Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
122336
View
858
Reply

DARI DAPUR FORUMER OVERSEAS *masak-masak* ( part 11)

[Copy link]

Author: lilo_kill       Show all posts   Read mode

Post time 3-11-2008 03:53 PM | Show all posts

Reply #93 kebayan's post

Bayan,
Thai beef salad dah pernah try?....uiiihhhh lagi sedap tau..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 03:59 PM | Show all posts

Reply #95 emmer_A's post

Rajinnya buat homemade dip....

I pun suka guacamole dip and a few others...basil/spinach, parmesan & cashews....french onion...creamed crab....roasted capsicum etc....dip with turkish bread....semua yumm yummmm....
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 04:12 PM | Show all posts
After so long tak masak nasi lemak...hari ni tadi datang mood I nak masakkan for the girls...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 06:51 PM | Show all posts

Reply #90 platinum8's post

sokong sgt ckp plat...mmg sedap msk asam pedas kt melaka tu...last cuti raya sempat la mkn...power & terangkat tul la..... tetiba dh tukar...dulu gi melaka sbb nk mkn ikan bakar kt umbai skrg suka giler msk asam pedas tu...ishhh masih teringat2 lg rasanya...marbeles............
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:49 PM | Show all posts
pergh... nasi lemak tuh



semalam buat cookies, nanti sat gi taruk gambo kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 08:30 PM | Show all posts

Reply #103 platinum8's post

Sedapnya nasi lemak. Hari tu dah lega dpt makan nasi lemak & Laksa Swak. Malas nak masak sekarang ni. Masak simple2 je. Kalau pagi suka buat kacang phool makan dgn naan. Nak ambik gambar pun malas.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 11:34 PM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 3-11-2008 03:59 PM
Rajinnya buat homemade dip....

I pun suka guacamole dip and a few others...basil/spinach, parmesan & cashews....french onion...creamed crab....roasted capsicum etc....dip with turkish bread ...



bukan sebab rajin plat, tp sebab berusaha nak mengurat tu pasal sanggup cincang bawang depan awek   hahahahah

sebenarnya malam tu perut i lapar gila, tp sbb awek depan tu kata makan nachos & guacamole dip boleh bikin kenyang, i pun ikut je, konon sporting, tp lepas balik i belasah order pizza hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 11:36 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 4-11-2008 08:30 PM
Sedapnya nasi lemak. Hari tu dah lega dpt makan nasi lemak & Laksa Swak. Malas nak masak sekarang ni. Masak simple2 je. Kalau pagi suka buat kacang phool makan dgn naan. Nak ambik gambar pun malas.


hi Bai
when i was in Kuching last February, my friend introduced me ambal, kinda new to me but that ambal in kari kat restoren yg dekat dgn waterfront tu mmg best, i dont think benda tu ada kat tempat i ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 01:40 AM | Show all posts

Reply #108 emmer_A's post

Rupa2nya emmer_A ada di Kuching last February. Ambal ni sejenis makanan laut & bermusim. Memang sedap esp kalau masak sup mcm sup daging & bubuh daun sup/daun bawang. My mom selalu masak mcm tu. Tapi saya tak makan ambal sebab bila makan mesti rasa mcm kunyah benda lain. Even kadang makan sotong pun mcm tu jugak. Dulu kecik2 memang makan ambal esp masak sup. Sekarang ni hirup sup ambal je ttp ambal tak makan. Tu lah rugi sebab sedap ambal ni.

Rasanya kat certain parts di Semenanjung memang ada ambal ni. Cocklea pernah makan & dia kata sedappp!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 01:43 AM | Show all posts

Reply #101 platinum8's post

Ada resipi ke Plat? Paste kat sini. Sekarang teringin nak cuba Vietnamese roll ttp sini tak ada jual wrap dia yg dibuat dr. tepung beras. Guna kulit popia je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 11:42 AM | Show all posts
My 5 mins Guacomole dip


5 mins Guacamole
Ingredients:

1 ripe avocado
1/2 tomato
1 clove garlic
1 tbsp chopped spring onion
1 tbsp lime juice
Olive oil
Salt

Scoop out the avocado and put everything (except olive oil) in a electric chopper. Chop for few second. Pour in a small bowl and stir in olive oil, lime juice and salt.

Cover the bowl and refrigerate at least 1 hr before serving.

[ Last edited by  Calimro at 5-11-2008 12:22 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:21 PM | Show all posts

Reply #111 Calimro's post

addkan cili sket dlm guacamole ni lagi 'kick' tau
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:24 PM | Show all posts

Reply #103 platinum8's post

kita buat nasik lemak juga plat..ikut stail Terengganu...nasi lemak, ikan masak tumis asam jawa dgn cucumber..dah! makan sampai jilat jari!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:37 PM | Show all posts
kueh raya masa hari raya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:42 PM | Show all posts
kek raya..da basi da..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:51 PM | Show all posts

Reply #101 platinum8's post

huhuhuhu..sedap..ada resepi yg baik2 tak for this salad?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:54 PM | Show all posts
boring la x leh nak upload gambar
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:55 PM | Show all posts
menu raya kat rumah kawan



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:57 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 11:00 PM | Show all posts
menu open haus kat rumah kami....

nasi tomato


Rendang Tok, Acar Rampai, Baked Chicken (order kat mediteranean rest)


salad & chicken soto

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084510s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list