Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
55248
View
486
Reply

Mulakan hidup di Sabah...

[Copy link]

Author: Agul       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2008 03:24 AM | Show all posts |Read mode
Hai semua.

Saya ni nak tanya sikit pasal kehidupan di Sabah. Apa bezanya dengan kehidupan di semenanjung?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 04:00 AM | Show all posts
takleh makan roti gadenie
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 07:16 AM | Show all posts

Reply #2 C_kenek's post

apa pula tak le makan roti gardenia, kat sabah ada roti gardenia juga tau... cuma tak de roti Hi5 .

tapi yang pasti most org2 yg asal semenanjung bila da tinggal kat Sabah,mesti suka dan klu ble tak nak pindah kerja balik ke semenanjung especially kakitangan kerajaan, sebab they all kata kat sabah ni barang-barang mentah murah terutamanya seafood.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 07:19 AM | Show all posts
untuk maklumat lanjut mungkin kena tunggu sky, nurmimie, TS, Capt dan Kino utk bagi ulasan sebab they all ni samada orang Sabah yg tinggal di semenanjung or orang semenanjung yg tinggal di Sabah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 12:30 PM | Show all posts

Reply #3 mac06's post

betul tu mac..esp guru2 semenanjung...mmg dorang suka tinggal di sini
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 12:37 PM | Show all posts
Originally posted by mac06 at 16-2-2008 07:16 AM
apa pula tak le makan roti gardenia, kat sabah ada roti gardenia juga tau... cuma tak de roti Hi5 .

tapi yang pasti most org2 yg asal semenanjung bila da tinggal kat Sabah,mesti suka dan kl ...


mustilah best mac, elaun berlambak2 kalau member ygt kerja di semananjung boleh jeles tahap space cop gaban
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 12:39 PM | Show all posts

Reply #1 Agul's post

teda tol jalanraya, jalan kurang jem (ada juga jem,tapi mau tengok kau mulakan hidup dimana),sumandak cantik ehehehe

tapi yg suka tinggal sini hampir semua yg kerja gov..kalau private sector macam kurang..musti mau reposting balik ke semenanjung, sia faham juga sebabnya, sebab yg sama kenapa gov worker dari semenanjung sanggup stay di sabah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2008 06:03 PM | Show all posts

Reply #7 sixfullbar's post

Terima kasih.

Sumandak tu apa?

Saya memang gov.

Bagaimana dengan harga rumah? Boleh ke orang semenanjung beli rumah di Sabah?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 08:00 PM | Show all posts

Reply #8 Agul's post

harga rumah memang mahal berbanding di semenanjung. Beli rumah di sini, tak de masalah rasanya....esp kalau guna loan gov.

Govt officers asal dr semenanjung yang kerja di sini memang tidak rugi. my friends yang husband and wife kerja dalam kumpulan Pengurusan & Profesional... elaun rumah sorang dah Rm930 ( klu tak silap) so husband & wife da ada extra RM1860 dari gaji basic. Sewa rumah double storey fully furnished pun around RM950, klu anak tak ramai, ble sewa rumah single storey terraced 3 rooms - Rm550. masih ada extra income Rm1310 untuk perbelanjaan sampingan. Di samping tu dapat insentif wilayah lagi 17.5% dr gaji (semakin tinggi gaji semakin berkurangan % nya nanti)
Every 2 years dapat tiket free for the whole family balik tmpt asal... klu hb & wife, hb claim tiket this year, wife claim next year.. so every year still ble balik kg.
Bahan mentah seperti seafood ( fresh or kering) memang agak murah but processed food quite expensive di Sabah.

BTW, Sumandak tu maksudnya gadis dalam bahasa Kadazandusun.

trafik jam... bergantung pada tempat, but overall I guess most part tidak seteruk Klang Valley

harga kereta kat sini lagi mahal, so dinasihatkan agar beli kereta di semenanjung dan bawa ke sini, esp masa first transfer or posting, segala perbelanjaan pindah ( angkat barang2, tiket family dan elaun tinggal hotel 3hari sebelum dan 5 selepas sampai) so kalau ada kenderaan, kenderaan pun akan covered dalam elaun perpindahan.

so kesimpulannya... rugi klu tak datang kerja kat sini... esp those yang kerja govt dalam kumpulan Pengurusan dan Pro

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2008 11:32 PM | Show all posts

Reply #9 mac06's post

Terima kasih mac06...

Oh, sumandak tu rupanya gadis...

bes jugak tu...

Kalau double storey fully furnished dalam 950 rasanya agak murahla kalau nak banding dgn kat Petaling Jaya ni... Lebih kurang kat sini je... Ini dekat area mana? KK ke?

Harga rumah pulak berapa? Double storey terreaced kat sini kebiasaannya 200 k lebih ke atas ikut area. Kalau memang area bandar macam PJ biasanya paling kurang pun 300k lebih... Kalau area perumahan yang jauh sikit dari KL dan Pj boleh la dapat murah dalam linkungan 200k... Tapi memang selalu jumpa tol lah...

Saya tengah fikir hendak mintak transfer ke Sabah. Cari pengalaman baru.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 10:31 AM | Show all posts

Reply #10 Agul's post

best nya mintak transfer g sbah! dulu pun my fren ada yg mintak transfer p sabah. tp sbb sy dah tinggal kan sabah dia pun x jadi transfer.

[ Last edited by  tomatosauce at 17-2-2008 10:34 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 10:41 AM | Show all posts
ni kesah benar tp bukan kesah sy la.


ada satu kawan ni. dia ni mamat dr semenanjung la. time pindah sabah mmg hari2 mintak transfer balik semenanjung. tp terstay jugak la d cni for almost 4years. then permintaan dia dimakbul kan. maka dia pun bersungguh sunggh la pindah. hahaha... 2minggu lepas tu angkat cuti seminggu utk balik sabah. homesick!!

now evymonth mmg akan pergi sabah. dia rasa nyesal mintak pindah semula.

bg sy, sabah is d best place. jz ckp la mau benda apa pun. best place utk jalan2? semua ada. ada d gunung kinabalu, ada pulau yg within 15mins naik boat, ada semua! mkan pun best. except for barang mahal ckit la. bg siapa2 yg suka nitelife, sabah pun byk tmpt2 hiburan. n wif all d sumandaks............ fuh! mmg best la. n d life is relax... not so much jam n paling best org sabah xsuka hon2 kereta ni. so evything is peace.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2008 02:54 PM | Show all posts
datang jgn tak datang.. kalo yg keja gov kump profesional banyak untung oooo......... kumpul reta d sabah dulu
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 02:16 AM | Show all posts
Originally posted by Agul at 16-2-2008 23:32


Kalau double storey fully furnished dalam 950 rasanya agak murahla kalau nak banding dgn kat Petaling Jaya ni ... . Lebih kurang kat sini je.


boss, lebih kurang kat sini je? rasanya tak penah jupe lagi rumah fully furnished RM950 kat sini..yg kosonng kalu, berlambak..
i'm a sabahan living and working in Klang valley suburb..everytime balik sabah, mmg malaaaaaaaaaaaaaaaaaas mo balik KL. reason: evrything here in KV is fast-paced, klu balik kg, rasanya mcm lambat je nak abis sehari tuh. that's what i luv the most apart from no-standstill traffic jam for hours, crazy parking charges (esp in Keningau) which is how many cents per hour again? abundant fresh seafood, fresher vege,..oh,,,the list goes on..not to mention the road tax for 4wd...ow...satu jak kekurangan..i dunno bout KK but keningau is not a good place to kumpul duit raya ..coz the tradition starts from semenanjung..only these few years jak ada duit raya itupun, nda banyak
siyesly, i'm waiting for a chance for us to get out of klang valley..either terengganu or sabah..which ever oppoturnity comes first..tak tahan oledi..
some ppl say, latest fashion lambat mo reach sabah market. so what? that's what makes living in sabah pleasant...not pressured by the latest "Spring collection" mcm la we have 4 seasons..maybe i'd say tinggal di sabah is pleasnt becoz i only go back for holiday. i never really tasted the "working" life in sabah as sabahan (good point for new thread )...but i see that my sis and bros tend to have more time with the children. is it becoz the daily schedule is not as hectic as here?
you know what Agul..there are so many reasons y living in sabah is very2 pleasant and the list could be endless..if ur looking for negative stories..also abundant, imigrants la, whutever nots..but same goes to other places, ain't it? Lemme give a few clues la..in Keningau, there's a taman perumahan full of teachers/govs from semenanjung...3/4 of the taman dwellers you know..and most yg balik semenanjung pun, would miss their life in sabah. My 2nd Bro-in-law is one fo em. he's a johorian used to work in Queen Vic hosp. He sooo missed the lifestyle back in sabah. My 1st Bro -in law is a kelantese and chose to work, stay, and raise a family in sabah. if it's ok for him, y not 4 u, rite? i'm not from KK area so i'll leave it to fellow forumians fr KK to dazzle u with the facts from KK..

so, there's really no harm trying. who knows. u can find your "american dream" in sabah...good luck

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2008 03:44 PM | Show all posts
Originally posted by pejalanlangit at 18-2-2008 02:16 AM


boss, lebih kurang kat sini je? rasanya tak penah jupe lagi rumah fully furnished RM950 kat sini..yg kosonng kalu, berlambak..
i'm a sabahan living and working in Klang valley suburb..everyt ...


wow, you're a really good promoter of Sabahan's life.

memang betul la... Sewa rumah kat Klang Valley lagi mahal la lebih2 lagi kalau dekat2 bandar. Kalau duduk kat apt kecik pun dalam 5-6 ratus ke atas...

Yang best tu dapat lari dari pace kat sini. Kat sini semua org terkejar2 je... Naik highway macam ribut, semua orang nak dilanggarnya...

I've decided, to go to Sabah. Maybe raise a family there. Aritu ingat nak beli rumah Kat Lembah Kelang ni,
tapi fikir2 balik nak rasa suasana baru dan tak terikat dengan apa2 komitmen kat sini.

Jadi sementara masih takde komitmen ni, nak rasa pengalaman baru...

Cuma sekarang ni nak cari jalan macam mana mintak tukar ke sana...

Banayka betul sekolah kat Sabah... Macam mana nak dapat pindah ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2008 03:46 PM | Show all posts
Terima kasih kepada semua, sixfullbar, kenek, mac06, danielly, tomatosauce, damaii, pejalan langit dan semuanya.

Sekarang kena fikir cara nak pindah sana.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 04:21 PM | Show all posts

Reply #8 Agul's post

ekekek abg agul xtau sumandak tu pe


azz pon baru tau...


tapi dapat xtra seribu kan

azz xtau sabah, tp penah duk sarawak, seafood mmg heaven

kalau abg agul duk sane leh bawa kitrog jalan2
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 05:42 PM | Show all posts

Reply #16 Agul's post

btw, about the house rent, bergantung kepada jenis rumah dan keluasan. my colleague, american, sewa rumah banglo besar gila, fully furnish lagi tu, sewa baru RM2.5K. klu area tengah-tengah KK tu memang sewa lagi mahal...

but bergantung kepada di mana tmpt kerja agul nanti.... KK ni luas juga... dan banyak sekolah... kadang2 tu nama je sekolah kat kg, tapi sebenarnya dekat je dgn KK, tapi tak dinafikan memang ada juga sekolah kg yang jauh dari KK.

ramai juga orang semenanjung yang tak balik semenanjung because... dah kawin dgn org sini   I have many friends yang jumpa pasangan kat sini, samada sesama org semenanjung maupun org tempatan di sini.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 07:08 PM | Show all posts

Reply #14 pejalanlangit's post

kata2 ko mbuatkan sy mo blaik sabah skrg juga. n kerja d sana. but ada urg tu mbuat kan sy tpaksa stay cni.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 09:07 PM | Show all posts

Reply #19 tomatosauce's post

ko mo sia karate itu urang ???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092378s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list