Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
54555
View
1397
Reply

MESIN JAHIT

[Copy link]

Author: Umm_Umar       Show all posts   Read mode

Post time 25-7-2006 01:10 AM | Show all posts
Originally posted by roxana at 20-7-2006 02:47 PM


Thanks Margerin...ni 1st time buat Pyjamas...yg tote bag tu pun 1st time gak...actually senang je buat collar baju...dulu ingatkan susah jugak..masa belajar jahit baju kurung kat singapore dulu ...


Roxana, nak tanya - pernah tak guna mesin jahit Pfaff tu buat sulaman? Sulam kat baju kurung. Saya ada cuba mesin jahit EPAL ttp jarum asyik patah je. Ni ikut buku manual. Lagi senang guna mesin jahit antik Singer emak. Kalau Roxana ada buat sulam nanti bagilah tips kat sini okay. Thanks.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2006 07:06 AM | Show all posts

Reply #83 maRgeRin's post

kedut2 tu kena buat guna pleater - amanda jane ke jane amanda pleater namanya

tapi kalau rajin buat pleater tu guna tangan je pun boleh

pastu boleh buat machine smocking - search kat internet je for machine smocking ni - ade yg guna the available decorative stitches

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2006 07:11 AM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 20-7-2006 02:39 PM



A'ah.. cantik2 le roxana.. boleh ajar cara2 buat tote bag n tebuk lubang tak.. Nani dok cari manual mesin jahit masa beli.. tak jumpa2.. dlm tu ada ajar cara2 nak buat lubang butang... tak pa ...



Nani;

button hole foot ade tak?  kalau ade button hole foot senang.  Cam my sewing machine ni jenis one-step buttonhole, so letak je buttonhole foot, letak butang yang kita nak tu kat bhgn belakang button hole foot tu, zapppp...tekan mesin..siap satu button hole

cam senang sgt, tp memang mudah pun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 10:17 AM | Show all posts

Reply #87 Umm_Umar's post

Bercerita tentang button hole foot ni, emak saya ada satu alat utk buat button hole. Boleh pasang kat mesin jahit antik Singer & hasilnya lagi cantik dr. yg mesin jahit EPAL tu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 10:25 AM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 25-7-2006 01:10 AM


Roxana, nak tanya - pernah tak guna mesin jahit Pfaff tu buat sulaman? Sulam kat baju kurung. Saya ada cuba mesin jahit EPAL ttp jarum asyik patah je. Ni ikut buku manual. Lagi senang guna mesi ...


bai, saya nyer mesin PFAFF boleh buat sulaman..tapi secara manual je la..bukan automatik yg dah sedia ada corak2 tertentu...pernah la jugak cuba2...

utk uneven embroidering
1.Place stabilizer under the fabric.
2.set needle thread tension to 'buttonhole', select zigzag stitch,set stitch length to 'buttonhole' and select the centre needle position.
3. increase or decrease the width of the stitch using the width dial

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 11:19 AM | Show all posts

Reply #89 roxana's post

Thanks Roxana. Nantilah saya cuba. Saya dah beberapa kali cuba buat embroidery dgn turunkan gigi dia & ikut step-by-step instructions dlm buku manual ttp tiap kali mesti jarum tu patah & benang berserabut. Maybe buku manual tu tak betul. Nanti saya cuba ikut instructions Roxana.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 12:02 PM | Show all posts

Reply #90 Baiduri Othman's post

me..kalau benang berserabut tu kalau benang tak ikut laluan dia yg betul.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 04:14 PM | Show all posts

Reply #91 roxana's post

Threading dia memang betul. Memang dah ikut instruction mcm dlm buku tu. Tak tau apa silap dia. Tapi kalau guna tapak/footer memang cantik sulaman dia. Cuma tak boleh nak control mcm guna mesin jahit antik Singer tu.
Reply

Use magic Report

itafidi This user has been deleted
Post time 25-7-2006 04:52 PM | Show all posts

Reply #92 Baiduri Othman's post

baiduri,

saya pun ada mesin jahit Epal... ok ler jer saya buat sulam. Awk ada ikut kelas jahitan anjuran epal tak? sbb kalau kiter baca manual tu..byk yg x lengkap. Sy pun baru jer beli mesin nih.. tapi bila pergi kursus tu...byk ilmu dan teknik2 yg tak diajar dlm buku diajar dlm kelas..

Benang berserabut tu kena pandai adjust kat tahap ketegangan benang tu..sama ada benang atas atau benang bwh.

[ Last edited by  itafidi at 25-7-2006 04:53 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 04:56 PM | Show all posts

Reply #93 itafidi's post

Saya memang tak ada attend kelas apa2. Tu lah tak faham macamana nak jahit sulam guna mesin EPAL tu. Kalau mesin jahit antik tu senang je buat jahit sulam. So benang berserabut tu kena adjust either benang kat atas & bawah tu ya. Rasanya benang atas tu yg berserabut. Nanti saya cuba lagi.
Reply

Use magic Report

itafidi This user has been deleted
Post time 25-7-2006 04:56 PM | Show all posts
Originally posted by maRgeRin at 24-7-2006 02:35 PM
itafidi

laa ye ke yang smocking tu pakai mesin lain pulak??? baper lak rega mesin tu?? sy berkira kira gak nk beli mesin EPAL ni..


mesin pleater tu harga dia RM700++

ada tak member2 kat sini yg pernah beli..kot2 dpt lebih murah dari ni.. beli kat mana..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2006 05:16 PM | Show all posts
kalu beginner.. better beli yg biasa nyer ke or better beli yg advance sket.. sbb lama2 sure jd terror.. nnt kalu dah terror sure nak mesin yg best lagi.. kene beli mesin lain plak.. membazir le pulak..

I have a few model in my mind sekarang nih.. brand singer le tapi.. sbb cam reliable je brand ni.. cuma x tau nak beli yg mana satu.. byk sgt choice.. n x tau sgt features mana yg penting..

apa beza 1 button hole ngan 4 button hole ye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2006 09:07 PM | Show all posts

Reply #96 adhwan's post

hehe..biasanya kalu beginner beli yg agak2 kita nak pakai lah..maybe yg second hand dulu ke..sesambil nak belajar


one-step and 4-step button hole ni - berbeza dari cara dia buat lubang butang.

kalau yg one step tu, sekali je kita kenasetkan, then mesin akan automatik jahit ke4 bhgn liubang butang tuh (kiri knn, atas n bawah)

KALAU 4 STEP TU, 4 KALI LAH

BABY NANGIS DAH

[ Last edited by  noor_hannah at 26-7-2006 12:21 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2006 12:52 AM | Show all posts
MESIN PLEATER untuk baju smocking ada 3 brand. READS PLEATER, AMANDA JANE PLEATERS dan SALLY STANLEY PLEATERS. price range dari 580 to 900. ikut size dan ikut brand.

kita ada sally stanley nye pleater. pleater je ada tapi smocking tak betul lagi. hehehe. kalau tak nak beli mesin pleater ni boleh je hantar kat kedai untuk dia pleats kan. atau beli je smocking dot tu. so jahit je ngan tangan.

teringin sangat nak belajar jahit smocking cara betul and cantik. tapi masa je tak cukup. hmmmmm....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-7-2006 06:39 AM | Show all posts
Originally posted by dania78 at 26-7-2006 12:52 AM
MESIN PLEATER untuk baju smocking ada 3 brand. READS PLEATER, AMANDA JANE PLEATERS dan SALLY STANLEY PLEATERS. price range dari 580 to 900. ikut size dan ikut brand.

kita ada sally stanley nye  ...



ha'aa..betul tu dania..ni saya attachkan machine smocking punya web page

kalu malas nak hand-smocked baju tu, boleh cuba machine-styled smocking pulak

http://www.dhd-emb.com/machine_smocking.htm

so sesapa yang berminat boleh le cuba method yg dia bg tu

quite impressive
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2006 06:26 PM | Show all posts
Hari tu b4 pinda sabah ni beli mesin jaiit jenama ACME ..beli kat care4 subang ... erm...
ok gak lah tp kat sabah ni tak da kedai dia....erm..dgr2 pun compeni tu dah tutup....habislah
kalo rosak sure tak leh repair
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2006 12:08 AM | Show all posts

Reply #100 cruz_gurl's post

Kalau rosak, boleh repair kat kedai mesin jahit. Tak perlu kedai yg hanya supply jenama ACME.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 12:16 PM | Show all posts

Reply #81 roxana's post

Roxana, kalau 1st time buat cam tu kira oklah tu, cantik. Memanglah bila baju yang kita jahit sendiri kita akan rasa bangga dapat membuatnya untuk family kita, bukan riak. Apa perasaan awak, tentu very very happy kan....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 04:01 PM | Show all posts
apa kata pakat tempek mesin jait masing2, meriah skit rumah mesin nie.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2006 05:04 PM | Show all posts

Reply #102 maksuu's post

memang maksuu..very very happy..kembang2 je rasa..hehehe..jadi gian plak menjahit ni yek...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.497060s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list