Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15060
View
221
Reply

Apa mak korang pesan masa kecik2 dulu?

[Copy link]

Author: maza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-2-2008 10:36 AM | Show all posts |Read mode
Apa pesan org tua korang masa kecik2 dulu

Mak & Ayah aku pesan....
"belajar sungguh2 sampai masuk unibersiti!!! Jangan sampai jadi org yg tau buat "titi" jerk...." (Titi = jadi kuli yg hanya tau Tunduk dan Tabik jerk )

So aku belajarlah....bersungguh2...sampai dapat B pun aku akan nangis oooo....segala2nya demi nak capai wasiat mak ayah....nak jadi budak baik katakan.....hehehehh..dan kesannya aku hanya tahu belajar, belajar dan ke sekolah....belajar, belajar dan ke sekolah

tapi bila dah masuk unibersiti....
aku lak dah tak tau nak buat apa....hmmm
  
Mak aku pun tak pesan apa2 bila aku dah dapat masuk unibersiti.....
suruh belajar pun tidak, dehem pun tidak...

Mak cuma terkebil2, tersipu2....
yg dia sempat pesan masa balik hantar aku ke unibersiti, tu pun masa nak balik sebelum kena 'lanyak' dgn bebudak senior (minggu oreintasi). Mak hanya pesan kat aku, "Jaga diri baik2 yea nak! Berbuat baik kat semua orang tau!"... hehehhehh

Tu yg aku blur; sekejap...dan banyak gak ler paper yg tak elok ..... khayal! khayal!,.. dunia! dunia!.....heheheh
(pssstt...kira nya mission aku sampai kat unibersiti jerk; bila masuk 'U' dah tak tau nak buat apa).....hehehehe,  glup!!


erk! aku yg bersalah ker, mak aku yg salah...hmmm

1) Apa lak mak korang pesan masa kecik2 dulu yea?....
2) agak2nya apa lak pesan kat anak2 korang sekarang nie?....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 10:57 AM | Show all posts
mak mek selalu pesan....solat jgn tinggal, tutup aurat (tapi bab ni mek degil) Ya Allah teguhkanlah hati ku ini..aminnn
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 10:59 AM | Show all posts

Reply #1 maza's post

"belajar rajin2, masuk universiti... lepas keja, jangan lupa kasik duit kat mak untuk dapat berkat gaji..."

"jangan amik rasuah, nanti jadik darah daging"

"jangan jadik bini nombor 2"

"jangan jadik penipu"

"jangan bawak keta laju2"




aiyo... banyak la menda mak aku pesan... tak bley abis kalo nak catat satu2... aku kasik main points jer la...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:05 AM | Show all posts
jaga solat...

blaja rajin2...

jangan begadoh ngan adek badek...

jaga diri...

kalu tak ade buat cara tak ade...

jgn lupe nyimpan untuk hari tua...

syahdu nyee...seme2 tu pesanan emak dan arwah bapak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 11:08 AM | Show all posts

Reply #3 kikilalat's post

alahai KIKI......

ambik yg major jer....

yg selalu kita teringat kat pesanan parents kita........masa kita kecik jerk......

dah tua nie, dah pandai reta sendirik dan bawak keta laju2... tu tak perklah.......

(psst....aku ingat mana2 org tua pun pesan kalau blh bawak keta tu 10km/j, 'janji sampai' katanya.....)



Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:08 AM | Show all posts
mase sekolah -
"belajaq rajin2 .. mak abah takdak harta nk tinggai .. kalau bodo, hang kerja sapu jalan jer nanti."
(accomplished .. aku among top 10 kat boarding school.)

mase lepas spm -
"hang dok usung anak dara org jgn smpai makpak depa mai cari kat rumah... aku bagi hang menikah terus."
(accomplished .. aku takde ngandongkan anak dara org .. ringan2 ade ler sket.)

mase nak masuk U -
"hang jangan join budak2 kelantan..."
(dapat menantu kelantan .. padan muka mak aku .. hehehehe ..)

mase malam kenduri kawin -
"mak tengok bini hang tu makan lalu .. hang tengok2 sikit."
(tajam sungguh pemerhatian die .. aku pun tk perasan ex-wife aku kuat makan .. penah naik smpai 80kg.)

skrg -
"anak mak yg paling mak syg .. didik anak2 baik2."
"telefon la kerap2 .. takut satgi tau2 dah takdak."

[ Last edited by  kudajantan77 at 25-2-2008 11:23 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:08 AM | Show all posts
mak aku pesan..biarlah orang buat kita jangan kita buat orang.....buat tak tau jer..

tapi aku selalu ingkar pesan mak aku....
mana aci...mana bulehhh buat tak tau ajer...asik org jer buat kita sesekali aku buat gak orang....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 11:17 AM | Show all posts

Reply #6 kudajantan77's post

mase lepas spm -
"hang dok usung anak dara org jgn smpai makpak depa mai cari kat rumah... aku bagi hang menikah terus."


.. ..hat nie paling aku gemar.....

hehehe...... kalau ler.....dah lama aku tengekkan anak dara org la.....lagi2 yg aku suka cun2 gitu....heheheh

confirm mak pak akan bagi nikah free.....hhehehehh
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:18 AM | Show all posts
mak tak pesan.. nenek je pesan..

"jgn masuk disco... " - tak masuk sampai skg
"jgn melawan" - kekadang melawan gak.. tp sejak tua2 ni dah slow
"jgn gi dating kerap2" - pegi jugak.. tp selamat kawin cepat
"jgn lupe blaja" - aha.. yg ini ingat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 11:21 AM | Show all posts
Originally posted by namakurahsia at 25-2-2008 11:08 AM
tapi aku selalu ingkar pesan mak aku....
mana aci...mana bulehhh buat tak tau ajer...asik org jer bu ...


Dah berapa org dah kau 'buat org' nie....

hehehe.......

ayah aku lak pesan....kalau ada org dengki (buat tak baik) pertama sabar, kedua sabar, ketiga sabar.......

masuk empat kali....jawabnya kasik satu kali lipat.....kasi tendangan lompat....biar gigi dia berebut masuk ke dalam perut terus sakit yg berat2...
confirm lepas tu dia tak berani buat dah....

(al maklumlah, Ayah aku tu dulu kaki perjuang kemerdekaan hehehhehe )

heheehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:38 AM | Show all posts
Originally posted by maza at 25-2-2008 11:17 AM


.. ..hat nie paling aku gemar.....

hehehe...... kalau ler.....dah lama aku tengekkan anak dara org la.....lagi2 yg aku suka cun2 gitu....heheheh

confirm mak pak akan bagi nikah  ...

aiseh bro/sis .. pesanan tu berbaur ugutan sebenarnye .. maksudnye kalo aku buntingkan anak dara org, sure mak aku suh cari keje kasik makan anak bini, forget about study. keje ape la yg aku boleh dpt dgn SPM. nk keje berat, badan aku pun bukan besar sngt, sure aku tk larat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 11:40 AM | Show all posts

Reply #11 kudajantan77's post

opsss yea ker abg kuda....hehehhehe



sama gak dgn kita...nak kerja kasar; menjolok kelapa sawit....aduhai...tulang2 nie selalu sangat bergeselnya....takut cepat reput.....hehehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 12:45 PM | Show all posts
mak aku suka membebel
ada satu tahap aku fedup (aku buat hal)
mak aku tak membebel lagik kat aku (dia diam tanda dia marah)
aku pulak rasa tak best dan rasa bersalah

tapi yang aku ingat
mak aku pesan masa kecik kecik dulu
lepas makan minum air (mak aku suruh aku minum air) air itu penting

masa mengaji muqaddam mak aku selalu jerkah adik aku
aku yang dok sebelah adik aku selalu terkedu takut
mak aku tak banyak berpesan tapi amalan yang dia buat sering aku ikut, aku selalu harap mak aku tak jerkah aku sebab aku tak suka.. itu pasal aku ngaji betui tapi aku takut arr tengok rotan

masa aku remaja umur 15 tahun, bila aku frust menonggeng dengan pakwe  (pakwe aku pun umur 15 tahun) hehe
Mak aku kata, adaker frust dengan lelaki sejak itu aku tak pernah frust ke sedih ker pasai lelaki, mak aku ajar aku tabah setakat cengeng depan dia, aku kena hentam balik so aku kalau ada masalah aku settle sendiyerri

masa aku dok asrama (sekolah) mak aku busy kerja
aku kekadang tak balik rumah bila cuti kalau cuti panjang aku baliklah
aku selesa dok asrama
yela orang lain balik mak dorang masak sedap sedap
aku balik aku masak sendiri
tapi aku ingat lagi masa aku balik asrama balik selepas cuti
mak aku pi kerja ntah macam mana air mata aku bergenang jer sepanjang perjalanan ke asrama.. rupanya mak aku pun berperasaan macam tuh mak aku luahkan perkara ni kat aku

mak aku suka bebel kat dapur, aku ni suka laa lawan lawan
bapak aku pun pening pala tengok kami anak beranak bergaduh..
tapi yang aku tak boleh blah bila mak aku cakap  
ni dapor ko ke? dapor mak mertua ko?
huwa huwwa hal ini terjadik bila aku tak dapat carik tutup periuk ker.. apa ker..
sejak itu kalau aku carik benda kat dapor, aku cari secara terperinci
kalau aku pi bakal rumah mak mertua aku pon
aku carik sendiri sebab aku takut bakal mak mertua aku 'smash' macam ayat mak aku eh

masa aku dah dewasa (dah dewasa ker????)
ada peristiwa dalam hidup aku
mak aku tak pesan apa apa tapi dia simpati dengan aku sebagai seorang wanita tapi itu rahsia diriku.. malas arr nak kongsi

pokoknya mak aku dengan aku ni dah tahap kawan sedih dan gembira dan serius (isu politik mak aku suka aku masuk politik, dia kata politik ni adalah penting untuk kita belajar mengenali orang) aku setuju dengan mak aku setelah aku belajar dalam politik (yang sebenar)
walaupun  ego dia  tinggi, aku sayang kat dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 01:01 PM | Show all posts
MAK AKU LAK
PESANAN YANG AKU INGAT

1. BELAJAQ RAJIN2 NANTI TAK LA JADI ORG KUTIP SAMPAH
(MASA SEKOLAH RENDAH, TAPI TAK RAJIN PUN, CUMA TAK LE KERJKA KUTIP SAMPAH )
DLL LAGI
ITU YANG PALING INGAT
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 01:12 PM | Show all posts

Reply #13 aiva's post

Cerita ko nie kan .....teringat lak bila Ayah aku mengajar aku mengaji...

Kalau Ayah ngajar.....aduhai....kecut2 perut aku dibuatnya.....kalau tak derk rotan kat sebelah, mesti ada tali pinggang....kekadang tu, kami adik beradik, pegi sorokan benda2 tu.....hehehhe

Tapi tak selamat gak....kalau dia tak jumpa 'senjata keramat' tu...dia akan gunakan jarinya untk sekeh..aduhaiiii..

Kekadang tu, dia sambil duduk kat beranda, atau pangkin kat luar pintu rumah akan dengar kami mengaji....kalau salah aje satu perkataan, dari luar dah dia jerkah kami....perkhhhh terperanjat sihhh

Yang haru tu...., tau aje part mana kami salah....

kami lak suka bila mak mengajar.....kekadang ayah penat balik dari kerja...terus dia landing tengok berita....lepas tu berkeroh...Emak lah mengambil tanggungjawab mengajar kami.....

Part sini, kami selalunya mengelat...atau mengada2....banyak dia punya 'outer' hehehhe...kekadang2 kami dah penat dan boleh lak cakap dgn mak, "dah mak eh! dah eh! last nie yea!"

Kekadang kami kantoi gak dgn ayah bila dia tersedar dari terlena itu....Biasanya dia akan sergah kami yg 'banyak cantik tawar menawar dgn emak' heheh

Bila besar sikit, emak hantar aku mengaji kat rumah atok dara....kat sebelah rumah jerk....

AKu pun naik sengal mengaji dgn org tua tu....aduhai.....lagi dahsyat penangannya.....Masa nie aku nak masuk al-Quran....juz berapa aku dah tak ingat... Atok dara dgn berkemban dan tgh masak lagi boleh tegur aku buat silap dlm bacaan tu...Betul lak tu teguran dia tu....yg aku heran (pd masa tu) bila masa lak org tua nie pegi hafal satu al Quran.....hehehheheh

  kalau fikir2 kan balik ler.....ada ker quru Quran yg betul2 lemah lembut.....mcm cikgu lukisan kita kat sekolah dulu2......hehehhehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 01:56 PM | Show all posts
masa kecik:
jgn main sungai.
naik beskal jgn sampai maghrib
nasik habiskan, nanti dia nanges.
jgn tengok TV dekat2.

masa anak dara:
jgn mandi malam.
jgn baca lam gelap.
hmm..tak banyak pesan, aku baik kot.

masa kerja:
kerja baik2. itu amanah.
jgn makan harta anak yatim.
jgn mandi malam.

mak aku jarang pesan pasal study, solat sbb dia tahu abah aku sure kasik rotan if we fail.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 02:02 PM | Show all posts

Reply #1 maza's post

oooo ni yer new posting pakcik...hehehe...mak bad lak pesan camni...
klu kuar umah...jgn lupa balik...kui kui kui.....
mak bad pesan....belajar baik2..kita org susah..mcm mana kita nak org pandang kita...dgn pelajaran yg kita ada...so smpi sekrg ler bad tak sudah2 belajar...hehehe..berkat doa mak..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 02:03 PM | Show all posts
blajar pandai2....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 02:06 PM | Show all posts

Reply #17 badreena's post

aduhhh

......sungguh berkat dan makbul doa dan wasiat mak bad yea.....


hehehehe



[ Last edited by  maza at 25-2-2008 02:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 02:10 PM | Show all posts
Originally posted by maza at 25-2-2008 01:12 PM
Cerita ko nie kan .....teringat lak bila Ayah aku mengajar aku mengaji...

Kalau Ayah ngajar.....aduhai....kecut2 perut aku dibuatnya.....kalau tak derk rotan kat sebelah, mesti ada tali pingga ...


Guru AlQuran kena tegas sebab kalau salah bacaan dah jadik lain maknanya
guru lukisan campur warna apa apa tetap cantik hasilnya
terutamanya kalau lukis pokok..

laa sedap jugak nama Guru AlQuran ko maza
Atok Dara
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102488s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list