JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
21962
View
48
Reply

Maklum Balas Moderator dan Forumer di sini

[Copy link]

Author: ibnur       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-6-2008 07:40 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.

Sila kemukakan kritik, aduan, cadangan dan apa-apa saja yang membina di sini.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:02 PM | Show all posts

salam

So far so good

kalo ada perselisihan pun sesama regular forumners

Tiada newbie yg cari gaduh or else
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2008 05:28 PM | Show all posts
This is just a suggestion.

Editing a post is acceptable. But DELETING a post without any warning, IMHO, is not acceptable because:

1. Forumer has spent considerable amount of time in writing (Time is MONEY)
2. Other forumers don't know that the forumer has replied (but the reply was deleted)
3. The forumer may think that he isn't treated fairly (bias toward certain religious ethnic) and becomes less interested to participate or may quit the forum

Suggestion:

MOD can delete ALL texts in the post (But the post is still shown in the thread with the name of MOD who deletes it). Before that, MOD should PM the forumer, quote his texts and tell him why it's not appropriate. At least, the texts are still preserved in the PM of the forumer. He may edit/paraphrase the texts if he wants to.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2008 05:52 PM | Show all posts
Tuan Mod Ibnur buat hal lagi.

Split Lagi....  Nampaknya Tuan Ibnur sudah kecut perut dengan kebenaran guna ANALOGI MUDAH.... pastu merosakkan thread lagi, Reply # sudah berterabur di thread asal dan tak betul lagi.. susah lah orang nak Rujuk.

Pastu jadi Borak kosong pulak. Nampak sangat PENGECUT nya si Sunni sorang ni. Bukan kawe tak tahu, lepaih ni nak LOCK thread borak kosong ni supaya orang tak nampak betapa bodohnya orang yg mendakwa Shia Agama... Pikirang mung ada di palo lutut kawe ja...   

Boleh mu bagi alasang mengapa post kawe di splitkan dan jadi borak kosong? Kawe nak bandingkan alasan mu dengan post yg tak displitkan supaya ore nampak bebodohan mu. Ini bahagie borak kosong, mu tak leh delete! Kawe boleh kata apo yg kawe nak kato, borak kosong la kate kang .

Kawe doh backup sepenuhnya. Kalau mu delete post kawe, kawe post lagi. Mu delete, kawe post lagi. Mu delete, kawe suruh sekretari kawe postkan. Pastu mu lawe post denge sekretari kawe le. Mu potong kredit kawe pon tok kisah, nok Ban kawe pon tok kisah, kawe banyak assistant. Laptop pon kawe ada 5 bijik, boleh tukar2 IP. Kawe pun tahu setakat moderator tu apo sangat. Kawe doh biaso. Kawe ado 3 forum hok kawe maintain sbg admin, kawe tahu selok belok maintenance forum ni.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 01:41 PM | Show all posts
Salam ramadhan kepada semua mod dan kawan2.

Sy dah lama tak join forum cari ni, kekdg je singgah utk setkt baca2 saja..dulu byk masa terluang sekrg sudah ada punch card..hehehe..

Selmt berpuasa dan menyambut hari raya.

Dr Seri
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 02:43 PM | Show all posts
Salam ramadhan kepada semua mod dan kawan2.

Sy dah lama tak join forum cari ni, kekdg je singgah utk setkt baca2 saja..dulu byk masa terluang sekrg sudah ada punch card..hehehe..

Selmt berpuasa  ...
serihartatie Post at 11-9-2009 13:41


Takpo....boleh guna nick lain dan juga guna bahasa yang agak brutal sikit. No hal.
Eh...dah tak mau promosi abuya lagi ker ataupun dah terpengaruh dengan wahabi?
Jangan marah nooo
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 03:19 PM | Show all posts
6# Gravedigger

Grave,

tak baik menuduh dan bersangka buruk dgn sy. Sy sudah lama benar tdk masuk dlm forum CARI ni, dan tidaklah sy mahu menipu dgn mengguna nick lain dan guna bahasa2 brutal spt yg awk tuduh sy itu.

Sy juga tidak menyokong wahabi malah sy adalah pencinta ahlulbait. Dari mana tuduhan dtg menyatakan sy menyokong wahabi pula? Wal iyazubillah.

Sy tdk ada kuasa menghalang awk menuduh sy bukan2, mgkin tetaplah awk dgn prasangka buruk tersebut, tp demi Allah sy berkata benar.

Sekian. Sy doakn semua berbahagia dunia dan akhirat.

Kita cari persamaan bkn perbezaan, selagi kita masih mengucap syahadah yg sama, kita semua ini adalah hambaNya.


Dr Seri
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2009 03:31 PM | Show all posts
7# serihartatie

Forum CARI ini bkn platform yg sesuai utk perjuangan, sy mempunyai platform lain dan tgjawab lain yg lebih berstrategi dan berkesan. Setiap org perlu ada peningkatn dlm hidup, ke arah yang lebih baik. Sy melihat jika sy masih di sini, tdk membawa sebrg penambahbaikn terhdp apa2pun, hnya membazirkan masa sedgkan perjuangan diluar sana lebih perlu direalisasikan dr hanya terkepung di dlm kepompong alam siber forum ini.

Sy melihat tidak ada kesudahn perdebatan mazhab ini, eloklah kita tinggalkan hal yg sia-sia ini. Lebih elok kita melihat kpd perpaduan dan kasih syg tanpa terlalu rigid dgn fahaman msg2.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2009 04:53 PM | Show all posts
8# serihartatie

Bukankah media internet juga adalah salah satu alat yg penting dan berkesan untuk menyampaikan dakwah?(untuk geng abuya baca: dakyah)

Atau pun dah jeran kena belasah oleh ahli forum yg lain pasal ajaran abuya yg menyeleweng tuh?

Perbincangan antara mazhab bukanlah perkataan yg sia-sia, ia berdasarkan ilmu yg berpandukan al quran dan hadis. Kepada yg ikhlas ingin mencari kebenaran...insya Allah dia akan temui kebenarannya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2009 01:34 PM | Show all posts
salam forumer...dan selamat menyambut HARI LEBARAN...

di sini saya cuma ingin penjelasan berkaitan dengan satu thread yg telah ditutup oleh moderator IBNUR yg bertajuk
Mimpi Ribut Taufan Dalam Bulan Ramadhan
saya petik kata kata beliau, quote "Untuk mengelakan thread ni jadi tempat untuk menilik mimpi, maka saya tutup thread ni.

Ini juga untuk mengelakan adanya forumer-forumer yang terlalu percayapada mimpi sehingga mengabaikan berdoa, solat hajat/istikharah danmenganggap doa minta petunjuk hanya boleh diperolehi dari bermimpi".

di sini saya cuma ingin bertanya apakah maksud beliau atas kata kata di atas, bagaimana beliau beranggapan forumer yg terlalu percaya mimpi hingga mengabaikan solat?sedangkan tuan tanah
[ruby_princess] yg buka thread itu sedang dalam mencari penyelesaian di mana beliau telah juga berdoa dan bersolat memohon petunjuk?berbalik pada kata kata MODERATOR IBNUR seolah olah tuan tana itu tidak melakukan sebarang apa jua?bukankah itu satu kenyataan yg terbalik?

sila rujuk link ini; http://mforum4.cari.com.my/viewthread.php?tid=437655&extra=page%3D1

cuma di sini saya sertakan satu ilmu hujjah dan penjelasan dari forum lain tetapi masih dalam hal berkaitan mimpi, dari satu sumber saheh yg kuat....sekian...

:فالرؤيا الصالحة بشرى من الله ، والرؤيا تحزين من الشيطان ، ورؤيا ممايحدث به المرء نفسه ، فإذا رأى أحدكم ما يكره فليقم فليصل ولا يحدث بهاالناس .

Maksudnya: Apabila telah menghampiri zaman, mimpi seseorang yangberiman itu hampir tidak dusta, dan yang paling benar mimpinyadikalangan kamu ialah orang yang paling benar percakapannya. Mimpi ituada 3: Mimpi yang baik, khabar gembira daripada Allah, mimpi kesedihandaripada Syaitan dan mimpi dari perkara yang dilaluinya sendiri. Makaapabila seseorang dari kamu melihat apa yang tidak disukainya, makahendaklah dia bangun dan menunaikan solat, dan jangan dia ceritakankepada orang lain. (HR Abu Daud, disahihkan oleh al-Albani di dalamSahih Abi Daud)

Di dalam sahih al-Bukhari pula dengan lafaz:

إذا اقترب الزمان لم تكد رؤيا المؤمن تكذب ، ورؤيا المؤمن جزء من ستة وأربعين جزءا من النبوة

Maksudnya: Apabila telah menghampiri zaman, mimpi seseorang yangberiman itu hampir tidak dusta, dan mimpi orang yang beriman itu satubahagian daripada 46 bahagian kenabian

Hadith-hadith tentang bab ini, ia berbeza-beza dari sudut menyebutbilangan. Al-Nawawi ketika mensyarahkan hadith dalam bab ini menyebutbeberapa riwayat yang berbagai. Sebahagian riwayat menyebut: mimpiyang baik itu satu bahagian daripada 70 kenabian.. seperti di dalamriwayat Muslim sendiri, di dalam muslim juga ada riwayat yang menyebutsebahagian daripada 45 bahagian kenabian. Riwayat yang masyhur menyebut46. Selain dari riwayat muslim ada riwayat dari Ibn Abbas dengan 40bahagian, ada juga 49 bahagian, dari riwayat al-Abbas 50 bahagian,riwayat daripada Ibn Umar 26 bahagian, riwayat Ubadah menyebut 44bahagian.

Sebahagian ulama berpendapat perbezaan ini merujuk kepada perbezaankeadaan orang yang mengalami mimpi tersebut. Sebagai contoh seorangyang benar-benar soleh, mimpinya lebih benar berbanding orang yangfasik. Antara yang menyatakan pendapat ini ialah al-Imam al-Tobari.

Namun apakah maksud mimpi itu satu bahagian daripada kenabian?

Al-Syeikh Muhammad al-Munajjid di dalam laman islamweb.net berkata,Kenabiah itu ada bahagian yang berbagai, ada bahagian tentangpensyariatan dan hukum hakam, ada bahagian tentang khabar-khabar dahuludan akan datang yang termasuk perkara-perkara ghaib, demikian juga adabahagian tentang khabar gembira dan ancaman, dan mujizat.

Al-Syeikh Muhammad al-Munajjid menyambung: Mimpi yang benar itu,mungkin menunjukkan suatu yang akan berlaku akan datang, samaada iaberbentuk khabar gembira atau sebagai peringatan, samaada ianya suatuyang baik atau tidak, atau tentang suatu keburukan yang akan berlaku,agar seorang mukmin dapat bersedia berhadapan dengan perkara keburukanyang akan berlaku itu. Mimpi juga mungkin berlaku sebagaipengkharan-pengkhabaran sesuatu yang akan berlaku akan datang,sepertimana kenabian, satu bahagian daripadanya adalahpengkhabaran-pengkharan, maka mimpi menjadi satu bahagian daripada kenabian dalam bab ini.  Ini dikuatkan dengan hadith Nabi saw:


‏لَمْ يَبْقَ مِنْ النُّبُوَّةِ إِلَّا الْمُبَشِّرَاتُ قَالُوا وَمَا الْمُبَشِّرَاتُ قَالَ الرُّؤْيَا الصَّالِحَةُ

Maksudnya: Tidak akan kekal dari kenabian melainkan al-Mubassyiraat,para sahabat bertanya: apakah mubassyiraat itu, Jawab baginda: Mimpiyang benar. (HR al-Bukhari)

Al-Imam Ibn Hajar ketika mensyarahkan hadith ini menyertakan sama sebuah hadith bagi Abu Yala daripada Anas bin Malik:


إِنَّ الرِّسَالَةوَالنُّبُوَّة قَدْ اِنْقَطَعَتْ وَلَا نَبِيّ وَلَا رَسُول بَعْدِيوَلَكِنْ بَقِيَتْ الْمُبَشِّرَات , قَالُوا : وَمَا الْمُبَشِّرَات ؟قَالَ : رُؤْيَا الْمُسْلِمِينَ جُزْء مِنْ أَجْزَاء النُّبُوَّة

Maksudnya: Sesungguhnya risalah dan kenabian itu telah terhenti, tidakada nabi lagi dan tidak ada rasul lagi selepas-ku, akan tetapi akankekal al-Mubassyiraat. Sahabat bertanya: Apakah al-Mubassyiraat itu?Jawab baginda: Mimpi orang muslim satu bahagian daripadabahagian-bahagian kenabian.

Ibn al-Tiin (اِبْن التِّين) berkata: Maksud hadith ini ialahbahawasanya wahyu akan terhenti dengan kematian-ku (Nabi saw), dantidak akan kekal apa yang diketahui daripadanya apa yang akan berlaku,melainkan mimpi.

Al-Syeikh Masyhur Hasan Salman pula berkata tentang hadith ini [url=%28http://www.almenhaj.net%29](http://www.almenhaj.net)[/url] ketika ditanya dengan soalan:

Apakah maksud hadith: Mimpi yang benar itu satu bahagian daripada 46 bahagian kenabian?

Jawapan beliau:

Hadith ini mempunyai dua maksud. Maksud yang aku lihat lebih benardan yang masyhur, dan yang ditarjihkan oleh al-Hafidz Ibn Hajar didalam al-fath ialah, tentang tempoh kenabian (Nabi saw) iaitu selama 23tahun, tempoh penurunan wahyu kepada Nabi saw melalui mimpi yang benarselama 6 bulan. Maka hadith itu menceritakan nisbah mimpi yang benardari bahagian-bahagian kenabian menyamai 1 dari 46 (bahagian). Inilahpendapat yang lebih benar, lebih zahir dan lebih selamat.

Wallahu alam.  

sekian dari saya, semoga moderator ibnur dapat memberi penjelasan yg munasabah dan segala salah silap saya mohon maaf
sekali lagi dari saya kepada semua, SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI...
terima kasih...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 12:30 PM | Show all posts
9# Aku_lugua

Salam LuGua dan kawan2 lama (Bill, Grave, Ibnur, Nahzaluz dll)

Apa kabar?.. Harap2 semua sihat dan ceria...
Walaupun kezahiran kita semua selalu berlainan pendapat, namun sy sentiasa berlapang hati dengan perbezaan itu, kerana kita semua hanyalah hambaNya yg sedang mencari jalan yang LURUS utk menuju kembara yang hakiki, di akhirat nanti. Sy mendoakan kita semua akan terpimpin dan mengikut jalan NurMuhammad.

Buat LuGua, tidak ada "jeran" atau jemu di dalam memperjuangkan agama yg suci ini, yang jeran dan jemu jika kita melakukan utk kepentingan peribadi dan duniawi. Sekrg sy lebih selesa berjuang dan berkomunikasi di dalam blog sendiri, sy melihat kaedah itu lebih berkesan kerana mempunyai jaringan yang lebih luas, dan spesifik kepada sasaran pembacanya.

Sy fikir tuduhan menyatakan bahwa sy adalah GTO kini sudah jelas salah dan terbukti apabila sy membaca posting2 GTO yang pro kepada Imam Taimiyah dan wahabisme...

Manakala, saya sentiasa istiqamah dgn keyakinan sy dengan fahaman/firqah ASWJ dan menuruti ijmak ulamak ASWJ bahwa Imam Taimiyah dan Muhammad Abd Wahab adalah ulamak yang terkeluar dari fahaman ASWJ.

Apapun, di dalam ketegasan dan istiqamah dgn pendirian ini, sy masih melihat ada cahaya perdamaian dan titik persamaan di antara kita semua...jemputlah melawat blog sy..hehehe..namun maaflah sy terpaksa merahsiakan URLnya kerana sy tahu ia mungkin tidak mengikut selera tuan2 semua..

Seri Hartatie
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 03:14 AM | Show all posts
salam tuan mod ibnur dan fluerza..
sy rasa pelik sikit sbb posting sy kat dlm board nie bila di reply oleh org lain, sy tak dpt apa2 notification alert...
sy tak tau pun ade org lain reply thread sy sbb takde alert masuk.....
cuma kat board nie shj.... board lain ok je..
why arr.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 03:18 AM | Show all posts
hmm.. ntah2 abg. ibnur pun tak dpt notification w'pun sy dah reply dlm thread abg ibnur nie... :re:
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 03:04 PM | Show all posts
aku pun xtahu apa jenis manusia dalam board ni..ada yg Syiah..ada yg anti hadis,ada yg anti fatwa ulama',ada yg mengaku ulama',ada yg cendekiawan,ada yg cendawan...

aku nak tanya..siapakah yang benar2 lulusan ilmu agama sama ada dari Timur tengah atau dalam negara????
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 02:37 AM | Show all posts
Reply 12# system_failure

masih ada  masalah lg ke
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 12:58 PM | Show all posts
Reply  system_failure

masih ada  masalah lg ke
fleurzsa Post at 4-5-2012 02:37




pehh ni cerita zaman bila ni kak.. saya dah lupe dah... hahaha



hmm,. jap dah ingat balik dah...
masa tu sesape je yg reply thread yg di sticky, TT tak tahu pun sebab tak dpt notification (i.e sampul surat)

saye pernah cuba try masa sy jadik mod dulu.. siyesly memang sy tak terima apa2 notification alert walau dah ramai worang reply therad saye dah di sticky itew....
thread2 lain wokey jah..
problem hanya pada thread yg kena stick kat atas nun..


tau tak la skrg admin dah repair ke blum....
rasanya dah byk pembaharuan encik admin buat skrg ni kan......
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 02:31 PM | Show all posts
Reply 16# system_failure

Mamo baru bangun tido he he he

dalam tahun ni masalah tu tak der dah...

sebab i biasa je terima notify
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 05:34 AM | Show all posts
Salam Mod²

Memandangkn pengawas dh ramai
apa kata saya cadangkan sub-bod baru?
i.e. mata hati dan minda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2016 11:58 AM | Show all posts
Salam. saya baru disini. kt forum agama ni xde kuiz ke utk tambah credit? Kalau ada kuiz sirah ke, kuiz quran ke, kuiz hukum-hakam ke, kuiz akhlak ke, bagus jugak. Sambil2 berseronok, dapat credit, dapat pahala, dapat ilmu. wallahua'lam.

Comments

@ussopp , @mnm77 , @mbhcsf , @ibnur  Post time 2-1-2016 09:56 AM
saranan yang bagus......  Post time 2-1-2016 09:54 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2016 09:53 AM | Show all posts
Dzulqarnain replied at 31-10-2012 05:34 AM
Salam Mod2

Memandangkn pengawas dh ramai

Waalaikumsalam..


memandangkan pengstrukturan BOD baru dibuat nampaknya
saranan saudara mebe akan dilanjutkan pd pengstrukturan yang akan datang,...


Thanks sebab keprihatinan saudara terhadap BOD ni...thanks
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095552s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list