Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
192078
View
1085
Reply

Photoshop Tutorial

[Copy link]

Author: Who       Show all posts   Read mode

Post time 22-1-2007 09:38 PM | Show all posts
fuh... bagus lah semer kat sini suka tolong menolong lah
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 02:38 PM | Show all posts
Originally posted by 0001 at 19-1-2007 03:05 PM
14.   Kat LAYERS PROPERTIES dialog box tu, sekarang ko click kat text "LAYER 2".


Asal Layer 2, aku dah jadi T (font) :stp:


18.  Now nak letak border hitam satu pixel keliling area putih tu. Kat tools palette,
     
     click icon arrow 2 kepala tu. Now hitam kat kotak tu.


Tang ni lak...mula2 aku amik wane pepel....pastu xjadik pun itam...

[ Last edited by  polaris_girlz at 23-1-2007 02:47 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 02:50 PM | Show all posts
Originally posted by polaris_girlz at 23-1-2007 02:38 PM
Asal Layer 2, aku dah jadi T (font) :stp:

Tang ni lak...asal aku tekan SHIFT+F5, xde pun kuar dialog kata Fill with foreground color :stp:


Layer 2 ko dah jadi "T" sebab ko dah letak font situ. Jangan risau, ko buat camni... click text LAYER 1 tu... pastu click icon kertas berlipat tu. Dah kuar layer baru atas Layer 1 and bawah Layer 2 (yg dah ada "T" tadi tu). Ko kerjakan steps semula dari step #14 dari sini. Pastu step #17 pun dah ok and tak cam tadi tak kuar Fill dialog.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 02:56 PM | Show all posts
akhir nya aku bjaya gak....! :pompom:

TQ 0001...:love:

wei ajo camne nak lletak le border ke brush ke texture ke...

[ Last edited by  polaris_girlz at 23-1-2007 03:06 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 03:14 PM | Show all posts

Reply #34 polaris_girlz's post

Mak ai... bagi betis... bukan paha dia nak... habis satu body dia nak pulun!!!

Hehe... ko dah dapat PM aku semalam? Dalam tu ada banyak 'benda2' best, educational and boleh apply sini.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 03:22 PM | Show all posts
kepada saudari polaris:

http://www.good-tutorials.com

sabar itu penting dalam belajar potocop. Ewah skema aku
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 03:25 PM | Show all posts
heheheehe...

step ke-19 tu, camne nak wat shadow kaler lain ek...selain dr putih...
tukar kat kotak itam putih tu gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 03:41 PM | Show all posts

Reply #37 polaris_girlz's post

Yup... kat kotak itam putih tu.

Ni satu tip... lepas dah buat shadow and suka shadow tu... tapi nak test2 color2 lain, buat camni:

1. Kat LAYERS PROPERTIES box tu, ko select (click to highlight) layer shadow tu.
2. Kat atas sket tu ada text LOCK:
3. Click first icon tu (LOCK TRANSPARENCY PIXELS).
4. Now pilih color kat SWATCHES and fill. Repeat pilih color and fill sampai jumpa shadow yg sesuai.

:nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 03:45 PM | Show all posts
wei "blending mode" tu kat ner?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 03:51 PM | Show all posts

Reply #39 polaris_girlz's post

Layer punya 'blending mode' tu right above text LOCK: tu... yang drop-down menu tu (default is NORMAL).
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 04:10 PM | Show all posts
kang aku nak wat benda ni -->
so kalo pic aku tu beso....aku nak kasi kecik, transform ek? ke edit kat imej size?
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 04:24 PM | Show all posts

Reply #42 polaris_girlz's post

Baik tukar size kat Image Size dari Transform... transform tu untuk layers.

Atau ko boleh guna Crop Tool.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2007 04:41 PM | Show all posts
Ok..

kalo aku ada pic....tp aku nak muka dia je...
aku guna leh guna kan lasso tools tu kan....pastu camne aku nak dptkan
bgroud dia cthnyer camni simple je -->
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 08:27 AM | Show all posts

Reply #44 polaris_girlz's post

Yup, guna lasso tool tu boleh... select muka dia...pastu copy.

Lepas tu kat background yang memaner ko nak, ko boleh paste jer muka tadi tu. Bila paste dia letak kat layer baru... ko boleh gerak2kan muka tu guna Move Tool.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 09:46 AM | Show all posts

Reply #45 0001's post

mana nak pat brush yg lawa2 ek?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 10:11 AM | Show all posts

Reply #46 polaris_girlz's post

mana nak 'pat'? You mean 'dapat'?

Gi site ni. Search for 'Photoshop brushes' dalam 'DESIGN', tekan SEARCH button.

http://inethouse.info/search/

Atau gi search kat site ni: http://www.gfxworld.org/
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 10:22 AM | Show all posts
camne nak guna brush ni...?
supaya xterkena kat bhgn muka...
cam pic ni -->
kira kena wat bhati2 lah ek? ke ada cara lain?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 10:37 AM | Show all posts

Reply #48 polaris_girlz's post

Create a new layer bawah layer muka tu. Guna brush tu kat layer bawah layer muka tu. So apa2 takkan overlap muka tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 11:15 AM | Show all posts
camne nak guna overlay :stp:
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2007 11:19 AM | Show all posts

Reply #49 0001's post

wei leh terangkan dgn lebih details tak?
aku xfaham la... :kant:
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082280s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list