Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6697
View
97
Reply

Suami makan hati

[Copy link]

Author: dafizar       Show all posts   Read mode

Post time 3-1-2008 12:04 PM | Show all posts

Reply #38 my-alja's post

Boss at home is just a pure metaphore.....Being a leader / good husband / good husband is the key.......it requires a lot of leadership, with a squeeze of love and a sprinkle of ethique.....

My 2 cents
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 12:15 PM | Show all posts
Originally posted by havenzhiv at 3-1-2008 12:04 PM
Boss at home is just a pure metaphore.....Being a leader / good husband / good husband is the key.......it requires a lot of leadership, with a squeeze of love and a sprinkle of ethique.....

M ...


yes agree...be a true leader by example...

pompuan nie lembut hatinya, w/pun hubby selalu tlg i lipat baju...i selalu rasa tak sampai hati(kononnn )...duk gak sekali dan sesama lipat...habis lipat i suruh dia rehat, i simpan semuanya dlm bilik...

i bet kalo dia jentik2 ... bagi hint segala nak suruh i lipat baju....lagilah wa malas nak buat
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 12:23 PM | Show all posts
ira_kecik & hubby both bekerja, tapi bila balik kerja, sampai umah kitorang buat every houseworks together.... kalau I masak, hubby masak nasi, hubby cuci pinggan, i kemas meja makan, i kemas umah, hubby bersihkan kipas ker, etc.... so that dapat meringan kan kerja housewife, coz even the wife tu bekerjaya she still a housewife bila di rumah. selain tu dapat mengeratkan hubungan suami isteri & family, & rumah pun sentiasa kemas....
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 12:32 PM | Show all posts
drp apa yg aku tau la...
tanggungjawab isteri ni hanya la melayan suami & melahirkan anak..(x silap aku arrr kan..)
hal2 lain mcm masak..membasuh...mengemas..adalah keje suami..
isteri bkn ORG GAJI hokeyyyy...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 12:43 PM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 3-1-2008 12:15 PM


yes agree...be a true leader by example...

pompuan nie lembut hatinya, w/pun hubby selalu tlg i lipat baju...i selalu rasa tak sampai hati(kononnn )...duk gak sekali dan sesama lipat...h ...


Tu lagik baik..dari bebel sampai tempat tidor..

macam pembuka thread..isteri dah duduk rumah dan jaga sorang anak je..relek la sikit kan dari wife yg keluar kerja..kalau nak suruh2 pun sama2 buat..datang la kemesraan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 12:49 PM | Show all posts
Originally posted by fifie_olin at 2-1-2008 11:32 PM
drp apa yg aku tau la...
tanggungjawab isteri ni hanya la melayan suami & melahirkan anak..(x silap aku arrr kan..)
hal2 lain mcm masak..membasuh...mengemas..adalah keje suami..
isteri bkn ORG ...

bebulu aje nanti orang laki baca benda ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:03 PM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 3-1-2008 12:15 PM


yes agree...be a true leader by example...

pompuan nie lembut hatinya, w/pun hubby selalu tlg i lipat baju...i selalu rasa tak sampai hati(kononnn )...duk gak sekali dan sesama lipat...h ...


alja, I mmg malas lipat baju
siap tanya hubby ada tak mesin lipat baju

bila kain baju dah bertimbun lam bilik sampai hubby kata gajah pun boleh nyorok
then dia tolong la lipat, tu pun yg senang2
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:14 PM | Show all posts
i suruh maid jer lipat baju...ekekekekekke
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:16 PM | Show all posts

Reply #47 kuchenta_81's post

samalah kita...

bila ngomel2 tu...i selalu ejek dia, baik buat mesin lipat baju drp buat enjin kereta....hihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:19 PM | Show all posts
Originally posted by Anak_Nogori at 3-1-2008 12:43 PM


Tu lagik baik..dari bebel sampai tempat tidor..

macam pembuka thread..isteri dah duduk rumah dan jaga sorang anak je..relek la sikit kan dari wife yg keluar kerja..kalau nak suruh2 pun  ...


btol tu AN...

i kalo tgk suami2 yg boleh jinakkan bini bekerja dan ada pendidikan tinggi duduk rumah,jadi housewife...memang luar biasa kelebihan dia sebagai ketua....cam nak jinakkan singa, susah dan penuh dgn kesabaran...

plg tidak kalo jaga singa tak perlu puji2...nie jaga bini cam singa, kena puji-puji lagik...wakakakka
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:21 PM | Show all posts
yelah, kadang kadang wife ni penat seharian buat kerja rumah

I bekerja so bila kat dapur tu mmg cakap ngan hubby direct yg I suka dia tolong even tolong tengok

masa hubby belum pi out station, I terkejar kejar balik dr ofis. kul 4.59 I dah get ready ke parking. singgah kedai, beli brg2 nak masak.

bila hubby sampai umah, I sound dia kemaskan meja makan, buat apa yg patut. then I kata, kalu u nak makan sedap2 kenalah tolong I sbb I pun penat juga.

pendek kata, tolong ansur ni penting dlm rumahtangga.

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:23 PM | Show all posts
Originally posted by dafizar at 3-1-2008 08:51 AM
SAYA berkahwin empat tahun lalu dan dikurniakan sepasang cahaya mata. Tahun lalu, isteri saya berhenti kerja kerana majikannya berpindah ke luar negara. Secara kasar, dengan pendapatan yang ada,  ...


berbincang...jangan pendamkan..cakap elok2 dengan dia..bergaduh kecil lebih baik dari senyap dan berlaku pentengkaran yang besar..takut nanti tak dapat selamatkan lagi
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:35 PM | Show all posts
Originally posted by Hana at 3-1-2008 11:43
ni ler masalahnyee..if dapat suami konvensional thinker.. asal duk umah jer.."isteri banyak masa patut buat SUMERRR keje umah..kalau boleh bil2 umah pun suh isteri tolong bayaukan.."   

secara analogi nye..mcm nie laa..

suami = king = normal man

isteri = queen, maid, babysitter, driver, gundik(mlm2), chef, interior design = super super duper wonder woman
...



kelakar, tapi ader kebenarannyer...... lelaki menganggap pompuan akan cantur bila dh kawen..... lelaki adalah RAJA.. hehehehheh
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:37 PM | Show all posts

Reply #53 baby_nurin's post

lelaki memang raja.......wahahahahahahaha.................raja ranjang...wahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:37 PM | Show all posts
Originally posted by my-alja at 3-1-2008 01:19 PM


btol tu AN...

i kalo tgk suami2 yg boleh jinakkan bini bekerja dan ada pendidikan tinggi duduk rumah,jadi housewife...memang luar biasa kelebihan dia sebagai ketua....cam nak jinakkan sing ...


Itulah kan....sebelum nak jinakkan bini bekerja dan ada pendidikkan tinggi duk rumah jadi housewife..pk habis2an....mampu tak sampai boleh amik maid?..kalau tak mampu...sabar jelah dulu.

Tapi pembuka thread tiada pilihan sebab isterinya berhenti kerja kerana majikannya berpindah ke luar negara...dia cukup2 makan je..so..siisteri pun patut sama2 faham..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:38 PM | Show all posts
Originally posted by <i>fifie_olin</i> at 3-1-2008 12:32
drp apa yg aku tau la..
tanggungjawab isteri ni hanya la melayan suami & melahirkan anak..(x silap aku arrr kan..)
hal2 lain mcm masak..membasuh...mengemas..adalah keje suami..
isteri bkn ORG ...


aku pon penah dgr... kalau tak silap masa gi kursus kawen
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:39 PM | Show all posts
Originally posted by <i>havenzhiv</i> at 3-1-2008 13:37
lelaki memang raja.......wahahahahahahaha.................raja ranjang...wahahahahaha



ehheeheheh..... tiap2 mlm nak!!!!! hehheheehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:40 PM | Show all posts
Originally posted by havenzhiv at 3-1-2008 01:37 PM
lelaki memang raja.......wahahahahahahaha.................raja ranjang...wahahahahaha



betul lah..... tak kire penat ker tak....
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by havenzhiv at 3-1-2008 01:37 PM
lelaki memang raja.......wahahahahahahaha.................raja ranjang...wahahahahaha



  betul lah.... tak kira penat ker tak....
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2008 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by mummyslove at 3-1-2008 10:09
Sebenarnya lah kan... mungkin wife you cuma nak tgk you tolong sikit jer... Bukan nak byk pun... Asal dia masak you tlg potong bwg ke... potong sayur ke..?

Tlg basuh bilik air and buang sampah... tu.. jer... Kekadang she just needs to see that she's not doing it alone... Kalo dah letih sgt tu... try le olok lipat kain depan TV... masa tgk TV mlm tu.... Itu jer dah boleh buat dia senang hati.... Keikhlasan ingin membantu.. bukan susah pun.... Kalo malas sgt... Next jd kan rutin balik rumah bwk buah tgn kecik2... everyday... balik puji2 lah sikit dia... for sure... Kalo camtu... ko berlonggok dpn TV pg ptg siang mlm pun dia tak akan sound... Cuma sound2 manja je...

Bukan perlu mahal pun... Kata dia suka mkn coklat kan... Sebelum smpi pintu rumah korner dulu..pergi kedai Ah Meng... beli ler Coklat bar Cadbury yg harga RM1 lebih tu jer... Smpi rumah jer...
Ckp kat dia..."Abg ada hadiah nie.... Abg tahu ayang suka"... Pastu bg lah coklat tu and cium dahi dia ke....

Walo dlm hati dia tak suka coklat pun... dia akan happi seminggu.... RM1 seminggu kali 4 minggu sebulan... Bukan lah mahal sgt kan...? Tp the impact... hati senang rumah tangga aman damai... Susah sgt ke nak buat?
Tu lah tu even the brutal girl pun akan cair .... Walo pun mulut kata mcm2 tp dlm hati berbunga-bunga gitew....
Tlg basuh bilik air and buang sampah ...


suka dgn pendapat nie...... tiap minggu dpt coklat, syok nyer......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077058s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list