Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
13741
View
54
Reply

Jom citer pasal bas/teksi di johor

[Copy link]

Author: jenglut       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-12-2007 02:27 AM | Show all posts |Read mode
Hi geng,

dah search tp mcm tak wujud lg jek thread pasal pengangkutan awam kat area Johor ni..kalau ada merge kan la ye mod..

Khusus utk warganegara Johorean yg slalu menggunakan pengangkutan awam eg. BUS AWAM / BUS EKSPRESS / TAXI

Aku slalu naik BUS EKSPRESS JB-KL
Tiket di pasaran biasa RM24..Tapi kalau ujung minggu, jumaat - ahad, confirm abis cepat..and tiket pun naik harga sbb dek jual oleh ULAT..paling mahal penah aku beli RM45..makkk aiiii mahal betul..time cuti2 mesia tuuu, waktu mlm..

Bas yg aku slalu naik ialah:
1. konsortium
2. Mara Liner
3. Transnasional
4. KKKL

Konsortium & KKKL biasanya tak berenti atau kejap2 kat RnR Jasin utk buang air kecik, tp depends gak pd drebar gak..kalau berenti pun kat Yong Peng, restoran cine (adoiii..dia punya makanan cekik darah betulll..burger simple pun charge RM5.00..cilaka betul)

Transnasional & Mara Liner plak biasa berenti kat Machap Restoran Melayu Jaya..harga bole laaaa..

ade sesapa nak tambah?? sila kannn...
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 03:26 AM | Show all posts
bas 2 tingkat ada tak ?
aku tgk ada ... tapi time nak beli tiket cam takder ...
aku slalu naik dari sri putri ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 09:18 AM | Show all posts

Reply #1 jenglut's post

ya butul .. ulat-ulat memang banyak kat area larkin .. derang mengambil kesempatan terutama masa musim-musim cuti sekolah atau perayaan .. tentang tempat makan semasa perjalanan .. terutama di yong peng memang mahal sangat air mineral 150ml jika x silap dalam RM1.80 sebotol dan dikatakan 100% barang yang dijual 2 kali ganda dari harga biasa ...

sekarang nie saya lebih suka naik bas non-stop .. kalo berhenti pon untuk buang air kecil/besar .. kat situ pon ader lori-lori bergerak yang menjual makanan dan minuman,masa pon boleh dijimatkan.

antara bas non-stop -

-konsortium
-jelita ekspress
-causeway link
-plusliner

jika teksi plak terutama selepas jam 12tgh malam terutama di larkin memang kena caj giler2 .. padahal kalo lalu tol pon cuma kena rm1.00 .. jika dia area tun aminah ditempat jual tiket bas ekspress ader juga perkhidmatan prebet sapu dari area shell hingga ke kip mart .. korang cuba turun kat area situ nanti ader dengar suara dari belakang .. "nak balik ke mana encik"

jika ada fakta yang salah minta diperbetulkan ,, saya bercerita dari pengalaman ,,
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 09:26 AM | Show all posts
ungu dok senai.....baru seminggu ungu tak naik teksi....smlm naik lima posen....aik...cepatnye naik....!!! :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 09:36 AM | Show all posts
o0oooo0o...... aku start bulan jun dh tak naik pengangkutan awam nie....... drive sendiri.... sejak preggy la..

dulu dari masai nak gi jb aku suka naik bus MAJU... bab bas tur bas baru.....dan mas maju nie biasanya bersih lah!!!

kalau naik triton nie drivernya bwk slow giler....setiap bus stop dia berhenti walaupon orang tak tahan.... mmg hampeh....

kalau naik bus transit link ( color oren / putih merah tur ) lagi hampeh.... tak payah naik..... dh lah buruk, bau masam, kotor... tempat duduk nipis, sakit butut... driver bus nyer bwk laju giler......
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 09:45 AM | Show all posts
kalau teksi area masai dan pasir gudang, aku tak tau lah.. bab jarang guna.....

tapi kalau area JB dari pej pos tur nak ke spital besar RM4.00 je..... kalau nak naik, turun je kat spital terus hulur RM4.00. kalau kiter tya harga tambang teksi baper.... silap ari bulan bole kene charged sampai RM6.00..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 10:55 AM | Show all posts
jika sham dari kompleks sultan abu bakar,tg.kupang ke pekan gelang patah dengan menaiki teksi kena rm10.00,dari gelang patah ke larkin dengan teksi rm25.00,jika naik baik causeway rm3.60 atau transit link rm3.40 .. kat tempat sham susah nak dapatkan transport sebab jauh ke pendalaman .. jika ader transport sendiri memang senang.kalo nak ke jb memakan masa lebih kurang 40minit ikut highway tambah tol rm1.80 ..
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2007 10:59 AM | Show all posts

Reply #6 baby_nurin's post

sekarang nie ,, kita sebagai pengguna kena bijak jika tidak kena kelentong hidup2.bila naik teksi kena tengok meter caj,ader kalanya derang x endah langsung penggunaan meter .. dengan alasan merugikan dan mahal kos pemasangan .. :@
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2007 11:58 AM | Show all posts
Originally posted by rasyid at 24-12-2007 03:26 AM
bas 2 tingkat ada tak ?
aku tgk ada ... tapi time nak beli tiket cam takder ...
aku slalu naik dari sri putri ...


bas 2 tingkat JB-KL..aku biasa naik konsortium jek..beli kat kaunter la..tp ada masa2 tertentu jek..setau aku pukul 12mlm & 2 ptg..
harga sehala menten RM24.00 jek..
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 10:06 AM | Show all posts
pergh, tambang jb-kl naik byk nyer.. dulu seingat aku cuma rm 15.10 (10 sen tuh insurans).. tp tahun bila yer?:re:
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 10:39 AM | Show all posts
minyak naik, pengangkutan awam pon naik sama...... tur pon nak mintak double, nasib tak dpt.. kalau tak parah lah kiter....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:22 AM | Show all posts
bukan kah malaysia ni inflasi sifar?
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 04:04 PM | Show all posts
aku naik bas-ikal jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2007 11:10 AM | Show all posts
smalam time hari Natal, tiket bas KL-JB melonjak kpd RM40 hinggit..makkk aiii..

ini sume angkara 'ulat2' liar..

beli tiket kat kaunter 'Durian Burung', tp dpt bas persiaran lama..adoiii
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:02 PM | Show all posts
mahal betul tambang bas skrg...dulu2 naik bas 224..hahaha..klu transit link slalu dpt free..itu dulu..mmg logik laa klu nurin kata bas2 ni dah buruk..paling boring klu naik bas nak blk kluang...selalu aje tiket abis kene laa naik bas ke air itam...boring ..dah laa bau diesel kuat..kene berhimpit2..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:07 PM | Show all posts
Originally posted by daudkaran at 26-12-2007 16:04
aku naik bas-ikal jer


canggih btol, dari BBU gi PG naik beskal jerk....... kuat!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:20 PM | Show all posts
Originally posted by shamlkim at 24-12-2007 10:59
sekarang nie ,, kita sebagai pengguna kena bijak jika tidak kena kelentong hidup2.bila naik teksi kena tengok meter caj,ader kalanya derang x endah langsung penggunaan meter .. dengan alasan meru ...



tak kan punya ikut meter..... naik je teksi, bagitau lokasi, taxi driver akan bagitau baper charged.... kalau nak, naik.... kalau tak nak, jgn naik!!
even, dari post office ke HSA nie ikut meter baru RM3.50 ( kalau bwk slow ), RM2.90 (kalau bawak laju)... tetap kene byr RM4.00..... nak ckp mcm mana!!!

penah naik teksi dari post office sampai HSA, aku byr lah mcm biasa ( sbb ari2 aku naik teksi dari situ ) RM4.00, pemandu teksi tur kata RM5.00.... of course lah aku tak nak byr lebih!!!! pastu dia bole marah aku!!! perhhhhhh aku pon marah balik.... mmg dia ckp kesat, aku pon ckp kasar balik.... lawan balik beb....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:31 PM | Show all posts
Originally posted by kodoklawa at 27-12-2007 13:02
mahal betul tambang bas skrg...dulu2 naik bas 224..hahaha..klu transit link slalu dpt free..itu dulu..mmg logik laa klu nurin kata bas2 ni dah buruk..paling boring klu naik bas nak blk kluang...s ...


dulu masa bujang, nak balik kluang naik bus dari company transit link lah.... tp skg nie bus dh cantik... tambang tak silap RM4.50 ( tur 3 tahun lepas nyer rate kot )

tp bus stand kluang tur ttp cmtur gak..... kotor.... tak berubah langsung.... dah lah gelap, suasana suram..... eeeeeee...... dh lama benar tak jejak kaki kat situ.. tak sanggup
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:37 PM | Show all posts

Reply #18 baby_nurin's post

johore motor..seri merdu..orkid..dah puas naik time bujang dulu..last2 nak kawen klu blk kluang naik bas dr masai ke kota tinggi pastu naik bas ke klg pulak sbb tak sanggup nak menempuh jem kat highway pasir gudang...lebih2 lagi hari sabtu..erkkkkkkk tension klu tiba larkin tiket abis..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:59 PM | Show all posts
Baik naik ketapi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086984s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list