Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55227
View
486
Reply

Mulakan hidup di Sabah...

[Copy link]

Author: Agul       Show all posts   Read mode

Post time 22-2-2008 05:26 PM | Show all posts
aku br 2 bln di keningau.. first impression.. cam mane la nk idop tgh2 gunung2 ni.. tp best gak la suasana mmg beza ngan semenanjung.. rase aman je kat sabah ni.. tp yg tk thnnye jln2 dia yg bergunung ganang.. sgt meyeksakan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 05:27 PM | Show all posts
lupe nk tambah.. org sbh ni peramah btol.. first time borak rase cam dh kna lame.. first time sampai sbg otometik nk ckp slang sabah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 06:10 PM | Show all posts
Originally posted by sixfullbar at 19-2-2008 06:04 PM
damaii..itu kpli bah boleh memohon secara online ka? di mana bulih tu?


yerk pohon online pun buleh... tapi kena beli dulu no pin d BSN....baru boleh isi online d laman KPM.... bila dijual tak sure plak.. apapun try tanya kat kaunter BSN d mana2... n rujuk2 ler mod school.... good luck
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 07:49 PM | Show all posts

Reply #31 sixfullbar's post

ahahahahhaha baru ternampak ini thread.....hmmmm hubby kino keje kat pedalaman....masuk tahun ni dah tahun ketiga dia kat sana...masih lom dapat pindah....

to answer tuan rumah punya soalan.....

life kat sabah memang jauh beza ngan semenanjung....

LIFE DI SABAH - pros
takde tol
seafood murah (yg lm masak)
pearls murah...boleh jadi tokey kalo jual kat semenanjung
elaun besar (double elaun EPW n BIW)
relax...tak sesak cam KV
orang2 kat sini friendly...senang je hati kalo kita gi memana kaunter...(memang ada yg teruk...tapi leh kira sebelah tangan je tak macam kat SM)
challenging....especially kerjaya cam kino...good field experience kalo keje kat sabah
banyak cultural differences....so leh explore new things
ada 2 epot....negeri lain mana ada

LIFE DI SABAH - cons
takde twiggies gardenia...kene tunggu gi SM or kawan gi sana bawak balik sini....ehhehehe
rumah mahal....
takde shopping mall yg banyak kedai2 best cam KL....
jalanraya kureng cun....lobang sana sini...errr tak semua tempat la...absorber mo tukar selalu
tapi tak kisah la...takde tol
errr errrr apa lagi eh?

kesimpulan
life kat sabah ni sebenarnya banyak yg best dari tak best....takat nak shopping mall beso2 tu...bukannya ada duit nak beli tetiap hari pun...kiranya, kat sabah ni semua ada cuma maybe tak sampai tahap shopping heaven like kl...tapi semua keperluan asas tu ada...ehheheheh....dok kat sini tak tergopoh2 n kalut cam KV...takde nak sesak2....orang2 kat sini cakap lembut2 je...heheheh sejuk telinga aku dengar...actually sabah is not as bad as some people think....hahahaah abaikan je kata2 buruk org lain tu...some of them tak pernah sampai sabah pun...main dengar2 cakap org je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 08:01 PM | Show all posts

Reply #1 Agul's post

hai...

berkenaan elaun perumahan wilayah....ada sedikit info...

elaun perumahan wilayah (EPW) ni kalo kumpulan P&P keje kat kk rm930, sandakan rm880 dan daerah2 lain rm830....tu memang rate dia...

EPW ni kalo husband n wife bukan sabahan (semenanjung or sarawak) hanya salah seorang je yg dapat....meaning kalo wife amik EPW hubby hanya akan dapat elaun perumahan biasa je...errr rm250 ke?lebih kurang gitu la

EPW ni hanya layak kita dapat selagi kita menyewa rumah.menyewa rumah ni dalam maksud lain ialah kita tak beli rumah pakai loan govt....once kita pakai loan govt untuk beli rumah...otomatik kita tak dapat EPW hanya dapat elaun biasa tu je....syarat ni terpakai untuk husband n wife...kalo hubby dapat EPW n wife beli umah pakai loan govt...otomatik hubby punya EPW hilang...nak selamat kalu, beli umah pakai la loan bank...bukan jauh sangat beza pun...janji EPW tak hilang...tapi ada syarat gak nak beli umah pakai govt loan n still dapat EPW....

rumah yg kita beli tu mestilah berjarak LEBIH 35km dari tempat kerja....maknanya kalo keje kat tetengah KK n beli umah kat tuaran or papar...EPW masih layak diterima....

tapi kalo ko masih bujang...tak de masalah kao kene anto pedalaman or luar bandar....dapat elaun beso...on top of semua elaun2 yg ko dah dpt tu...part of experience gak....contohnya cam hubby kino, dia mengajar kat daerah sandakan...sekolah dia masuk kategori luar bandar....jarak sekolah ke bandar sandakan 75km....dia dapat elaun hidup susah iaitu 10% dari gaji....tapi sejak ada elaun pedalaman ni dia dapat rm500...so elaun yg hidup susah tu ilang la...kalo ko dok kat sandakan, sewa rumah memang murah.....seafood lagi murah dari kk....ada epot...senang nak balik semenanjung....bandar dia pun agak ok...tak le sunyi sangat pun...meriah gak la...boring2 ko leh turun ke kk....naik bas boleh....naik flight boleh...nak drive pun boleh..

kalo ko taknak jauh sangat....keningau pun ok....nearer to kk....tawau pun ok....bukan apa...aku saje bagi contoh tetempat yg berkemungkinan ko akan dapat....kalo ko cikgu....tapi jangan takut....part of life is experiencing life itself.....hehehehehhe cewah!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2008 10:46 PM | Show all posts

Reply #45 kinokuniya's post

Betul tu, part of life is expereincing life itself.

Sebenarnya dulu aku dah mintak posting kat Sabah masa mula2 kerja...

Tapi tak dapat bah...

Ni yang aku nak try sekali lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 12:06 AM | Show all posts

Reply #46 Agul's post

oh ye ke....hmmmm skang ko kat negeri mana?dah berapa lama kat negeri itu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-2-2008 10:31 PM | Show all posts

Reply #47 kinokuniya's post

Selangor. 3 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2008 12:54 AM | Show all posts

Reply #48 Agul's post

apa mcm bro? ada perkembangan?

P/S bz body nyeh haku
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2008 12:56 AM | Show all posts
Originally posted by ReksakseHuduh23 at 22-2-2008 17:26
aku br 2 bln di keningau.. first impression.. cam mane la nk idop tgh2 gunung2 ni.. tp best gak la suasana mmg beza ngan semenanjung.. rase aman je kat sabah ni.. tp yg tk thnnye jln2 dia yg berg ...



waaaahh..keningau tuh.......keningau takdek pape except KRK, permata, perkasa, tamu...ntah, takdek pape..

cuma, still tempat tuh paling best buat haku..sebab kampung ku yg terchenta..

meh le singgah umah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2008 01:01 AM | Show all posts

Reply #49 pejalanlangit's post

Perkembangan apa?

Bulan 4 ni baru boleh apply...

Kena tunggu dulu la wei...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2008 01:04 AM | Show all posts

Reply #51 Agul's post

oh ye ke...
advanced gilerrr haku neh...
mcm org tuh dah nak pindah esok lak
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2008 02:33 PM | Show all posts
Originally posted by pejalanlangit at 24-2-2008 12:56 AM



waaaahh..keningau tuh.......keningau takdek pape except KRK, permata, perkasa, tamu...ntah, takdek pape..

cuma, still tempat tuh paling best buat haku..sebab kampung ku yg terchenta..: ...

kampong kamu di mana.. leh la singgah.. hehe.. sejok tol keningau ari ni.. kol 1 slamber je tido pakai selimut.. semlm pegi tenom.. ok la wat release tension.. tunggu elaun msk.. akan ku jelajah kk..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2008 11:11 PM | Show all posts

Reply #48 Agul's post

heheheheheh tak best ke keje kat selangor?
anyway, selamat mencuba....patutnya ko mintak tukar masa org kalut2 nak pilihanraya ni....sure dorang layan punya....bagi ko senang hati.....biasa la politik...

ehehhehe anyway, all the best...jgn lupa kestau kitorang kalo ko dpt pindah ke sabah....leh sambut ngan red carpet
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 06:43 PM | Show all posts

Reply #53 ReksakseHuduh23's post

hi reksakseHuduh.....


masih d labuan kah?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 08:46 PM | Show all posts

Reply #53 ReksakseHuduh23's post

tenom - keningau...nda jauh...tenom ada itu mujium...sia pun nda pernah masuk..smpi entrance jak

hah..reksakse...good luckin menjelajah..

my kampung???? owwwww.....kg tudan baru...yg bnyak taik sapi tuh

skola mana jua ko mengajar neh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2008 09:04 PM | Show all posts

Reply #54 kinokuniya's post

Nak kat tak best pun best jugak...

Silap pulak tak apply tahun lepas...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 10:33 PM | Show all posts
pantai timur sabah banyak kekosongan guru ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2008 11:20 PM | Show all posts

Reply #58 damaii's post

bukan setakat pantai timur sabah....pantai barat pun banyak....err kudat ada kosong...di pulau banggi..kg damaran....kesian...sekolah tu ada 8 orang je guru....murid ada 300 lebih kot....6 or 7 out of 8 teachers tu adalah guru agama....so kesian ustaz2 tu kena ajar english,BM,PJ, matematik ,sains dan segala subjek yang ada....


sekolah tu dapat elaun pedalaman rm1000.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 12:01 AM | Show all posts

Reply #59 kinokuniya's post

kesian nya skola tuh.........
lagi kesian dgn students dia...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098759s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list