Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
54752
View
1397
Reply

MESIN JAHIT

[Copy link]

Author: Umm_Umar       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2006 06:52 PM | Show all posts
Originally posted by rmtie at 13-7-2006 11:56 AM


Blossom

saya jahit Quilt pakai mesin biasa aje tapi hanya saya tukar tapak kaki khas tapak Quilt (Foot Walking (tapak kaki mesin)) .



semalam tgk apple, (tapi tgk gambar kat kotak dia je lah)  boleh jahit sampai 8 lapis kain (kalau tak silap.. tebal tu.. so.. dia kata nak jahit comforter mmg no hal..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 07:28 PM | Show all posts

Reply #45 noor_hannah's post

Mesti mahal harga mch tu Kak Noor. Ni mesti utk heavy duty punya & utk org berniaga.

BTW, mesin jahit emak saya yg satu lagi tu memang tak ada pattern tapi lebih modern sikit. Agaknya ni sesuai utk buat sulam. Cuma nak downkan gigi dia - rasanya knob dia dah tertanggal. Biasalah budak2 kecik kat rumah ni. Tak tau mana perginya knob tu. Tu lah tak boleh kasi gigi dia down.
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 09:22 PM | Show all posts
kak noor psl machine parts ni mmg tak arif langsung bai.. ingat masa kecik2 kak noor pun suka gak main mesin jahit arwah ni.. suka buka2 laci dia.. nanti kalau mak tgh jahit.. kak noor buka taki roda dia tu.. sekali bila dia tekan motor.. tak leh jalan.. hahaha.. dah kena marah.. lagi satu, cukup suka laci lipat kat depan tu.. pada kak noor unik sgt... entah mesin sekarang ada ke tidak lgi laci lipat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2006 09:36 PM | Show all posts

Reply #47 noor_hannah's post

Memang pun Kak Noor. Saya paling suka laci mesin jahit tu. Tu selalu main masa kecik2 dulu. Sikit2 nak bukak laci, asyik buka tutup buka tutup. Yalah budak2 kecik memang suka meniru. Tapi tak adalah sampai cabut knob tu. Tak tau mana pergi knob yg nak turunkan gigi tu. Mesin emak tu memang bagus sebab tak ada pattern apa2. Memang sesuai buat sulam. Nantilah nak cari spare parts dia.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2006 12:40 AM | Show all posts
petang semalam kat area rumah rin ni pun ada salesman epal datang.. mmg geram tengok mesin epal ni.. memacam boleh buat.. jahit tepi, jahit sulam, jahit smocking pun boleh.. quilt & applique.. adoii.. kalau ikutkan hati..mmg nak amik je satu.. bayar RM50 je untuk booking.. kalau bayar RM299 terus boleh dpt mesin.. installment untuk 10 bulan RM160 jer.. cma biasa la.. training setahun free.  ni model terbaru epal. harga penuh RM1899..kalau beli cash dpt less lagi rm100

tp kenangkan rin ni bukannya pandai sangat jahit..setakat nak jahit lurus tu..guna ajelah mesin yg ada.. bila salesman tu dah balik..terasa jugak menyesall.. mmmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2006 02:33 AM | Show all posts

Reply #49 maRgeRin's post

Kalau dah berkenan beli je lah. Ni utk reward diri sendiri. Kalau sekarang jahit lurus je, esok2 nak jahit mcm2 kot.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 11:06 AM | Show all posts
kita nyer sewing machine brand PFAFF (Select 1540) ni gambar dia..




sesuai untuk home sewer...heavy duty boleh jahit sampai 15 layers fabric...siap dengan needle threader kat machine tu dan yg paling kita suke sekali dia nyer IDT system ni gambar dia..cam industrial sewing machine




The fabric is fed from the top and the bottom at the same time, at any stitch, and no matter the stitch length or width.

The result: absolutely no fabric slippage! tak yah jelujur dulu atau pin kalau nak jahit seamline

Perfect for quilting.

Only Pfaff has the original IDT integrated in the sewing machine!

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Melur01 This user has been deleted
Post time 17-7-2006 11:21 AM | Show all posts
Originally posted by roxana at 17-7-2006 11:06 AM
kita nyer sewing machine brand PFAFF (Select 1540) ni gambar dia..




sesuai untuk home sewer...heavy duty boleh jahit sampai  ...


Roxana... tumpang bertanya ye... berapa harga mesin pfaff tu... kat mana roxana beli... kakmelur rasa macam nak satu pulak.. tengah kumpul duitlah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2006 11:33 AM | Show all posts

Reply #52 Melur01's post

Kak Melur tengok kat www.pfaff.com

kat malaysia tak tau la ada dealer dia ke tak...saya beli masa saya kat singapore dulu...saya beli dah lama...3 tahun dulu, masa tu yg ni ler yg paling top for the select line, skang dah bertambah2 dah...masa tu saya beli SGD$1580..mahal sikit dari mesin2 brand lain yg sama je jumlah jahitan dia....

memang saya puas hati sangat2 la ngan machine ni pasal mudahkan keje saya...hehehe..pemalas sikit tang nak jelujur2 dulu ni....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 11:15 AM | Show all posts
apa makna kalau mesin jahit tu ada "Three Needle position"?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 11:48 AM | Show all posts
assalamualaikum..
aritu ade tgk mesin jait brand raleigh jual kat macro. harga dlm 200 ++ ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-7-2006 02:00 PM | Show all posts

Reply #54 maRgeRin's post

three needle position ni rasanya jarum tu boleh bergerak kiri kanan dan tengah


roxana;

best aa tgk mesin pfaff tu..hehe kat msia ade x dealer pfaff ni? boleh le tinjau2 yg second kat cni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 02:22 PM | Show all posts

Reply #56 Umm_Umar's post

kat M'sia takde ler dealer PFAFF ni...paling dekat singapore...

LETT ENTERPRISE
304 Orchard Road #04-02
Lucky Plaza
238863 Singapore
tel(+65)  734 17 34

kat sini ler yg i beli dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 02:44 PM | Show all posts

Singer 2nd hand

Originally posted by cats75 at 13-7-2006 03:39 PM
mahal gak jenama singer iyerk.. yg 2hand tak der ker yg murah.. maklum laa baru belajar ni kalu beli malah lak kut rosak.

Originally posted by Bianca at 26-6-2006 05:13 PM

adhwan, try tanya kat sini :
782, Jln Sentul, Kuala Lumpur
Tel : 40423190        016-3351919

Kedai nie kat corner jugak kot (kalau x silap)  kedai nie opposite sekolah cina.  kedai nie pun ...


cats75,
saya pun dah g. tima kasih pada informer; Bianca.
kedai singer ni mmg ada jual mesin jahit singer 1st hand n 2nd hand. banyak la skit choices compare to singer
Bandar Baru Bangi. yg saya aim mesin baru yg rm899 tu; bole buat corak bulan sabit 'C'. tp, sbb saya ni baru nak blaja jahit, beli yg 2nd hand je. uncle kedai tu demo jahit. dia so friendly.
klu cats nak cari yg 2nd hand, dtg la tengok, tp better call dulu tnya ada stok ke tak. b'gantung pd nasib gak la. masa saya try mesin tu, kebetulan ada couple yg tnya psl mesin tu. tp, nak buat camne...saya dah chop dulu.
2nd hand ni..bagi saya klu nak yg ok - yg bole jahit lurus dan corak skit2; range harga rm500 ke atas. ni yg portable la.
klu yg skali dgn meja, rm300 ke atas pun dapat yg baru (jenama butterfly).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 03:09 PM | Show all posts
umm umar

thank you

rin dok aim mesin cam ni jer..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 04:20 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 18-7-2006 02:22 PM
kat M'sia takde ler dealer PFAFF ni...paling dekat singapore...

LETT ENTERPRISE
304 Orchard Road #04-02
Lucky Plaza
238863 Singapore
tel(+65)  734 17 34

kat sini ler yg i beli dulu..



Iman pernah baca dlm anjung seri.. PFAFF ni ada agen kat Msia.. kat Jln Tengku Abdul Rahman... nanti le kalau rajin Iman selak2 majalah lama tu kot terjumpa...

Quilt Gallery pun ada jual Mesin PFAFF ni.. my fren beli kat situ le...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 04:36 PM | Show all posts
Originally posted by roxana at 17-7-2006 11:33 AM
Kak Melur tengok kat www.pfaff.com

kat malaysia tak tau la ada dealer dia ke tak...saya beli masa saya kat singapore dulu...saya beli dah lama...3 tahun dulu, masa tu yg ni ler yg paling top for ...



roxana,

mesin dah canggih ni.. tentu byk gak barang jahitan yg dah terhasil... tepek le gambar kat sni... bole le kita sama2 cuci mata...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 05:05 PM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 18-7-2006 04:36 PM



roxana,

mesin dah canggih ni.. tentu byk gak barang jahitan yg dah terhasil... tepek le gambar kat sni... bole le kita sama2 cuci mata...


ohh..ada ye kat KL dealer PFAFF ni..tgk kat PFAFF punya website takde pulak...bagus la kalau ada...
hehehe...ada la jugak sikit2 hasil2 kita jahit...skang baru je habis course kat college of fashion kat sini...Sitam Couture patternmaking...belajar buat jacket, coat, dress, seluar, skirt...semua yg buat masa belajar pakai calico jer(my hubby kata cam kain guni beras jer..hehe)...so, yg real kain cantik punya takde lagi lerr...nanti kita tunjuk apa yg kita dah buat....tak ambik gambar lagi lerr...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 09:14 PM | Show all posts

Reply #51 roxana's post

Bestlah kalau ada mch mcm ni sampai boleh jahit 15 lapis. Harganya pun boleh tahan jugak. Sepupu saya ada mesin jahit yg computerised punya. Boleh download pattern dr. internet & pasang diskette kat mch tu. So dia memang rajin menjahit & buat mcm2 fesyen sulaman kat baju kurung & baju kebaya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2006 09:30 PM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 18-7-2006 09:14 PM
Bestlah kalau ada mch mcm ni sampai boleh jahit 15 lapis. Harganya pun boleh tahan jugak. Sepupu saya ada mesin jahit yg computerised punya. Boleh download pattern dr. internet & pasang diskett ...


bestnyerr..ada gak berangan nak upgrade sewing machine cam gitu...tapi my hubby kata kena terer jahit macam2 baju dulu baru dia nak upgrade kan...tu yg semangat nak belajar jahit baju tu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079484s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list