Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
122231
View
858
Reply

DARI DAPUR FORUMER OVERSEAS *masak-masak* ( part 11)

[Copy link]

Author: lilo_kill       Show all posts   Read mode

Post time 13-9-2008 01:10 PM | Show all posts

Reply #18 pulut's post

meriah!!!! buat perut lapar jek...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2008 06:32 PM | Show all posts

Reply #19 eyzlyn's post

ok paa skali skala
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2008 06:35 PM | Show all posts
nmc, fantastic takdak la, setakat nak makan laki bini boleh la pi. tpkan ravioli ni mmg sedap la. slalu tgk aja kat kedai, nak makan tak halal, so kena la masak sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2008 06:37 PM | Show all posts
kebayan, satu tu ja, nak buat bercinta jugak , tu pasai buat skali tak penah buat dah lepaih tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2008 11:04 AM | Show all posts
wahhh dah ada rumah baru ek..laaamaaa tak masuk masak2...tred fav gue nih..ini antara yg dimasak time dok bertapa kat kg 2 bulan,,,
?v=0
sambal sotong ubat
?v=0
?v=0
botok2
?v=0
kari pala ikan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2008 08:41 PM | Show all posts

Reply #25 nazha's post

Nazha...sedap tengok lauk melayu tu,..BOTOK tu apa? BOTOX?? Seriusly...apa botok tu. Tapi sambal sotong & kari kepala ikan tu memang betul mengancam dan mengugat jiwa yang jauh diperantauan ini...muaaaaah
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2008 11:44 AM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 15-9-2008 08:41 PM
Nazha...sedap tengok lauk melayu tu,..BOTOK tu apa? BOTOX?? Seriusly...apa botok tu. Tapi sambal sotong & kari kepala ikan tu memang betul mengancam dan mengugat jiwa yang jauh diperantauan ini ...

...bunyi sama tapi makna berlainan Cali...botok tu mcm mana ek nak cakap...besanya guna ikan tenggiri, dimasak ngan sambal mcm dlm kuali tu.pastu bungkus ngan dedaun2 yg ada kat keliling umah( )..pastu kukus sekejap..aritu pun tak lengkap dedaun tuh..amek yg mana ada kat tepi2 umah jek...hmmm sedapp..dah lama saya takmakan...kalo tanya resepi, nazha ni main campak2 jek...kena recal balik pe yg dicampak aritu...tapi takla susah...
Cali...kari kepala ikan mana2 leh buat..cuba la buat utk berbuka.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2008 12:12 PM | Show all posts

Reply #27 nazha's post

OIC..kiranya macam ikan bungkus la ya, daun apa selalunya? Kiranya dua kali masak ikan ni ya..

Kari kepala ikan ni nak kena orang yang pandai buat baru sedap..lepas tu ada sambal belacan dengan ulam..halamak, meleleh air liur dibuatnya...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2008 12:34 PM | Show all posts

Reply #28 Calimro's post

em ikan dibungkus...kukus tu nak kasi daun tu layu2 sikit...ikan tu separuh masuk time kat kuali...kira ikan fully cook time kukus...daun2 banyak cali..nazha bagi yg ingat je ek...yg selebihnya taktau nama...
daun kesum
daun bebuas
pucuk betik
ulam raja(saja amek sbb nak banyakkan daun, ada org tak letak)
pucuk ubi
daun kunyit
ini jek yg ingat...hehhehe..tapi kira dah cukup la daun2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2008 08:06 PM | Show all posts
Bagilah full recipe. InsyaAllah saya nak cuba buat. Part daun2 tu saya tak reti sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2008 09:38 PM | Show all posts

Reply #29 nazha's post

Nazha, macam sedap aje tapi tulah, nak buat macam mana, daun-daun kat atas tu takda kat sini..dapat tengok gambar je pun jadi leeee thank you anyway for the explanation...makan tu ingatkan kat I yaaa
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2008 12:20 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 16-9-2008 08:06 PM
Bagilah full recipe. InsyaAllah saya nak cuba buat. Part daun2 tu saya tak reti sgt.

alamak kak bai...saya saje suka2 buat...saja tekak nak makan..mcm yg saya cakap, saya main camapak2 resepi..mcm buat burger mesia dulu tu...nasib menjadi ek kak...hmm ada masa saya kasi resepi sambal ikan tu hea..skang bz kit kak..huhuhuhu..tak sempat nak berporum mcm dolu2...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2008 12:23 PM | Show all posts

Reply #31 Calimro's post

sebab ingat kat sahabat2 kat sini la saya suka tepek2 gambo makanan....lagipun saya memang suka masak....enjoy la ya...hmmm skang baru2 abis pantang, umah pun tak kemas sangat,makan ala adar jek Cali...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2008 02:30 AM | Show all posts



Ni BG masak hr tu...Simple jer but nice
Lime BBQ steak
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2008 01:34 PM | Show all posts
lo. lama tak post...hari ini utk berbuka saya buat chicken bruschetta. surprisingly jadi agak sedap takde gambar la plak...tp sonang je nak buat...potong french baguette, tumis ayam dgn garlic skit, chop up tomato, spread semua atas roti pastu tabur parmesan, toast sampai rangup.
sedap...tak tipu
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2008 01:34 PM | Show all posts

Reply #34 biggirlduncry's post

lime bbq steak? cam sedap je marinade buat sendiri ke atau dah ready made?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2008 05:28 PM | Show all posts

Reply #32 nazha's post

Pernah cuba buat nazha ttp bab daun tu tak reti nak cari psl tak kenal daun pun. Yg tau cuma daun mengkudu & daun kunyit. Menjadi jugak except bab daun fail.

Raya ni cuba buat kek kacang. Tak sangka menjadi. Guna 2 sudu tepung je selain telur, mentega & gula. Of course kacang tumbuk. Nanti tunjuk gambar & kasi full recipe.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2008 11:03 PM | Show all posts
balik msia, chef rehat dr masuk dapo lah...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2008 12:30 AM | Show all posts
dapur ku baru berasap hari nih. nasi ayam jer. sebab baru balik parents meeting, tak sempat nak masak bagai weh.

tadi we all bikin cookies dari barley flour, pasal ada one parent ni her twins allergic dgn wheat. nanti wa taruk resepi nanti. sedap, n the kids love it. dia tak crunchy mcm cookies yg biasa kita buat pakai flour.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2008 02:10 PM | Show all posts
seafood hokaido (depan vistana hotel KL) & steamboat (ikano power / ikea) mmg antara feveret bayan... mase dok damansara dulu every weekend sure lepak ikano layan steamboat. bile balik msia... alhamdulillah.. dpt jugak hilangkan gian...

STEAMBOAT





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098646s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list