Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
8447
View
39
Reply

Koleksi Tips atau Petua Housekeeping (Jaga Rumah)

[Copy link]

Author: hirokuyumi       Show all posts   Read mode

Post time 17-1-2008 09:53 PM | Show all posts
I dari dulu kalau baju kena kuah kari, air milo, sambal....stained, ambik sabun mandi dan rub kat stain tu. Then gonyoh dengan jari. Rinse......

[ Last edited by  platinum8 at 17-1-2008 09:55 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 10:01 PM | Show all posts
Untuk cuci jari dan kuku boleh guna belimbing buluh or limau sambal or lemon. Gosok celah2 jari dan kuku. Pasti bersih....
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2008 07:50 AM | Show all posts

Reply #21 platinum8's post

Plat, ku pulak kalau baju kena kuah kari atau any stains yang degil, ku tenyeh dengan dish soap jenama Dawn. Memang berkesan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2008 08:47 AM | Show all posts

Reply #23 nhuser's post

Jenama Dawn memang the best untuk pinggan mangkuk. Scientist pun guna this brand untuk bersihkan birds or animal yang kena minyak. Tapi tak pernah try pulak kat baju, nanti I testing
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2008 08:53 AM | Show all posts

Reply #24 hirokuyumi's post

You mesti tengok iklan Dawn nie (bab bersihkan birds yang kena minyak during oil spill)

Cubalah Hiro, Dawn memang berkesan. You sapu Dawn kat stain area, wait for few minutes, then wash.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2008 06:08 AM | Show all posts
Selalu saya nak cuc dapur hot plate guna satu jenama ni - mr muscle... tapi kena pakai sarung tangan sebab chemical dia so strong, boleh menggelupas kulit...

ada petua apa2 tak utk mudahkan cuci hot plate?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2008 08:00 AM | Show all posts

Reply #26 land_lady's post

Okay, did you mean stove punya lapik tu? If so, normally kalau boleh cabut, I rendam kat sink dengan chloroc jek. Biar satu jam, lepas tu rinse. Nak lagi bersih lepas rinse, masukkan dalam dishwasher.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 03:57 AM | Show all posts

Reply #27 hirokuyumi's post

Hiro, stove yg ada lapik?

Lain agaknya stove kat sini ngan kat US... Stove kat sini jenis yg takde lapik.
kalau tak nak kesan makanan melekat kat hot plate tu memang kena cuci hari2... kalau tidak susah nak menyentalnya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2008 07:41 AM | Show all posts

Reply #28 land_lady's post

I see...jenis yang tak boleh cabut tu memang kena sental hari2. Lepas masak je terus kena bersihkan sebelum melekat kat stove.

Lagi satu kalau ada toothbrush lama tak nak pakai tu, boleh guna untuk berus sudut-sudut sempit. I guna untuk bersihkan stove area, kat sink and so on untuk keluarkan daki2 yang tersorok
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 11:04 AM | Show all posts
Nak tanya siapa yang ada pakai dapur macam ni . Macam mana you all sental around the circles tu ya? I ada beli cleaning cream untuk bersihkan, tapi still ada burning marks around the circle. Any ideas are welcome.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2008 12:03 PM | Show all posts

Reply #30 Calimro's post

Cali, you punya ni flat surface stove ke? If so here some info that I found on Internet:

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061209063239AAF4whC

http://www.homeabc.net/Cleaning-Laundry/1392-2-Cleaning-Laundry.html

Did you try Windex? Or Mr. Magic Sponge? I guna this sponge for almost everything, it is amazing! Tapi tak pernah guna lak atas stove, make sure it safe dululah ..tapi kat dinding, sink semua boleh pakai. Check website dia for further information. Sponge ni boleh buna banyak kali. Basahkan, perah dan lap...sampai sponge tu jadi kecik then baru buang.



http://www.homemadesimple.com/sites/en_US/mrclean/products/eraser.shtml

[ Last edited by  hirokuyumi at 24-1-2008 12:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 12:13 PM | Show all posts
Cali
Dulu kat rumah lama, I ada beli oven n stove cleaner. Bukan yg toxic tu. So bila lepas masak, or just panaskan stove tu kejap, I spray kat situ dan ambik toothbrush dan sental sepuas2 hatinya.

Benda2 gini nak kita kena sental masa dia panas2 lagi. Baru senang. Kalau sekali buat tak berkesan, cuba dan cuba lagi.

Selamat mencuba.

[ Last edited by  mallanhead at 24-1-2008 01:19 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 04:15 PM | Show all posts

Reply #31 hirokuyumi's post

memang time panas tu I sental dan bersih problemnya just outside the ring tu macam burned. Tak boleh disental. I beli Dr. Beckmann Rescue for Ceramic, Gas and Halogen Hobs pun tak boleh hilangkan. I ni takut tuan rumah marah bila kita kasi balik rumah nanti.

Product yang you cakap tu memang tak da kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 04:17 PM | Show all posts

Reply #32 mallanhead's post

Dalam oven tu pakcik punya kerja..very deep inside..kita ni dah lah kecik, kena masuk dalam oven tu baru boleh nak menyental

Thank you Mallan
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 04:50 PM | Show all posts

Reply #34 Calimro's post

I pun mmg masuk sekali kat dlm. Nasib baik tak kena roast.....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 04:52 PM | Show all posts

Reply #31 hirokuyumi's post

Magic eraser ni lah I pakai menyental dinding kat rumah I masa pindah dulu. Biasalah beranak kecik ni, dinding penuh ngan diaorg punya grubby fingers mark.

Kat sini Agent dan Landlord mmg pantang kalau dinding rumah penuh ngan grubby mark. Itu benda yg diaorg cari bila buat house inspection. I kat Msia tak pernah pun teringat nak menyental dinding. Dgr org buat pun tak pernah. First time kat sini dgr benda2 mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 05:56 PM | Show all posts

Reply #36 mallanhead's post

Masa keluar dari apartment kat KL hari tu memang kena buat. Ada agent datang rumah buat inspection so memang sedaplah kitorang menyental dinding dan lantai kat bilik bebudak ni yang penuh dengan color bak rainbow. Nasib baik agen tu kata, takpa you pandai jaga harta benda owner so diorang tak complain langsung pun..Alhamdulillah....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 08:11 PM | Show all posts

Reply #37 Calimro's post

Kat Aussie ni kalau tinggal kat rumah sewa every 3-4 months mmg ada inspection. So kenalah menyental segala benda alah. Utk new tenancy mcm I, kena 1st inspection around 6 weeks. So our next inspection ialah next week or early February.

So I sikit rajin ni. Sikit je.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2008 08:21 PM | Show all posts

Reply #38 mallanhead's post

Kat KL hari tu diorang buat masa nak masuk (to make sure takda any faulty untuk kitorang) dan end of leased. Kat sini pun ada jugak, tapi ejen dari company kerja hb yang buat. Kat France pulak buat time end of lease jugak. Tapi kat Oz lagi leceh ya, every 3-4 months..

[ Last edited by  Calimro at 24-1-2008 08:23 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 05:00 PM | Show all posts
Semalam pergi ke supermarket, jumpa Scotch Brite, Mr. Clean takda. So pagi tadi kerja menyentak stove and dindind "hasil karya anak-anak tersayang" ..memang gone with the wind semua tu...Thank you guys for helping me sorting out my probs...
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080452s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list