Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51158
View
172
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006       Show all posts   Read mode

Post time 14-2-2011 11:26 AM | Show all posts
mana yg aku dh post sblm ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2011 02:48 PM | Show all posts
blh x aku nk cdgkan mcm ni:-
klu dh lepas cerai, kt borng cerai tue, tulis skali ptongan gaji utk a ...
risza29 Post at 11-2-2011 12:17



    aku paham.. ko nk kt borang cerai tu ade tulis potongan gaji utk anak2 kn..
aku pun setuju cm ko.. kn bagus kalu undang2 baru..bile yg duda ni nk kawen lain.. mahkamah kena keluar kn surat lulus x nk kawen lain.. kalu sangkut x byr nafkah , x blh kawen . mcm loan gitu.. lmbt byr kene CITOs..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2011 03:00 PM | Show all posts
masalahnya bila undang-undang di sini tak dikuat kuasakan, memang di negara Asia mcm ni kot...lagipun di negara kita senang nak kahwin cerai bg yg Muslim, dalam pada bergaduh hari-hari siap dah pasang cawangan kat Siam, balik sini tak ada siapa nak tangkap..dah ada cawangan beranak pinak pula...korek lubang dan timbun..itu ajalah kerjanya...jantan tu dah tak guna, pompuan pun tak guna...

sanggup pula nak menempel dengan laki org yg tak berduit tu, apa yg kemaruk sangat menda seketoi tu, tak dapat leh mati ke??
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2011 09:47 AM | Show all posts
ade orang dikenakan potongan gaji rm1500 dari majikan oleh mahkamah untuk lima orang anak (rm300 seorang) tidak termasuk lain2 perbelanjaan sekolah, perubatan dan hari raya.

negara punyai infra kelas pertama, tapi mentaliti rakyat masih kelas ketiga. sistem dan prosedur mahkamah syariah cukup walaupun penguatkuasaannya masih di tahap yang rendah. kaedah memberi nafkah melalui potongan gaji bapa oleh majikan boleh diputuskan oleh mahkamah semasa memutuskan bab saraan. kebanyakan kegagalan anak mendapat nafkah adalah kerana bapa mereka tidak bertanggungjawab.

tidak selalunya lelaki sahaja yang tidak bertanggungjawab dalam melaksanakan keputusan dan perintah mahkamah selepas penceraian. terdapat keadaan di mana ibu yang tidak mematuhi perintah mahkamah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2011 11:23 AM | Show all posts
ade orang dikenakan potongan gaji rm1500 dari majikan oleh mahkamah untuk lima orang anak (rm300 seo ...
kitul Post at 15-2-2011 09:47
sekarang ni nak berkira bila dah tua-tua, anak-anak juga yg hulur, malunya bila sekolah anakpun tak pernah ambil tahu, bila anak masuk universiti bagus mencanang kat orang anak dia pandai, cerah masa depan..bla bla bla, sedangkan tak pernah jenguk anak, nak hulur sepuluh ringgitpun susah...ex pulak kerja tunggang terbalik nak sekolahkan anak
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2011 03:54 PM | Show all posts
sekarang ni nak berkira bila dah tua-tua, anak-anak juga yg hulur, malunya bila sekolah anakpun tak  ...
cmf_blingblings Post at 15-2-2011 11:23


ada kebenaran bagai yang dikatakan. tapi cerita2 sebegini sangat stereotype. sepertimana juga drama2 dalam TV.
   
sebenarnya kehidupan bukan sahaja diwarnai hitam dan putih. setidak2nya ada warna kelabu di antaranya atau pelbagai warna yang lain seperti pelangi.

terdapat keadaan yang saya perhatikan bahawa si bapa menanggung segala bebanan; walhal si ibu mengaut segala keuntungan dan kemudahan dengan menggunakan lesen anak. tidak dapat dinafikan bahawa si X terpaksa berkeja tunggang-langgang. Itu sebenarnya adalah untuk menanggung dirinya sendiri kerana tiada siapa yang akan menanggung beliau selepas penceraian berlaku.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2011 11:03 AM | Show all posts
slalu klu kita amek loyer brapa dorng chrge utk minta pmotngan gaji ex hsbd?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2011 01:58 PM | Show all posts
slalu klu kita amek loyer brapa dorng chrge utk minta pmotngan gaji ex hsbd?
risza29 Post at 21-2-2011 11:03



    kena g kt biro guaman..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2011 02:58 PM | Show all posts
Reply 88# poker_face???


    klu p sane lmbaaatttttt..
dh prnh pg sblm ni tuntutan kes fasakh (cerai)..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2011 10:54 AM | Show all posts
pemotongan gaji suami hanya boleh dibuat dengan perintah mahkamah syariah. seeloknya ditetapkan semasa memfailkan hak nafkah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2013 11:47 AM | Show all posts
just nk tanye..if suami isteri tuh da bercerai...rumah yg ade akn dikira harta sepencarian kan?...tp, if si isteri still nk tinggal di rumah yg ada tuh boleh x? reason nak besarkan ank2 yg masih bersekolah and if nk sewa x mampu dan rumah sewa pon susah nak cari area tempat isteri berkerja......nak beli rumah baru pon, HARGA RUMAH SEKARANG PON SEMAKIN MELAMPAU JUGAK!!!! any suggestion???????????
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 11:18 AM | Show all posts
shimbashimbi posted on 20-4-2013 11:47 AM
just nk tanye..if suami isteri tuh da bercerai...rumah yg ade akn dikira harta sepencarian kan?...tp ...

tentula kan.. .. tuh kira harta sepencarian wlpun si isteri x berkeje...

kalu dgn duduk di rmh tersebut memudahkan bekas isteri menyelenggarakan persekolahan anak2...ape salahnyer..
kejam sungguh la kalu sang suami yg menghalau bekas isteri ... suh pindah tmpt lain yg akhirnyer menyukarkan anak2 sendiri...
aahhh.. tp manusia nih janji dendam terbalas.... keinginan dipenuhi wlpun dgn cara yg salah...diorg peduli ape kan...
apatah lgi bile ade dendam kesumat pd si isteri...... huhu....



Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2013 10:24 AM | Show all posts
sy mntak sratus je utk sorg ank..so dpt 200 la tiap bln..tp ex bg lump sum utk stahun....duit tu sy xgne pn..
smpn utk mse dpan dorang
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2013 05:47 PM | Show all posts
Anak sy 2 org. ex hubby bg sorg rm500. Tu agaknya dia bg sbb consider sy blom bkerja. Sofar br skali bg sbb be divorce. Hopefully dia xculas la nak teruskan bg lepas ni.xtau la kalau nnti sy dah kerja dia start malas  nak cukupkan  500  utk sorg anak. Wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 02:44 PM | Show all posts
alangGIRL posted on 22-8-2008 03:37 PM
see... patutla ramai pak2 yg miss bg nafkah kat anak bila bercerai... priority dh pegi kt bini baru  ...

adakah kita berkongsi kawna yg sama???

tapi kawan aku lelaki. masa dia nak kawin, dia kata, kalau tak disebabkan nak jaga hati mak dia, tak ingin dia nak jemput bapak dia datang majlis. tapi pasal dia anak tunggal dan tu satu2nya la majlis utk mak dia, jemput la gak. then masa bagi ucapan, kawan aku mmg tak ingat langsung nk ucap terima kasih kat bapak dia. ye la, memang bapak dia pun tak penah amik peduli tentang dia kan, automatik dia tak rasa atached dgn bapaknya. bapak dia sentap marah2 sebab namanya tak disebut pada hari majlis.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2013 10:55 PM | Show all posts
Juh posted on 30-8-2008 09:48 PM
memang serba salah kan.. kesian kat anak je lah dlm hal macam ni.

As for me, alhamdulillah ex ta ...

Juh...

Teringat kat my-Ex bila i ckp nak amik anak2  Insya-Allah next year I nak amik anak2 duk sekali dgn I. My ex daa kawen baru dan lelaki tu 10 yrs younger than her. Anak I yg sulong thn depan tgktn 1 dan yg ke2 ..darjah 3. kedua2nya pompuan. Alhamdulillah setakat ni I amik berat pesal anak2. Mcm u jugaklah.. selalu i amik anak2 bermlm umah keluarga I. Rezeki I alhamdulillah... boleh tanggung anak2.. walaupun x byk. Sekarang ni...tinggal nak buat tuntutan je... harap2 semuanya OK. Anak2 pun daa x sabar nak dok sekali dgn I.
  Ini bukan mslh kalah atau menang..tp keselamatan.

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2013 11:52 AM | Show all posts
nique_bmw posted on 22-5-2013 10:55 PM
Juh...

Teringat kat my-Ex bila i ckp nak amik anak2  Insya-Allah next year I nak amik anak2 duk ...

Sorry mr nique,
knp u nk amik anak2 frm ur wife.? U x Percaya dgn papa tiri diaorg? Ade dgr cerite yg x elok ke about him?
so ur wife bg ke or fight kat court....? Or before that u ade buat agreement ke sape kawin dl hlg Hak Jagaan Anak?...cz sy pernah kena bab ni....tp sukses gugur kn syarat tu ....cz syarat tu x boleh diterime oleh hakim...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 07:52 AM | Show all posts
pada pendapat saya, bila bercerai, jumlah nafkah yang ditetapkan oleh mahkamah, cumalah sebagai minimum amount sahaja yg setiap bulan ex kena sediakan.

Contohnya kalau RM200/seorang.  Yang tu mesti bagi setiap bulan.  TETAPI keperluan2 anak yg lain seperti keperluan sekolah (buku, baju etc), tusyen anak, duit van sekolah etc, wajiblah si ayah top up ikut keperluan.  Yg RM200 tadi cumalah duit basic sahaja.  Duit mkn sebulan pun belum tentu lepas....

Para ayah kena ingat, tanggungjawab keperluan (asas) anak2 jatuh atas kepala si ayah.  Janganlah susahkan kehidupan anak2 hanyalah kerana dah tak sebumbung dengan si emak anak2 tu.

Just my 2 sen
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 10:20 AM | Show all posts
hmmm...abg aku bg kat anak dia dlm 300 gitu..pamper susu suma abg aku akan hantar kat ex dia..nt bila budak tu dah sekolah, abg aku akan tanggung semua...baju raya abg aku akan sediakan...kira semuanya...alasan abg aku, dia taknak menjawab kat sana besok...lgpon tu kan anak dia...tanggungjawab dia.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2013 03:01 PM | Show all posts
ex aku bagi rm300 utk sorang anak (sekolah darjah 1)
petang balik sekolah duk kat umah dia...mlm aku jaga
wiken kalo aku ada kelas dia jaga anak..setakat ni ok la...
tapi kadang2 merungut jgak dia kalo aku suh jaga anak jap sbb nak cari buku kat library...dia kata kesian wife dia penat jaga anak aku..aku reply balik cakap, nape dia tak jaga sendiri anak dia...anak dia bukan baby yg perlu berdukung...tengok2 je..tu pun nak bising...padahal anak dia jugak...dulu masa anak masih kecik...aku sorang2 jaga anak kat umah ko mgatal ngn pompuan lain (wife dia sekarang) dia tak kesian plak kat aku masa tu...geram aku kekadang...aku sedaya upaya nak cool kan diri aku dan lupakan seme kenangan perit ngan dia dulu...tapi sikap dia kekadang buat aku menyampah kat dia...aku bertahan sbb anak je ni...

aku bukan tak nak bawak anak, tapi anak aku takleh berlama2 kat lib tu...tak sampai 15 minit dia dah bising nak balik..penah sekali aku bawak dia pi kedai buku...penat tak ilang lagi, buku pun tak dapat...tapi dah balik...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078736s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list