Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8983
View
26
Reply

Ingin tahu cara dan kos melahirkan anak di UK

[Copy link]

Author: kerbau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-1-2008 12:56 PM | Show all posts |Read mode
Salam perkenalan.
Kami sekeluarga akan menetap di UK selama 3 tahun.
Isteri saya kini tengah mengandung 5 bulan..
Sebelum ni saya dah cuba googlekan beberapa maklumat dari internet.. tetapi masih belum dapat panduan yang lengkap.
Kini saya masih lagi kekurangan maklumat tentang tatacara kelahiran bayi kat sana.

Nak tanya pendapat kepada yang pernah ada pengalaman melahirkan anak kat sana.....

Nak tahu bepara kos bersalin kat sana?
Macamana nak register dengan NHS?
Macamana proses pendaftaran kelahiran dilakukan?
Ada halangan tak kalau dah 7 bulan mengandung untuk naik flight?

Harap ada yang sudi membantu.
Terima kasih.

[ Last edited by  Sasha at 1-4-2008 10:32 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 01:15 PM | Show all posts
kalo xslh yg aku tau la. kwn aku ckp xkurang 1000 pound
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 10:33 PM | Show all posts

Reply #1 kerbau's post

salam kerbau...

kalau u datang uk for study or kerja for more than a year (or 6 months??), u boleh dapat perkhidmatan NHS free of charge. Just register u & family to any medical centre yang berhampiran, bawak passport and surat tawaran pengajian/ keje sebagai bukti. Nanti akan adalah susulan appointment untuk u & family.. dan ante natal check up untuk ur wife. don't worry ok..

Semua perkhidmatan NHS untuk mother to be adalah free including dental services. Untuk anak anak bawah 16 tahun juga free. Yang tak berapa free tu untuk bapak budak la.. ubat ubatan(shj) and dental kena bayar. tapi kalo u study, sila isikan borang HC1 (? confirmkan dengan sesapa bila dah sampai), boleh ambik kat any kedai cermin mata kot. Kalau u layak, semua tu akan free..

duk uk ni ok.... sekolah free, nhs free.

pasal nak naik flight tu, i don't really know tapi my friend yang balik malaysia dari ukmasa 8 bulan, kena dapatkan surat akuan/pelepasan kesihatan dari doktor. harap yang dah berpengalaman membantu saudara kerbau ni.

good luck!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 11:59 PM | Show all posts

Reply #3 ninik99's post

laaaa.. pree ker..
aku baru jer bajet2 nak deliver kt kolumpo bila dengar tak kurang
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2008 02:02 AM | Show all posts

Reply #4 penmerah's post

Beranak laa kat UK... erkk bukan ker semua free under NHS?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2008 08:29 AM | Show all posts
Macamana proses biasa untuk mendaftar NHS bagi ibu mengandung?
Macam kat malaysia pun..mcm2 dokumen yg dia mibtak..like sijil nikah, bil utiliti dsb.
Ada tak option untuk berdaftar dgn GP selain tempat kita kalau dia tak terima? daripada sumber sy dgr.. ada tempat yg tak terima pendaftaran baru
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2008 08:30 AM | Show all posts
Originally posted by ninik99 at 14-1-2008 10:33 PM
salam kerbau...

kalau u datang uk for study or kerja for more than a year (or 6 months??), u boleh dapat perkhidmatan NHS free of charge. Just register u & family to any medical centre yang ...


Wsalam .Terima kasih ninik. ;)
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2008 10:44 PM | Show all posts

Reply #4 penmerah's post

weii cik kak pen, freee la sume sume tu... don't worry la. await la hang ni sampai nak balik mesia? beranak sini la ok... dahlah semuanya free of charge ( 5 sen pun tak yah bayar tau!) layanannya best... tapi kat manchester haku dengo dengo tak best! dia buat bolayan jer kat nko tau, hehehe... ko tanyalah kat sape sape yang dah bersalin kat situ tu.

p/s : ko pegnen ker? ooo... patutla badan naik, oklah tu. anyway, congrats!! bersalin sini jer.. nanti haku boleh jadi bidan.. bidan terjun!
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2008 10:47 PM | Show all posts

Reply #5 nuha's post

ye... semua perkhidmatan especially untuk mother to be & anak anak bwh umur freee of charge.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2008 11:33 PM | Show all posts

Reply #6 kerbau's post

En. Kerbau,
Sama saja.. u hanya perlu register dengan GP berhampiran sahaja (GP banyak, pilihlah yang berhampiran dan boleh menerima new patient, u boleh mintak senarai GP berdekatan dengan mana mana GP pun).

Setelah register, tindakan susulan akan diberitahu, first of all u akan dpt first appointment dengan GP (mungkin dihandle oleh nurse shj sebab dia perlukan maklumat kesihatan/ medical history kita shj - masa ni tentulah dia tau wife u pregnant kan). so, u tak perlu register lain untuk wife u. semua urusan bersalin, dimana nak bersalin dan apa,bagaimana etcs.. akan diberi tahu oleh GP or midwife yang incharge. Semua perkhidmatan kesihatan di cover bawah NHS alone. So don't worry.. kalau u ragu ragu, tanya terus pada GP/nurse masa jumpa tu.

masa register, u hanya perlu bawa passport & surat tawaran study/keje je.. (tak tahulah kot kot sekarang ni dah lain ye). Kalau nak bawak surat nikah pun ok tapi diorang tak tengok pun. Masa first appointment, u bawa la medical report wife u (report ante natal masa kat malaysia), itupun kalau dia nak tengok. Kalau u or ur wife ade any health problems/concerns or complication, u kena bagitau untuk record, supaya senang di kemudian hari.

Ante natal check up/ appointments akan di beritau kemudian melalui surat biasanya. Selain ante natal check up, U & ur wife akan di offer untuk mengikuti ante natal classes, melawat hospital bersalin dan sebagainya. So, don't worry too much...

surat nikah, kalau tak silap i hanya diperlukan masa u nak register nama anak shj. kalau tak de dia akan consider u ni partner (tak kawin tapi tinggal serumah sebagai couple - mat salleh suka la camni tau..) kot.. ntah la dah lupe, selalunya tu keje my hubby.

utiliti bil (uk punya) tu mungkin penting bila u nak bukak bank account. sesetengah bank, gila sikit mintak itu ini... senang citer gi bukak HSBC, tak banyak songeh. tapi ni lain citer dah..

kalau ada kemusykilan, silalah bertanya... mana mana yang i mampu dan ingat, insyaallah i tolong jawab. forumner sini pun rasanya ramaiii yang boleh bantu.

i tahu camana u rasa, duluuuu pun i rasa camtu. ingat lagi masa gi ante natal appointment for the first time, siap tanya midwife lagi, berapa kena bayar? diorang pun terpinga pinga...  kat uk ni hospital swasta tak banyak dan meluas, NHS  is the main health services kat sini. Totally different ngan malaysia, hospital swasta berlambak lambak dan jadi pilihan utama.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2008 12:01 AM | Show all posts

Balas #14 ninik99\ catat

First of all, terima kasih ninik, kerana sudi kongsi maklumat. Banyak cara dah cuba nak cuba dapatkan info-info ni, tapi so far tak complete macam ni.

Isteri saya pulak dok risau dengan layanan midwife kat sana. Maklumlah kami tak der pengalaman lagi. Anak pertama. Kalau macam nak bersalin tu kita akan dapat option ker nak normal, waterbirth or c-sec.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 01:59 AM | Show all posts

Reply #4 penmerah's post

eh, silapla.. ko tak leh pilih nak c-sect aka bedah tau. ko cuma akan di bedah if ada any complication yang menyebabkan ko takleh beranak normal saja tau.. kalau ko nak gak, ko kena beranak kat mesia la kot..

beranak normal ok la dik.. sakit beranak tu sakittt tapi masih boleh di tanggung tubuh badah dan akal kita, insyaallah. kalo nak mudah bersalin, sentiasalah berfikiran positif, tenang dan baca ayat ayat al quran sentiasa di samping doa doa bersalin.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 02:49 AM | Show all posts

Reply #11 kerbau's post

sama sama mr. kerbau..

saya cuma berkongsi apa yang saya tahu dan pernah alami saja. bila dah sampai uk, cuba dptkan kepastian dari orang sekeliling /malaysian yang dah duduk situ.

pasal layanan midwife, dari pengalam saya bersalin 2 kali di scotland, saya boleh bagi 2 thumbs up!! lagi baik dari layanan hospital (pantai) kat malaysia. Ini pendapat saya saja tau.. mungkin org lain tak setuju.

Lain lain tempat di uk, saya tak pastilah pulak.. belum ada pengalaman lain. Tapi so far tak pernah pulak dengar kes yang teruk.. yang ada cuma midwife sesetengah hospital kurang friendly aje. Jangan risau mr kerbau... insyaallah semuanya ok.

Kat sini u takleh pilih untuk bersalin normal or ceasarean? C-sect hanya di lakukan if ur wife ada complication/s yang tak mengizinkan utk bersalin normal. Seboleh bolehnya dia akan cuba natural way..  tapi u boleh discuss any other option yang u & wife nak such as waterbirth, epidural etc.. for first time mother, kita boleh mintak epidural.. beranak kedua dan seterusnya, epidural dah tak digalakkan sebagai option.  

Kat uk, wife u normally akan bersalin dengan midwife (of course u kena ada sebelah) seorang or dua shj. no doctor unless ada complication or c-sect. semua benda midwife yang buat. doc cuma examine anak masa kita nak bawak balik ke rumah. lepas balik rumah midwife akan melawat kita up to 10 days (normal delivery) or up to 28 days for c-sect. lepas tu health visitor pulak datang seminggu sekali sampai anak umur beberapa bulan... dan seterusnya mengikuti perkembangan anak kita sampaila umurnya 4 tahun.

begitulah kiranya mr kerbau... jangan takut, semuanya akan berjalan lancar bila u dah ada kat uk, insyaallah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 09:51 PM | Show all posts

Reply #8 ninik99's post

waduh ninik... kene branak normal ka?
gue suda takot wooo
wa pon ada dgr sini punya midwife talak besh wooo
kalo wa mau branak... wa pi tmpt lu lah

ps: manyak ler citer pasal branak2 nie... ekceli baru semalam aku period. aku lewat 5 hari. aku dah siap muntah2, morning sickness bape hari. laki dah senyum lebar sokmo. semua rekues aku dia tunaikan. urut kaki.. buat fresh oren... jadik puteri jap. dah beli preknensi test kat boots... check2 negetip lak. tetiba lak aku rasa sedih bila tgk negetip. lama aku tenung.... mmg negetip. frust jugak. then malam tu gak period. bila aku sedih dan frust nie.. baru aku tau yg aku dah ready nak peknen... igtkan aku masih nak berhanimun ngan laki. sedih arrrrrr . lepas 5 bulan kami kene berusaha lebih lagi nampaknya sbb bulan 6 aku dtg sini lagi
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 12:22 AM | Show all posts

Reply #14 penmerah's post

ceh.. apa la nak takut. sakit kejab je, lepas berenak terus boleh marathon. kalo bedah, lepas beranak la pulak sakit berhari hari..

takpe dik pen..ko muda lagi, cuba & cuba & cuba.. ko kena duk sinila, kalau duk mesia payah la sikit kan..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 02:48 AM | Show all posts
Korang bagi banyak info nanti ku bagi keledek rebus rega +20
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 03:39 AM | Show all posts

Reply #16 **'s post

haku yg sebok2 nie dpt tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 11:26 AM | Show all posts
Originally posted by ninik99 at 16-1-2008 01:59 AM
eh, silapla.. ko tak leh pilih nak c-sect aka bedah tau. ko cuma akan di bedah if ada any complication yang menyebabkan ko takleh beranak normal saja tau.. kalau ko nak gak, ko kena beranak kat m ...


Sorry nak mencelah..just to give my professional advice..
Actually u can't ask for Caesarean section..it will be decided by the attending obstetrician.
There are a lot of indications for C-Sect, but if simply u ask for it, but the reason being afraid of delivery pain, it shall not be entertained.

What has been practised here(Malaysia) by majority of private hospital is unethical, frankly speaking.
They opt for C-sect for a simple reason, simple mild complications...there catch here is to gain MONEY from u.
They are guidelines to adhere to..as for in UK they will refer to the Royal College of Obstetrician...
So, C-Sect is not a minor thing..

Bare in mind the real complication that u may face post-op..
Infection, pain, rupture scar, adhesion colic...just to name a few..
Banyak og misunderstood..that they think they can avoid the birth pain by choosing C-Section, but what they don't know are the real risks of the operation itself(intra-op complications) and the risks after the operation(post-op complications).

If there is no complication with your current pregnancy, by all means, please go with normal vaginal delivery..
After all, sakit yg u alami masa bersalin tu kan penghapus dosa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2008 11:56 AM | Show all posts
Betul sgt tu RedDevils... sy pernah melihat satu rancangan pasal water birth... Tu macam satu teknik je untuk mengurangkan kesakitan mak-mak budak.. Kat sana macamana tu? kita mmg diberi pilihan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 05:09 PM | Show all posts
eehhh... betul ke beranak kat uk free... best ekkk...

kalo kat US pon gak ker?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list