Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55288
View
486
Reply

Mulakan hidup di Sabah...

[Copy link]

Author: Agul       Show all posts   Read mode

Post time 26-2-2008 08:10 AM | Show all posts
Boleh I join? Ni nak cerita pengalaman stay di Sabah. I dapat stay di KK hanya 1 tahun sahaja. Sedih betul bila tinggalkan KK . Apa yang bagusnya di Sabah 9sama spt Kino kata):
- tak jem, dr rumah ke ofis cuma 7 km. DI KL kalau lambat keluar, kena bersilatlah dijalanraya.
- tghari boleh balik rumah, makan dan kadang2 boleh lelap sekejap. Di KL - mamna boleh buat mcm ni.
- sblm jam 5pm dah sampai rumah, dah boleh berehat, baca akhbar or tenguk tv sementara tunggu magrib.
- jam 8pm dah selesai semua solat, dah boleh tidur.
- bahan mentah murah. tenguk harga ikan, udang, ketam - rasa macam nak menangis sebab terlalu murah compare dengan KL
- ye, memang orang Sabah peramah. Mana-mana orang tegur, senyum. Kalau di ofis,mesti ada yang beri salam, tanya khabar and panggil bos lagi.
- banyaklah lagi. Di KL, satu bangunanpun susah nak senyum,ramai yang sombong dari yang peramah.
- ada jual snickers made in USA. Rasanya lebih sedap dari buatan negara lain. I dah cari di semenanjung tapi tak jumpa lagi made in USA ni.

Yang tak bestnya:
-  takda roti gardenia yang ori. Yang ada keras texturenya
- takda roti potato mcm carrefor punya
- takda icecream walls spt mini poopers
- takda baskin and robbins
- takda donkin donut
- takda ABC sesedap di shah alam
- takda shopping malls besar tapi bukanya nak shopping setiap hari.

Anyway, kesimpulannya, memang Sabah best. Takda stress disana.Kerja pun senang disana tak macam di KL, setiap hari stress. Balik rumah, hari dah gelap, jarang ada masa nak berehat, nak baca paper or tenguk tv, ayik terkejar2. Rasanya i cepat tua kat KL ni. .
Rindu betul KK ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 05:27 PM | Show all posts

Reply #59 kinokuniya's post

Pantai barat Utara

bah..lebihan guru di kk tu, bolehlah tolak2 ke utara suda
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 05:28 PM | Show all posts

Reply #61 uda's post

hum..ada give and take kalau tinggal mana2 pun ya
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 08:11 PM | Show all posts

Reply #61 uda's post

"Yang tak bestnya:
-  takda roti gardenia yang ori. Yang ada keras texturenya
- takda roti potato mcm carrefor punya
- takda icecream walls spt mini poopers
- takda baskin and robbins
- takda donkin donut
- takda ABC sesedap di shah alam
- takda shopping malls besar tapi bukanya nak shopping setiap hari."

nda pa..yg nih suma buli ganti sama tuhau bah...

anyway, ABC sedap kt shah alam katner? roti potato  carre4? besh yek?
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 08:47 PM | Show all posts

Reply #61 uda's post

eh.. balik KL sudah si uda.. macam baru ja dia minta tulung cari rumah sewa dulu tu kan....

nanti lain kali dtg lagi lah uda

mesti dia rindu sangat KK ni sampai ble melawat bod sabah hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 10:26 PM | Show all posts
labuan ok ka???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2008 10:59 PM | Show all posts

Reply #66 damaii's post

sapa dok labuan?


citer la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2008 11:01 PM | Show all posts

Reply #61 uda's post



berkenaan dgn abc dan roti dan pastri tu, takdela rugi sangat bagi saya...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 08:27 AM | Show all posts
Originally posted by mac06 at 26-2-2008 08:47 PM
eh.. balik KL sudah si uda.. macam baru ja dia minta tulung cari rumah sewa dulu tu kan....

nanti lain kali dtg lagi lah uda

mesti dia rindu sangat KK ni sampai ble melawat bod sabah  ...


Yelah, rasanya baru lagi I minta tolong U carikan rumah. Sedihnya, I cuma dapat 1 tahun aje disana. Memang rindu.... sangat KK."Memang sifat manusia ni, bila ada tak appreciate tapi bila dah hilang, barulah menghargainya". I rasa tak puas sebab tak menggunakan sepenuh masa disana, tak menikmatinya sepuas-puasnya. rindu akan kedamaian KK, bangun pagi, tenguk luar tingkap boleh nampak gunung Kinabalu. Petang-petang pula, makan goreng pisang, charkue dan terang bulan. Nyaman sekali dengan angin sepoi2. I stay di Condo, tingkat tinggi, so angin best and sejuk aje. Malam2 tak payah buka air-con, whereas in KL nearly every night kena buka air-con.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 08:31 AM | Show all posts
Agul,

Pasal makan tu memanglah secondary, saje aje nak cerita. Oh, ye,lupa nak mention, so far goreng pisang kat KK memang the best, ranggup, manis dan murah. Yang sedap I selalu beli di Kepayan (dekat gerai2 yang tepi jalan tu), rm 1 dapat 8 keping and ada sos pencicah lagi.Charkue I selalu beli di Sembulan and diSabah ni, charkue di tak tawar seperti disemenanjung sebab di letak/sapu dengan marjerin, then letak kaya - I belum jumpa lagi kat semenanjung ni. Goreng pisang di KL, dahlah mahal (3/rm1) pulak tu tawar. Kalau manis (dah terlebih masak) lembik pula and berminyak.



I suka juga makan roti puri di Senario, kari and kuah mince meatnya. Memang sedap. I gain weight bila stay disana sebab hati senang, more relax, banyak masa untuk bersantai.
Bila balik KL ni, dah kecut dah, tension setiap hari dengan work load berlambak.

Agul,
Pergilah ke KK selagi ada masa, selagi ada hayat untuk appreciate kurniaan Allah dan keindahan alam.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 08:33 AM | Show all posts
Pejalanlangit,
ABC sedap digerai makan Sec. 2, shah alam. Harga cuma RM2.50 dengan ice-cream, coklat sos, wafer stick, anggur sikit and dll.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 09:39 AM | Show all posts
tu dia.....sekali Uda post....panjang berjela....hehehehehe betul tu uda....kino sokong....   sejak dok sabah kino gemuk....tak kurus2....ahahahhahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 10:04 AM | Show all posts
nak tumpang thread agul boleh tak?

aku pun sedang buat pertimbangan nak start new life di kk atau tak.

ada tak foremer di sini yg keje sesb? kalau ada, please pm me.. nak tanya2 sikit.

ada rasa eager nak menetap di sabah tp ada juga rasa takut2... sbb takde sedara-mara kat sana.. Nanti pertengahan tahun ni nak ke KK dan learn bit by bit psl sabah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 10:12 AM | Show all posts
Originally posted by C_kenek at 16-2-2008 04:00
takleh makan roti gadenie

Ni aku sokong

Tp sama je la kawan...takde beza pung..

Yg beza...Sabah lebih UMMPPPP! dr semenanjung
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 10:15 AM | Show all posts
sedap ka roti gardenia ni   sia rasa sedap lagi roti southern tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 10:17 AM | Show all posts

Reply #73 noneng's post

ada saturang tu!

tapi mana suda dia ni tia muncul2 sibuk mangkali
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 10:40 AM | Show all posts

Reply #76 sixfullbar's post

ye ke?

aisehh...

sapa agaknya ye?

kalau dpt kenal urg2 yg keje sesb ni boleh juga saya survey2 apa yg patut.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 10:47 AM | Show all posts

Reply #77 noneng's post

tunggulah dia muncul nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 11:04 AM | Show all posts

Reply #73 noneng's post

kino pun takde sedara mara....errrr tapi skang dah ada la....ada hubby....and after 3 yrs kat sabah baru kino tau kino ada uncle kat sini (kezen mak)....dia dah berpuluh tahun menetap di sabah....

ok je pe....welkam!!!welkam!!!

kino tak keje sesb....tapi kino selalu merayau2 kat bangunan depan bangunan sesb tu....especially lunch hour
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2008 11:41 AM | Show all posts
Alahai.. Sabah tu bagus bah, cuma inda punya PTI makin hari makin banyak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098941s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list