Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
13643
View
156
Reply

Elaun peribadi bulanan isteri- SILA UNDI

[Copy link]

Author: rockabebe       Show all posts   Read mode

Post time 24-11-2007 11:26 AM | Show all posts
Originally posted by Lily_Savage at 24-11-2007 10:48 AM



Sue, takut lily baca pengalaman u ni..
Sbb mmg benar kita isteri selalunya langsung x berkira ngan suami
Sbb kita anggap dia syg kita n sampai bila2 akan sayang
Tp kita tak tau kan, akan ...


tu psl apa2 hal...suh dia byr. yg dpn elaun tu but tak kerja...simpan elaun tu. jgn pi wat shopping ke hapa. sebab lelaki ni...tak consistent. today syg kita, esok syg minah2 shortcut. kalu kita redha, ok la. and kalu dia ingat lagi kat kita. but kalu rasa tak leh nak redha, maka sentiasa put aside money for rainy days.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2007 11:29 AM | Show all posts
Originally posted by sarahmirza at 24-11-2007 10:12



Thanks angeljolie. Saya memang tengah fikir2 nak buat simpanan anak2 dalam public mutual ni. Masalahnya mcm mana nak buka akaun ya kalau saya kat sini. Kena tunggu bulan 8 thn depan la mcm  ...


sarah , my in law kat UK, keja ngan giant co. jugak, gaji in GBP ... aritu dia bawak kuar GBP2,000 , kira sikit le nih bagi dia (agak dlm RM14K) masuk PB Mutual Fund ... ko tak yah balik sebenarnya ... bagi duit kat your mother ke, sapa2 yang you trust, photostat your IC, that's it. Suruh je your mother signkan borang tuh on your behalf ... memang senang sangat ... rugi la babe muda2 kalu tak  wat investment mcm ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2007 11:40 AM | Show all posts
pas tu kaqlau rasa cam tak secure je bank into org lain nya account, TT duit masuk kat acc ko kat msia, pas tu siap2 kan blank cheques, payable to public mutual ke, pas tu suh adik/mak ko pegang. bila ada funds yg menarik consultant u akan discuss dgn u. if u nak, suh mak/adik ko isi cek tu dgn amount dia, and pass to the consultant. tak susah la.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2007 12:24 AM | Show all posts
Originally posted by wifeorg at 23-11-2007 10:26 PM


tu psl apa2 hal...suh dia byr. yg dpn elaun tu but tak kerja...simpan elaun tu. jgn pi wat shopping ke hapa. sebab lelaki ni...tak consistent. today syg kita, esok syg minah2 shortcut. kalu k ...


exact, masa lelaki tu tengah tunjuk sayang habis, ambil kesempatan
gunakan kasih sayang tu..tapi oh ozlah kita kena jadi bini baik baik
menyenangkan hati semoga kasih sayang lelaki tu terus berpanjangan....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2007 03:14 PM | Show all posts
Originally posted by wifeorg at 24-11-2007 11:22 AM


tak yah susah2. haku ada client overseas. haku hantar borang kat dia, dia sisi borg seme, dia hantar balik kat haku. bila dia nak wat apa, dia banki in duit kut hakunya maybank, pas tu haku m ...

Originally posted by angeljolie at 24-11-2007 11:29 AM


sarah , my in law kat UK, keja ngan giant co. jugak, gaji in GBP ... aritu dia bawak kuar GBP2,000 , kira sikit le nih bagi dia (agak dlm RM14K) masuk PB Mutual Fund ... ko tak yah balik sebe ...



OK, thanks wifeorg & angeljolie.

Wifeorg, you involve dgn PB Mutual Fund juga ke? Saya dah buka website yang angeljolie bagi tapi langsung malas nak baca . Boleh ke fax form tu ke saya? Idea blank cheque tu OK juga but I prefer bank-in ke my mak and minta dia masukkan ke my PB Mutual Fund tu. Cuma nak mula2 buka akaun tu je yang tak pasti boleh ke main wakil2. Anyway nanti senang2 saya PM you all. Thanks for the info.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum.  Hwives tk boleh undi ye?  
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Ke boleh?  Akak undi je la ye.  Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 11:53 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 10-10-2017 11:27 AM
Ke boleh?  Akak undi je la ye.  Terima kasih.

Mintak izin sekadar buat syarat jerk...
Nak gebang jugak.....




Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:06 PM | Show all posts
maaannnakautau replied at 10-10-2017 11:53 AM
Mintak izin sekadar buat syarat jerk...
Nak gebang jugak.....

Assalammu'alaikum.

Give me face la, Manak.  Bukannya selalu dpt ngundi.  

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 02:26 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 10-10-2017 04:06 PM
Assalammu'alaikum.

Give me face la, Manak.  Bukannya selalu dpt ngundi.

Salam.....

Give you face??

Nah ambik .....






Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2017 03:50 PM | Show all posts
peciter awek saudi

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 12:27 PM | Show all posts

ramai isteri bertuah sini ke! haku  tergolong dlm golongan ni semenjak suami stabil..awai2 kawen dia xstabil..gaji ciput..so ak xmeminta n redha sbb ak da ja duit..ni gaji 3xgnda dr awal kawen mmg dia bg fix amount everymonth termasuk wang untk di simpan .. hopefully kekalla smpai akhir hayat sbb kami msih lg hijau.. bru 2thn kawen,..hahha
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2017 01:35 PM | Show all posts
konsep En Suami, duit I duit u.  Jadinya apa yg saya boleh guna mmg takde limit.  Saya yg uruskan kewangan dia jadi saya tahu ler "kesihataan" akaun bank dia.  Kalau tak berapa ok, pandai2 ler berjimat.  Kalau tersangat ok, boleh lah shopping etc sikit

Bonus2 dia semua bahagi 3.  1/3 dia punya, 1/3 saya punya, 1/3 dia suruh infaq kan.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2017 11:46 AM | Show all posts
laki yg undi no 6 mmg gila. xtau hukum hakam.

ai nk fix allowance monthly. wlupn ai belum berlaki lg. boleh x gitu
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2017 11:46 AM | Show all posts
laki yg undi no 6 mmg gila. xtau hukum hakam.

ai nk fix allowance monthly. wlupn ai belum berlaki lg. boleh x gitu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2017 09:03 PM | Show all posts
Edited by precious_chicas at 25-11-2017 09:07 PM

dulu masa kerja, hb kasi rm1500 setiap bulan utk belanja ai dan anak2 2org serta insurans.
Barangan keperluan dia akan kuar duit belanja lain bila kami pi shopping. Even keta ai pun dia yg bayar.

Elaun bulanan untuk maknya hb kasi rm500, support dua org adiknya tgh belajar sebulan sorang at least rm150.

Now I dah benti kerja jaga anak2 pun dia kasi rate yg sama. I takde masalah. No komplen. Next week hb bagi ai berjimba ke ho chi minh dgn ladyfrens. anak2 dia jaga kat umah. Quality time dgn anak2 katanya sebab salu out station so dia abeskan annual leave 3 weeks.

Yg hampeh, anak2 siap cakap 'hoyehhh! mama takde kita leh wat party!" kuang asam punya budak.

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2017 08:51 AM | Show all posts
laki iols tak kasi duit elaun tp dia jaga semua makan minum, pampers anak, school fees anak, asb anak bulan2 etc. keta iols da abis bayar. 2 rumah.. satu iols bayar (its mine), satu laki bayar.  kena mintak elaun bulanan jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2017 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
rasanya ikut kemampuan rumahtangga masing2 lah.
masa senang mmg gaji i i punya. tambah dgn monthly allowance lg mmg tak miss. tu belum lagi bonus dgn ex gratia. mmg joli katak la I dipampered dgn $$$. time susah kena la berkorban sikit. bukan utk siapa2. utk family sendiri gak. tapi pertolongan utk uruskan anak2 dan hal ehwal dlm rumah 200% tiptop. Ai sendiri tak mampu buat. I can't denied that. So no question ask lah. Hidup tetap aman2 jah. tak macam drama swasta.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2017 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
dari awal kawen memang xpernah dapat elaun peribadi, masatu die keje sorang je jadi seme tanggungan dia kena bayar, bila i start keje terus gaji i lagi banyak dari dia, jadi lagi la xda elaun peribadi, bahagian anak2 dan sewa rumah dia setelkan, i bayar dua kereta, takaful anak2, bila dia berhenti kerja habuk pun takda, lapan bulan i rolling duit, bulan kesembilan baru dia kerja cukul sekadar bayar duit sewa rumah dan minyak kereta
sekarang dia gatal sambung belajar dengan elaun 1800, kad atm dia bagi i pegang, tapi kalau nak ambik elaun peribadi tu memang tak cukup pun, 1050 sewa rumah,  600 rumah dia beli, 200 minyak kereta dia, duit dia makan kat opis i tak bagi, zalim tak? i kata puasa je sebab xdak duit
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 12:38 PM | Show all posts
precious_chicas replied at 25-11-2017 09:03 PM
dulu masa kerja, hb kasi rm1500 setiap bulan utk belanja ai dan anak2 2org serta insurans.
Barangan ...

seronok baca kisah2 mcm u. bertuah u dpt suami yg baik mcm ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083252s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list