Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8443
View
39
Reply

Koleksi Tips atau Petua Housekeeping (Jaga Rumah)

[Copy link]

Author: hirokuyumi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-1-2008 01:22 AM | Show all posts |Read mode
I tak tau sama ada this thread pernah wujud atau tidak. I searched it and cannot find any in Oversea. Dar, kalau ada please merge or delete.

Kalau tak ada, amacam kita discuss PETUA-PETUA atau TIPS mudah untuk urusan harian menjaga rumah dan sebagainya. Sebagai permulaan:

Bagaimana nak hilangkan bau dalam peti ais:

Arang (charcoal) ataupun newspaper.

Put newspaper in the fridge and refrigerator and smell was gone over night! make sure to take out the newspapers and put fresh ones the next day just as a precaution and make sure its really all gone.

Or boleh guna Baking Soda (nih paling popular kat oversea).

[ Last edited by  Sasha at 1-4-2008 10:46 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 01:33 AM | Show all posts
Belum ada lagi.

Kpd yang lain: Saya letak RA 3 utk thread ini -- sila lihat ''last edited blah blah blah'' so jangan sangka bukan bukan
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 01:59 AM | Show all posts
baking soda betul dalam frigo, utk hilang bau..
kat karpet pun kami tabur baking powder ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2008 02:23 AM | Show all posts

Reply #2 **'s post

Ha betui, nanti jadi kontroversi lagi ...by the way, meh tambah tips kawan2. Sape2 yang ada shortcut untuk bersihkan rumah ke, apa2 ke...not only pasal peti ais aje ...Far, lama tak nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 07:36 AM | Show all posts
1. Saya suka bakar lilin wangi utk mewangi kan tandas .. sekarang ni kalau masuk tandas bau lilin tu dah sebati dah

2. Waktu malam saya akan buka tingkap kitchen utk udara keluar masuk -- esoknya tak berbau ikan goreng dah rumah. Jimat

3. Kalau plastic shopping groceries tu dah banyak saya hantar ke Library or hantar pergi tempat recycle.

4. Utk cuci microwace saya akan letak kan satu mangkuk air kosong dan letak hirisan lemon dlmnya. Panaskan air ni selama 3 min. Bila steam dia dah keluar .. saya cuci lah microwave -- senang sangat kotoran degil keluar.

5. Utk cuci dish washer saya akan tuangkan cuka/vinegar dan tekan button wash with hot water. Dish washer akan bersih tanpa ada kesan kuning.

Itu sahaja yang saya ingat .. kalau ada nanti tambah lagi
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 09:16 AM | Show all posts
- Untuk peti ais I guna baking soda untuk hilangkan bau tak best. Then lap fridge dengan sparkle yg ada bau2an. Selalu guna Vanilla or lemon.

- Bila memasak mesti open hood, pintu dan tingkap kat area kitchen. Doors to other rooms mesti tutup. So bau masakan tak masuk ke sana.

- Selalu lit up candle with fragrance untuk harumkan rumah. Bau2an ikut mood semasa. Kalau kepala pusing, I selalu guna yg bau peppermint. Biasanya lavender.

- Even ada cleaner datang cuci toilet tapi I selalu squirt toilet clean/sparkle kat dalam toilet bowl. Leave it for 10 mins. Flush dan berus la skit. Once a week is good enough. I paling suka brand Harpic. Byk try other brand tapi harpic is the best.

- Shower pun gitu jugak. Tiap kali mandi I will try ambik peluang untuk scrub skit floor dan lap the glass wall. Bukannya lama. 5 minit tiap hari dah memadaii. Kalau boleh dok berjam2 kat depan PC takkan 5 minit pun tak leh spend untuk cuci shower...

- Biasakan tak de pinggan mangkuk ditinggalkan kat dalam sink. Educate every member of the family to do the same. Cuci, lap dan simpan. So badan kita tak penat dan mata kita tak sakit.

- Educate suami dan anak2...di mana barang tu diambik, di situ jugak barang tu ditaruk semula. So kita tak payah nak mengemas selalu.

- nanti kalau ada idea I sambung lagi.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2008 10:23 AM | Show all posts
Originally posted by platinum8 at 13-1-2008 09:16 AM
- Untuk peti ais I guna baking soda untuk hilangkan bau tak best. Then lap fridge dengan sparkle yg ada bau2an. Selalu guna Vanilla or lemon.

- Bila memasak mesti open hood, pintu dan tingkap  ...


Anyone ada idea how to get rid the 'soap scum' kat screen shower? I tried many different products, masih ada gak sikit2.

By the way, Dar thanks for the tip for the microwave, selalunya I lap dengan sponge and soap je, memang susah, but your tip is wonderful.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 10:43 AM | Show all posts

Reply #7 hirokuyumi's post

I selalu guna shampoo je. Taruk skit kat scrub and wet it. Pastu lap kat screen and rinse straight away. Pernah guna mcm2 product tapi susah nak hilang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 03:31 PM | Show all posts

Reply #3 faraway's post

2 petua baru belajar dr thread ni :

petua utk elak bau kat carpet ek...Tak pernah tahu ada orang tabur b.powder kat carpet...

Petua letak hirisan lemon dlm mangkuk air utk dipanaskan dlm microwave supaya senang cuci.

---------------------------------------------
Utk memudahkan kerja2 memasak...
Setelah pergi ke pasar...sy akan bersihkan dan siang semua makanan basah mcm daging, ikan, ayam, sotong, ketam etc siap2 dan kelaskan dalam plastik mengikut pecahan yang sesuai utk hidangan kita dah bekukan.
So bila nak masak amik je seplastik, then cairkan dan masak...

Utk pinggan mangkuk dan cawan ceramik yang sudah kekuningan sy rendamkan dlm besen besar + air suam + clorox (bleach) selama 10 - 30 minit. Sudu garpu pun sy try...alhamdulillah kilat semula.

Utk CD or DVD yang bercalar, sy try gosok ngan ubat gigi, atas permukaannya dgn kain pengelap cermin mata. Jadi bahagian yang calar sikit2 tu masih dpt dibaca oleh DVD player. Cara ni tak berkesan utk CD?DVD yang calar teruk tu, buang jer la beli baru.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 05:02 PM | Show all posts
I selalu tabur special carpet & room deodoriser powder sebelum vacuum. Brand Ambi Pur yg bau English lavender. Leave it for a few minutes. Then vacuum. Lepas tu nanti rumah bau fresh dan harum....

Carpet kereta pun boleh guna this powder. Pernah my hb tertumpah diesel kat atas carpet in the car. Banyak pulak tu. Bau diesel tu mengaum. So dia taburkan carpet powder dan biarkan for a few hours. Lepas tu vacuum. After vacuum, hilang bau diesel.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 06:30 PM | Show all posts
alahai... aku kene kutip semangat kerajinan kakak2 kat sini
aku mmg pemalas giler
nak cuci toilet? cuci bathtab, lantai? clean kitchen? vakum? alahaiiiii......
besh lagi bersenang lenang depan tibi, pc....
mungkin sbb lom ada anak, dan laki pon kaki sepah.... maleh den nak kemas baguih

cuci toilet, wajib laki yg buat.... sbb aku dah take over keje2 memasak dan kemas dapur lepas masak

pemalas... pemalas
camne nak merajinkan diri dan somi yek?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2008 09:36 PM | Show all posts

Reply #11 penmerah's post

Sebenarnya benda2 macam ni ikut individu, setiap orang beza lifestyle dia, tak boleh nak paksa2. Degree kebersihan dan kerajinan jugak berbeza from each individual. Yang penting kalau the individual tu selesa dengan lifestyle dia dan the other half tak kisah, its okaylah.

Tapi ada orang, termasuk I yang memang mata tak tahan, memang ada aje benda yang nak dibuat, kalau tak jadi boring. Hubby I pun kadang2 terpaksa paksa I duduk diam2. Contoh kalau tengah dok tengok TV, ternampak habuk kat atas coffee table, mula ler start lap. Habih tu camno.

Ada my friends lagi extreme dari I...so I think I ni in the middle...since kadang2 kalau I terlampau penat balik keje, I try ignore dulu benda2 tu for few hours or next day. My friend ada yang sampai iron bedsheet!!!! Pengsan I tengok. I cakap dah keluar dryer tu terus pasang so sheet tu masih elok, dia cakap tak puas hati

But orang kata berkemas, berkemas jugak, but don't take your enjoyment for life just because of it. Sebabnya life is too short nak asyik berkemas.

As long as you happy with your lifestyles, THAT'S ALL MATTERS

Guppy...idea pasal rendam dalam clorox tu I tak pernah buat...nanti I try!
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2008 10:37 PM | Show all posts
Originally posted by hirokuyumi at 13-1-2008 09:36 PM
Sebenarnya benda2 macam ni ikut individu, setiap orang beza lifestyle dia, tak boleh nak paksa2. Degree kebersihan dan kerajinan jugak berbeza from each individual. Yang penting kalau the individ ...



betul tu aku stujuk sangat.. bab kemas mengemas ni ikut mood.. but luckily my hubby dah di educate oleh mak utk jadi manusia pembersih.. walaupun dia merokok, dia punya ashtray sentiasa kosong, smua CD, buku2 dia susun. sakit mata katanya kalo tengok bende bersepah.. rumah biar buruk tpi bersih tetap menten.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 12:59 AM | Show all posts
best thread ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2008 01:14 AM | Show all posts

Reply #10 platinum8's post

Plat...I do the same....memang the smell tahan lama...lagi satu kalau you all ni peminat scented candle, the best one so far is Glade brand yang dalam cawan putih tu! To make it looks like your own, peel the sticker, masukkan dalam bekas atau cawan besar, or any decorative big glasses, and the result is WALLLLAAAA

I cannot paste the picture from the web. Here is the link of the scented candles.

http://www.glade.com/scented-candles/

Here are how I do it:


with label



Peel the label off


Wallaaaaa

Walaupun bakar banyak kali, bau still maintain.

[ Last edited by  hirokuyumi at 14-1-2008 01:48 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 01:19 AM | Show all posts
ni tips kalau nak bersihkan cermin (tak kira apa2 cermin) atau glass (tingkap, lemari)
-curah sedikit vinegar ke atas kertas suratkabar dan lapkan cermin2 tu....
.
-air cuci beras tu boleh buat siram pokok/tanaman

ni cara camner nak simpan beg2 shoping plastik...errrr..ni kira tips juga ke











ni utk shopping bag kertas





















waaalllaaaa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2008 01:21 AM | Show all posts
Originally posted by long at 14-1-2008 01:19 AM
ni tips kalau nak bersihkan cermin (tak kira apa2 cermin) atau glass (tingkap, lemari)
-curah sedikit vinegar ke atas kertas suratkabar dan lapkan cermin2 tu....
.
-air cuci beras tu boleh bua ...


Thanks Long...banyak tips baru kat sini! Amboi Long...banyaknya bag kertas...tak yah pi beli bila ada occassions ...pasal beg plastic tu my friend ada ajar, tapi I buat tak kemas la...ada terkeluar tepi2. Lagu mana ek?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 01:54 AM | Show all posts
Nanti ku bagi credits -- kalau tips tu banyak +20. Kalau sikit +10 ... adil dok?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2008 06:49 AM | Show all posts

Reply #16 long's post

Ni tentu hantu shopping ni. Banyaknye paper bag.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2008 09:47 PM | Show all posts

Reply #15 hirokuyumi's post

Thanks for the tips....nanti I skodeng the web...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098691s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list