Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
52632
View
177
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006       Show all posts   Read mode

Post time 29-8-2008 06:39 PM | Show all posts
:@ :@ :@  citttt....ngan anak anak pun kedekut....

X laki kawan aku tu nasib ler baik seket w/pun jahat byk.... (sanggup bagi apa saja...janji lepaskan dia nak kawin ngan anak dara) ..anak 3 org....bagi RM1,200 sebulan...kira RM300 sorang ....lagi RM300 upah x wife dia jaga anak2.  Bagi aku pun x memadai gak....upah maid jaga pun paling cekai pun RM400....ngan harga yg melambong ni.  Sekurang-kurang sorang anak berhak dapat RM500 sebulan..(harga tinggal dibandar).
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2008 11:50 PM | Show all posts
xlaki me lak kasi rm0.00 selama 132bulan...hu..hu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 12:40 AM | Show all posts
banyak bapak2 yang reti nak bagi nafkah kat anak2, mcm seorang hamba Allah tu dari kecil si ayah ni tak bagi nafkah langsung, tapi bila dah besar dua org anak tu dah berjaya kerja pun bagus mula ler cerita kat org anak2 dia kerja bagus

Walaupun rumah tak jauh sangat dengan si bapa ni yang dah kahwin baru dan ambil anak angkat. yang anak lelaki ni ada jugalah nak jengok si ayah ni bila bila balik kg tapi bila hari raya ler,  yang anak perempuan ni ada perasaan anti sikit dengan si bapa ni kalau si abg dia tak ajak jangan harap dia nak pergi jengok. apa yg pasti tak adalah nampak mesra anak2 dengan si ayah ni sekadar datang sebagai tetamu jer.

jangan salahkan anak ler kalau suatu hari si anak nak tengok si ayah pun meluat
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 04:09 AM | Show all posts
kawan abg saya..duk australia.....kawin dgn minah saleh..ada anak sorang....dah cerai...
bila cerai, mahkamah aussie perintah dia bayar nafkah bulan2 AUD 1000/mo pada anak dia tu...
mmm...dia dah kawin lain...tapi dgr citer mmg suffer gak le nak tanggung AUD 1000 tu..but then, since tu tanggungjawab dia..so dia kena redha la...tak byr kang, ex buat report..lagi teruk dia kena..
Banding dgn malaysia.....
Kebanyakan bapak2 ni sehabis daya nak lari dari byr nafkah ni......mmg la tersgt hampehnya.....jgn tua sok2 duk menagih kasih simpati anak yg tak diberi haknya tu sudah la...geram aku dgn org yg macam ni....:@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 05:25 AM | Show all posts
Originally posted by peachRose at 29-8-2008 03:09 PM
kawan abg saya..duk australia.....kawin dgn minah saleh..ada anak sorang....dah cerai...
bila cerai, mahkamah aussie perintah dia bayar nafkah bulan2 AUD 1000/mo pada anak dia tu...
mmm...dia d ...


u bapak bapak sana mana boleh lepas lari tak bagi nafkah anak..
kerajaan cari sampai dapat
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 10:05 AM | Show all posts

Reply #29 bakawali_04's post

betul..hanya yg melalui je tau jerih peritnya..
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 07:18 PM | Show all posts
dulu my x bagi rm250 for my doter..then, reduce to rm200..then..rm150...now, my doter primary 6 dah tinggal rm100 jer per mth (he's an engineer, grad overseas)...malas i nak tanya..nanti gaduh...

dulu2 mmg i sekat jer dr dia call my doter tapi i kesian tengok my doter, miss her father..so, i sendiri take out my money to send my doter from swak to his door step in penang..tiket balik pun i use my money...kalo harap my x, mati rindu la my doter...
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 07:36 PM | Show all posts
-sorry, double post..i duk dalam utan, mampu dapat GPRS jer, so line cam cipan..-

[ Last edited by  norsha at 30-8-2008 07:41 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2008 09:48 PM | Show all posts

Reply #47 norsha's post

memang serba salah kan.. kesian kat anak je lah dlm hal macam ni.

As for me, alhamdulillah ex tak pernah miss bagi nafkah. Anak2 pun selalu tidur kat rumah bapak diarang. Dari segi material, memang dia boleh layan budak-budak ni, sampai kadang-kadang terlintas di hati aku ni, sedihnya kalau satu hari nanti anak2 ni cakap nak tinggal terus dengan bapak diarang
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2008 10:34 AM | Show all posts

Reply #49 Juh's post

dulu2 pun norsha rasa sedey jugak bila terpikir kot2 my doter nak tinggal dgn her father..

tapi bila dia semakin membesar, i realize attitude dia ada beza dgn adik2 dia...penat i baca buku2 pshychology...so, this is my assumption...

my doter thinks kalo dia tak dapat apa2 from us (me and the new father), she can get it from her parents yg lagi satu...satu peel my doter ni, nak something, cant wait...unlike the brothers, dia org tau, kalau pun dia org meraung sekuat mana, sapa nak entertain dia org except parents yg ni la satu2 nya..so, they have no other choice but to follow our rules...

tu yg payah bila ada choice...she's still young, i nak explain rasa inappropriate...actually, her new mom kat sana bukannya nak my doter stay with her sb last time dia org penah try ambik dia stayed for a week...mmg my doter takleh diharap... ..she's not like many other teenage girls yg boleh diharap bantu keje rumah, jaga adik etc...she dah biasa ada maid, semua maid sediakan dr a to z...so, she mmg lazy tahap maximum nyaaa...since then, kalo balik umah father dia kat sana, dia org send duk umah tok wan...nampak sgt kan?

tapi i taknak la tell my doter my parents kat sana taknak dia...nanti lagi emosi dia terganggu..i want her to find out herself..so, this time i dah nekad nak send right after upsr sampai dec duduk dgn parents dia kat sana..biar my doter rasa duk lama kat sana camne..biasanya dia balik sana tak lama..

and my x husband lak...this is his last chance..kalo kali ni i send my doter to him and dia send my doter kat kampung, serve no purpose kan? i wont send to her to him forever dah...i just wait and see...
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2008 04:26 PM | Show all posts
Originally posted by norsha at 31-8-2008 10:34 AM
dulu2 pun norsha rasa sedey jugak bila terpikir kot2 my doter nak tinggal dgn her father..

tapi bila dia semakin membesar, i realize attitude dia ada beza dgn adik2 dia...penat i baca buku2 ps ...

  

so... conclusionnya...

bila mak pak bercerai .. yang kesian adalah anak2... sebab itu ramai isteri kalau suaminya curang murang  dera mera ni.. selagi si suami seorang bapa yang baik dan bertanggungjawab (tanggung jawab?? baik??).... mereka memilih untuk terus bersama suami..dan rela mengorbankan diri demi kebahagiaan anak2.. takut terjadi macam  yang u ols alami inilah.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2008 05:02 PM | Show all posts
kgd2 bila pk malas ak mintak2...sbb pernah sekali kawan dia bgtahu,suami saya ckp kat dia yg saya x habis2 megejar duit dia...sedangkan selama berkawan sampai kahwin,duit saya byk membantu dia tak kenang....mcm sekarang saya tak bekerja sebb bru hbs pantang..tuhan jer yg tahu mcmana susah nya hidup nak besarkan 2 orng anank2 nie....alhamdulillah selasa ni saya dah mula keje tempat baru...dapat la juga saya beli bju raya anak2 bila dapat gaji nanti...sedih sgt tgk nasib anak2 mcmni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2008 05:04 PM | Show all posts
npe x kuar plak nie.....ermmmm mendappsss kot ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 06:37 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 06:37 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 06:39 AM | Show all posts
Originally posted by norsha at 31-8-2008 10:34 AM
dulu2 pun norsha rasa sedey jugak bila terpikir kot2 my doter nak tinggal dgn her father..

tapi bila dia semakin membesar, i realize attitude dia ada beza dgn adik2 dia...penat i baca buku2 ps ...




sejibik cam anak2 aku tang nak pape tuhhh.....tak dpt dr aku pi kat mummy dia...last2 aku ngan mummy dia discuss dan setuju tuk mana2 toys yg dia dah de or kita org rasa dia x perlu ada, kita org pakat sama2 tak layan n belikan apa yg dia nak tuhh............bebudak skrg ni byk btui gadget dorang...dah de ps2 nak ps3, i-pod, game tu ni ntah pape ntahhh......
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 07:38 AM | Show all posts

Reply #52 iman311006's post

iman baru bercerai ker?
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 08:26 AM | Show all posts

Reply #39 Juh's post

setuju ngan Juh...serba sedikit cara berbelanja kita yg dulu tu terpaksa diadjust dgn budget yg ada..mau tak tekanan kalu masih nak menten lifestyle nak minum susu enfagrow setin rega rm90 kalu ex hubby cuma kasik rm200 sebulan?? gamaknya duit nafkah tuh habih kat susu ajelah! kalu dapat ex yg pemurah tu tak apa2 juga...ni kalu dapat ex yg kedekut yg rabbi dan jenis lupa tanggungjawab...yg naya kat si ibu tu juga...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 12:32 PM | Show all posts

Reply #56 BingkaUbi's post

ok jugak kalo u bole discuss dgn org ada akal..

kalo x aku, bila aku ckap jgn buy this thing that thing..nanti dia cakap, apesal? dia akan belikan...ternanti2 la anak aku tu berbulan2...dr bulan pi tahun...last2 aku fed up dgn style dia, tu yg aku tak bagi dia cakap tru phone...pandai tabur janji, tak pikir dia tabur janji dgn budak kecik lagi...sure la percaya habis2an...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2008 12:36 PM | Show all posts

Reply #52 iman311006's post

eh...kan dia masih suami u...dah mmg tanggungjawab dia bagi nafkah..bukan takat kat anak2 tapi jugak kat u...

kalo tak, dia balik umah, jgn masak apa2 kat dia...cakap kat dia, duit belanja tak bagi, camne nak masak nasi dan lauk...

n raya ni, jgn keluar satu sen pun beli baju n kasut anak2..bukan tanggungjawab u..heret laki u pi kedai untuk beli baju2 kids tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086728s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list