Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21693
View
140
Reply

Pengalaman pertama/best/tak best di obersea

[Copy link]

Author: penmerah       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-4-2008 08:22 AM | Show all posts

Reply #19 babel's post

citer pasal sos ni.... masa 1st time makan kebab kat kedai paki.... aku mintak le sos cili bebanyak
mamat tuh sesuka hati jerk taruk mayonis bebanyak
tensen aku... makan kebab tanpa sos cili
maka aku buat kesimpulan.... mamat tuh tak kenal sos cili ataupun pada diorg.. sos tuh adalah mayonis

dah le sos cili mahal... sepound lebih
sos tomato 30P jer
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 12:04 PM | Show all posts
pengalaman pertama byk gak......

jepun......
paling ingat arrr masa first time gi jepun....thn 2000 tak silap arr..... susah bab2 makan nih cos lisa tak makan mentah2/ tak masak/separuh masak....dpt makan nasi lak yg lembik terasa seksa cam makan makanan budak je..... pastuh bab bahasa laa.... masa tuh tak belajar jepun pun, so hanya tau ckp english je.... tp org sana kan tak layan ckp english nih.... so terasa seksa nyerrr nak ckp sikit2 pun kena bt bahasa isyarat.....

madrid.....
antara tmpt best arr yg pergi....cos leh faham & ckp spanish, so senang sgt2 nak jln ke bt apa pun.....

jakarta/jogja/bandung.....
3 tmpt nih laaa pertama kali pergi hanya pergi berdua gan twin je....mula2 tak dpt nak terima keadaan indonesia yg sentiasa penuh sana sini.... tp bangganya apa tau, kami berdua siap jln2 kat bndr, pergi sana sini tak perlu pun tourist guide ke apa...buat cam negara sendiri lak.... konon2 tak takut arrr....

malaysia....KL
first time dtg malaysia umur 3 thn tp mmg tak ingat apa....pastuh pernah sekolah darjah 1 jap kat malaysia tp pun tak ingat..... pastuh form 3 dtg malaysia cos nak ambil exam....so tinggal arrr few month kat KL.....aduuuuhhh tak tahan panas nyerrr.....pastuh paling ketara bila gi kuar jln ke makan ke apa.....org2 mesti berpaling nak pndg2 je....maybe muka lisa cam org luar kot (mmg org luar pun ) tp jgn arrr pndg cam tak nah tgk org....huhuhu

LA.....best sgt2.....best nak jln cos saudara2 byk senang nak gi mana pun.....

india......pergi masa thn 2003.... gi madras.... takut gila masa tuh cos kena kejar gan lembu....kan india nih kan bersepah lembu sana sini..... even kat bndr pun..... pastuh naik train kat sana....adeeehhh suka hati je org2 india sana ludah sana sini depan kita....

perth.....best sgt....first time pergi masa tuh tgh demam pun tp best gak cos org sana baik2 sgt....

manchester...... first time pergi sorang2..... tp biasa je tak de apa yg menarik.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 01:14 PM | Show all posts

Reply #8 chayuk's post

Harap2 melayu yg tak friendly tu bukan kita lah.

You kat Perth kat mana. I kat SOR.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 04:07 PM | Show all posts
pengalaman takut boleh tak..camni first time pi japan thn 94 camtu pasai keja..pi ngan my boss..kitaorg naik plane asing2..dia pi dulu pastu ckp tunggu kat osaka..haku sampai2 je osaka pening deh..boss kata dia tunggu kat main exit..mana satu main exit..aku tgk ada lebih dari 2 ni..dah mula keluar peluh sejuk aku ni..dah lah aku tak reti ckp jepun..last2 nampak information counter tu terus suh staff situ buat announcement soh boss aku ni jumpa kat info booth ni...2-3 kali buat tak nampak batang hidung org tua..kali ke 4 terkedek2 org tua dtg..dia ckp dia pi mandi tidur dulu..siot tul...nak je kasi penampar kat dia..dah kita tunggu hampir 2 jam woo..nak kenshing pun kena tahan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2008 04:29 PM | Show all posts

Reply #24 nour2001's post

bos ko owang ape?
kalo owang jepong... ada baiknya ko kata 'buduh la org tua ni' sambil senyum.... biar bos ko igt ko puji dia... padahal.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 05:04 PM | Show all posts
Pengalaman x best. Dulu tahun 2002 tak silap. Dr tempat Lilo nak ke tempat ku dulu...kena naik small flight. Tak dgr pilot wat announcement, dah landing...ingat dah sampai tapi tengok2 airport yg sama.   Rupanye radar rosak kena patah balik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 05:06 PM | Show all posts

Reply #21 penmerah's post

Kalau kat Uk or Europe memang diaorang tak makan chili sos because tak suka add any taste kat original food tu.Kalau di France minta sos ni sometime kena marah because mcm we need extra taste sebab food dia masak tak sedap.

Dulu cousin datang sini pun cakap makan kat London so plain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2008 05:31 PM | Show all posts

Reply #27 sarah_jane09's post

weh... sungguh buring makanan talak rasa pedas

aku nie.. kalo order makanan.. manjang jer nak pedas... nasik goreng ayam pedas, mee goreng pedas....... pada aku... makanan tanpa pedas nie tasteless ler... almaklum le lidah melayu

bila zentex citer pasal kapal terobang nie... teringat pengalaman pertama naik flight yg sungguh panjang... dari KL to Man
sepanjang perjalanan tuh.. aku pegang Quran... mengucap jer pepanjang
dah le ada ribut..... takut sgt!!!

sikalang aku dah pandai sikit... pi sana waktu bukan winter... takdelah teruk sgt ribut taufan atas awan
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 05:34 PM | Show all posts

Reply #25 penmerah's post

bos aku owang jepung le....ex bos aku ni miang woo. bini tinggal kat jepun, kat malaysia pasang gepren ramai....sib baik ngan aku dia tak berani nak bergatal2 gitu sbb aku pakai tudung.. ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 05:37 PM | Show all posts

Reply #28 penmerah's post

You mcm my mom, dia kalau masak mesti nak rasa pedas.If not dia kata taste less even almost 28years dia kat London ni.

Kalau she made fried noodle memang tak pedas tapi mesti potong cili to add the taste.Pity her...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 05:40 PM | Show all posts

Reply #29 nour2001's post

Ada jugak kebaikkan bertudung ni.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 05:41 PM | Show all posts
I pulak pengelaman yg tak baik sangat tu tak de lah. Tapi pengelaman yg tak seperti biasa tu pernah sekali bila nak masuk kat Perth airport, beg kena check beriya2. Kena xray dan kena bukak. Masa tu sebelum 9-11 so kalau nak bandingkan security dulu tak seteruk sekarang ni. Tapi entah kenapa hari tu pulak beg2 semuanye kena extra check.

Rupa2nye custom Aussie ni dpt makluman yg ada drug smuggler pompuan single dari Asia. So semua Asian women, yg terbang sorang2 beg kitaorg di periksa teruk. Masuk dlm news kat tv lagi bila diaorg dpt tangkap single Asian woman smuggling drugs. Rupanya dari Hong Kong.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 07:23 PM | Show all posts
Originally posted by zentex at 11-4-2008 05:04 PM
Pengalaman x best. Dulu tahun 2002 tak silap. Dr tempat Lilo nak ke tempat ku dulu...kena naik small flight. Tak dgr pilot wat announcement, dah landing...ingat dah sampai tapi tengok2 airport yg ...


zentex,

lawaknya...kah kah
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 07:29 PM | Show all posts

Reply #22 Eddlisa_uyuk's post

rata-rata semua cakap manchester ni boring ek...    termasuklah tuan tanah!   scotland juga yang best...

masa mula mula duk uk ni, biasalah memang tak suka yang amat.. dahlah masa tu baru jer lepas trajedi 9/11 tu. semua flight luar terpaksa transit kat heathrow, so just imagine camna sesaknya airport. panas giler dalam airport dah la pakai baju tebal padahal baru baru nak masuk autumn! almaklumlah jakun lagi masa tu..

immigration officer (paki) kerek yang amat.. omputih plak yang ok senyum aje. visa kena renew every year.. nasib la the first 2 years tu masih free.. kalo tak beribu riban dah habih bayaq visa!

ambik masa 2 tahun juga la nak rasa comfortable hidup kat sini. yelah... homesick jer memanjang. bila dah masuk tahun ketiga tu, tak ingat dah nak balik malaysia. Rasa happy jer.. rasa tak mo balik pun ada gak . mungkin bila tengok perkembangan anak anak kat sini terjaga kot..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2008 07:34 PM | Show all posts
Originally posted by Eddlisa_uyuk at 11-4-2008 12:04 PM
pengalaman pertama byk gak......

jepun......
paling ingat arrr masa first time gi jepun....thn 2000 tak silap arr..... susah bab2 makan nih cos lisa tak makan mentah2/ tak masak/separuh masak ...


sorry kengkawan sebab i akan tulish lam spanish. i nampak eddlisa tulis dia cakap spanish...so, sukalah i sebab dah lama tak  practise my spanish yg berkarat nih.... here it goes...

Eddlisa,


cuanto tiempo viviste en Espaa? en qu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 01:11 AM | Show all posts
Originally posted by nmc2004 at 11-4-2008 07:34 PM


sorry kengkawan sebab i akan tulish lam spanish. i nampak eddlisa tulis dia cakap spanish...so, sukalah i sebab dah lama tak  practise my spanish yg berkarat nih.... here it goes...

Edd ...


ok...saya jawab in spanish nih, sapa yg tak faham....sorry yaa

Nac

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 02:37 AM | Show all posts

Reply #26 zentex's post

byk2 posting, posting ni wat aku tergelak guling2..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 09:16 AM | Show all posts
Pengalaman saya pulak start dari dlam kapal terbang. first time naik international flight. BA drai KLIA.  Masuk je dlm kapal saya terkaku kejap sebab rata rata penumpang hampir semuanya orang puteh. Dah terkaku tu kepandaian ku pun hilang, sampai nak on screen depan seat pun tak tau. So sepanjang perjalanan saya tidur makan and tidur. Sampai ke airport, I was expecting to see orang puteh(airport workers) but I only saw Indian or Pakistanis.  The Immigration officer was very friendly and I had no problems.  

First time nampak orang kulit hitam from close I just couldn't move my eyes off them, geram nak pegang pegang rambut mereka yg curly murly tu. Berjam jam tunggu orang datang jemput. Bila dah keluar dari airport complex going to Hammersmith, nampak kebanyakkan bangunan berwarna merah batu bata, wild flowers by the road side, it's the most memorable part of my first time living abroad.

In 2001, I was going to Canada. Transit kat US Newark and Denver. Flight dari Heathrow  pulak delayed  for hours sebab security reason. Because I don't have a US visa, masa tu, bila kapal land je, dah ada orang tunggu and escort ke bahagian immigration and check ins and gates.. is was a speedy speedy process, The escort was with me all the time until I passed the boarding gate. Terasa macam  penjenayah je masa tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 09:27 AM | Show all posts

Reply #38 Tillingtan's post

Tilling
I pun teringat masa I gi ke England back in the early 80's. Jakun betul sbb bila sampai sana, on the way to my sis's house nampak omputih sapu jalan. Sikit punya kagum tgk omputih jadi labourer. Almaklumlah kat Msia mana ada matsalleh yg sapu jalan ke.

But skrg ni tak heran lah kalau nmpk omputih cuci jamban ke apa. Infact dah lali tgk muka omputih ni, pada I, I rasa mcm kat Bangsar Shopping Centre je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2008 06:32 PM | Show all posts
tak best: rumah masuk pencurik :@ sakit hati, abis kena rembat my digicam, laptop and handphone (sib baik handphone office )
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086275s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list