Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
5434
View
28
Reply

3 negara ni mana yg ok

[Copy link]

Author: hanna1905       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-1-2008 01:12 AM | Show all posts |Read mode
...

salam,

mintak pendapat, kalau korang di beri pilihan 3 negara di atas yang mana satu negara pilihan korang utk sambung buat masters/PHD..?

sila bg alasan dan kenapa negara itu jadi pilihan yer..

[ Last edited by  Sasha at 1-4-2008 10:08 AM ]
Single Polls, Total 17 Users voted
52.94% (9)
41.18% (7)
5.88% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 01:56 AM | Show all posts
Sudah tentu UK
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 02:32 AM | Show all posts
ak uk kot...
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 03:40 AM | Show all posts
tgk pada U yg ko nk bejar tu la..
UK kelebihan senang nk jumpa org mia
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 12:26 PM | Show all posts
As much as i like to be able to be in the US one day (NYC FTW!), kalau nak sambung stadi, maybe France kot there's something about that city yg membuat aku tertarik ngan bandar tu. language barrier adalah salah satu problem lah, but i will definitely choose France. cam teringin nak pegi to that Paris Fashion Week
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 07:28 PM | Show all posts

Reply #1 hanna1905's post

course ape tu ek?
depends arrr...
tiga2 tu takde masalah nak makan. tapi to me, tgk kualiti course yg nak belajar tu je kot
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 08:26 PM | Show all posts

Reply #5 cocklea's post

study kat France susah gile
sistem dia sket pon tak same ngan US or UK
so aku suggest better buat kat UK or US

language bukan a major prob
klu tak silap..utk buat master or PhD
bole buat in English..
laen le klu buat degree
100% French
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 09:42 PM | Show all posts
Originally posted by cocklea at 20-1-2008 12:26 PM
As much as i like to be able to be in the US one day (NYC FTW!), kalau nak sambung stadi, maybe France kot there's something about that city yg membuat aku tertarik ngan bandar tu. l ...


nak belajar ke makan angin ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-1-2008 10:20 PM | Show all posts
sket jer yg komen..tapi tak per..

ni i tanya bukan i yg nak buat but someone else, berangan jugak tp rasanya tak kesampaian kot..

course yg di ambil engineering..

UK - living cost tinggi kalau hrp elaun tu kena top up i.e kena byk wat part time..walau skg currency dah turun 6.4 still mahal lagi tu..

US - ok sket kot...i tak penah dok kat sini lagi..tp kalau ikut citer forumer yg tinggal kat sini brgan murah dan living cost pun ok..

France - ermm..euro currency ok sket la dr pound..tp kalau nak stadi not the one kalau jalan2 ok..

so, pls tambah apa2 yg patut..senang utk di pertimbangkan lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2008 10:29 PM | Show all posts

Reply #9 hanna1905's post

living cost kat uk tinggi depends kat bandar jugak la
london, oxford maybe mahal kot
tapi kat bandar2 laen
macam ok je
pasal elaun tak cukup so terpakse buat part time
ritzz rase kat mane2 takde org rase elaun yg dia dpt tu cukup
termasuk la ritzz
lagi satu..buat part time bagus ape
bleh tambah duit
plus bleh tambah skill especially communication

yeah..france mmg bukan tpt yg sesuai utk belajar
klu utk jenjalan ok..especially bhgn Nice, Cte d'Azur..omg..sgt lawa!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2008 05:15 AM | Show all posts
Yang paling best dok dkt USA. Nak pulak dkt CALIFORNIA ~ ahaks!
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2008 05:16 AM | Show all posts
Hanna saya letak RA 2 utk thread ini sebab tidak mahu spammer buat kacau.

sila lihat [ Last edited by  ** at 20-1-2008 01:16 PM ]

* harap orang kepoh tak anggap hannah ini adalah aku. TQ



[ Last edited by  DARSITA at 20-1-2008 01:18 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2008 06:15 PM | Show all posts
Originally posted by ritzz at 21-1-2008 00:26
study kat France susah gile
sistem dia sket pon tak same ngan US or UK
so aku suggest better buat kat UK or US

language bukan a major prob
klu tak silap..utk buat master or PhD
bole buat i ...


oh, degree kena buat dalam French? sebab banyak jugak students Malaysia kat France. Tapi memang tak silap diorang wajib belajar bahasa French kot, tu memang sakit sikit. lagi-lagi kalau dah tua susah sikit nak masuk belajar language baru nih.


Originally posted by CoKeLat-RaWkZ at 21-1-2008 01:42


nak belajar ke makan angin ni..


sambil-sambil stadi tu rambu ramba lah sikit, hhihihih ala2 bleh experiment ngan French nyer chocolaterie
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2008 06:52 PM | Show all posts
Originally posted by ** at 21-1-2008 05:15 AM
Yang paling best dok dkt USA. Nak pulak dkt CALIFORNIA ~ ahaks!


Apa yg best nya California tu?
Raisin California aku biasa makan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2008 09:02 PM | Show all posts
Originally posted by hanna1905 at 20-1-2008 01:12 AM
...

salam,

mintak pendapat, kalau korang di beri pilihan 3 negara di atas yang mana satu negara pilihan korang utk sambung buat masters/PHD..?

sila bg alasan dan kenapa negara itu jadi p ...


UK.....cos system pembelajaran sama gan malaysia...modul belajar pun sistematik,
kalau ttg cost---duduk area bndr utama cost naik gak tp itu bukan masalah utama rsnya.....

tp kalau nak bt master + phd in art, fashion ....sesuai kat france
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2008 12:04 AM | Show all posts

Reply #9 hanna1905's post

This link has some information about graduate study in the US.
http://www.internationalgraduate.net/country/usa.htm

This link pula menyenaraikan top ranked engineering schools in US:
http://www.graduateshotline.com/ranks/

Di US, kalau you further your studies kat bandar2 besar (like Boston, NYC San Francisco) atau expensive states (California, NY and some New England states), cost of living memang tinggi. Most southern states (Georgia and Texas have some good engineering schools) and mid west states the cost of living are not bad....kalau you pilih Mid West, most of the cities are quite laid back.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2008 07:34 PM | Show all posts

Reply #10 ritzz's post

ritzz..

i dah ada pengalaman tinggal kat UK, kalau area birmigham, manchester atau yg ramai org2 malaysia ni mmg murah la sket berbanding dgn bandar lain..

i tak berapa suka area tu satu sbb org2 pakistan/bangladesh ramai sesgt pastu kurang ajar lebih2 la plak banding dgn penduduknya..dan ramai sgt malaysian pun satu hal jugak..bukan nak kata  apa based on pengalaman gak la..depa ni suka na berpuak2..

i tak kisah psl buat keje part time ni dr satu segi bagus dr satu segi plak..adeii..kalau bujang tak per..anak kecik dan dah biasa senang ni payah skett..

p/s:dg2r elaun dah naik....?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2008 07:42 PM | Show all posts

Reply #12 **'s post

ok dar, i tak kisah..kalau depa nak skodeng i saper, i pun tak kisah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2008 07:52 PM | Show all posts
Reply  #15 Eddlisa_uyuk's post

hehe..my hb pun ckp mcm tu gakk infact m'sian punya lg susah dr UK ni..

Reply  #16 nhuser's post

thanks nhuser for the info...u study ke atau duduk kat sana..?i mmg nak tau mcmana duk kat US ni..sama ke mcm kat UK..

sbb kalau ikut keselesaan i dah biasa dgn keadaan UK ni la..tp nak jugak rasa mcmana suasana kat US..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2008 04:02 AM | Show all posts

Reply #17 hanna1905's post

la.. kan elaun dah naik. banyak lagi tu.. sekarang ni kalau family akan dapat GBP 1100 /1200 ++ kalau tak buat part time pun memang akan cukup segala makan pakai.. lainlah nak membeli belah, mengumpul itu ini, pakai merc.. tu lain kira la..

dulu elaun hanya sekitar GBP 700-800.. memang perit especially yang dah ada anak ramai.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.110002s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list