan nanti
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 02:23 PM | Show all posts

Reply #179 eyzlyn's post

Lepas tu kena lari keliling rumah tau Lyn..sebab truffles ni kan...kalau makan tak singgah kemana-mana...straight to the hips
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.393464s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list