Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51345
View
172
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-9-2008 02:15 PM | Show all posts
dia dah 8 bulan kuar dari umah...sejak balik beraya ngan family dia tahun lepas...sebenarnya..masa mgandungkan anak pertama on 2oo6..dia tinggalkan saya jugak..tp lepas bersalin,dia dtg balik..but then bila dia dah balik baru tahu dia dah mgandungkan sorang budak perak ni..kenal melalui fon..but since dia dah mgaku sy terima dia balik..pastu,bila raya dia request nak beraya sendiri ngan famili dia di johor...saya pun x kisah sbb masa tu dia tak bgtahu famili dia yg dia dah balik pd saya ngan anak2...famili dia x bpe suka sy sbb kami kawin so soon..padahal masing2 umur 26 masa kawin...org felda myb dia rasa sy rampas anak dia...erm....so masa beraya suami dah slow talk ngan famili bgtahu dia dah blk pada sy n anak...masa raya tu saya preggy 2mth..family hubby paksa dia tinggalkan sy..diorg ugut kalau tak leave,putus saudara,mak x nak mgaku anak la....sejak bb lahir dari may aritu,sampai sekarang,hubby x pernah dtg jumpa..cuma last 2 mth dia ada kirim duit 200 melalui pos...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2008 08:55 AM | Show all posts

Reply #61 iman311006's post

payah la org tak fikir dosa pahala ni....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2008 09:11 AM | Show all posts
masa aku memula keje kat tempat keje aku yg ke 5/6, datang sorang akak neh....jumpa aku mintak tlg aku tukarkan sorang kerani yg telah menggoda laki nya...supaya minah tu ditukarkan keluar...............terkejut benar aku...baru hari pertama keje dah ada org dtg mengadu masalah.....

unfortunately....minah tu dpt pulak keje kat tempat aku dan bernikah ngan laki akak tu.....syaratnya....the husband ceraikan akak tuh.....

tapi yg mengkagumkan aku...kakak tu berjaya memohon potongan gaji secara tetap utk 4 orang anaknya itu...RM800...sorang 200....this was back in 98....
caranya aku betul2 tak tau......
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2008 03:03 PM | Show all posts
Originally posted by qurnia at 2-9-2008 09:11 AM
unfortunately....minah tu dpt pulak keje kat tempat aku dan bernikah ngan laki akak tu.....syaratnya....the husband ceraikan akak tuh.....


Sedih, ada org yg mcm nie...kena dgn si llki yg rasional & bertanggungjawab...x dilayannya syarat sebegini...tp malangnya ramai llki ambik jln mudah...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2008 04:04 PM | Show all posts
hurm.... aku x reti nk kasi pendpt bab2 tuntutan nafkah ni.... x cukup rsanyer 200 tu utk belanja anak sebulan..  tu yg aku rsa, kena mintak lebih dulu... manalah tau hsbn tuan umah mntk diskaun ker... x salah cuber jer dulu mntk ikut xpenses sebenar... if dier x mampu, sure dier mntk kurang nnti...

kekadang aku hangin jer ngn laki yg x bertanggungjawab ni... blh laks spent ngn pompuan lain... ngn anak bini berkira... cam kwn sekolah anak aku la... sian budak tu... sampaikn terpaksa mencuri biler duit belanja xder.. kesnyer, ayah dier kawin lagi... sian sungguh diorg adik beradik terabai...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2008 04:42 PM | Show all posts

Reply #50 norsha's post

ish benda2 cenggini ler rimas ek....lagi ler kuat aku nak stay dalam marriage neh....
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 02:32 PM | Show all posts
kecewanya tengok ibu2 tunggal ni tak tuntut nafkah anak. dgn alasan nak harapkan balasan Tuhan dan akhirat.



kalau aku jgn harap la nak bagi peluang.. tuntut habis-habisan
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 03:43 PM | Show all posts
why is it in msia there is no law to punish all the errant fathers.  kat UK kalo tak bayor nafkah masuk jel ler jantan2 tak berguna nie.

sedih lah bacer nasib anak2 n ibu2 yg tak terbela nie. their last resort is 'pembelaan' court di'sana' nanti.

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 03:46 PM | Show all posts
kecewanya tengok ibu2 tunggal ni tak tuntut nafkah anak. dgn alasan nak harapkan balasan Tuhan dan a ...
wanitajelita Post at 3-2-2011 14:32


betul tu akak pun dulu buat mcm nie.  tuntut sehingga kedarah terakhir.  i just bite the bullet n never let go   alhamdulillah everythings fine now!
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 03:47 PM | Show all posts
eish nie thread lama di up kan ler
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 11:47 PM | Show all posts
betul tu akak pun dulu buat mcm nie.  tuntut sehingga kedarah terakhir.  i just bite the bullet  ...
minahsaudi Post at 3-2-2011 15:46


Macam TUN FATIMAH garangnya.......  Bite the bullet ke bite the dust?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2011 11:48 PM | Show all posts
eish nie thread lama di up kan ler
minahsaudi Post at 3-2-2011 15:47


Kes nafkah nikah kawen cerai berai nie...akan tetap kekal relevan sepanjang zaman.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2011 07:16 AM | Show all posts
Macam TUN FATIMAH garangnya.......  Bite the bullet ke bite the dust?
crankshaft Post at 3-2-2011 23:47


hahahaha.... apa hal bite the dust?  silap aribulan aku semput lak!  allergic........kalo bite the bullet, kira aku kuat apa!  hahahaha




bite the dust tak urban lah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2011 08:57 AM | Show all posts
hahahaha.... apa hal bite the dust?  silap aribulan aku semput lak!  allergic........kalo bite t ...
minahsaudi Post at 4-2-2011 07:16



Nko dah cukup urban ke? Kalau setakat tak bertudung?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2011 10:08 AM | Show all posts
Nko dah cukup urban ke? Kalau setakat tak bertudung?
crankshaft Post at 4-2-2011 08:57


janji reply...........larik












notakakiku - just kidding
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2011 11:41 AM | Show all posts
my fren bagi anak2 dia 600 utk 3 orang anak...tapi smapi ujung bulan ex wife  dia still mintak jugak ...
intan_asmara Post at 22-8-2008 16:09



    If ko ader anak sndiri, 600 tu aper la sgt utk 3 org anak...
Tanggung jwb sediakn kprluan anak2 ikotkn mmg dibahu ayahnyer.. Tp, rmai lelaki lupa or wat x tahu coz tiada rsa tanggungjwb n cetek pengetahuan agama...

Baca treat ni mmg menginsafkn.. Sdh sgt2 biler bacer citer2 kt sni.. Hrp2 hsbn aku brtanggungjwb hingga ke akhir hayatnyer..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 05:19 PM | Show all posts
me.. janji nk byr rm300 utk 2 org anak + rm200 utang loan atas nama aku..
tp bile time gaji die sure berubah janji.. dh tu slalu skip tiap2 bln.. alasan nye duit x cukup duk KL.. taraf hidup tinggi.. dh mane nk tinggi nye kalu duk sewa umah Kondo baju nk jenama.. lepak2 kt high class... :@
aku mls dh bising bab ' biar papa asal bergaya ' ni dr kawen lg mcm tu..
yg sulung 3 thn tu je dpt rasa ksh syg ayah tu pun kejap.. yg 2nd langsung x kenal.. skrg dh nk masuk 2 thn..

aku mls nk gaduh2 sgt..tp mak aku slalu bising . aku ckp kt mak aku biar la ..nnti anak2 dh besar dh ade kerjaya sendiri die tau la slh die..;)

tp yg aku angin kdg2 ngn ex aku.. bile nk beli mainan kt anak aku..die nk beli yg sulung je.. pilih kasih btl..dh tu janji je lebih x beli pun..
kalu aku nk beli blh plk die ckp . nk beli jgn mintak duit die.. bile aku ckp Ok die ckp aku berlagak plk :@

Penampar br tau :@
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2011 12:08 PM | Show all posts
blh x klu ada undng2 bru, mcm ni :-
klu dh bercerai, biar ada bhgian potongan gaji suami skali slapas cerai diputuskan.
pastu klu dia berhjat nk khwin lain, jbtan agama kena pastikan
ada potongan gji utk anak (ni kes anak bekas is3 jg la)..
ermmm..
ok x?
sori la aku x rti nk karng ayat plk..sbb bru je smalm bekas somi +somi aku skrng berckp kt phone...buku bertemu ruas..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2011 12:17 PM | Show all posts
blh x aku nk cdgkan mcm ni:-
klu dh lepas cerai, kt borng cerai tue, tulis skali ptongan gaji utk anak ke akaun bekas isteri.
pastu klu lelaki tu nk khwin ngan pmpuan lain, jbtan agama kena pastikan tnggungjwb anak ada tunaikan gak.. (tupun klu anak di bwh jagaan si isteri la..)..
ermmm..blh ka cadngan x sbrapa aku ni?

sori ayat agk bercelaru..sbb bru smlm laki aku & bekas laki bertekak on the phone pasal nfkh anak..dia berseng2 ke hulu ke hilir ngan pmpuan lain, pastu duit anak x bg..time minta mcm2 alasan diberi : eksiden la ..MC 2 bulan xdak gaji la..mcm2..
tp kt fb siap tayang shping pavi bgai..mkn kt restoran pun nk tyng bgai..tp anak?? xde plk nk usung..sabar jela..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2011 04:38 PM | Show all posts
knp x kuar..dh 2 kali kali send..
ermmm..sdih..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079817s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list