CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3054|Reply: 9

Resize image

[Copy link]
Post time 25-11-2007 01:01 PM | Show all posts |Read mode
Sebenarnya, saya agak confuse dengan term resize ni..... Resize ni mengecilkan seluruh gambar kan? Bukannya mengambil sebahagian daripada gambar saja...

Dalam resizing part untuk create thumbnails, kiraan macam mana baru boleh dapat gambar yang kecil tapi seperti gambar original yang kecil, bukannya sebahagian saja....

katakan $height dan $width ialah original size pic tersebut. Saiz thumbnail yang saya nak ialah 150x150. Macam mana saya ubah coding pun dia tak dapat mengecilkan gambar tersebut secara keseluruhan...

Ada sesiapa kat sini juga tau tentang Lanczos algorithm?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2007 01:20 PM | Show all posts
kalo aku guna photobucket je .. sbb boleh pilih nk resize into thumbnails ke, avatar ke .. apa2 ke ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2007 03:19 PM | Show all posts
Tapi kena buat coding...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2007 07:01 PM | Show all posts
macam final year project je...betul ke
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2007 01:34 PM | Show all posts
Assignment ajer...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2007 10:29 AM | Show all posts
Nak coding ker nie.. resize of anysize picture to 150x150 pixel.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2007 08:32 PM | Show all posts
Kalau ader koding lagi bagus la.. tapi.. kalau algorithm aje pun ok juga... sebab resize method yang ada pun cuma kecilkan gambar untuk display aje (tak dapat tgk gambar penuh, cuma sebahagian aje).. ... Tapi saya nak seluruh gambar tu dikecilkan 150x150 dan apabila user tgk, blh tgk gambar penuh yang kecil...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2007 08:16 PM | Show all posts
Tu rasanya kena pakai Algrebra nak kira.... formula dan variable kena betul...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-12-2007 01:47 AM | Show all posts
Algebra macam mana tu? Tak tau pulak formula tu.. Nak search guna nama apa?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2022 07:50 PM | Show all posts
you can try Jpeg compressor tool for free online service,you can resize your image files this tool without losing the original image quality.The compressed images load faster on your website because they occupy less storage on the server.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 03:36 AM GMT+8 , Processed in 0.091338 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list