JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
47358
View
170
Reply

Berapa jumlah nafkah anak2 orang dapat dari ex-hubby?

[Copy link]

Author: iman311006       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-8-2008 09:59 PM | Show all posts |Read mode
Salam to all...

Juz nak tanya berapa korang dapat nafkah tuk anak2 lepas bercerai.And ada sape2 yang tahu mcm mana hakim menilai tak?

FYI,saya bakal naik mahkamah tuk pengesahan cerai.Suami dah tinggalkan saya dari Raya tahun lepas until sekarang.Masa dia tinggalkan ,saya tgh pregnant 2 bulan..baru2 ni dia ada kirim duit pos RM200 tuk 2 orang anak saya.kata dia,ni nilai yg standard mahkamah akan bg bila selepas confirm cerai.

saya boleh tuntut nafkah tertunggak tak?tp resit2 saya tak simpan..ada ckit jer yg sempat simpan...

so korang yg dah bercerai,bpe nilai nafkah anak2  all yer?if dun mind to share....

[ Last edited by  iman311006 at 20-8-2008 10:02 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2008 11:37 PM | Show all posts
ikut kemampuan gj bekas suami..rasenye..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 08:30 AM | Show all posts
Originally posted by iman311006 at 20-8-2008 09:59 PM
Salam to all...

Juz nak tanya berapa korang dapat nafkah tuk anak2 lepas bercerai.And ada sape2 yang tahu mcm mana hakim menilai tak?

FYI,saya bakal naik mahkamah tuk pengesahan cerai.Suami ...


rasanya ikut kepada kemampuan bekas suami..
tapi mcm my case.. kami berbincang utk nafkah anak2..
so far my ex yang letak jumlah tu...
itu kemampuan dia..
saya pun xnak letak jumlah yg tinggi2..
buatnya dia x mampu bayar..
menyusahkan saya dibelakang hari..
so the amount dia sendri yg letak..
tapi some case yg saya tahu.. mahkamah letak RM200 utk sorang anak..
itu dikira nafkah bulanan...
macam saya.. nafkah bulanan.. mmg fix tiap2 bulan..
perbelanjaan raya.. naik sekolah.. keperluan anak2.. still bawah my ex...that the diffrent amounts..
itu semua direkodkan dlm afidavit...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 10:17 AM | Show all posts
tak ada kaedah pengiraan khusus sbnrnya bab nafkah ni, semuanya atas konsep mencukupi mengikut yang kebiasaan selama ini (sebelum bercerai) dan kemampuan si bapa. dah buat pengiraan secara detail ke berapa perbelanjaan setiap anak u setiap bulan? dlm tuntutan tu kena huraikan berapa banyak perbelanjaan makan minum, pakaian, tempat tinggal, perubatan, pendidikan anak2 u, tapi mintak secara munasabah lah sesuai dgn pendapatan yr ex. tapi NORMALnya, dlm range 200-450 sorang anak sebulan, ni bagi org biasa2 mcm kitalah.

i cadangkan u kumpul resit dulu dlm bbrp bulan sblm buat tuntutan, kukuh sikit nanti buktinya. rasanya tak ada masalah nak tuntut nafkah tertunggak tu, lagipun perbelanjaan anak2 lebih kurang je kan tiap bulan? tapi yelah, nak tuntut takde hal, nak dapat dari yg empunya badan tu lah kan?

u jugak kena kemuka bukti di mahkamah, kemampuan bekas suami u dlm nak beri nafkah tu. paling penting slip gaji, kalau u tahu berapa banyak aset dia ada lagi bagus, duit simpanan, rumah, tanah, apa2 sajalah. mintaklah kerjasama majikan dia, ataupun dapatkan terus dari LHDN.

[ Last edited by  hzln at 21-8-2008 10:19 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 10:47 AM | Show all posts

Reply #1 iman311006's post



mcm sikit sangat ajer RM200 utk 2 org anak, utk isteri lak dpt x?

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by hzln at 21-8-2008 10:17 AM
tak ada kaedah pengiraan khusus sbnrnya bab nafkah ni, semuanya atas konsep mencukupi mengikut yang kebiasaan selama ini (sebelum bercerai) dan kemampuan si bapa. dah buat pengiraan secara detail ...


fuh..macam peguam!
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by hzln at 21-8-2008 10:17 AM
tak ada kaedah pengiraan khusus sbnrnya bab nafkah ni, semuanya atas konsep mencukupi mengikut yang kebiasaan selama ini (sebelum bercerai) dan kemampuan si bapa. dah buat pengiraan secara detail ...


fuh..macam peguam!
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by hzln at 21-8-2008 10:17 AM
tak ada kaedah pengiraan khusus sbnrnya bab nafkah ni, semuanya atas konsep mencukupi mengikut yang kebiasaan selama ini (sebelum bercerai) dan kemampuan si bapa. dah buat pengiraan secara detail ...


fuh..macam peguam!
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 11:29 AM | Show all posts
my x, seorang engineer graduates overseas..hanya bagi Rm200 for my doter every mth..anak lain ramai kot..

sometimes dia bagi less..contohnya time nak raya...maybe family sana nak guna banyak duit time2 camtu...

sometimes, dia miss terus...

tapi biarlah dia nak bagi berapa pun...nak menjawab di 'sana' nanti not me...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 11:33 AM | Show all posts
my doter dapat dr ayah dia, seorang engineer grad overseas..hanya RM200 per month..

sometimes dia bagi hanya RM100 or Rm150...ikut kemampuan dia ler...takperlaa, anak2 baru dia ramai..

sometimes..dia tak bagi terus...

i tak kesah la bapa dia nak bagi pun..i pun tak penah tanya..nak menjawab di 'sana' nanti, not me...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 01:16 PM | Show all posts
Kira dia bagi dah nasib baik. I dulu pi mahkamah, dia kata dia tak de duit. So I setuju je RM 75. After one year akan naik RM 150. Tapi kisahnya....tu beberapa tahun dulu. Sampai sekarang...tak bagi pun.

Samala...Kat sana nanti dia yg nak jawab...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 02:16 PM | Show all posts
sayu mendengar sikap bapak-bapak yg abaikan nafkah anak...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 03:55 PM | Show all posts
ikut kemampuan bapak... lagipun, yg fix tu kena la dia bayar... mntk mahkamah kuar surat potong gaji direct pada majikan suami.. tu u kena provide information siap2 pada mahkamah...

lagipun, kena pikir gak, everytime dia bwk budak2 kuar, mau nyer kena beli barang bagai.. nak naik sekolah lain lak. so, baik yg fix tu termampu everymoth
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 06:27 PM | Show all posts
bila masuk bab mahkamah syariah malaysia neh aku selalu rasa mahkamah kat negara mat salleh lagi bagus bila melibatkan nafkah anak...agama islam dah sempurna tapi manusia yang buat leceh...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2008 06:48 PM | Show all posts
nafkah anak2 tanggungjawab si ayah, mengapa harus mengelak.. kesian ank2
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 12:26 AM | Show all posts

Reply #14 Lipton's post

sebenarnya org islam tu sendiri yg menyebabkan org memandang enteng ngan agama islam ni... islam ni sebenarnya dh indah....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 03:22 AM | Show all posts
Originally posted by Lipton at 21-8-2008 06:27 PM
bila masuk bab mahkamah syariah malaysia neh aku selalu rasa mahkamah kat negara mat salleh lagi bagus bila melibatkan nafkah anak...agama islam dah sempurna tapi manusia yang buat leceh...



Benda2 macam ini jugalah yang menyumbang pada kadar penceraian yang semakin tinggi. Bapa yang lari dari tanggungjawab tak di ajar secukupnya. Nak kahwin punyalah susah tapi bila dah cerai senang je lari dari beri nafkah anak, senang sebab tak ada yang akan ambil tindakan.

Sepatutnya bapa2 ini di hukum jadi cleaner di bangunan2 kerajaan, shopping complex, tempat2 awam dan mana2 yang memerlukan cleaner; hukuman dilaksanakan selepas waktu bekerja selama 2-3 jam setiap hari dengan pengawasan pihak berkuasa yang tak makan rasuah sehingga si bapa habis langsaikan segala hutang pada anak2 dia. Jika dah langsai hutang dan dia kembali buat2 lupa beri nafkah, bekas isteri buat aduan, maka hukuman akan dilaksanakan lagi. Selepas 3 kali jadi cleaner dan masih nak lari2, blacklisted nama dia macam bank & pusat kewangan blacklisted nama orang tak bayar hutang tu. Ke mana2 si bapa tu lari dalam Malaysia, dia susah nak buat loan, buka account bank dan nak renew road tax kereta pun tak boleh. Baru padan muka dia orang .

Cara ini bukan sahaja menyedarkan bapa suami ingat pasal nafkah anak yang wajib tu tetapi juga dapat mengurangkan kemasukan pekerja asing yang bekerja sebagai cleaner selain dari memberi kesedaran pada lelaki yang nak berkahwin dan sudah berkahwin.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 03:27 AM | Show all posts
Menjawab soalan tuan rumah pula, kalau nak ikutkan kemampuan suami, nanti ada pula yang jawab RM20 sebulan. Makan apa banyak tu?

Cuba buat list utk kegunaan sebulan. RM200 tu untuk anak belum sekolah cukuplah kot, itupun tak masuk bil kalau anak sakit. Dan kalau dah sekolah, yuran sekolah kena kira lainlah juga.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 09:10 AM | Show all posts
iman... biasanya mak2 yg sudah bekerja jarang nak paksa suami bg nafkah .... sbb malas nak gaduh buat sakit kapla jer... so mana termampu dia tanggung sendri dan cari cara utk dpt income tambahan... mummy dulu... dia bg RM100 for nurseri cost... lenlain dia akan beli pampers, susu, baju, dan kirim setiap monthly semasa dia kembalikan anak dia pd mummy.... pd mummy dia mmg bertanggungjawab la.. atas anak...

perihal tentang tempat tinggal, medical fees bila demam, duit dapor mmg dari poket mummy sendiri... and extra baju kalo nak lawa2 mummy beli sendiri la...

Tp jika iman punya pekerjaan yg bergaji dibawah RM1500++ sebulan... ini cadangan list mummy:

a) berapa sewa rumah ?
b) pengasuh ?
c) anggaran duit dapur ?
d) simpan RM40 sebulan utk kecemasan medical (jgn usik duit nie langsung kecuali kalo dia demam or perlukannya utk kecemasan kesihatan) - kalo simpanan dah capai RM250 dia boleh skip bahagian nie bulan2 berikutnya... kecuali kalo dah terpakai then dia kena sumbang balik RM40 sebulan sehingga tabungan capai RM250 then boleh skip semula...

Rasanya nie dah memadai kot... yg lain2 iman kena cuba usahakan... apa yg iman listkan nie x semestinya iman akan dpt 100% tetapi kalo dah list then hakim akan cuba pertimbangkan utk dpt range nie... sbb kalo iman letak had rendah... nnt lg sikit lah iman akan dapat....

[ Last edited by  mummyslove at 22-8-2008 09:12 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2008 09:15 AM | Show all posts
Originally posted by buDak_gaTaL at 21-8-2008 10:47 AM


mcm sikit sangat ajer RM200 utk 2 org anak, utk isteri lak dpt x?


BG... biasanya pak2 nie dia hanya akan lebih bg pd anak jer... sbb kalo maknya.. dia tok seh nak bg sbb dendam dan marah... so x pyhlah nak mimpi akan dpt nafkah mak....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081706s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list