Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52070
View
361
Reply

Macam mana kehidupan selepas bercerai(wanita)

[Copy link]

Author: bobbie80       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-3-2008 04:57 PM | Show all posts |Read mode
ye lah sajer nak tahu...sunyi ker..sedih ker...dulu buat apa pun berdua pas bercerai kena buat sendiri...berapa lama masa yg diambil untuk 'pulih' spt biasa....menyesal ker tak...macam mana nak hadapi lah lebih kurang....
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 05:17 PM | Show all posts

Reply #1 bobbie80's post

well,just ingat perkara buruk je ...sure kita akan menerima hakikat yg
kita akan "kembali" single...

honestly...sy kecapi "kebebasan dan happy"selepas few months je coz busy
dgn my daughter dan ingat yg buruk2 je waktu dgn X..
tak payah kenang yg baik coz itu adalah racun dan dia pun tak ingat kenangan
baik tu...napa nak siksa diri cam takde harga diri...

sy akui byk pilihan lelaki 2 yg lebih ngam dan terasa mahal diri ini dari bergelar isteri
dan merana dgn lelaki poyo tak pandai langsung jaga hati sy yg simple ni....

happy giler now...nak cari cam..the chosen man?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 05:24 PM | Show all posts
Mesti horny gilerrrrr........
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 05:53 PM | Show all posts
Originally posted by indy at 11-3-2008 05:17 PM
well,just ingat perkara buruk je ...sure kita akan menerima hakikat yg
kita akan "kembali" single...

honestly...sy kecapi "kebebasan dan happy"selepas few months je coz busy
dgn my daughter  ...


menu baru jangan lupa......
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2008 10:31 PM | Show all posts

Reply #1 bobbie80's post

mmg ambil masa yg lama utk melupakan seseorang,lebih-2 lagi apabila dia yg meninggalkan kita.kita seakan tak bersedia utk menerima hakikat bahawa kita telah bercerai dgn nya. tanda ingatan tu mmg kadang-2 susah nak hilang,maklum la kita pernah hidup bersama dan dah tau life masing-2.
bg sy, seakan dah bole terima hakikat bhw kami telah berpisah,kenangan tu pasti tak akan luput,kdg-2 bila terlihat gamba dia,kenangan pasti mengusik.
maka demikian kena la kontrol emosi,skrg ni sy lebih kepada menganggap dia sudah tiada dan tak pernah ujud dlm hidup.cukup la anak-2 ada disisi dan sy bertanggung jawap membesarkan mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 09:37 AM | Show all posts
Originally posted by bobbie80 at 11-3-2008 04:57 PM
ye lah sajer nak tahu...sunyi ker..sedih ker...dulu buat apa pun berdua pas bercerai kena buat sendiri...berapa lama masa yg diambil untuk 'pulih' spt biasa....menyesal ker tak...macam mana nak h ...


kehidupan...
sedih mmg ader.. saper x sedih.. perasaan tu ader lagi kat dia..
lagipun bukan kita yang nak bercerai berai..
tapi mcm mana pun idup kena teruskan..
kena pegi keje..
keje jaga anak2..
kena kuatkan hati walaupun kdg2 tergelongsor la jugak..
kadang2 nangis jugak..
kadang2 sakit hati juga..
tapi anggap ajerla mcm satu flow melepaskan perasaan..
yang penting jgn ikut perasaan sgt2..
saya selalu pk yang mgkin ader org lebih teruk nasibnya dari saya..
atleast saya ader anak2, mak bapak.. family.. kawan2..
cuma part yang paling susah nak buat..
ialah nak tutup mata bila nampak my ex dgn gf dia..
sebab satu ofis... nak lari kemana pun tetap bertembung...
but saya percaya.. lama2 saya biasa dgn keadaan tu..
alah bisa tegal biasa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 10:05 AM | Show all posts

Reply #6 bakawali_04's post

sanggup pulak tu gf dia, dah la satu ofis dengan bakawali, apa staff-2 lain kata?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2008 10:06 AM | Show all posts
aku lum sah cerai lg tp coming soon lah...both parents membantah tapi bagi aku sumer dah tlambat...cerai jugak jln terakhir....2 jer lah aku tgh fikir apa org sekeliling akan pandang aku...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 10:18 AM | Show all posts
sama lah kita....I pun dlm process cerai fasakh....

I think...it all depends on ...suami yang nak cerai or isteri yg tuntut cerai...
sekiranya..isteri yg tuntut...si isteri mesti dah ready untuk handle / hadapi situasi lepas sah cerai nanti....sbb dah bersedia nak cerai....

manakala...kalau suami yang nak cerai.....susah gak kot...isteri nak overcome it...mesti ambil masa lebih compare to the earlier situation....kan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 10:29 AM | Show all posts
Originally posted by bobbie80 at 12-3-2008 10:06 AM
aku lum sah cerai lg tp coming soon lah...both parents membantah tapi bagi aku sumer dah tlambat...cerai jugak jln terakhir....2 jer lah aku tgh fikir apa org sekeliling akan pandang aku...

apa org nak ckp or kata kita tak bole halang,mcm sy ni, kat office sy cuma yg tau beberapa kawan rapat yg sy percaya saja,malu tu mmg ada,tp nak buat mcm mana,tak de org nak hidup mcm ni bercerai.
cuma skrg ni sy banyak mengelak bercerita pasal family,kalau ada wedding,kenduri atau open house kawan-2 office,sy tak pegi. sy tak nak nanti org tanya di mana isteri sy,kenapa tak datang whatsoever. biar la kalau diorang nak tau dari org lain.
jiran-2 tu sy rasa ramai yg tahu sbb diorang tak pernah tanya psl wife sy pon.!
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 11:23 AM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 12-3-2008 10:05 AM
sanggup pulak tu gf dia, dah la satu ofis dengan bakawali, apa staff-2 lain kata?


nak ckp aper lagi..
jodoh dah habis..
bukan salah dia pun... dia terfalling in love dgn my hubby
my hubby pun terfalling in love dgn dia..
salah saya jugak.. sapa suruh x pandai jaga laki..
kat ofis.. yang ader just ckp2 belakang aje..
but buat pekak ajela..
hak diorag berckp..
benda dah jadi.. kena face it..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 11:28 AM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 12-3-2008 10:29 AM

apa org nak ckp or kata kita tak bole halang,mcm sy ni, kat office sy cuma yg tau beberapa kawan rapat yg sy percaya saja,malu tu mmg ada,tp nak buat mcm mana,tak de org nak hidup mcm ni bercer ...


entahlah ekk..
pada sya even kita dah ader status 'single' balik
x semestinya kita kena ubah rutin hidup tu..
buat mcm biasa..
bukan kita nak show off tittle kita..
but cuba activekan diri..
atleast kita xlah selalu sorang..
bila sorang tu yang asyik ingat kenangan lalu..
saya sendiri still join aper2 function..
jemputan still pergi.. tapi pergi berteman..
bawak anak2 ke.. bawak adik beradik ke..
jgn elakkan diri dari campur org..
tapi ialah kena behave perangai kita..
sbb nanti jadi punca org mengata...
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 11:36 AM | Show all posts
Originally posted by bakawali_04 at 12-3-2008 11:23 AM


nak ckp aper lagi..
jodoh dah habis..
bukan salah dia pun... dia terfalling in love dgn my hubby
my hubby pun terfalling in love dgn dia..
salah saya jugak.. sapa suruh x pandai jaga laki ...

tak pe la, dah diorang nak sgt,ditahan-2 pon tak guna
tak dpt pintu depan,nnt dia ikut pintu belakang.yg penting skrg ni kena pikir diri sendiri,kalau ada anak,take care baik-2 anak tu.mula-2 dulu sy rasa sunyi teramat-2 sgt ketiadaan teman disisi,selalu juga sy ckp kat anak sy yg kecil tu yg sy rindu kat mama dia .tp skrg ni sy dah bole lupakan dia sikit demi sedikit.tp bila dipikir-2 semula,dia pon dah tak sukakan sy ,buat apa sy terhegeh-2 mengharapkan dia, life must go on with or without her.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 11:57 AM | Show all posts

Reply #13 shafik72's post

yes...out of sight out of mind.....after sometime..you will get use to it.....life goes on....no women no cry = no men no cry
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:09 PM | Show all posts
Originally posted by shafik72 at 12-3-2008 11:36 AM

tak pe la, dah diorang nak sgt,ditahan-2 pon tak guna
tak dpt pintu depan,nnt dia ikut pintu belakang.yg penting skrg ni kena pikir diri sendiri,kalau ada anak,take care baik-2 anak tu.mula-2  ...


yup itu mmg betul..
tapi kalau ditanya mengenai perasaan..
sampai skrg saya masih sayangkan my ex..
sbb pada saya perasaan sayang or cinta nie
bukan boleh dipaksa2.. bukan boleh dibuang2..
walaupun dah macm2 dia buat kat kita..
it just take time to let it go..
tapi mcm mana pun saya selalu ingat..
perasaan saya pada dia.. itu hak saya..
asal bukan saya terhegeh2 nak dia balik dah..
saya percaya everthing dah ending..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:12 PM | Show all posts

Reply #15 bakawali_04's post

but I memang respect you can accept and handle ....walaupun dah berpisah....you boleh handle still working in the same premises....I just cannot imagine...if I am in your position.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:24 PM | Show all posts
Originally posted by eidajj1 at 12-3-2008 12:12 PM
but I memang respect you can accept and handle ....walaupun dah berpisah....you boleh handle still working in the same premises....I just cannot imagine...if I am in your position.....

yang itu sy tak sanggup nak handle bila hari-2 jumpa di office yg sama
padahal sblm ni bersama dia milik kita,tp hari ini dia dah jadi org lain then siap tgk lagi muka perampas hak kita
sy pon respek ,dia must be tough person.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:36 PM | Show all posts
Learning how to survive through a divorce may be hard and painful but I believe there is always hope at the end of the storm.

Keep yourself occupied, so you have less time for sad or bad thoughts to cloud your mind.

Picking up a new hobby will help you enjoy life again.

Exercise helps relieve the mind from stress and helps you to connect more with nature.

Good luck friends.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 12:38 PM | Show all posts
Originally posted by eidajj1 at 12-3-2008 12:12 PM
but I memang respect you can accept and handle ....walaupun dah berpisah....you boleh handle still working in the same premises....I just cannot imagine...if I am in your position.....


but how to do..
saya keje goment servant..
bukan bidang gunasama..
choice x banyak..
bukan senang2 nak tukar keje..
saya kena ingat saya dah jadi ibu tunggal dgn 2 anak..
kewangan yang stabil itu faktor penting nak proceed new life..
lagipun kenapa saya mesti larikan diri..
mmg perit.. memang pedih..nampak relax.. hati dlm tuhan ajer tau..
tapi saya yakin..
lama2 saya sendiri akan ada semangat..
ia motivate saya utk lebih berani menghadapi idup nie..
saya nak bangun semula..
aper2 pun yang mereka lakukan x melemahkan saya..

tapi mmg ader pro contra la..
org ckp2 belakang tu still ada..
itu biasa..
x semua org suka kita..
kita pun x bleh puaskan hati semua org..
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2008 04:36 PM | Show all posts

Reply #19 bakawali_04's post

But i belive...selain drpd or yg ckp2 belakang tu...ada gak org yg puji belakang u...(u tabah, blh handle the situation .......byk lagi)....

So, just be positive.....better & more good thing will come.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.102122s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list