Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
192037
View
1085
Reply

Photoshop Tutorial

[Copy link]

Author: Who       Show all posts   Read mode

Who This user has been deleted
Post time 12-8-2003 03:23 PM | Show all posts |Read mode
Hello ,

Aku ni baru dalam forum ini. So nak minta tolong pada yang expert dengan Adobe Photoshop 6.0. Apa yang aku nak buat ialah katakanlah aku ada gambar orang berada di tepi pantai. Apa yang aku nak buat ialah timbulkan imej orang tu , dan blur atau kaburkan gambar pantai itu.

Macam mana nak buat teknik tu ? Sekian terima kasih. Untuk contoh apa yang aku nak buat , sila lihat gambar dibawah.






Gambar kat atas kan , imejnya lebih menonjol dari backgorundnya. Macam tulah aku nak buat. Harap sesiapa yang pakar dalam photoshop boleh ajar aku yang rookie ni.

Tolong jgn bagi link tutorial , pasal banyak dah website adobe yg aku pergi , tapi aku still tak paham. Tolong perjelaskan dengan bahasa paling mudah.

[ Last edited by  trunks at 27-2-2008 06:21 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2003 02:17 PM | Show all posts
WHO,

cuba ko ikut ni, aku tak sure knowledge photoshop ko takat mana. paling speed...

-ko select image yang ko nak terang tu pakai lasso, depends la lasso or   magnetic lasso, select wit' detail!
-lepas select...ko inverse [select->inverse / ctrl+shift+I]
-so selection ko tu dah 'terbalik' ke background yang ko nak blur
-pastu apa lagi..kasik blur la...[filter->blur->......]
-aku suggest 'gaussian blur', ko set le berapa amount yang ko nak.

hope it will helps. by the way cara yang aku kasik tu still under single layer, kalo ko nak layer image & background tu seperate ko kena copy & paste dulu lepas ko select image yang ko nak kasik terang tu. baru la ko aktifkan balik layer BG tu and kasik blurrr. aku harap ko dapat ikut...kalo ko yang blur:stp:, inform, nanti aku kasik detail lagi. good luck.
Reply

Use magic Report

UGLY This user has been deleted
Post time 15-8-2003 02:40 PM | Show all posts
gunakan marquee tool n letakkan father kepada 20 n ctrl+j kemudia anda pasti dapat hasilnye
Reply

Use magic Report

Waikiki This user has been deleted
Post time 19-8-2003 03:36 AM | Show all posts

okeh.. dah dapat.. ho ho ho

okeh memula sekalik, bukak gambar yang ko nak ejas tu...(btw ni untuk photoshop enam..)

pas tu langkah seterusnya agak rumit.. so baca betul betul:

1) pilih Lasso atau pilih Pen Tools. Pas tu ko select la kat objek yang ko nak tonjolkan dalam gambar ko tu. Kalu nak pilih Lasso, ko gi bahagian icon pen tu, then ko tekan button alt sambil tekan bahagian Pen tu sampai die kuar icon cam kat bawah ni..



contoh gambar yang dah diselect cam ni ha...



2) dah ko gi select bahagian gambar yang ko nak tonjolkan tu, ko right hand klik kat gambar tu, dan pilih cam kat bawah ni...



3) Pas tu ko gi ke menu atass window photoshop tu, ko gi Select > Feather > bubuh la 2 atau kalau malas, ok jer terus

4) Pas tu, tekan button kat keyboard.. ctrl+h untuk hide selection

5) Pas tu, gi kat menu bar kat atas tu lagik.. Gi Filter > Blur atau Filter > Gaussian Blur.. blur la banyak mana ko suka.. sampai jadik kumpulan blur ataupun sampai ko blur pun buleh.. buleh blah pun leh gak..

tadaaa hasilnya seperti di bawah:



[ Last edited by Waikiki on 20-8-2003 at 12:31 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2003 11:49 AM | Show all posts

ekekeke...

gambar cam gini ko tak payah pakai photshop... pakai microsoft photo editor pun boleh buat effect cam gini...
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2004 04:25 PM | Show all posts

Photoshop Tutorial

Macamana nak buat super impose

[ Last edited by  trunks at 13-2-2007 09:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2004 10:18 AM | Show all posts
ko pakai ler ape2 software image editor yg ade...aku pakai adobe photoshop 5.5 aje..
ko crop image yg ko nak tu guna tools yg ade....ade macam2 tool yg boleh digunakan....aku bagi contoh tools yg ade pada photoshop aku nih



pic no 2 atas kiri adalah Lasso tools...boleh digunakan utk crope image...selain itu kalau demecration line between image dan background ade clear divider, leh terus guna Magic Wand Tool (sebelah Lasso Tool)..just click kat surrounding area utk background image...terus cut (CTRL-X)...then tinggaller image yg dikehandaki..
kalau nak detail sikit, kalau image susah di crop guna the 2 tools, boleh gunakan Pen Tool..yg bawah icon gamba pen tu...

when using tool pen, kena define satu persatu anchor point... kena letakkan anchor poin di sekeliling image..pastuh bile nak complete, akan terhasil satu work path...pas tuh kena convert work path ni as selection..nak convert boleh guna menu yg tertera pada PATH

sila drag path kat atas tu ke dalam box selection kat bawah tu(no 3 box dari kiri)..
pastuh work path akan bertukar kepada selection mask...lepas tu, cut ler pixel tuh....

nih contoh
sebelum di crop

selepas tuh aku crop kat photo aku plak...


selepas di crop dan dimergekan bersama gambau model..gambau model nih aku resize tu fit in the scale..

last sekali, aku letakkan background ..hasilnyer macam ni ler




pastuh kasi effect, blur, shadow maka terhasil ler macam tu



pendek kata teknik nih boleh digunakan utk superimpose....cume kena matchingkan bebaik ler takut ternampak demecration line

aku pon bukan expert..tapi that's how i did it...

ERRR GAMBAU LAST TU BG DIA LAIN..HEHEHE...TAKDE EXAMPLE YG SAMA..TAPI LEBIH KURANG AJE LER CAMTUH

[ Last edited by  DewaGanaZ at 3-1-2007 05:01 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2005 08:58 PM | Show all posts

PS:Cara Menukar Warna Pakaian.

Hi. saje nak share ilmu PS kat sini.
berikut adalah langkah yg saya rasa mcm cool utk dibuat.
saper ada step paling sempoi..bole la share sama ok.

1. Pilih gambar le.( saya ambil dari board P&V )



mari kita tukar warna merah baju aweks ni kpd warna biru laut.

2.Open di Photoshop. ( mcm biasa buat new project ok )



3. Select Pen Tools ( keboard short cut "p" )

Click to add point to the  path
penz kan baju awek nie.. penz sekeliling baju ye.
nak lebih senang guna option zoom supaya lebih detail.



4.siap penz close path dgn click pada starting point.
select Path Tab seperti dlm gambar.
pada arrow kecik kat ujung tu, pilih Make Selection...


pop up win seperti dlm gambar.. click ok


5.kembali pada Tab Layer. pilih Layer 1.



6.kemudian pilih menu Image -> Adjustments -> Hue/Saturation...( Keboard shortcut Ctrl+U )
Pilih la kaler ape nak.. saya pilih kaler biru..ekjas Hue tu nai turun ok..


Click Ok To Fin. Taraaa..



ok..sampe sini dulu tutorial saye pada kali ini. semoga anda berjaya..
Clap clap clap...( thanks bro Mered who give this pix )

p/s: sebenarnya banyak lagi cara nak select baju awek nie. i.e selection tools.
tapi bagi saya lebih senang guna pen tool sebab dapat select pilihan dgn lebih tepat dan jituu..gituu..

[ Last edited by aceda on 16-5-2005 at 09:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2005 02:04 PM | Show all posts
kenapa tak pakai magic wand jer? tukar tolerance jer..

atau pakai Magnetic Lasso Tool? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2005 02:13 PM | Show all posts
soalan lagi, feather tu di-adjust untuk apa? musykil aku, lama aku tak tau apa tujuan feather..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2005 04:39 PM | Show all posts
Originally posted by bb_nessa at 17-5-2005 02:04 PM:
kenapa tak pakai magic wand jer? tukar tolerance jer..

atau pakai Magnetic Lasso Tool? :hmm:


lol.. kan saye ade ps memcm lagi cara utk selection tool.
this is the simple one. ( for me la )
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2005 04:43 PM | Show all posts
Originally posted by bb_nessa at 17-5-2005 02:13 PM:
soalan lagi, feather tu di-adjust untuk apa? musykil aku, lama aku tak tau apa tujuan feather..



feather radius? lagi besar nilai lagi besar radius per pixel yg dicover.
try u letak 1, tgk hasil
pastu letak 10.. tgk hasil..
keep try ya.. hehe
citer hasil dia kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2005 09:09 AM | Show all posts
ade tak tutorial nak kalerkan gambar monochrome (tam-putih)  ?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2005 09:35 AM | Show all posts
hmm... kalo ikut kefahaman aku, pic yg grayscale ditukar ke RGB Mode pastu kita kaler sukahati le.. tapi nak meng-kaler pic hitam putih tu kena lah guna cara di atas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2005 03:00 PM | Show all posts
hasil daripada gambar hitam putih ke kaler.

Sebelum. (B&W)

Selepas. (RGB)



ini pun actually ikut trick yg diajar di PC Magazine.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2005 10:22 AM | Show all posts

Photoshop Tutorial [ merged ]

Boleh tak saper2 bagi tutorial kat cni camner nak gabung banyak2 gambar supaya nampak tak bertindan?

Contoh cam nie ker....



atau camnie



Dah cuba guna brush kat photoshop tapi tak menjadi   



  
   Edited by

~  trunks


[ Last edited by  trunks at 9-2-2007 06:02 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2005 10:48 PM | Show all posts
Try follow tutorial ni....

Blending 1
Blending 2

Dan boleh refer kat tutorial kat link di bawah.... selamat mencuba !!

http://home.zonnet.nl/epragt/tutorials/photoshop/index.jsp.htm
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2005 04:48 PM | Show all posts
qash nak tanya sket camna kalau kita nak buang text dalam sesatu wallpaper tu tanpa menjejaskan background dier? Kalau nak guna magic wand tool nanti jadi putih pulak. Nak guna clone stamp tool x berapa accurate. Ada cara tak nak asingkan text ngan picture?
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2005 09:01 AM | Show all posts
Hmm soklan subjektif ni, pasal kena tgk how complicated background dia, yg aku penah buat ilangkan kod kursus pada student card. Try laa different techniques clone stamp tool,rectangular marquee tool (copy & paste), use multiple layer .... etc.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2005 07:53 AM | Show all posts
multiple layer mask + brush = blend
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.120308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list