Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55224
View
486
Reply

Mulakan hidup di Sabah...

[Copy link]

Author: Agul       Show all posts   Read mode

Post time 18-2-2008 09:13 PM | Show all posts

Reply #15 Agul's post

erm..erm...reason to move to sabah..........
can't help u there.

klu stakat tolong masa proses pindah tuh, ramai leh bagi tips kot..
dah identify ke nak dok area mana. then boleh tgk2 sekolah apa yg ada. then distance form work..
pilih rumah. sewa/beli, contact tuan rumah..
from there, leh start2 karang2 surat utk tukar skeolah ke, tadika ke, tukar alamat2 yg sepatutnya..
then semua dah ok, tinggal nak packing je dan wish goodbye..
spring clean jangan lupa..bawak keta dan baju cukupla...segala peralatan rumah yg biasa2 tuh..jual je lah..
klu tak, sewa satu kontena utk hangkut semua barang2 yg penting...dan ada sentimental value..

tapi...dah ada reaspon nk pindah ke? mintak keje baru je la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2008 09:52 PM | Show all posts
Originally posted by azz_azza at 18-2-2008 04:21 PM
ekekek abg agul xtau sumandak tu pe


azz pon baru tau...


tapi dapat xtra seribu kan

azz xtau sabah, tp penah duk sarawak, seafood mmg heaven :lovelin ...


hehe...

Sampai ke sini budak ni...

Xtra  elaun tu kalau nak banding dgn doklembahkelang ni sejakgovupgradegajidanelaun,takpastilahbanyakmanabezanya...

nak bawak jalan2 tu bolehla...

tapi azz n the gang indonesia kat mana? Jakarta tu jauh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2008 09:53 PM | Show all posts

Reply #18 mac06's post

Mula2 mungkin renting tapi kalau rasa beli lagi bagus, beli je lah.. tapi tu dah decide long term living lah...

Kalu jumpa sumandak pun ok jugak...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2008 09:59 PM | Show all posts
Originally posted by pejalanlangit at 18-2-2008 09:13 PM
erm..erm...reason to move to sabah..........
can't help u there.

klu stakat tolong masa proses pindah tuh, ramai leh bagi tips kot..
dah identify ke nak dok area mana. then boleh tgk2...


Reason macam tak kukuh sangat... Kalau cakap menyahut seruan kerajaan dan integrasi kaum boleh tak?

Tak nak la cari keje lain. Stay dalam gov je.. mengajar... tu pun dah ok... kalu dikira, mengajar kat sekolah ni paling opendarisegi pertukaran...

Sekolah banyak... Cuma dapat atau tak yang tak pasti tu...

Kalau sesiapa ada apa2 tips tu bagitaulah.

Lagi bes kalau ada teknik macam mana nak tukar posting ke Sabah utk cikgu Gov...
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 10:00 PM | Show all posts
kat laman KPM ada umum pertukaran guru online akan dibuka pada first april... so, isi ler borang pertukaran secara online or manual.... isi jangan tak isi!!!....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2008 11:10 PM | Show all posts

Reply #25 damaii's post

betul ke ni?

Saya ingat pertukaran ni melalui isi borang manual je...

Kalau ada online bagus la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 01:03 AM | Show all posts

Reply #24 Agul's post

rasanya ada antara forumer kat sini cikgu cikgi gax...

sapa yg berkenaan tuh sila la komen yee...

hah..apa lagi...try la mintak..good luck..

aku sebenornye konpius yg amat..apa ke he sampai encek agul nk pindah ke sabah nye..jauh bebenor tuh ye dak...tapi then again, sapa salahnya pulak...

welkam2
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:40 AM | Show all posts

Reply #15 Agul's post

sekolah banyak..mau di mana? pulau-pulau di sabah masi banyak lagi kekosongan

tapi, kalau mau dapat sekitar bandar (kk lah) sorilah, susah mau dapat, sk maupun smk, kerana bilangan guru di kk suda berlebihan, ramai tia mau kena pindahkan...sebab kalau pindah sorilah dapat dekant bandar atau pekan..mau masuk jauh pedalaman,tak pun merentasi lautan luas
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:42 AM | Show all posts

Reply #19 tomatosauce's post

yg komen pasal donut tu ka

sky..karate chop org tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:44 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 18-2-2008 09:53 PM
Mula2 mungkin renting tapi kalau rasa beli lagi bagus, beli je lah.. tapi tu dah decide long term living lah...

Kalu jumpa sumandak pun ok jugak...



renting kalau terfikir nak satay lama baik beli rumah, rugi woo kalau renting 4 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 07:45 AM | Show all posts

Reply #27 pejalanlangit's post

err...hubby kino cikgu kan? mungkin mau juga minta tukar..oppsss..hubby cikgu org sabah, buat apa mau tukar p semenanjung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2008 02:27 PM | Show all posts

Reply #27 pejalanlangit's post

Jauh memang jauh...

Saja membawa diri. Hidup mengembara...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2008 02:28 PM | Show all posts

Reply #28 sixfullbar's post

Terpaksa ambil la risiko ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2008 02:29 PM | Show all posts

Reply #31 sixfullbar's post

Takkan takde yang nak tukar suka sama suka...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 04:17 PM | Show all posts

Reply #33 Agul's post

hehe..mana2 pun ok..yg penting niat
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 04:20 PM | Show all posts
ni url....  first april, isi jgn tak isi

http://www.moe.gov.my/tayang.php ... bhs=my&mod=baca
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 06:04 PM | Show all posts

Reply #36 damaii's post

damaii..itu kpli bah boleh memohon secara online ka? di mana bulih tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2008 09:42 PM | Show all posts

Reply #37 sixfullbar's post

sixfullbar,

ko nak mohon KPLI ke?

Mohon memang online. Tapi saya tak tahula bila...
Biasanya pertengahan tahun.
Apa2pun rujuk la di bod school...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 10:03 PM | Show all posts

Reply #3 mac06's post

betul tu mac........ramai kawin dgn org sabah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 12:17 AM | Show all posts

Reply #32 Agul's post

membawa diri ke membawa hati
apa2 je la encek agul....yang fenting nawaitu yg satu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091405s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list