Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
13672
View
156
Reply

Elaun peribadi bulanan isteri- SILA UNDI

[Copy link]

Author: rockabebe       Show all posts   Read mode

Post time 23-11-2007 11:08 AM | Show all posts
Min bukan setakat tak pernah dapat elaun bulanan, kena bare part of house expenses lagikkk....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:13 AM | Show all posts
aku tak dak elaun gak

sbb apa yea..aku pun tak tau

duit gaji  campur sekali pastu sama2 belanja..sama2 simpan..sama2 habiskan.


pendek kata...semua sama2 laaa.

cth nak gi shoping...gi sama2
gi makan pizza..gi sama2
gi bank..gi sama2
gi ambik duit..gi sama2
gi simpan duit ..gi sama2

cuma time masa kat ofis je..lain2
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:18 AM | Show all posts

Reply #62 sig's post

eh,eh.......sama la kita...sama-sama...hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:23 AM | Show all posts
Originally posted by hanidan at 23-11-2007 11:18 AM
eh,eh.......sama la kita...sama-sama...hehehehe



hahahaaha

tu pasal laa...aku pelik gak awat org semua ada elaun.

sbb aku kat dlm beg duit ada rm100 pun dah cukup dah ler.
utk belanja2 aku kat ofis...tu pun kalau aku makan laaaaa...kalau tak...tak de gerak pun duit tu.
pastu nanti bulan depan letak rm100 lagi dlm beg...pastu aku ambik rm100 yg lepas tu letak dlm simpanan plak.

sbb bila sama2 tu....semua pun somi aku yg bayorr.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:23 AM | Show all posts
Originally posted by sig at 23-11-2007 11:13 AM
aku tak dak elaun gak

sbb apa yea..aku pun tak tau

duit gaji  campur sekali pastu sama2 belanja..sama2 simpan..sama2 habiskan.


pendek kata...semua sama2 laaa.

cth nak gi shoping... ...



Bagus le mcm tu...rasanya ramai hb & wife yg makan gaji blh syer salary utk cover semua expenses including sara diri masing2....tapi bagi wife je yg makan gaji, hb plak self employed tak dapet le nak syer2 mcm ni....dah kena ada method lain le pulak....hehehehe...lain org lain rentaknya...tapi mcm best je klu syer gaji sbb tiada rahsia antara kita....cewahhh..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:35 AM | Show all posts
zue dapat fixed allowance every month masuk terus dlm akaun melalui ptongan gaji suami...
perbelanjaan umah hubby kasi cash..zue yg uruskan semua...
gaji zue dalam bank lain..tak campur...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:39 AM | Show all posts
Originally posted by vivitar at 23-11-2007 11:23 AM



Bagus le mcm tu...rasanya ramai hb & wife yg makan gaji blh syer salary utk cover semua expenses including sara diri masing2....tapi bagi wife je yg makan gaji, hb plak self employed tak da ...


tu arr  ...memang tak dak rahsia...semua pun sama2 je.

somi aku ada company gak...cuma dia tak get involve totally.

tp semua pun aku tau gak...sbb aku memang akauntan utk dia.

so aku tau...bila dia tak dak duit...bila ada duit.

kalau byk duit tu..aku ckp arrr...jom gi shoping..makan best2 kat mana2

kalau tak dak duit  aku ckp arr....beli lauk sayor je la masak kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:40 AM | Show all posts
Originally posted by sig at 23-11-2007 11:13
aku tak dak elaun gak

sbb apa yea..aku pun tak tau

duit gaji  campur sekali pastu sama2 belanja..sama2 simpan..sama2 habiskan.


pendek kata...semua sama2 laaa.

cth nak gi shoping... ...


huih ramai jugak tadak elaun, ingat aku sorang jer ...kira ok lagi la ... ... alah tapi skali-skala mesti dapat present ka apa kan dalam setawun tuh ... yang spesel gitue ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:48 AM | Show all posts
Originally posted by angeljolie at 23-11-2007 11:40 AM


huih ramai jugak tadak elaun, ingat aku sorang jer ...kira ok lagi la ... ... alah tapi skali-skala mesti dapat present ka apa kan dalam setawun tuh ... yang spesel gitue ...


hadiah....dia tak kira masa...cth..dia rasa nak kasi kad...dia kasi arrr...kekadang tu pos kat aku.
kalau dia nak beli jam..beli utk aku ngan dia sekali. kalau tukar hp..tukar sama2. kalau beli baju...beli baju dia..beli baju aku gak sekali. (tp baju aku byk lagi arr sbb pompuan kan)

kalau kasi bunga je...dia beli utk aku je. haahahaha tp beli coklat ke apa ke...makan sama2 arrr

melainkan harijadi la kott...sbb lain2 tarikh kan. so lain2 la sikit caranya. tp tetap sambut sama2. hadiah je la lain kot.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 11:54 AM | Show all posts
Originally posted by sig at 23-11-2007 11:39 AM


tu arr  ...memang tak dak rahsia...semua pun sama2 je.

somi aku ada company gak...cuma dia tak get involve totally.

tp semua pun aku tau gak...sbb aku memang akauntan utk dia.

so aku ...


sig, mmg stp sen duit hb u tu u tau mana pegi ye....orait jugak tu....hehehe...kira ur hb tak blh tipu2 arrrr ada duit kata takde duit...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 12:04 PM | Show all posts
Originally posted by vivitar at 23-11-2007 11:54 AM


sig, mmg stp sen duit hb u tu u tau mana pegi ye....orait jugak tu....hehehe...kira ur hb tak blh tipu2 arrrr ada duit kata takde duit...


yes, aku memang tau

sbb pd aku bila dah kawin susah senang mesti sama2...tp dalam "kebijakkan."

dlm diam2...aku memang hari2 chek beg duit somi aku nengok ada berapa.
dan aku memang ambik tau semua aliran2 duit keluar masuk.
dan aku memang ambik tau semua bil2...semua perbelanjaan...walaupun aku kasi semua somi yg buat....tp aku pastikan bil2 tu ada dan selesai.


sikap aku jadi isteri mesti susah senang sama somi tp dlm kebijakkan supaya kita tak tertindas.

tp alhamdulillah....somi aku tak pernah ckp dia tak de duit.
kalau nak makan apa tu....dia tak pernah hampakan aku. ( sbb aku mintak pun time aku ada duit)
dan dia pun tak pernah pergi bersosial sendiri2.....dok umah sama2 ngan aku...kalau gi jalan...jalan sama2.
kalau dia ada keje...tu pun kadang2 ajak aku gi sama gi teman...(kdg2 aku yg malas asyik nak aku teman je)

kalau ada discuz apa2 keje...dia bawak aku ( senang kata nya sbb aku leh kasi idea)
kalau org tanya...dia ckp aku ni PA dia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 12:21 PM | Show all posts
Originally posted by m_ardiana at 23-11-2007 09:37 AM
pada aku, elaun utk bini kena ada coz semua kerja kat umah kita kena buat. jaga anak, masak, mengemas dan mcm2 lagi lah... termsklah melayan laki. so, elaun ini sebagai tanda terima kasih laki pa ...


berdasarkan statement kt atas nie..kalau husband dia yg jadi househusband, kiranye..husband pun deserve elaun gak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 12:40 PM | Show all posts
adakah daku insan yg malang? uwaaaa!!!!
dulu2 b4 kawen kan.. berangan la.. konon2 mcm my mum..
every month dpt allowance dari ayah.. mcm best la..
tmbh plak ngn extra money dr duit mak jahit baju skit2..

tp dh kawen ni x dapat pon.. uwaaa!!!
mencik hubby.. tp sayang gak. huhu!!

pasal dia x bagi duit, maka kite pakai cara lain.. kite kopakkan duit dia ngn mintak barang. kalau mintak duit kena bayo balik..
tp kalau mintak barang xyah bayo balik..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by sig at 23-11-2007 11:48


hadiah....dia tak kira masa...cth..dia rasa nak kasi kad...dia kasi arrr...kekadang tu pos kat aku.
kalau dia nak beli jam..beli utk aku ngan dia sekali. kalau tukar hp..tukar sama2. kalau b ...


laki kita lebih kurang sama ... mcm tuh la ... yang penting sama2 kan ... jgn kita yg bayar sesorang semuanya dah ler ... yang penting duit gaji aku dia tak pernah mintak ... yang aku carik sendiri pon dia tak penah nak pau , tapi aku ler suke spend sama2 ngan dia ...

laki aku kalu bab makan minum memang tak berkira... yg bunga tu selalunya setawun ader la 3-5 kali  ... selalu2 pun  tak syiok gak , kurang romantiknya. dah mende2 lain , tapi baju, kasut etc dia tak belikan sebab takut tak kena ngan taste aku, kalau nak belikan pon bawk aku suruh pilih sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 01:11 PM | Show all posts
hani ngan suami mmg x berkira....
duit mu duit ku, duit ku duit mu...........
kiterang mmg dh berkongsi sejak bercinta lg...hahaha

prinsip kiterang...sama2 susah n bina hidup......
agaknya sbb tu la hani x kawin ngan suami org...sbb hani sanggup sama2 susah ngan org bujang yg x berharta kecuali sebuah motor cabuk...hahaha

kereta n barang lam umah...seme kiterang beli sama2..

tapi...seme bil, loan kete bagai...suami yg bayar..termasukla duit dapur n kad kedit.......
hani cuma tyolong bab2 anak n ujung2 bulan bila x cuklup duit
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 01:15 PM | Show all posts
eh eh akunye choice takdak la.. aku bagi elaun acamano?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 01:24 PM | Show all posts
yg vote ni suami ke isteri?

kalo isteri, aku suka2 je la vote no. 1 sbb nak dpt status ISTERI BERTUAH! wakakakakakkkakakakaka............

kalo laki aku yg vote, mesti die vote kat no. 5 punye....

to me, doesn't matter la...nak bagi, bagi...tak bagi, takkan nak paksa lak...dlm kes aku ni, laki aku ialah SUAMI BERTUAH! sbb dpt bini yg low-maintenance, tak suka pakai brg kemas, tak penah meminta2, ade saving sendiri...pendek kata, tak mengharap sgt la duit die...

tp jgn ingat aku eksyen lak! aku cume sedar diri aku siapa, dan suami aku bagaimana.........
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 01:29 PM | Show all posts
Aku taktau aku ada elaun ker tak....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 02:18 PM | Show all posts
I tak keja memang ada la allowance just for my personal shopping.
Perbelanjaan anak2, utility bills n belanja dapur akan dibank in
ngan duit allowance I tiap2 bulan.
Tapi kalau keluar shopping ngan hubby dia akan bayar semua, duit
dlm bank I selamat la...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 02:37 PM | Show all posts

Reply #75 hanidan's post

hani, inilah cara sue....
susah mmg sama2....
tp bila dia dh start senang, pastu nmpk pompuan yg lg vogue...
sue dicampak mcm tue je....
siap burukkan kita pd family dia.....
bila mcm ni skrg su xde pape.....
simpanan pun xde....

so please, jgn jd cam sue...
we never know dear....
gaji sue dulu, dia akan cmpr dgn gaji dia utk buat bajet bulanan.....
br tahun nie je dia xpakai duit su coz su prnh gaduh dgn dia....
n su ckp pd dia, su xprnh minta duit @ apa2 benda dr dia...
tp dia lak mcm xhargai....su kata su pnya xkisah smpi gaji su cmpr dgn dia utk belanja kami...
salah ke kalo dia tumpukan perhatian lbh sket pd kami....

disebabkan ni dia terasa n xnak pakai duit su lg....
tp ada gak terbabas selalu sbb brg rmh n anak su belikan...
tp xpelah...benda dh lepas...
apa yg ptg simpan gak sikit utk diri hani...
rm50 sebulan pun xpe...
n jgn bg tahu laki kita.....
sbg persediaan.....

bercakap melalui pengalaman....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116680s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list