Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
26567
View
206
Reply

siapa stay US

[Copy link]

Author: cheapmon       Show all posts   Read mode

Post time 24-12-2008 07:47 PM | Show all posts

Reply #81 chikin's post

kt houston ramai msian n byk restarant halal also groceries halal... n byk gak lah brg2 msia di jual di hong kong market tu... cumanya cost of living maybe mahal lah sbb tempat bandar besar lah jugak... no 4 terbesar di US kaedahnya... kalau tak tukar lagi lah...

n uni also melambak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2008 11:58 PM | Show all posts
chikin,
i think u better cari university dulu dan tgk research/topic apa nak buat. lepas tu dari list uni yg buat tu, baru boleh decided tempat mana yg living cost murah.
yg ni biasanya kena tanya sapa pernah study kat us la.

kena seru tom tombak masuk nih, dia study dekat Colorado.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2008 01:13 AM | Show all posts
betul kata eyzlyn. btw, dulu kawan byk belajar area minnesota. mahal ke idak tak tau le, tapi dulu ramai je melayu kat sana
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2008 06:37 AM | Show all posts

Reply #84 narif's post

yup, Minnesota not bad jugak la, one of oversea forumer, nessa fronow kat area tu. dia yg mahal kalau duk big city mcm new york, LA semua tuh. mcm my place skang ni la, duk bandar kecik, tapi dlm an hour n half form Toronto, tapi sewa apt org kata bahagi dua la compare dgn sewa kat downtown toronto tu.



bebudak yg study kat US tak der jenguk masuk sini ker? rasa ramai kat board education yg arif skit pesal study kat us ni. kebanyakan forumer kat sini yg i tahu kerja dan bermastautin kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 02:02 AM | Show all posts

Reply #85 eyzlyn's post

Aku lusa nak fly ke US la nih untuk study di uni of Minnesota.
.
Masalahnya aku ada 80GB movies "free" yg mungkin kene scan kat airport.

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 03:10 AM | Show all posts

Reply #86 Eokboy's post

ko jgn cari fasal tau.
sampai kat us, ko download baru la movie tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 04:41 PM | Show all posts
terima kasih byk ezlyn, nessa, etc...

actually dah survey2 uni.. most courses di tawarkan di Washington DC, Pennsylvania atau pun St. Louis.. survey2 uni di Minnesota, New York, Miami tapi takde plak course yg sesuai.. ada juga di Boston, tapi i heard very high cost of living..

nways, forum apa ek? education ye?? chikin akan try2 jenguk sana... rasanye banyak betul benda yg perlu nak disetelkan sebelum pergi ke US, particularly admission process..

lagi satu nak tanya.. ada sesiapa yg ada info on how nak bwk maid indonesia ke US tak?? tgh explore possiblity ajer ni, but i heard very expensive and difficult..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 06:56 PM | Show all posts
chikin,

Kalau compare Washington DC dgn St. Louis, murahlah kalau di area St. Louis. Tapi mcm forumer kat atas kata, kalau stay jauh sikit dr town (sub urb), sewanya agak murah sikit or stay di university housing. Di Pennsylvania pun ok juga taklah mahal mcm NY. Tetang maid tu, memang agak rumit sikit kalau nak bawa sbb visa selalunya dikeluarkan utk keluarga terdekat aje.

Dari my experience, I dulu pernah stay di Illinois, New Orleans dan Connecticut. Of all the 3 places, Connecticut yang paling mahal. Disini terbalik pula, I stay jauh dr downtown hartford and sewanya agak mahal berbanding dr bandar hartford. Sewa di bandar ni murah sebab kebanyakkan housing disini subsidised and area downtown ni penuh dengan 'blacks' dan cikano. Begitu juga semasa di New Orleans, I stay away from downtown and stay di university housing, yang mana lebih selamat dan ada banyak facilities.

Pasal anak-anak, masa tu I bawa 3 orang anak and I bergilir jaga anak dengan my hubby and I ada juga hantar anak ke day care. Semasa di New Orleans, ada baby sitter datang rumah untuk jaga anak dan kemas rumah sikit-sikit.

U buatlah survey betul-betul. Semoga semua akan dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2008 07:05 PM | Show all posts
chikin,

Opps terlupa pula.

Di washington DC university yang ada kalau tak silap Georgetown, american university,george washington university - yang popular. These universities semua dekat dengan Metro(keretapi) iaitu walking distance ke stesen Metro ni. Kalau di universities ni, u boleh stay either di Maryland or  virginia. Tak perlu risau tentang makanan halal, di washington DC banyak restaurant halal. Ramai orang muslim disini and ada mesjid pun disini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 12:33 AM | Show all posts
Originally posted by Eokboy at 26-12-2008 02:02 AM
Aku lusa nak fly ke US la nih untuk study di uni of Minnesota.
.
Masalahnya aku ada 80GB movies "free" yg mungkin kene scan kat airport.



good luck la ngan TSA kat MSP. macam haram. dah 2 kali depa tahan aku 'further investigation'. kekadang kerek lak tu, 'we are TSA, we can ask you for anything we want'
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 09:28 PM | Show all posts
tumpang tanya tumpang tanya ..

nak apply uni kat sana, apa document kena bawak ye?
kena translate sijil-sijil ku tak???
TOEFL kena ambik kan?? ambik kat sana pun boleh kan??

ingat nak apply Uni of Houston tawun depan .. dah survey2 kat website dia la
cuma nak tanya orang yg berpengalaman .. cam Chikin & Eokboy ..

share la sikit
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2008 09:50 PM | Show all posts
Originally posted by Pdah at 27-12-2008 09:28 PM
tumpang tanya tumpang tanya ..

nak apply uni kat sana, apa document kena bawak ye?
kena translate sijil-sijil ku tak???
TOEFL kena ambik kan?? ambik kat sana pun boleh kan??

ingat nak app ...


TOEFL kena ambil unless ur mother language is English or your first degree is from US. Kalau sijil-sijil dalam bahasa lain drp English memang kena translate dan translation boleh dibuat and certified di Kem. Luar Negara (ada satu bhg yang memang khas utk ni). Now Wisma Putra di Putra Jaya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2008 02:42 AM | Show all posts
translation kena buat kat:-

Institut Terjemahan Negara Malaysia

Wisma ITNM, No 2, Jalan 2/27E

Seksyen 10, Wangsa Maju

53300 Kuala Lumpur

Tel: (603) 4149 7210         

Fax: (603) 4149 1535

E-mail: info@itnm.com.my

pas tu baru mintak cop dari konsular ministry of foreign affair kat wisma putra. tak sure le kalau leh buat translation tempat lain

(time saya buat dulu bahasa arab to english, so kena buat kat sana le)

each translation cost RM120 to RM150 per page, and only cash accepted. so sediakan le duitnye
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2008 06:38 PM | Show all posts
nak tanye pasal lesen kereta mcm mana?boleh pakai ke yg malaysia punyer @ kena buat international license..masa kat oz dulu aku pernah buat tp dek kerana mahal dan leceh sbb syik2 kkena renew kat mesia aku buat translation jer kat sane..
ada sesapa kat loiusville tak?cost of living kat loiusville mahal tak?
tqvm
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2008 06:51 PM | Show all posts
Lesen Malaysia tak diterima, kena tukar ke international. Tapi international pun ada expiration date juga (lupa sampai bila). Ada state tak recognize international license. Advise from me, better ambil lesen di state yang u stay. Driving license ni penting , ia macam id yang mana akan digunakan bila nak cash cek, nak open bank acct, masa sign check di grocery dll - macam I kata tadi, ianya jadi id kita disana. Tapi sebelum dapat driving license ni, kena ambil social security card dulu. Sekarang ni, I tak pasti pula whether dia beri lagi tak untuk 'aliens'. Kena tenguk di web social security ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2008 03:19 AM | Show all posts

Reply #95 kucing_surender's post

I assume loiusville, kentucky...as far as I know, cost of living kat KY is not as expensive as New England and California states....check this link about KY state driving licence

http://drlic.kytc.ky.gov/non_us/non_us_ctzns.htm

Kat situ ada penerangan on how to apply for driving license in KY state. Bare in mind, each state in US has different procedures on obtaining a new driving license for non US residence...good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 02:53 PM | Show all posts

Reply #91 narif's post

Eheheh aku takde lak kene check. Kat LAX pun tak kene. Berkat doa kut

-7C kat sini, kira agak panas lah
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2008 05:28 PM | Show all posts

Reply #98 Eokboy's post

so syukur lah.. kalau tak nnt dh payah nk kuar masuk USA...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2009 07:20 AM | Show all posts
i tak pernah stay tp i holiday di new york
memang best
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2009 11:23 AM | Show all posts
Originally posted by uda at 28-12-2008 06:51 PM
Lesen Malaysia tak diterima, kena tukar ke international. Tapi international pun ada expiration date juga (lupa sampai bila). Ada state tak recognize international license. Advise from me, better ...

social security card ape yerk?cemane nak apply>..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093684s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list