Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51991
View
361
Reply

Macam mana kehidupan selepas bercerai(wanita)

[Copy link]

Author: bobbie80       Show all posts   Read mode

Post time 16-3-2008 11:29 PM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 16-3-2008 11:20 PM
tuhan tu maha kaya,dia tarik wife sy,tp dia tinggalkan zuriat utk sy sbg pengganti. mereka2 ini lah harta2 paling bermakna buat sy.


Tuhan tu mmg maha kaya dan adil dan setiap yg terjadi tu mesti ada rahmatnya yg tersembunyi yg kita manusia ni tak dpt nak lihat dgn mata kasar...

kawan saya tu dia mmg kata dia dah dpt merasakan nikmat rahmat Tuhan yg selama ni tak mengurniakan dia anak selama dlm perkahwinan tu...kalo tak skrg ni susah gak dia sbb somi dia tinggalkan dia tanpa satu sen pun...even nafkah edah dia pun ex dia tak pernah kasi...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 01:30 AM | Show all posts

I like..

Originally posted by shafik72 at 11-3-2008 10:31 PM
mmg ambil masa yg lama utk melupakan seseorang,lebih-2 lagi apabila dia yg meninggalkan kita.kita seakan tak bersedia utk menerima hakikat bahawa kita telah bercerai dgn nya. tanda ingatan tu mmg ...


I like your answer..at least you jawab honestly from your heart..tanpa ego
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 01:38 AM | Show all posts

Most..

Originally posted by PoSh78 at 13-3-2008 01:47 PM
mcaman laks denGan kehidupan seks org yg dah bercerai yer (sorry 18sx sket)
kan biasa kita dapat bersama suami, n now on berseoranGan kan.mesti akan rase mcm horny ke apa...so mcmana nak hadapi  ...


From what i know lah...most women can supress the sexual desire...

Because for women..love comes first then only lust...

So kalau dia tak dapat cari lelaki yang dia cinta..mungkin perasaan runtunan nafsu tu pun tak sehebat mana.

Tu pendapat abg night jer lah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 08:35 AM | Show all posts
Originally posted by BingkaUbi at 15-3-2008 06:25 PM
nak tanya.....reramai yg dah de experience bercerai ni....penah ka terlintas kat kepala korang or dah buat punnn, ms memula cerai tuhhhh sengaja pisahkan anak2 ngan x somi korang?


saya x penah buat..
n insyallah x nak buat..
yang bercerai mak bapak..
kenapa anak2 yang jadi mangsa..
walaupun mgkn saya sakit hati dgn my ex..
itu between us.. xder kena mengena dgn org lain...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 08:38 AM | Show all posts
Originally posted by hemorion at 15-3-2008 07:55 PM



sometimes kan bakawali ini soal jodoh...

kalo kita tauhid pada Allah kita kena belajar mengingatkan diri yang no matter sebaik mana usaha kita, sehabis mana kita berkorban kalo dah tertu ...


betul tu kak emo..
mmg saya sedih atas peceraian kami..
but saya juga yakin.. saya dah sehabis berusaha utk
pertahankan rumahtangga saya..
sekurang2nya saya x ralat nanti..
cuma ketentuan illahi itu mengatasi segalanya..
insyallah.. saya belajar utk redha...
its really hard.........
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 08:40 AM | Show all posts
bakawali......

trust me....oneeeeeeeeeeeee fine dayyyyyyyyyyyyyyyyyy...u akan tersenyum dengan keadaan yg u lalui sekarang......
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 08:48 AM | Show all posts
Originally posted by qurnia at 17-3-2008 08:40 AM
bakawali......

trust me....oneeeeeeeeeeeee fine dayyyyyyyyyyyyyyyyyy...u akan tersenyum dengan keadaan yg u lalui sekarang......


thanzzzzzzzz u..
saya still ingat dlm thread saya yang lepas..
ramai forummer nasihatkan saya..
try to find my own happiness..
selama ini mgkn saya melupakan kegembiraan dan kebahagian saya sendiri..
lantaran saya berpk.. kegembiraan suami n anak2..
adalah kegembiraan saya juga..
but now saya mula belajar utk sayangkan diri saya dulu..
yang penting.. life saya lebih tenang skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 08:50 AM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 16-3-2008 11:20 PM
tuhan tu maha kaya,dia tarik wife sy,tp dia tinggalkan zuriat utk sy sbg pengganti. mereka2 ini lah harta2 paling bermakna buat sy.


dah tau macam tu....kalau nanti ada perancangan untuk mencari pengganti, pastikan keperluan anak2 tidak diketepikan....dia rang pun mesti ada a say in it.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 11:04 AM | Show all posts
Originally posted by soda at 16-3-2008 10:56 PM


untung gak shafik masih ada anak2 tmpt nak menghilangkan sunyi selepas berpisah...kawan saya langsung keseorangan sbb derang tak sempat ada anak...tak ada rezeki, derang kawin lebih dr 10thn. ...

selalu nya pasangan yg berkahwin dan belum ada anak, mmg tiada masalah utk bercerai. lama juga tu kahwin 10 thn tanpa anak,cuma bila berlaku penceraian,masing-2 bawa haluan sendiri tanpa ada apa-2 tanggungan.mcm pakwe makwe clashed je, tiada benda yg nak dituntut selain harta sepencarian tp hati dan jiwa dah pernah bersatu,mcm mana pon pasti akan merasa kehilangan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 12:00 PM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 17-3-2008 11:04 AM

selalu nya pasangan yg berkahwin dan belum ada anak, mmg tiada masalah utk bercerai. lama juga tu kahwin 10 thn tanpa anak,cuma bila berlaku penceraian,masing-2 bawa haluan sendiri tanpa ada ap ...


yea, ingatan mmg ada tapi yang pedih je la. Lagi satu, lepas cerai....mcm trauma nak berkenalan degn org lain i.e nak mulakan satu perhubungan sbb takut terjadi lagi. Mcm saya, saya anggap semua lelaki yg saya kenal sama mcm ex saya.... mmg trauma betul la.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 17-3-2008 11:04 AM

selalu nya pasangan yg berkahwin dan belum ada anak, mmg tiada masalah utk bercerai. lama juga tu kahwin 10 thn tanpa anak,cuma bila berlaku penceraian,masing-2 bawa haluan sendiri tanpa ada ap ...

mcm syl..malu juga shafik..tak smp 2 taon da bercerai xde anak..bercinta bagai nak rak dulu..tp tu laa..jodoh da abis..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 04:07 PM | Show all posts

Reply #70 Aja's post

reply to aja & cantthinkofany

perancangan utk mencari pengganti itu belum ada lagi buat masa ini,spt aja ckp tu,terasa trauma dan serik masih menebal,tp sy serahkan pada takdir,kalau ada sy tak menolak.
rasanya nak memulakan satu perhubungan baru agak sukar juga,bermula dari perkenalan,berkawan,merajuk,kecik hati,merisik,bertunang,bernikah,bersanding dll..perkara-2 ini kalau zaman masih muda dulu,ok juga ,tp dah tua ni,rasa-2nya segan la pula.
anak-2 pon tak pernah menghalang jika ada pengganti kpd mama mereka.
sy ada terfikir,kalau calon anak dara,mahukah mereka menerima anak-2 sy seramai 3 org itu? bukankah berkawin dgn sy nanti ,mereka harus memikul beban extra?
mungkin janda yg dah pernah berkeluarga akan lebih memahami keadaan sy. tp apa-2 pon,sy lebih berserah padaNya
umur pun bukan nya muda lagi,kalau dpt anak,sehingga sy pencen,anak masih bersekolah,sy tau,setiap anak dianugerahkanNya,ada rezeki masing-2,cuma dimasa skrg ni,life agak tough juga dgn kos sara hidup yg tak menentu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 04:29 PM | Show all posts
jgn dikenang kesah lama.....mari eppi2 kan atiii....ekekekekekke






































penyu menangis sapa lerr yg amik tauuu.......
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 04:33 PM | Show all posts
Originally posted by osoy at 16-3-2008 04:13 PM
semua orang ada masalah bro, even couple yang paling cun dan handsome with beautiful kids and lots of money dalam dunia sekalipun ada masalah......kita je yang tak tahu masalah depa sebab depa ta ...



very true, sebab emo sendiri envy somebody's life - kind of quite close to me....almost perfect di mata emo.....bertahun2 emo dan those yang kenal dia ingat she's one lucky person: rupa lawa, suami handsome, anak-anak lawa, harta benda semua cukup....rupa-rupanya masalah dia lebih berat dari kami...cuma sebab she paint the picture tu lawa...so kita semua memandang segalanya lawa.....the truth, tak seindah yang disangka.....

macam gak tangkap gambo, some people are blessed with photogenic look...so bila tengok gambar tu kita semua pandang cantik sesangat, handsome sesangat.....bila dah tengok betul-betul, rupa2nya biasa-biasa aja takde apa yang menarikpun....life's like that....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 09:55 PM | Show all posts
Originally posted by sylkronz at 17-3-2008 01:05 PM

mcm syl..malu juga shafik..tak smp 2 taon da bercerai xde anak..bercinta bagai nak rak dulu..tp tu laa..jodoh da abis..

sylk,mmg la sylk ada hak utk berperasaan mcm tu, siapa yg tak malu,sy sendiri pon rasa apa yg sylk rasa tu.
bab penceraian ni amat sensitif berbanding perkahwinan. ianya sentiasa dipandang negatif tanpa mengambil kira faktor mengapa ianya terjadi.
spt yg sy nyatakan diposting lepas,hanya sorang dua je kawan office yg tau pasal hal ini,sy berasa malu utk bercerita pd mereka. tp sy bersyukur la adaa forum ini, byk masalah sy luahkan dan ramai rakan-2 disini membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 10:11 PM | Show all posts
Originally posted by bobbie80 at 11-3-2008 04:57 PM
ye lah sajer nak tahu...sunyi ker..sedih ker...dulu buat apa pun berdua pas bercerai kena buat sendiri...berapa lama masa yg diambil untuk 'pulih' spt biasa....menyesal ker tak...macam mana nak h ...

kawan aku ambil masa yang agak lama

dia nak menyesuaikan diri dengan keadaanya

baik ngan keluarga mahupun dengan diri dia sendiri

hidup dikala tu mungkin tak seceria yang kita tengok

macam orang kata berat mata memandang

berat lagi bahu memikul

kesian pun ada ...tapi apakah daya nak nasihat pun

takut tak mahu terima plak....

bila tak tak berkisah pulak...

nanti kata kita ni x ambil berat pulak

apa2pun melihat dari dari awal penceraian kawan aku

tu memang merubah sedikit gaya sosiol dia berkawan dengan orang lain



[ Last edited by  kurusss at 18-3-2008 09:21 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2008 11:23 PM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 17-3-2008 11:04 AM

selalu nya pasangan yg berkahwin dan belum ada anak, mmg tiada masalah utk bercerai. lama juga tu kahwin 10 thn tanpa anak,cuma bila berlaku penceraian,masing-2 bawa haluan sendiri tanpa ada ap ...


kehilangan dan semua kenangan bersama tu la yg susah nak dihilangkan sbb selama dlm perkahwinan kami sebagai kawan2 ni pun tak pernah tahu derang ada masalah...tup2 dah berpisah ajer...mesti tamparan hebat gak kat jiwa dan perasaan memasing....
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2008 01:02 AM | Show all posts
Selalunya orang yang baru divorced ni, kalau yang jiwanya kuat dan tabah, senang  nak move on. Mereka redha dgn takdir. Tapi kalau yang tak berapa kuat ni, memang agak mengambil masa sikit nak adjust.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2008 08:55 AM | Show all posts
Originally posted by HelangMerah at 18-3-2008 01:02 AM
Selalunya orang yang baru divorced ni, kalau yang jiwanya kuat dan tabah, senang  nak move on. Mereka redha dgn takdir. Tapi kalau yang tak berapa kuat ni, memang agak mengambil masa sikit nak adjust.


nampak kuat n tabah..
belum tentu hati tu betul2 kuat..
kita selalu kata redha n redha..
tapi honestly deep down dlm hati..
belum boleh terima hakikat..
its take times...
kena usaha utk terima..n move on
walaupun kadang2 goyah jugak!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2008 08:59 AM | Show all posts
Originally posted by bakawali_04 at 14-3-2008 11:02 AM


what do to do..
kenangan beb.. bukan mudah nak lupa walau berthn2..


part kenangan tu no hal sis...

tekanan hidup tu kadang2 perghhhh

tapi saya tetap bersyukur atas semua nikmat yg dilimpah cuma kena selalu berpegang teguh pada iman...kena sentiasa ingatkan diri..

org selalu komen u are strong bla bla bla tapi kadang2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092464s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list