Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
54734
View
1397
Reply

MESIN JAHIT

[Copy link]

Author: Umm_Umar       Show all posts   Read mode

Post time 29-7-2006 05:10 PM | Show all posts
Originally posted by naiz at 29-7-2006 04:01 PM
apa kata pakat tempek mesin jait masing2, meriah skit rumah mesin nie.


oraittt...meh kita start dulu...



PFAFF Select 1540


JANOME MyLock184

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 06:44 PM | Show all posts
roxana meriah nyer mesin awak. cam bess jer tengok. byk function kan.
mesin kite nanti ambik gambar eekk... terima kasih eekk...
nak tanya mesin tepi tu ok tak jahitannya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 08:19 AM | Show all posts
Maksuu nak tepek gak le gambar mesin maksuu, bukan niat apa2 cuma nak meriah sikit rumah kita ni. Maksuu punya bab2 menjahit ni hubby lebih percayakan Singer, yelah Singer, menawan keluarga bahagia. Sorry gambar bler sikit.

Ni mesinjahit yang baru beli, tak sampai sebulan.


Ni plak mesinjahit tepi yang dah berumur 3 tahun.


Sebelum jadi member SKAC mesin2 ni setahun sekali maksuu sentuh (time buat baju raya n baju kurung sekolah anak)tapi lenning ari2 bukak, belek je mana2 baju takut ada yang koyak. Tengoklah meja tu berselerak benar mengalahkan tailor.:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 02:19 PM | Show all posts

Reply #106 naiz's post

Overlocker JANOME ni pada ok ler...kemas la jugak jahitan dia tu..nak kata puas hati sgt tu tak leh ler...benda murah, terima jer ler..hehehe..boleh buat 3 jenis jahitan lain...Rolled Hemming, Picot Edging and Narrow Hemming.nanti kita tunjuk jahitan tepi pakai mesin tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 04:05 PM | Show all posts

Reply #107 maksuu's post

Maksuu, cantiknya mesin jahit & mesti ada bnyk function. Mesin jahit tu ke yg Maksuu guna utk buat sulam? BTW, mesin jahit tepi sama mcm mesin emak saya cuma dia punya dah lama dah. Dah lebih 10 thn ttp masih elok lagi. Kalau mesin jahit termasuk mesin jahit tepi emak tu mesti ada cacat-celanya sebab knob hilang, cover hilang, entah apa2 lagi. Ni semua gara2 cucu2 dia. Even anak perempuan saya - habis mesin jahit tu dia buat main mcm pandu kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2006 04:09 PM | Show all posts

Reply #108 roxana's post

Roxana, mesin jahit tepi Roxana nampak canggih sgt. Ni mesti boleh jahit buat sweater & mcm2 material. In fact, dia punya knife tu boleh tanggal utk jahit baju2 mcm ni. Pernah tengok satu buku menjahit guna mesin jahit tepi. Mcm2 fesyen je dlm buku tu jahit guna mesin jahit tepi. Diaorg sebut serger.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 10:29 AM | Show all posts

Reply #110 Baiduri Othman's post

oh ye ke Bai? actually baru je beli overlocker tu...banyak benda nak belajar lagi...memang knife tu boleh turunkan utk jahit macam2 jenis jahitan...kita je yg belum tahu lagi yg lain2 tu..hmmm..nampaknya nak gi kelas belajar pasal overlocker pulak la nih..Kalau PFAFF punya diaorg panggil serger...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 01:39 PM | Show all posts

Reply #111 roxana's post

Kalau rajin boleh cari buku on serger kat bookstores. Dulu pernah jumpa kat one bookstore di Kuching. Mcm2 diaorg jahit guna serger termasuk sweater, T-Shirt, pakaian dr. jenis kain bergetah yg mcm pakaian sukan. Hasilnya memang sebijik mcm yg dijual kat shopping complexes. Benang pulak guna polyster punya & bukan benang biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2006 08:24 PM | Show all posts
nie mesin jait saya, sy guna mesin besar brad singer. dah buruk tapi very usefull. yg tepi tu tak brape suka guna. time darurat jer guna. plan nak beli yg besar. tunggu pindah rumah nanti. yg singger boleh alih tu, pemberian mak mertua. jarang2 guna. boleh setting bunga atau jait alphabet kat bj. guna utk wat lubang butang jer. kata mak mertua dah lama mesin tu kat 20thn rasanya. menantu dia yg ini aje pandai bab jait2 nie. sayaannngg...ibu mertuaku. hi..hi..hiiii....







satu lagi mesin kepala itam, hantar kg utk kegunaan adik2. mula2 belajar jait dulu, hubby  beli yg kepala itam tu jer. cuma tukar pakai motor jer. tak ler pakai kaki cam dolu2 tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 09:37 AM | Show all posts

Reply #109 Baiduri Othman's post

Aaa Bai, yang tu baru beli, dan maksuu guna untuk sulam baju tu, kalau tahu memang banyak yang kita boleh buatnye, takut tak terkejar pulak, yang kepala hitam tu hantar repair sama ari beli yang baru tu sampai sekarang tak siap2 repair.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 09:39 AM | Show all posts

Reply #113 naiz's post

Naiz, buruk-buruk pun power uuu.. maksuu suka brand singer ni pasal mana-mana pun dia orang ada kann. Turun temurun dah singer ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 10:23 AM | Show all posts

Reply #113 naiz's post

Naiz, betul kata Maksuu. W/p mesin jahit lama tapi amat berguna. Mesin jahit Singer emak saya lagilah antik. Umur dah 30 lebih tapi jahitannya kemas. Mesin tu yg saya guna utk jahit sulam. Saya perasan cover mesin jahit tepi Naiz dah tak ada lagi. Mcm mesin emak saya tu jugak. :lol Ni semua kerja cucu2 dia. Semua benda nak dijadikan mainan.

Kalau di Msia, brand Singer paling popular & terkenal. Lagipun senang nak repair & dptkan spare parts. Tu lah treasure sgt mesin jahit antik kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 10:25 AM | Show all posts

Reply #114 maksuu's post

Maksuu, sekarang hobi saya suka tengok mesin jahit. Tu lah suka tengok gambar2 mesin jahit kat sini. Maksuu, kalau dah expert Maksuu boleh sulam mcm2 corak guna mesin jahit tu. Mesti harga dia mahal dr. mesin jahit biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2006 07:45 PM | Show all posts
maksuu gitu lah cerita mesin burukku itu. eckeli sblom nie naiz beli JUKI baru. tapi bila jait naiz rasa cam tak suka je. so naiz pegi kedai tukau yg second singer tu lah. sedap guna, senyap sunyi jer bunyinyer. tak terasa pun enjinya. naiz cerewet skit pasal mesin utama nie.

Bai, nampak jer nko tang sopak mesin sy yerk. bukan ilang ada tu... time putus benang kita bukak. terus tak  bubuh balik. nak beli yg besar lepas nie. tunggu pindah IPOH.

so kira raya taun nie, rilex skit lah, sbb dah pindah tempat br, blom ada costomer. bleh wat biskut, kek raya taun nie. naiz baru abih kelas masak. suka sangat. dpt info yg btol dan berguna. ishkk.. lari tajuk  lak hi.hii...hiii...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2006 12:11 AM | Show all posts

Reply #118 naiz's post

Naiz, mesin jahit Singer saya yg antik tu tak guna electrik. Tu mesin jahit emak. Betul kata Naiz, memang smooth je jahitan kalau guna mesin jahit Singer. So far tak ada meragam pun. EPAL tu jarang guna. Kalau guna EPAL pun okay jugak ttp tak sesuai jahit sulam sebab saya tak reti guna. Kalau utk jahit biasa bolehlah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2006 10:24 AM | Show all posts

Reply #117 Baiduri Othman's post

Bai, rega dia rasanya taklah mahal sangat, lebihkurang yang guna komputer tu tapi bukan computer pakai cd tu. Ari tu maksuu test yang komputer tu, memanglah senang kita nak buat sulam tapi bila tanya salesgirl dia cakap terang2 belum laku satu pun lagi yang tu, hubby fikir2 yang computer ni complicated sikit, maksuu pulak cuma jahit tuk family je tu ambik yang ada sekarang ni. Sykur sangat2 dapat yang ni.

Naiz, yang baru pun bukan tak kuat bunyi, anak2 maksuu selalu sound kat maksuu jangan menjahit lagi diaorang nak tengok tv tak dengar apa bila maksuu jahit. Yalah, mesinjahit ngan tv duk kat same area, tau2 je lah.
Amboi Naiz, tempahan menjahit ngan memasak seiring jalan ni, duk KB sedap kan.:love:
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:11 AM | Show all posts

Reply #120 maksuu's post

Maksuu, sepupu saya ada mesin jahit Singer yg computer pakai diskette. Dia beli dah lama dah. Memang bagus mesin tu sebab boleh jahit mcm2 termasuk sulam yg download dr. internet. Dia kalau menjahit sekejap je esp time nak raya sebab dia ada ramai anak. Tapi bila mesin tu rojak, beratus2 duit keluar utk repair. Memang complicated mesin jahit electrik ni kan esp. kalau computerised.

Maksuu, cerita psl mesin jahit manual memang bising esp. kalau jahit waktu mlm. Memang org rumah pun complain. Kadang saya menjahit masa org semua dah tidur. Tu lah kena marah emak sebab budak2 nak tidur. :lol
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:13 AM | Show all posts
BTW, Naiz dah nak start business buat biskut/kek raya ke? Sorry ff: Baguslah. Moga bnyk rezeki raya thn ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:21 AM | Show all posts

Reply #121 Baiduri Othman's post

Tulah maksuu wat kerja jahit menjahit pagi2 cam ni, adap tenet kejap, dalam kita duk memasak bolehlah menjahit kejap, masak bukan lama pun kan, petang sambung balik sampilah hubby balik keje.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2006 09:25 AM | Show all posts

Reply #123 maksuu's post

Tu yg bestnya kalau duduk rumah. BTW, Maksuu ambik upah menjahit ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
5.379990s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list