Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
54017
View
177
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006       Show all posts   Read mode

Post time 8-9-2014 11:49 AM | Show all posts
Hmmmm....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2014 02:10 PM | Show all posts
sedihnya baca thread ni... kesiannya kat kaum ibu..wanita...
sering teraniaya..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2014 11:26 AM | Show all posts
alangGIRL posted on 22-8-2008 03:37 PM
see... patutla ramai pak2 yg miss bg nafkah kat anak bila bercerai... priority dh pegi kt bini baru  ...

Sedihnya makan nasi dgn garam je. Kalau nasi ngan kicap ok lagi. Kejam betul bapa dia. Takde hati perut.

Some men nak bayar rm200 pun liat. Bila bayar tu mcm berbakti la sgt. N takut2 ex wife joli dgn duit tu padahal utk keperluan basic anak pun tak cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2016 04:21 PM | Show all posts
Edited by sayang_anak at 15-6-2016 04:25 PM

Bagi saya, saya peruntukan RM 600 sebulan. Walaupun saya bukan kelulusan luar negara dan walaupun bekas isteri berkerja dan gaji lebih tinggi dari saya.

detail yang dia mintak ada kat sini> https://devil-to-angle.com/2016/ ... orang-lain-bahagia/
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2016 07:48 AM | Show all posts
tt...based on my experience masa memula divorce tu anak yg sulung 4 tahun,3 tahun dan 10 bulan yg bongsu. Naik court perjanjian rm600 je yg aku minta dan untuk sebulan dua smoothly lah bayaran tapi masuk bulan ke3 hampeh dan seterusnye.

Bukan tak nak ngadu tapi dah agak sure turun naik court macam kes masa kami bercerai dulu. Tapi bila anak2 dah mula sekolah  aku cuba juga nak buat tuntutan tertunggak nafkah anak2 tapi jawapan dari pihak agama sangat mengecewakan sbb memula dia tanye apakah bekas suami telah berkahwin lain dan mempunyai tanggungan lain so aku mengiyakan. so jawapan mereka macamana dia nak kasi nafkah lagi sebab dia pun da ada tanggungan sendri...so i masa tu tak pandai nak celupar so aku just berlalu dgn rasa kecewa.

So sampai kesudah aku tak menuntut lagi lagi pun aku bekerja dan aku besarkan je anak2 aku,tapi budak2 ni memerhatikan walaupun aku tak pernah nak burukkan ayah mereka.Sampai yg bongsu tu masa tu 10 bulan dan tak pernah jumpa ayahnye sampai dia dah dewasa dia minat nak ambik bidang syarie sbb katanye nak bela nasib ibu2 tunggal

tapi bila anak2 dah besar pandai pulak nak mencari...anak2 daddy lah..pandai cari kat facebook tapi budak2 ni memang payah lah nak terima kan wp berbakul2 nasihat diberi apa pun dia tetap daddy mu...

Hinggalah 2 tahun lepas mereka ber3 pergilah kerumah daddy mereka sekadar memnuhi permintaan dan cerita mereka ,mereka tak tahu nak panggil apa sbb tidak pernah berjumpa selepas puluhan tahun (puluhan tahunlah sangat)

So pada aku i am proud of myself sbb berjaya membesarkan anak2 hingga menjadi org berguna wp tanpa seorang ayah...tapi selagi boleh fight utk nafkah fightlah cuma jgn sampai merayu...terpulang pd dia sbb satu hari nanti dia kan menyesal tidak melihat pembesaran anak2.

GO GO TTfight as u can
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2016 12:58 PM | Show all posts
sayang_anak replied at 15-6-2016 04:21 PM
Bagi saya, saya peruntukan RM 600 sebulan. Walaupun saya bukan kelulusan luar negara dan walaupun be ...

Kagum betul ai pada lelaki lelaki budiman yang rajin mencoret rasa di blog..ayat puitis lagi tu..sungguh berseni..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2016 02:18 PM | Show all posts
singlemum_4 replied at 17-6-2016 07:48 AM
tt...based on my experience masa memula divorce tu anak yg sulung 4 tahun,3 tahun dan 10 bulan yg bo ...

Tahniah la kak kerana tak jdk perempuan lemah dan ego mcm si lara tu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2016 03:37 PM | Show all posts
singlemum_4 replied at 17-6-2016 07:48 AM
tt...based on my experience masa memula divorce tu anak yg sulung 4 tahun,3 tahun dan 10 bulan yg bo ...

Berapa dah umur anak yg sulung? Dah berpuluh tahun dah besar la tu ya?
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2016 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kaksarah66 replied at 19-6-2016 07:37 AM
Berapa dah umur anak yg sulung? Dah berpuluh tahun dah besar la tu ya?

kahwin msa belasan tahun msa tengah study kt u so ingatkan da kawin nk sambung balik belajar tapi setahun satu beranak

10 tahun pun puluhan tahun gak kan

tapi berbekalkan semangat yg kuat akhirnya tercapai gak impian nk belajar lagi dan alhamdulillah masa konvo disaksikan anak2 sekali gus memberi semangat utk mereka belajr n belajar...

kita je yg boleh ubah nasib kita n jgn terlalu bergantung pd lelaki
chaiyok

b

{:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 10:41 AM | Show all posts
salam
sorry nak tanya
hmm harap ada yg sudi jawab
selepas bercerai last year..anak2 dengan sy
ms cerai xder tetapkan psl hak jagaan anak2
ex airforce..sblm cerai ex mmy xbalik rumah hampir 6 bulan
dlm ms dia tak balik sy ada report psl dia xpernah buat potongan wajib untuk siteri sejak kawin
selepas cerai bulan 8 tahun lepas...dia bagi duit nafkah rm400 untuk 2 orang anak
katanya lagi...aba banyak dia beri banyak..ada sikit, sikitlah..sebab katanya kereta yang saya guna(nama dia) dia akan still bayar sementara keadaan kewangan sy okey..dan sy pun okeyla..
start bulan sept..tetiba tgk ada duit masuk rm670..rupanya hasil report sy pada pihak atasan dia pasal dia tak buat potongan wajib tu..dapatlah rm670..
sejak tu dia mmg da xbagi la duit nafkah rm400 yg dia janji tu...katanya dia rm670 tu guna as nafkah anak..sy pun okeylah..xkisah sbb malas ckp banyak...
awal tahun 2016...ms nak ambik anak sekolah...kereta yg sy guna kena tarik..rupanya dah 4 bulan dia tak bayar...sy call dia xjwb...nk bincang dia tak beri ekrjasama..so sy jadi susah nak g kerja dan hantar anak ke skolah dan taska...lama sy menumpang kwn smpi bulan april baru dapat beli kereta...
potongan rm670 tu stop pada bulan Jun baru2 ni sebab dia da publish cerai....sy ada sms minta duit nafkah anak mmg dia xrespon...dia cuma pos baju raya untuk anak-anak...
baru2 ni sy dapat satu laporan sulh mengatakan sy tidak hadir sedangkan sy tidka terima notis untuk hadir sulh..dia failkan di kl..so sy akan ke kl pd 15 ogos ni untuk sebutan..

1. boleh ke potongan untuk isteri rm670 dikatakan oleh dia guna as nafkah anak?
2. adakah sy ada potensi dapat hak jagaan anak2 walaupun dia yang failkan sebab anak2 sejak lahir mmg dnegan sy.tidak pernah berpisah dan berenggan ?
3. sejak awal kawin 2008 suami da banyak kali curang dengan anak dara, isteri org, janda..tetapi smeua bukti dah xde. Telah sy lupuskan apabila dia dah janji nk berubah...ms sy mengandung pun dia curang..tahun 2012..terlalu banyak tetapi dia bijak lupuskan semua bukti...Adakah sy boleh ckp sahaja tanpa bukti ?




Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2016 03:28 PM | Show all posts
apa kata biar si bapa yg jaga anak ? biar dia sedar sikit berapa byk duit digunakan utk besarkan anak...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
NazRysha replied at 8-8-2016 10:41 AM
salam
sorry nak tanya
hmm harap ada yg sudi jawab

Harap ada yg pakar dapat membantu TT.
Jika tt ingin menjaga anak, bincang dan minta pada bekas suami secara elok. Sebb ibu selaluny bukan semua pasti ingin membesarkan anak sendiri, laki boleh dicari ganti tapi tidak anak yg dikandung 9 bln,. Biar susah asal ada anak depan mata... Nak bayangkan pun i sedih jika terpaksa berpisah dgn anak sebb perceraian
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2017 12:07 AM | Show all posts
Apa kesudahannya?
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2017 08:23 PM | Show all posts

Awat kitul.......lama menghilang...........?????

Dah berapa orang bini sekarang???




Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
singlemum_4 replied at 19-6-2016 06:14 PM
kahwin msa belasan tahun msa tengah study kt u so ingatkan da kawin nk sambung balik belajar tapi  ...

kak. u are my inspiron. saya baru bercerai juga. nafkah dua anak ex bagi rm100 je. tp iolsss malas nak mengemis sbb dia kate tu je dia mampu walhal gaji beriban hahaha. tahun ni lepas bersalin nak sambig belajar cayokkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2017 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
alangGIRL replied at 22-8-2008 03:37 PM
see... patutla ramai pak2 yg miss bg nafkah kat anak bila bercerai... priority dh pegi kt bini baru  ...

Kesiannya. Sanggup dia mcm tu. Buat mengalir air mata.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 07:24 AM | Show all posts
nufarsa replied at 7-2-2017 05:22 PM
kak. u are my inspiron. saya baru bercerai juga. nafkah dua anak ex bagi rm100 je. tp iolsss malas ...

thank you...memang betul tak payah lah mengharapkan sangat nafkah dari ex suami...kalau dia fikir tanggungjawab dia pada anak-anak dia akan beri tanpa paksaan dari sesiapa.

yang penting sekarang tt teruskan kehidupan dan kalau ada peluang belajar lagi...seronok tau kalau anak-anak dapat tengok masa kita konvo dan ini semua akan memberi semangat pada mereka.

Chaiyok tt..kuatkan semangat
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 12:44 PM | Show all posts
singlemum_4 replied at 8-2-2017 07:24 AM
thank you...memang betul tak payah lah mengharapkan sangat nafkah dari ex suami...kalau dia fikir  ...

Bukankah orang yang hang sebut Tak payah ler mengharapkan sangat...pernah gentel puting hang, pernah berjimak dgn hang satu katil, pernah dgnnnya, terlahirnya zuriat dari rahim hang?...bukankah orang Yang hang tudung jari ini jugak orang Yang hang pilih utk jadi pasangan hidup hang dgn izinNYA????

Tidakkah bila hang menuding satu jari padanya akan kekurangan serta shortcoming nye...4 jari tertunjuk pada hang?????

Pengalaman seharusnya telah mendewaskan hang untuk tidak berterus terusan menyalahkan mantan mantan hang.......tidak mustahil kah Yang baru ini juga Akan menerima nasib Yang sama dari hang?????

you don't seem to grow up SM...sebab itu manak akan terus bertanyakan pada hang....nak tunggu pernikahan Yang ke berapa kali Batu hang sedar...that you have as much part to play in the downfall of your marriage????

Nak manak sambung tazkirah lagik tak?????

Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by singlemum_4 at 8-2-2017 12:55 PM

Yes dear..sambung lagi

Marah sgt mannap sampai byk typo..thx mannap mmg tertunggu ur response
harap mannap mendoakan yg terbaik for my new life..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2017 12:59 PM | Show all posts
singlemum_4 replied at 8-2-2017 12:46 PM
Yes dear..sambung lagi

Marah sgt mannap sampai byk typo..thx mannap mmg tertu ...

lumrah utk manusia Yang serba daif ini untuk buat kesilapan...but falling into the SAME HOLE 3-4 times????

harlowwwwwwwww????

Ijazah Yang hang perolehi itu setakat untuk jadik kebanggaan Anak Anak hang...to motivate them????

Hang pernah dengar tak frasa...ilmu( ijazah) Yang kamu perolehi itu tidak Ada nilai disisiNYA....selagi ia tidak dapat memberi manfaat pada diri hang serta alam sekeliling hang....so like Anak buah manak Yang 3 bulan tuh tanya....apakah ilmu yang telah hang perolehi itu telah menjadikan hang seorang insan Yang telah dapat memberi manfaat pada pasangan hang??? ( Dalam konteks perkahwinan perkahwinan perkahwinan perkahwinan) hang????

Kena sebut 4 kali perkahwinannya.....


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list