Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
52714
View
177
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2013 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
My mom dulu pegawai kat bbg...
Dia selalu bgtau (actually suh pesan kt kwn bel ibu tunggal) untuk tetapkn nafkah ni biar ikut kemampuan bapa. Then nnt mkn anak membesar nilai akn meningkat ikut keperluan. Mama ckp ramai yg tak notice benda ni.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 11:39 AM | Show all posts
-deleted- Last edited by BulanManis on 6-6-2013 11:42 AM

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 11:13 AM | Show all posts
nique_bmw posted on 22-5-2013 10:55 PM
Juh...

Teringat kat my-Ex bila i ckp nak amik anak2  Insya-Allah next year I nak amik anak2 duk ...

nique.. lama xdgr citer, dh lupa pung..
so, lepas ni yu jaga anak2 la ye. emm, cabaran tu.. tp kalu nak seribu daya. yg penting kebajikan anak2..
mmg payah bila jd single parent. kita la yg nak manjakan anak, kita jugak yg kena disiplinkan anak..
tp lebih mudah bila duit cukup..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 11:18 AM | Show all posts
bab nafkah anak, dulu jihah pun fikir xpe la, xpayah paksa2 exhubby.
tp bila anak2 dh besar, dh sekolah, dah jd anak dara.. plezzz, mmg kena mtk & bagi la..
jihah kira yg basic saja, utk 4org anak- rm1200. tu termasuk tuisyen sbb anak nak UPSR, pengasuh, mengaji, mkn sekolah pagi, sek agama, pampers, susu.. so, mmg terpaksa minta le.. sori ye my exhubby..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 11:57 PM | Show all posts
jihah posted on 7-6-2013 11:18 AM
bab nafkah anak, dulu jihah pun fikir xpe la, xpayah paksa2 exhubby.
tp bila anak2 dh besar, dh sek ...

yg baiknya ex dgn relanya bg nafkah yg sepatutnya tapi mmg payah zaman sekarang ni nak cari lelaki/bapa yg betul2 bertanggungjawab, Ada mmg ada tp boleh kira dgn jari. Kalau masa bersama dah culas nak beli beras bayangkan bila dah cerai. Jgn pulak nafkah anak-anak kita tuntut tapi bila bapa nak jumpa anak-anak kita halang.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2013 09:42 PM | Show all posts
nak tanya para lelaki di sini.. wajarkah lepas tgn bg nafkah pd anak lps cerai? tau tak dosa dipikul hingga akhir hayat.. takkan jd penderma sperma je jd pemurah bab lain culas.. bukan ape.. kwn2 laki lain yg kes mcm ni..lps cerai lps tgn mg for sure hidup tak bahagia..tiada rahmat dan keberkatan sb aniaya anak sendiri.. melainkan si bapak tu mg oku dan kurg upaya nak cari nafkah..tp kalau mampu kawen lain tak oku la kan..

dah byk kes bapak tak bertanggungjwb mcm ni.. bile anak dah besar keje hebat2..gaji besar..time tu plak bole dtg terhegeh2 kt anak mtk itu ini..dasar bapak tanggang ke ape? jgn bikin malu lah.. bile anak buat tak tau..ngamuk2 ckp anak derhaka..eiii tak malu lah.

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 10:59 AM | Show all posts
Salam,

Saya nak tanya pendapat bagi pihak kawan saya. Dia bagi nafkah utk anak2 dia RM2K sebulan ini tidak termauk dengan keperluan hari raya, persekolahan dan sebagainya. On top of that, dia juga terpaka bawak keluar ex-wife dia bersama-sama outing dan juga pergi vacation. Ex-wife dia tak bagi anak2 tido dengan ayahnya dengan alasan dia tak percaya ayah kepadaa nak-anak tersebut (saya rasa ex-wife dia tak bagi anak2 dia berkenalan dengan GF ex-husband dia, btw dia kenal GF tu selepas 5 bulan bercerai dengan wife dia)

Ada tak cadangan apa yg perlu dibuat? Ex-wife dia dah macam gila talak dan meroyan ampai pergi ke pejabat, call 20x kali sehari dan mendeak dan menekan supaya ex-huband dia tu balik kepada dia. Apa perlu dia buat? Dia tak pernah culas dalam bagi nafkah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 02:38 PM | Show all posts
dockers posted on 15-7-2013 10:59 AM
Salam,

Saya nak tanya pendapat bagi pihak kawan saya. Dia bagi nafkah utk anak2 dia RM2K sebulan ...

buat je permohonan lawatan anak..dlm tu masukkan sekali perintah isteri ex x boleh ikut pergi bercuti...mn boleh mcm tu...ataupun mohon injunksi x bg dia dekat waktu lawatan bapa ke atas anak-anak tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 03:54 PM | Show all posts
dah ada perintah mahkamah utk keluar dengan anak tapi.. the ex-wife tak benarkan kalau keluar dgn anak2 sahaja. Malahan mengugut ex-husband mcm2. Kesian my fren buntu dia
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2013 08:13 AM | Show all posts
Ex bg 300 utk sorang anak.. Boleee la...syukur..lgpun my ex bukan banyak duit pun
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2014 04:14 PM | Show all posts
uit... lama daa..xde sesapa komen ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2014 04:36 PM | Show all posts
RM150 untuk seorang anak.. 2 org RM300

Cukup atau tak biarlah sy tampung.. Yg lebih tu biar dia tanggung sbb berkira sgt dgn anak2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2014 11:08 AM | Show all posts
sbb tu bkn mudah nk bercerai...klu lelaki tau tanggungjawab yg sebenarnye...diorg x kn berani nk ceraikan isteri mahupn berkahwin lain...sbb tanggungjawab suami teramat la berat....

ble dh bercerai....bru tau yg sbrnye betapa isteri membantu dlm kehidupan seharian...terutama dr segi kewangan..sbb tu ble kte senaraikan dr segi nilai wang ringgit, pihak suami terasa...bru tau..selama ni mmg isteri byk membantu dlm segi kewangan ekonomi keluarga..

klu kte senaraikan...nie range kt KL...

1. nursery - rm350 (under 2 years)
                   Rm250 (under 5 years)
                   Rm180 (transit)
2. Van sekolah - Rm 100
3. Makan-minum - RM 200
4. Susu - Rm300
5. Pampers - Rm300

nie x senaraikan pn bli bju ke ape ke...nie harga bandar tau...and mmg normally mmg harga ni kt mne2 kt KL..

tetapi suami x nmpk..sbb isteri byk membantu dr segi kewangan ble keluarga..tp apabila perpisahan terjadi..sepenuhnya akan jd tanggungjawab ayah..tanggungjawab ibu adalah menjaga+mendidik anak shj...

so..para suami merangkap ayah..sila fkrkan tanggungjawab anda..bkn simply bg RM450 sebulan nk berkira..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2014 01:17 PM | Show all posts
nique_bmw posted on 22-5-2013 10:55 PM
Juh...

Teringat kat my-Ex bila i ckp nak amik anak2  Insya-Allah next year I nak amik anak2 duk ...

sorry..
nak menyibuk2 jugak..
kenapa u nak ambik anak2 u tu???
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2014 01:35 PM | Show all posts
on paper, Mahkamah tetapkan RM200/bln seorang

Yg ni mmg  suami bagi pada anak2 every month without fail

tapi lain2 perbelanjaan seperti yuran sekolah, kos tuition, tambang van, buku2, kelengkapan sekolah pun bagi jugak on top that RM200/month tu.

Sekarang anak2 dah masuk U, nafkah bulanan dinaikkan dari RM200 tu ikut keperluan semasa.

Walaupun arahan mahkamah sampai anak2 umur 21 tahun shj, tapi as a father, mmg tanggungjawab dia sara anak2 sampai anak2 bekerja n berkahwin.

As long as org lelaki sebagai ayah faham apa tanggungjawab mereka, takde lah case anak2 mangsa perceraian terabai atau diabaikan.


Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2014 02:20 PM | Show all posts
4 anak bagi 1k..nak dapat 1k tu pun kena dapat dulu habuan maki bergantang. anak minum susu coklat..turn dia bagi milo kosong. alasan boleh je anak terima..otak kat lutut..mmg elok lagi perintah mahkamah obesi bab hal tuntutan anak2
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2014 04:47 PM | Show all posts
mylara posted on 24-5-2013 11:52 AM
Sorry mr nique,
knp u nk amik anak2 frm ur wife.? U x Percaya dgn papa tiri diaorg? Ade dgr cerit ...

Salam,

DAh lama tak jengah forum ni. As of now, both my kids stay with me. My ex klu nak amik anak..datang je amik kat rumah. Tak kose aku nak gaduh2.. tp dia yg x selalu datang amik anak2nya... since da ada new baby tu.. anak2 aku ajelah rindu nak tgk adik yang baru...  Ex aku pun bukanlah nak jaga sangat anak2 tu..jd xde dia nak pergi mahkamah nak tuntut macam2...  selagfi dia x cuit aku..aku pun x cuit dia.. semuanya senang..

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2014 05:35 PM | Show all posts
ex aku langsung tak bagi.......................ok tak??
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2014 02:07 AM | Show all posts
FlowerGirl posted on 13-7-2014 05:35 PM
ex aku langsung tak bagi.......................ok tak??

kau mintak tak?.......
yang penting kau mintak, dia tak bg tu cerita lain, kau jalankan tugas kau mintak.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2014 06:16 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa posted on 14-7-2014 02:07 AM
kau mintak tak?.......
yang penting kau mintak, dia tak bg tu cerita lain, kau jalankan tugas kau ...

Dh puas mtk..mcm2 alasan..last2 aku fed up.lantak la..dia menjawab la kt sana sok..aku bgtau je anak2 aku bpk dorang x kasi duit.biar depa tau!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074521s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list