Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
191960
View
1085
Reply

Photoshop Tutorial

[Copy link]

Author: Who       Show all posts   Read mode

Post time 14-11-2005 10:12 AM | Show all posts
Tutorial Photohop paling best kat internet. (macam2 ada)

http://www.photoshoproadmap.com
http://www.greycobra.com
http://www.phong..com

Ada mase tu, lawatilah website aku:-) http://b.domaindlx.com/powerqmedia
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2005 04:46 PM | Show all posts
main dgn blending options..leh gi tgk help photoshop..usha kat blending options..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2006 07:53 PM | Show all posts
sape tau camner nak buat camni:

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2006 09:10 AM | Show all posts
1. mula2 select part yang kat tengah or mana2 yang nak maintain.
2. Pastu SHIFT+CTRL+I (invert selection).
3. FILTER>BLUR>RADIAL BLUR
4. Blur Method>ZOOM
5. Click OK
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2006 07:35 PM | Show all posts
Originally posted by qash at 26-10-2005 10:48 PM
Try follow tutorial ni....

Blending 1
Blending 2

Dan boleh refer kat tutorial kat link di bawah.... selamat mencuba !!

http://home.zonnet.nl/epragt/tutorials/photoshop/index.jsp.htm



nk ty,
dlm tutorial blending tu,de part yg kena guna vector mass untuk gabungkn gmbar tu ngan background die,vector mass
tu kite amik kt layers kan? tp klu vector mass tu tk de kt layer tu, nk amik kt ne??? tlg la enchik2 yg teror,aku ty engineer aku,die mintak 20 hengget,kedekut nye omputih...kite org melayu,baik2 kan???    :bodek:
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2006 05:57 PM | Show all posts

colouring cartoOn guna photoshop..

askum...hai sume..aku kat cni nak tanye laa...ade tak sesape yg pandai colouring cartoon guna adobe or other software..camne nak colour cartoon ngan lawa ek kalo guna adobe photoshop...kepada yg expert..ble la tunjuk ajar skit..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2006 08:08 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2006 12:27 AM | Show all posts
aku nak edit gambar muka aku + background bilik...camna nak hitamkan / gelapkan background supaya cuma nampak muka kita je?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2006 12:10 PM | Show all posts

Image Editing Tutorials By aziz79

Oleh kerana banyak sangat email dan PM meminta aku membuat tutorial,
maka terhasil tutorial di bawah:

Membuat Animated GIF daripada Clip Video

http://www.faiyun.com/aziz/Membu ... %20Clip%20Video.pdf

hasilnya:



MEMBUANG BACKGROUND PADA GAMBAR

http://www.faiyun.com/aziz/MEMBU ... 20PADA%20GAMBAR.pdf




Asingkan gambar dengan extract Tool

http://www.faiyun.com/aziz/Asing ... 0Extract%20Tool.pdf




Avatar dengan Adobe Photoshop

http://www.faiyun.com/aziz/Membu ... obe%20Photoshop.pdf




Animated GIF : Adobe Imageready

http://www.faiyun.com/aziz/Anima ... 20image%20ready.pdf




Avatar Rolling Star

http://www.faiyun.com/aziz/Avatar%20Rolling%20Star.pdf





Fail adalah dalam bentuk PDF.
Aku saje tak buat kat porem, sebab server cari mmg slow.. nak loading gambar pun slow,
Nak tgk hasil drp tutorial klik thumbnail image kat atas..

TQ

[ Last edited by  aziz79 at 6-2-2007 09:55 AM ]

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2006 07:00 PM | Show all posts
guna face on body...senang...sekejap jer dah boley siap...


http://www.faceonbody.com/download/FOB_Install_FB003.exe

crack dier pm aku...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 12:27 PM | Show all posts
nak tanya, lepas kita paste sesuatu gambar kat background, kita still leh gerak ke kanan,kiri, atas n bawah. tapi camne lak kalau nak pusing. cth nak sengetkan jadi 25 degree?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 12:36 PM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 10-1-2007 12:27 PM
nak tanya, lepas kita paste sesuatu gambar kat background, kita still leh gerak ke kanan,kiri, atas n bawah. tapi camne lak kalau nak pusing. cth nak sengetkan jadi 25 degree?

Kat main menu... EDIT>TRANSFORM>ROTATE

Pastu gerakkan cursor pointer tu ke corner bounding box tu and dia will tukar ke rotate cursor (ada arrow kat dua2 ujung). Click and gerak rotate.

Atau, kat bawah main menu... Rotate nyer properties bar... ko tengok ada 3segi tu... yg default dia 0.0. Tukar 0.0 ke 25.0 atau -25.0.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 12:59 PM | Show all posts
Originally posted by 0001 at 10-1-2007 02:56 PM

hehe... sebenarnya tu mula2 buat 'template' stamp tu dalam Illustrator. Pastu copy/paste masuk Photoshop. Tambah gamba muka, letak text, kasi shadow then rotate cam kat atas tu. :nerd:

pergghhhh.. cekap giler!! tabik spring 8X!!

lagi satu nak tanya, (ni soklan last ari ni), biasanya kalau guna efek glow tu, aku buat untuk satu gambar tu terus. camne kalau nak kasik glow untuk certain tempat je?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by ciku_nunu at 10-1-2007 12:59 PM

pergghhhh.. cekap giler!! tabik spring 8X!!

lagi satu nak tanya, (ni soklan last ari ni), biasanya kalau guna efek glow tu, aku buat untuk satu gambar tu terus. camne kalau nak kasik glow ...

1. Mula2 ko select tempat/shape yg ko nak glowkan tu. Copy and paste kat layer baru.
2. Pastu kat main menu... LAYER>LAYER STYLE... ko pilih INNER GLOW atau OUTER GLOW.
3. Adjust2 kat dialog tu and tengok apa jadi.

Selamat mencuba. :nerd:
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2007 07:04 PM | Show all posts
nak tanya la kan, selalu kalau kita nak fokuskan satu objek tu, kita blurkan objek2 lain n background tu,kan? ada cara tak nak bagi objek yang kita select tu betul2 kemas. cth photo orang... susahnya nak buat tang rambut orang tu. comot!! sampaikan gambar cam jadi tak real je...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2007 08:46 PM | Show all posts

Reply #26 ciku_nunu's post

aku ada jumpa tutorial pasal tang rambut, diorang pakai 'mask'.. aku selalu main erase je, taktau la aku kalo ada cara lebih senang..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 01:56 AM | Show all posts

Reply #27 hanalisa's post

salam.

pakai pen tool ok jgk .

-open new image
-duplicate original image
-create new layer between them
-amek pen tool, trace gamba org yg nk di fokus or watsoeva
-dah siap trace, press CTRL+layer (highlight)  yg tracing tadi
-tekan CTRL+I (inverse) , pegi layer paling atas ( Filter > Blur ) * pilih je mane2 blur option .. as ur wish.
-siap..

p/s:the trick is .. always keep pressing CTRL + ( zoom in ) or CTRL - ( zoom out ) .. ni kalao part2 yg belekok2 sng nk trace .. and don't forget .. keep ur thumb to press spacebar .. ( hand tool ) .. so x yah gune scroller .. kan sng !
. always save your work ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 04:02 AM | Show all posts

Reply #28 shut87kdown's post

aku kalo erase, aku buat 2 view, satu original, satu lagi 300% camtu.. nak elak nampak gergaji.. hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 06:04 AM | Show all posts
Originally posted by hanalisa at 14-1-2007 10:46 PM
aku ada jumpa tutorial pasal tang rambut, diorang pakai 'mask'.. aku selalu main erase je, taktau la aku kalo ada cara lebih senang..

sama la kita... kalau tak guna erase tu, pakai magnetic lasso tu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2007 08:23 AM | Show all posts
Bab rambut ni antara topic PS yg paling payah nak erase/mask/select.

Personally aku suka guna cara mask... tapi instead of regular masking technique, aku prefer to 'paint' mask kat layer atas dari image tu guna paint brush and guna color yg contrast. Kat edges aku suka guna feather brush size kecik. Pada aku advantage cara ni is kalau silap, boleh erase jer mana2 yg terlebih 'paint'.

Pastu kalau nak lagi perfect, lepas buat sumer tu, aku inverse select kat layer 'paint mask' tu, tukar layer ke image tu, copy and paste ke new document yg guna contrasting background. Check puas2 accuracy... kalau kurang select, erase jer sket2 kat ujung2... slow2 dapatlah yg aku nak.

Select guna pen tool tu pun cara bagus and kalau expert, cara ni yg paling cepat... tapi kena practice gegiler guna pen tool tu before boleh buat a selection yg se'accurate' cam technique masking tu. Aku guna pen tool tu kalau nak select images yg edges dia lebih clear.

Aku suggest ko cuba lain2 cara - dapat belajar dengan lebih mendalam PS ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105180s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list