CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3306|Reply: 13

kenapa dengan aku???

[Copy link]
Post time 7-3-2008 11:46 AM | Show all posts |Read mode
ceritanya macam nih

tahun lepas dlm bulan 9 aku pengsan waktu malam masa tido ... suami aku ada kat umah, dia kata badan aku menggigil .. kejang, mata terbeliak naik atas dan kancing gg .. call ambulans bawak g spital kena admit 3 hari
waktu tu doktor tak dpt detect aku sakit apa2 .. cuma simptom2 nya macam nak ke arah sawan (epilipsy)
so doktor tak ada lah start kan mkn ubat
waktu tu aku wat CT-scan, MRI .. mmg result negatif .. tak ada apa2

bulan 10 .. mgkin kebetulan lah kot .. hari yg sama waktu yg sama aku kena lagi .. cuma kali ni mata tak terbeliak naik atas
tp kejang ngan kancing gg ttp ada. antar g spital .. admit 3 hari jugak .. doktor tak tau sakit apa
tp dia bekalkan aku ubat tuk sawan yg dos palingggg rendah dan aku direfer ke HKL
sana aku wat ujian EEG ... yg letak segala macam wayar kat kepala aku .. dan ujiannya nya pun tak ada apa2 .. everything ok kat aku .. dan doktor pakar neuro sana sah kan aku kena epilipsy wpun keterunan aku mmg tak ada penyakit tu

balik dari spital aku g darussyifa' bangi .. ustazah tu tgk2 kan .. dia kata tak ada apa2 dan dia bg aku air penawar. lps tu aku ok .. dan bulan 12 aku kena balik .. kali ni siang ... masa tu aku dlm bilik air dan terkunci kat dlm tu .. sib baik hasben aku reti buka pintu bilik air tu ... hasben aku bawak g spital ...sampai spital doktor kata kenapa dtg spital?? adoohhh .. fenin arr aku
dia kata setakat sikit2 ni tak yah dtg kali ni aku kena, aku ingatkan sbb aku tertinggal makan ubat ... adalah dlm lebih kurang 3 kali aku lupa makan. Ubat aku tu tak leh tggl .. kena makan pagi ngan malam. pastu pulak time tu aku peyet hari ke 2

pastu aku appointment kat spital putrajaya .. kena amek darah ngan wat ujian ECG pulak ... tah berapa kali byk ujian pun aku tak tau lah ....

dan pagi semalam dlm pukul 4 pagi aku kena lagi ... time tido jugak. kali ni pun sib baik hasben aku ada kat umah
masuk semalam dah 4 kali aku kena. hasben aku ckp tanda2 aku nak kena tu aku macam mengeruh .. tak tau lah mengeruh camne kan??? masalahnya aku mmg tak ingat apa2 .. sedar2 ajer kepala aku peningg sangat dan aku amek masa dlm 15 minit tuk stabil

pagi tadi hasben aku jumpa sorang pakcik ni minta tlg tgk2kan aku ... pastu pakcik tu minta nama penuh aku
masa dia baca2 tu .. bulu roma hasben aku menegak dkt 5 minit .. pakcik tu pun sama ...
pakcik tu kata ada benda nak dekat ngan aku
hari ahad ni dorang nak bawak aku g berubat ngan sorang ustazah nih .... aku berdebar2 lah pulak

so .. korang rasa mcm mana?? patut ke aku pegi atau
aku harapkan pada doktor yg sampai ke hari ni tak tahu apa penyakit aku??
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 11:59 AM | Show all posts
ermmmm darah rendah tu..my fren ade kene jugak. tapi dia mmg ade kene buatan orang....gi darul syifak la.. manatau sembuh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2008 12:04 PM | Show all posts
Originally posted by nazadiyah at 7-3-2008 11:59 AM
ermmmm darah rendah tu..my fren ade kene jugak. tapi dia mmg ade kene buatan orang....gi darul syifak la.. manatau sembuh



darah rendah ekkk??
dah g darul syifa tu .... tak ada apa2
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 12:24 PM | Show all posts
belah2 ko ada ke keturunan yg penah jadik bomoh?
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 12:38 PM | Show all posts
apa beza pawang ngan bomoh ek???
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 12:51 PM | Show all posts
Tak semestinya gangguan sihir kan.  Kalau kerasukkan awak tak pengsan sepenuhnya masih sedar tapi tak boleh buat apa-apa sebab dikuasai oleh kuasa lain.

Anyway jumpa ustazah dulu tengok macam mana.

Perhatikan juga kalau ada tanda tanda gangguan sihir pada masa sedar, masa tidur, mimpi dan lain lain.  Tanda tanda gangguan dah banyak ditulis dalam board ni, sila semak pelan pelan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 01:08 PM | Show all posts
cubalah berubat kat chinese singseh
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 01:20 PM | Show all posts
ooo..

aku baru nak cakap darah rendah jugak..

tapi simptom-simptom ko macam kancing gigi dan mengeruh tu menandakan bukan low blood pressure..tu epilepsi..

xsemestinya keturunan ko takde sawan ko xkena..banyak perkara-prkara lain yang BOLEH menyebabkan epilepsi..

dan xsemestinya epilepsi..

kalau doktor kat hospital xdapat detect kenapa,aku musykil la sikit..

jadi aku cadangkan ko pegi berubat..bukan ubatkan terus..suruh ustaz tu tengok-tengok dulu.

dan INGAT NASIHAT AKU..pilih ustaz..jangan tok moh yang jampi serapah tu..okes?

gudluck my fren..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 01:21 PM | Show all posts
ooo..

aku baru nak cakap darah rendah jugak..

tapi simptom-simptom ko macam kancing gigi dan mengeruh tu menandakan bukan low blood pressure..tu epilepsi..

xsemestinya keturunan ko takde sawan ko xkena..banyak perkara-prkara lain yang BOLEH menyebabkan epilepsi..

dan xsemestinya epilepsi..

kalau doktor kat hospital xdapat detect kenapa,aku musykil la sikit..

jadi aku cadangkan ko pegi berubat..bukan ubatkan terus..suruh ustaz tu tengok-tengok dulu.

dan INGAT NASIHAT AKU..pilih ustaz..jangan tok moh yang jampi serapah tu..okes?

gudluck my fren..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 01:29 PM | Show all posts
elok teruskan rawatan dengan doktor berkenaan di samping mendapatkan rawatan dari ustazah trsebut.... mudah mudahan sembuh.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 02:26 PM | Show all posts
Originally posted by zeetacunn at 7-3-2008 01:29 PM
elok teruskan rawatan dengan doktor berkenaan di samping mendapatkan rawatan dari ustazah trsebut.... mudah mudahan sembuh.....


yep ..buatlah cara ustazah n cara moden tu gak....


masa aku kerja kat opis lama dulu kawan aku nie ada masa2 cam kena rasuk... tiba2 kekaadang dia cam buat opera cina.. dia tak sedar apa dia buat.. asalnya sebab masa dia kecik dia kena deman panas tak berubat.. pernah sekali tu tiba2 dia blank dia meracau.. kekadang bila jadi kat jalan raya.. dia boleh melintas jalan sorang walaupun kereta byk.. bila tanya dia sedar tak apa dia buat tadi.. dia cakap dia tak ingat... kekadang kat umah dia kata tengah mandi tiba2 ada pisau kat tangan dia...

bila kena cam opera cina berlakun tu yang tak tahan tu siap nari2 kat opis.. memang panik kalau tinggal sorang kat opis dgn dia.. memang masa mula nak jadi dia cam berkeruh sore pun bertukar. kesian dgn dia..lepas kena tu dia mesti penat giler.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2008 03:38 PM | Show all posts
Originally posted by MisaSJS at 7-3-2008 12:24 PM
belah2 ko ada ke keturunan yg penah jadik bomoh?


tak ada pulak???
tp dari apa yg mak aku pernah cite
arwah atok - belah ayah aku ada membela

mak aku pernah duduk sama ngan arwah atok aku tu
asal maghrib ajer mesti tinggal kain ajer dlm bilik dia
orgnya menghilang
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2008 07:00 PM | Show all posts
tinggal kain je? orang hilang? sah ponteng semayang
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2008 12:55 AM | Show all posts
Pengalaman ris pulak ada adik ipar yang juga selalu pengsan2 nihhhh..... ni citer 10 tahun yang dulu......setelah mak adik ipar ni meninggal dunia... dia mula berubah.... selalu pengsan2 dan jadi lain kata suami dia....time nih dia juga selalu la ada je tak kena dia orang suami isteri... selalu gaduh lah.....ada satu hari tuhh dia call suruh kita orang datang ambil dia di rumah dia di kuala lipis......mesti kes bergaduh tuhh... so dia datang duk rumah ris utk tenangkan fikiran... anak2 dia tinggal dengan laki dia.... time kat rumah ris tuh entah berapa kali dia pengsan.....dia macam meracau..... dan suara dia pung lain... ish ish takut betul ris time tuhhh.... nasib baik kat belakang rumah ris ada sorang ustaz nih yang selalu tolong......

Dalam sebulan juga la kat rumah ris.... sampai la laki dia datang pujuk......last2 dia balik rumah di di kuala lipis........selepas tu dipendekkan citer.... kini dia dah jadi bomoh besar dah kat kuala lipis nung.......kita orng pung kalau nak pergi rumah dia kena buat appointment.. he he...

Tapi dia bukan bomoh jampi serapah.......... tak guna kemenyan ke aper....semua guna ayat al-quran... dan berperantarakan sorang kiyai dari Indonesia dalam berubat.....pernah beberapa kali kita orang gi rumah dia tengok cara dia ubat orang......bila dia dah scan orang tuhhh... aper yang dia ceritakan balik sama dengan aper yang orang berubat tuh alami....

[ Last edited by  Risma at 8-3-2008 01:01 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 05:48 PM GMT+8 , Processed in 0.110621 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list