Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51120
View
172
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006       Show all posts   Read mode

Post time 22-8-2008 11:37 AM | Show all posts
Originally posted by mummyslove at 22-8-2008 09:15 AM

BG... biasanya pak2 nie dia hanya akan lebih bg pd anak jer... sbb kalo maknya.. dia tok seh nak bg sbb dendam dan marah... so x pyhlah nak mimpi akan dpt nafkah mak....


ini akan terjadi utk case2 tebus talak.. fasakh.. kalau bercerai secara baik insyallah semua ok..
so far my ex bayar nafkah saya.. duit mutaah n harta sepencarian.. tapi kita x bleh expect banyaklah..
tgk kepada kemampuan dia.. mcm saya.. amount ditentukan oleh my ex.. kalau ikut2 x berpatutan lngsg..
tapi itu lebih baik dari xder.. atleast ader lah jugak..

aper pun.. kita tahu kemampuan dia.. terlalu push pun x guna.. baik settle baik2 je..
hati pun x sakit..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 03:22 PM | Show all posts
fuhh risau aku....rm200-rm450 pm untuk seorang anak?

HAbis aku nak makan apa ni..... bini muda mesti nak pi shopping, holiday,

Kalau kite bagi direct ksat anak boleh ke... instead of bagi kat mummy dia?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 03:37 PM | Show all posts

Reply #22 genelec's post

see... patutla ramai pak2 yg miss bg nafkah kat anak bila bercerai... priority dh pegi kt bini baru nak pegi shoping, holiday bagai... tp yg sedihnya tu, salahkan anak2 kekonon perabih duit dia....

kes ini berlaku kat kawan baik aku.... time tu dia nak amik STPM... takde duit, so call la bapak dia (parents dia bercerai sejak dia umur 4/5 tahun gitu)... sepanjang berapa belas tahun, itu la first time dia minta duit kat bapak dia..... dia call bapak dia kt public phone... cakap minta seratus gitu la sbb nak bayar yuran periksa.... dgn tanpa belas kasihan bapak dia cakap, ini ler kerja korang, kalau telefon aku, takde kerja lain, kerja nak minta duit... tu yg kawan aku bengang giler tu... dia jawab bila masa kitorang minta duit abah... ini first time org minta duit... pastu dia kata kalau tak nak bg cakap la tak nak bagi.... tak yah nak salahkan org... terus dia bg salam dan hang up phone... aku rasa sedih giler dengar bila dia citer....

sedih sbb kawan aku tu time kecik pernah makan nasi ngan garam sbb takde duit nak makan, ye la mak dia kerja jual2 jamu +ngurut, kemas umah dan amik basuh baju org time diorang kecik2 dulu...

yg bapak dia tu, anak2 ngan bini muda, hidup senang, pakai pun pakaian berjenama, makan mewah... kawan aku smpi dh kerja baru start makan mcdonald....

kawan aku kata, takpe la dia tak nak bg duit, nnt jawab la kat akhirat nnt...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 03:58 PM | Show all posts
Originally posted by alangGIRL at 22-8-2008 03:37 PM
see... patutla ramai pak2 yg miss bg nafkah kat anak bila bercerai... priority dh pegi kt bini baru nak pegi shoping, holiday bagai... tp yg sedihnya tu, salahkan anak2 kekonon perabih duit dia.. ...



aku kalau nak pun... aku yang bele anak aku ... tak payah aku susah2 pi tgk anak2 aku....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 04:09 PM | Show all posts
my fren bagi anak2 dia 600 utk 3 orang anak...tapi smapi ujung bulan ex wife  dia still mintak jugak duit extra. katanye tak cukup. nak ty, mak budak2 kecik tu tak boleh ke membantu. mesti harapkan 100% dari bapak dorang ke? kalau budak2 tu dah sekolah lain jugak cerita....ini pon bukan mak dorang yg jaga, nenek2 dorang yg jaga sbb mak dia sibuk keje...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 04:11 PM | Show all posts

Reply #24 genelec's post

bela dan didik are two different things... bole bela, tp adakah anda mampu mendidik anak2 spt ibu2 mendidik anak2 mereka... no offence ok, sbb ada gak mak2 yg tak pandai didik anak....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 04:17 PM | Show all posts
mendapssssss....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 04:18 PM | Show all posts
:@ :@ :@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 04:32 PM | Show all posts
just nak inform RM600 kalau utk anak kecik2.. bukan banyak pun..
cuba kira budget anak u sendiri.. if ader anak la..
kalau lah kata si ibu keje..
anak2 nak kena letak kat org..or babysiiter.. itu semua bukan ke budget..
duit susu pampers.. duit makan minum.. duit sakit pening..
itu x dikira kalau si suami meninggalkan utang kat bini..
kalau gaji bini mmg besar.. saya rasa xder bini yg kecoh2 mintak kat ex..
tapi kalau gaji kecik.. nak bayar umah.. nak bayar transport.. lum duit minyak..
dahlah brg semua mahal..
so nilai duit kita rendah skrg..
sedangkan yg bekerja 2 org pun perit..
inikan plak single mums..
hanya org yg melalui je tau jerih perit..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 04:54 PM | Show all posts
eiiiiiiiiii...... mendaps tahap cipan ni.... mod tolong repair, pls.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 05:20 PM | Show all posts

Reply #23 alangGIRL's post

sedihnyer dengar....

bapak2 ni selalu terlupa
anak2 lah asset dunia akhirat
yang akan doakan mereka...

eshhhh...sdihhhhhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2008 11:23 PM | Show all posts
ermm thanx pada sume yg share info nie...kalau pk 2 blk mmg x harap duit dia..tp mak saya x hbs suruh saya mintak ngan suami duit anak2....saya dah pk mcm nie jer...lau saya x dpt duit dari dia..blh tak saya sekat dia dari jumpa anak2 masa raya nanti...untuk pgetahuan semua,sejak anak ke 2 lahir,dia x pernah tgk anak..tp baru2 nie dia ada ckp lepas raya nak jumpa anak...boleh tak??
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2008 10:46 PM | Show all posts

Reply #32 iman311006's post

cuba minta perintah mahkamah yg hubby tak leh jumpa kalau tak bayar nafkah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2008 12:54 PM | Show all posts
aku rasa kalu RM200 tuk sorang anak mcm tak mencukupi jer...lebih2 lagi kalu tinggal di bandar. Kawan aku bercerai anak 3, xwife duduk kat luar bandar pun kasi anak2 dia RM2K sebulan.

[ Last edited by  midori888 at 26-8-2008 12:56 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2008 02:04 PM | Show all posts

Reply #25 intan_asmara's post

nafkah anak WAJIB atas bapak dia..tuan punya semen hokkay....nafkah anak tu yagn wajib dulu...keta, makanan best2, movie, rokok, baju baru ke, holiday tu bukan wajib..jadi kalau selama neh dok pakai honda...tukau le proton aje janji nafkah anak tu cukup dulu....kalau dok sewa umah 500 sebulan...pi cari umah 250 sebulan...janji nafkah anak tu cukup dulu....jgn reti nak buat anak jer....sekian tima kasih...aku cukup tak leh tima tengok jantan pakai baju brand ke main tapi anak nak merasa mcd sekali sebulan tu kedekut nak mampus....
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2008 02:05 PM | Show all posts

Reply #34 midori888's post

bagus duda neh....
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2008 06:00 PM | Show all posts

Reply #34 midori888's post

setuju... mana cukup RM200 sorang... aku ngan laki aku kira, expenses khas utk anak aku dua org tu hampir mencecah rm1200 sebulan... so, kalau ler bapak tu takat bg rm400, yg lagi rm800 tu mak la yg kena keluar belanja....

susu - skrg enfagrow A+ setin dh dekat rm90, anak aku minum around 3-4 tin, yg baby tu minum enfalac A+ RM 68 kalau tak silap setin, around 3 tin sebulan... pampers drypers and drypantz, pastu nursery dua beradik tu rm500++ campur any extra2.... so far, ini semua laki aku yg bayar....

so jgn nak argue kata suruh minum susu murah lak... takkan pasal mak pak cerai, susu, pampers anak semua nk kena downgrade lak kot....
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2008 05:10 PM | Show all posts
kalau bapak tak kasi duit nafkah, tak yah lah anak tu nak sibuk mencari bapak mereka bila dah besar. bila dah besar panggil datang klu perlu masa jadi wali untuk nikah kalau anak pompuan lah , lepas tu say thank you and bye bye jelah. sakit hati aku dengar cite bapak tak bertanggung jawab cam ni. sib baik bapak aku tak cam ni sbb aku bukan jenis pemaaf orgnya and i dare to do as what i mentioned above..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2008 05:27 PM | Show all posts

Reply #37 alangGIRL's post

  alang, kalau aku lah kan, kalau dah terdesak, memang aku akan tukar susu anak-anak tu..  Dah tak mampu buat cara tak mampu.. Bak kata orang buat sehabis baik lah kan.. Yang penting, perut diarang kenyang

Ini pengalaman aku sendirilah. Lifestyle aku & anak2 memang dah banyak berubah. Dari segi makanan. Dari segi hiburan. Dari segi pakaian. Kalau masa belum cerai dulu, kalau beli groceries tu memang tak hengat.. segala benda aku letak. Jus itu jus ini. Susu segar. Bijirin2 yang bermacam2 jenis. Frozen foods segala mak nenek aku amik. Anak-anak pun biasa makan benda mahal-mahal (masa dulu aku tak sedar mahal, tapi la aku tahu la aku cannot afford to have those everyday).

Tetapi, bila dah bercerai ni, bajet pun dah lain. So, aku terpaksa cut lah benda-benda yang aku tak mampu ni.. Memang kena buat.. kalau tak.. memang kena ikat perut lah bulan tu.. Anak2 aku pun alhamdulillah faham.. syukur sangat-sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2008 05:36 PM | Show all posts

Reply #39 Juh's post

sedih kan... anak2 gak menjadi mangsa....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096903s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list