Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21694
View
140
Reply

Pengalaman pertama/best/tak best di obersea

[Copy link]

Author: penmerah       Show all posts   Read mode

Post time 12-4-2008 06:33 PM | Show all posts

Reply #40 cocklea's post

Ya ke cocklea? Sayang betul ttp tak apalah. Dah bukan rezeki. Kalau ada insurance boleh claim.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 06:36 PM | Show all posts

Reply #41 Baiduri Othman's post

itulah. yg paling sakit hati tu, a week before kena curik tuh, i was at a bank opening a new account and teller tu offer insurance cocklea boleh tak ambik. punya lah geram
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 06:44 PM | Show all posts

Reply #42 cocklea's post

Tu namanya petunjuk kan. Tak apalah bukan rezeki. Nanti kalau beli baru, beli insurance to cover everything.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 08:44 PM | Show all posts
[quote]Originally posted by Eddlisa_uyuk at 12-4-2008 01:11 AM


ok...saya jawab in spanish nih, sapa yg tak faham....sorry yaa

Nac
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 01:45 AM | Show all posts
Originally posted by nmc2004 at 12-4-2008 08:44 PM



wow eddlisa, bagusnya baru saja tinggal di malaysia tapi sangat fasih berahasa melayu. selalunya kalau kita dilahirkan kat overseas influence bahasa tempatan sangat kuat. tapi eddlisa punya ...


TQ, sorry mod if off topic.... so i highlight arrr takut tak sesuai

actually lisa untung leh tulis in BM, i think just ok laaa...cos my father jenis tegas suruh gak belajar malay, lagipun sejak umur belas2 arr, lisa biasa buat journal citer arr apa2 in ayat malay, then ada org yg tolong betulkan...or my father sendiri yg jadi gurunya or... enter pertandingan apa2 terutama utk DBP nyer journal, kalau ada perkataan baru, byk arr tanya itu ini...tp jgn tak percaya, my writing ok laa kot....but bila berckp, masih 60-70% lagi in slang omputih ini pun tgh belajar lagi...tp masalahnyer, w/pun skrg tinggal kat malaysia....lisa nih di kerumuni dgn org2 yg tak ckp melayu sgt....bygkan cam bos tmpt kerja ckp english, kawan2 pun ckp english....so camner laaa nak practise, so lisa byk tgk tv kot, citer2 melayu...then try ckp balik

Viv
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 02:23 AM | Show all posts

Reply #45 Eddlisa_uyuk's post

pergghhh....berpinau mata nak baca tulisan kuning ni   kasi tukar kalerlah lisa..

pengalaman pertama yg tak blh lupa kat sini... bunyi dia macam lucah skit tapi bagi wa ni memang pengalaman ngeri yg tak boleh lupa bila kena paksa bogel dalam bilik mandi dgn sauna. Masa tu first time pergi swimming kat tempat ni..member ajak, dia offer nak bayar sebab mula2 wa taknak pergi rasa mcm tak berbaloi sebab mahal nak bayar sebab wa bukannya pandai berenang sgt pun

pastu masa nak bersihkan diri sebelum masuk swimming pool, wa selamba pakai swimming suit..rupanya kat tempat ni ada org jaga daa..kat tpt lama takde pulak org jaga...minah ni dah siap sound wa soh bogel...aduhh...wa mati2 taknak ..dia soh gak..wa nak blah member yg byrkan tu dah bising2..alah ko bogel jelah ..sume pompuan, nak malu apa.?..pergghh...wa rasa seram sejuk, nak   pun ada ...mana reti nak bogel2 ni     lepas tu tobat tak pergi tempat tu lagi dah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 07:08 AM | Show all posts

Reply #45 Eddlisa_uyuk's post

alamak sakit mata daaa....

tukar ler color dear...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 10:48 AM | Show all posts
Originally posted by Eddlisa_uyuk at 13-4-2008 01:45 AM


TQ, sorry mod if off topic.... so i highlight arrr takut tak sesuai

actually lisa untung leh tulis in BM, i think just ok laaa...cos my father jenis tegas suruh gak belajar malay, lagip ...



Eddlisa,


so, ibu kamu di australia ya? oh wow...which part of australia? sangat global family lisa nih ye?! how nice..tapi kan lisa, walaupun you cakap you struggle dengan malay,kalau baca tulisan lisa, i mati mati ingat lisa nih macam kitaorg yg hidup dan lahir di malaysia. how nice boleh cakap french and italian. sungguhlah european community you nih, yer???  it's funny that lisa cakap bahasa malay adalah yg paling susah nak di pelajari. lisa tahu tak, if we study the structure of multi languages in the world, bahasa melayu adalah yg paling senang di pelajari sebab structure nya sangat monostyle dan consistent. agak lebih kurang bahasa spanish in some ways.

so, ceritalah pengalaman kamu bila kamu pulang ke malaysia for the firt time untuk kerja. sebab malaysia nih overseas untuk lisa kan? it would be interesting.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 11:01 AM | Show all posts

Reply #46 amanda_shamira's post & Reply #47 lilo_kill's post

ok..sorry, dah tukar colour, ok kot
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 11:56 AM | Show all posts
Originally posted by nmc2004 at 13-4-2008 10:48 AM



Eddlisa,


so, ibu kamu di australia ya? oh wow...which part of australia? sangat global family lisa nih ye?! how nice..tapi kan lisa, walaupun you cakap you struggle dengan malay,kalau  ...


bg lisa, nak ckp in malay susah sikit berbanding belajar tulis malay cos rsnya lidah nih dah terbentuk gan bahasa lain dulu kot dulu kan mula2 buka mulut nak ckp malay je, muka org yg kita ckp tuh sure berkerut2 nyer, tp lisa kalau tak tau satu2 ayat, or perkataan.... tanya arr balik kat org tuh, tak malu nyerr

alasan utama tinggal malaysia nih cos my father nak anak2nyer jadi melayu balik arrr, my father is chinese convert islam, tp cos my elder sis bro semua dah kawin, ada kerja hidup sendiri (kat oversea sana), so just lisa & my twin je yg balik ikut parent tinggal di malaysia... & lisa dpt lak kerja di malaysia, so ok laa....kat malaysia nih just ada saudara belah ayah je, so for me.... london laaa my kampung cos all my mak nyer family, saudara2, cousin2 semua kat sana....my mum now tinggal kat sydney tp kerap gak balik malaysia....

b4 tinggal malaysia pun, dah byk kali gak dtg melancong or jumpa2 saudara2 yg tak brp ada, so ok laa... first time kerja sini??? aduuuhh jgn tak tau, lisa hadapi tekanan gak...rs nyesal gak mula2 cos.... satu mungkin culture kat sini... cth arr, lisa dah biasa apa2 pun on time, dtg awal..tp budaya kat sini lak.... dtg dah laa lmbt, kdg2 tuh nak makan sarapan dulu laa... kerja ada suka simpan2.... lisa mmg tak leh adapt gak mula2..... then nak tau, tau je kita nih org luar... mula laa ada yg nak tunjuk pndi, nak kenakan kita laaa.....lagi satu, mungkin sebab lisa muda lagi kot so ramai tak percaya "eh boleh ke omputih nih bt kerja???", somethings cam tuh laaa.....pastuh suka pndg kita atas bawah atas bawah... tp now dah near 5yrs kat sini... dah ok kot cuma mmg selalu miss london arr, pantang ada kerja luar or near london, mesti try nak balik sana gak....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2008 10:34 PM | Show all posts

Reply #50 Eddlisa_uyuk's post

makin berpinau daaaa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2008 09:17 AM | Show all posts

Reply #46 amanda_shamira's post

eeeeee..... seramnya pengalaman ko nih amanda
kalo aku... tobat.... sampai nanges2 kejang.... tetap aku takmo bogel.... takut sume org minta signiture plak sbb body aku cungg mcm nicole PCD hahahhahahhaha
pastu kan... aku penah terbukak satu siaran tv citer 18sx.
tgk gambo org nyanyi2 sambil bogel.. pastu adegan2 gilerrrr siot jer....
sumpah aku demam 2 hari lepas tgk citer tuh
tak larat aku nak tutp TV.. aku panggil lalingku utk tutupkan
ninikk.... ko tau tak citer ape tuh.. rasanya pada malam jumaat kot... bahaye la tgk

aku tgh usha baju renang yg tutup sume badan
almaklum le... baru terbuka hati nak blajo renang hahhahah
mcm besh jer renang2 sauna spa nie
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2008 09:22 AM | Show all posts

Reply #34 ninik99's post

itulah.....
pada aku scotland la besh

kalo bandingkan mencester dgn KL or melaka.... sepuluh ribu kali beshnya KL dan melaka
pasar malam TAR tiap minggu, ada downtown setiap malam kat cheras, danau kota.. name it
makan besh.... banyak tempat utk dilawati...
banyak tmpt utk mandi manda.. sg tekala, sg congkak, bukit blacan.... fuh besh2

tk tau la apsal lalingku suka beno kt mencester nie....
aku ajak pindah leed... takmo plak
ajak pindah liverpool, london ... pon dia takmo
sanggup lalingku travel hari2 dari man to leed

ninik.... bulan 6 nanti aku pi sana insyaallah (harapnya for good la)
beshnya... bole le kita jumpa yek... jumpa skali ngan cik mzzm or porumer yg dok dekat2 ngan kita kann
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2008 09:09 PM | Show all posts

Reply #52 penmerah's post

uissshh...memang wa tak pergi lagi dah tempat tu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2008 09:33 PM | Show all posts

Reply #54 amanda_shamira's post

org lelaki nyer sauna pon same gak kes nyer.....eeeiii tak sanggup aku
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2008 09:50 PM | Show all posts
Originally posted by paih at 15-4-2008 09:33 PM
org lelaki nyer sauna pon same gak kes nyer.....eeeiii tak sanggup aku


ehh...lelaki pun malu gak eh..ingat pompuan je..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2008 09:53 PM | Show all posts

Reply #56 amanda_shamira's post

mau tak nyerrrr ...terus pakai blk baju then kuar ...then bile diaorg tanye ckp je lain kali je la or tak biase
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2008 02:04 PM | Show all posts

Reply #57 paih's post

bagus utk gay2 skodeng utk carik stok teman tapi mesra yek

mata kene statik ke depan jer...
kalo tak... musti org kata kita skodeng org punya 'tuuuuuuuut'
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2008 05:48 PM | Show all posts

Reply #53 penmerah's post

Wehh..kalau travel jauh, boleh claim tax oklah..wa tak tau kat UK camne..tapi kat DK ni, memang berbaloilah kalau nak travel ni.Cuma larat tak larat jelah....contohnya wa dulu travel kena byr train approx# rm1500 sebulan tapi leh claim kat tax RM4000 sebulan...perggh....dah lepas dah tambang nak blk Malaysia + duit blanja + duit shopping nanti

Ni ujung bulan ni wa duk tunggu durian runtuh hasil travel jauh tahun lepas...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2008 06:09 PM | Show all posts
Originally posted by penmerah at 16-4-2008 02:04 PM
bagus utk gay2 skodeng utk carik stok teman tapi mesra yek

mata kene statik ke depan jer...
kalo tak... musti org kata kita skodeng org punya 'tuuuuuuuut'


apadahal......pakailah spek itam..buat muka serius, muka jgn gerak2...padahal..mata meliar kiri kanan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097307s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list