Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
13330
View
156
Reply

Elaun peribadi bulanan isteri- SILA UNDI

[Copy link]

Author: rockabebe       Show all posts   Read mode

Post time 23-11-2007 03:11 PM | Show all posts
Originally posted by suereen at 23-11-2007 02:37 PM
hani, inilah cara sue....
susah mmg sama2....
tp bila dia dh start senang, pastu nmpk pompuan yg lg vogue...
sue dicampak mcm tue je....
siap burukkan kita pd family dia.....
bila mcm ni skr ...



betui ...betuii....bak kata citer katon upin ngan ipin tu hahahahaha

ramai org lama2 kawin ckp gini kat aku

oleh itu...dlm diam2...aku jugak ada simpan atas nama kita sendiri.

tu di namakan isteri yg baik tetapi dlm kebijakkan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 04:18 PM | Show all posts
hubby alang bg fixed allowance a few hundreds... tp alang suruh dia masukkan dlm tabung haji.... alhamdulillah dpt hubby yg nak bg allowance walaupun alang ada income sendiri... walhal gaji den utk bayo keta dan minyak keta den ajo
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 04:32 PM | Show all posts
Elaun?
Suami bagi elaun kat isteri?
Kena bagi ke? Tak tahu pula Shin....

Ingatkan ISteri yang kena bagi kat suami....

So far itulah yang berlaku.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 04:36 PM | Show all posts

Reply #80 suereen's post

sbb tu alang make sure hubby bayo semua.... umah, makan, barang groceries, nursery anak, susu anak, semua bills, savings anak etc... sbb itu tanggungjawab lelaki... duit alang simpan atas nama alang... no such things as nama berdua ke apa... walaupun alang hya byar keta alang ajer..

tp nasib baik laki alang jenis tak pernah sentuh duit bini kecuali alang yg cakap nak belikan atau belanja... tp dia make sure yg perbelanjaan rumah adalah secara berhemah dan tak membazir...

alang pun belajar drpd pengalaman.... bapa alang jenih tak guna gak... so alang lebih careful... i think hidup mak alang lebih kurang la cam hidup sue... i think lg teruk kot...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 04:36 PM | Show all posts
kalau isteri x bekerja boleh faham lah suami WAJIB bagi elaun kan utk belanja semua di samping setelkan expenses..tapi kalau isteri keje apa kes lagi? keje pun atas keizinan dia..nak pula kalau expenses sumer dia setel..my husband dia tak pernah bagi fix, kalau dia ada rezeki lebih, if dia ingat dia bagi lah..kalau i dah 'kering' i minta dia x banyak songeh..bila kerja anak i hantar kat pengasuh, yg mana sepatutnya tu tanggungjawap ibu kan, so i bayar duit pengasuh..nak beli barang2 sendiri, guna duit sendiri loooo

nak miinta x sampai hati loooo.....dia setel rumah, kereta, diapers , susu, bla bla bils etc..kalau pi shopping groceries pun dia setel..parents lagi..aiyakkk..x sampai hati lak..kalau dah x kerja nanti HARUS ADA
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 04:38 PM | Show all posts
dulu masa anak masih 2, hubby still bagi fix allowance. dptlah RM300 sebulan. seronoknya kita simpan je sayang nak guna.bila anak dah masuk 3 terus stop. now dah 4 tak bagi lagi dah..tapi kalau kita mintak dia belikan baju ke, kasut ke, lipstick dia beli jugak tapi taklah selalu mintak pun. tak mintak yg mahal2 pun. dah puas pakai brg branded masa single dulu..kita pun faham masing2 bnyk nak bayar.

myself byr tuition anak, kafa anak, belanja sekolah, bas sekolah, buku sekolah, kete sdiri, astro, h/p sdiri,insurans satu family,loan rumah s'diri (umah sewakan kat tenant)

hubby byr duit belanja pasar/dapur, susu anak, kete sdiri, bil api/air/telekom/h/p, indahwater,segala cukai, rumah duduk bersama, maid. senaknya tulah allowance pun kena potong..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 04:55 PM | Show all posts
siang bagi elaun, malam kuti balik...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 05:10 PM | Show all posts
IMO,isu ni mengikut kemampuan dan rezeki masing2..
m sure hubby2 yg ada kemampuan mesti diorang akan bagi elaun bulanan kat wife diorang sbg tanggungjawab n also sbg tanda sayang n menghargai
tapi ada gak kes hubby yg mmg x tahu pasal elaun ni
n ada gak yg tau tapi amik kesempatan sbb wife pun ignorant n x aware..
so sbg wanita, kenalah bijak n tau apa hak u all..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 05:19 PM | Show all posts

Reply #80 suereen's post

betul tu sue...hani setuju...sbb tu saving famili dlm akaun hani n kad hani pegang..........hehehehe

tapi ikhlasnyaaaaaaaaa....klu ditakdirkan satu hari nnt dia tinggalkan hani utk pompuan yg lg vogue...insya Allah hani x terkilan atas pengorbanan tu seme...sbb hani buat kerana Allah...amin....

l
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 05:32 PM | Show all posts

Reply #88 lo_la's post

betul la... kekadang allowance ikut kemampuan suami, kalu suami dh bayar semua, kalau dia tak bg allowance yg kt bini yg bekerja pun tak pe kot... tp kalau nk bg lg bagus...

tp utk isteri yg tak bekerja tu, i think hubby kena la bg sikit utk keperluan peribadi/ ataupun dia beli something utk diri isteri sendiri, or consider lah sbg gaji kat isteri yg tolong jaga anak + kemas umah sbb hubby tak payah bayar nursery + maid...sejuk hati bini yg dok umah tu..

apa2 hal sbg wife kita kena tahu la apa hak kita, jgn kita kesian sgt kt hubby smpi kita meletakkan hak kita kebelakang, dikuathiri nnt pengorbanan kita tak dihargai, kita juga yg sakit dikemudian hari... anyway just my 2 cents.... lain padang lain belalang, lain org lain la pandangan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 05:42 PM | Show all posts
Originally posted by alangGIRL at 23-11-2007 04:36 PM
sbb tu alang make sure hubby bayo semua.... umah, makan, barang groceries, nursery anak, susu anak, semua bills, savings anak etc... sbb itu tanggungjawab lelaki... duit alang simpan atas nama al ...



sepatutnya mcm ni le....bagi hb berasa t/jawab wajib ke atas anak bini.....tapi klu wife rela syer income ngan hb pun takpe sbb di atas kerelaannya.......jgn mengungkit sudah le, nanti perang le pulak....org lelaki ni ada egonya.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2007 05:55 PM | Show all posts
Originally posted by m_ardiana at 23-11-2007 01:37 AM
pada aku, elaun utk bini kena ada coz semua kerja kat umah kita kena buat. jaga anak, masak, mengemas dan mcm2 lagi lah... termsklah melayan laki. so, elaun ini sebagai tanda terima kasih laki pa ...


Rock setuju dng m_ardiana!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 06:06 PM | Show all posts
Originally posted by sunshine66 at 23-11-2007 01:41 AM



okla tuh..at least bg gaks..tp jgn  lew slalu minta duit wife


time wa bbetol trdesak br wa mintak...
sblum tu wa try cari duit len dulu...

memang wa tk nk sentuh duit dia...
dia pon surirumah spenoh masa...tkde income len..jd duit yg wa kasik tu la duit utk blanja dia pon...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 06:30 PM | Show all posts
dedulu mmg tak pernah dapat elaun
but since suatu peristiwa, mmg aku make sure aku & anak2 ada elaun.  bila tambah anak, elaun pun bertambah
org lelaki nih mmg takleh ada duit lebih, byk plak perancangannya :@

la ni mmg utility bills semua dia tanggung, expenses umah (gi belanja seminggu sekali), bagi kat mak dia, tanggung adik2, keta dia
so far mmg aku ler pun yg uruskan kewangan dia, tapi dalam pengetahuan dia ler

duit elaun aku tuh, sesuka hati sesedap rasa aku nak watpe
duit elaun anak2 lak aku pindah dalam akaun simpanan dieorang
susu & pampers2 pun laki tanggung.  kalu dia takde sini, baru aku amik from simpanan anak2 tuh

duit aku sendiri lak, utk bayo bibik, bagi kat mak aku, kete aku, and utk perbelanjaan umah mana yg tak cukup tuh masa tetengah minggu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2007 06:57 PM | Show all posts
Originally posted by alangGIRL at 23-11-2007 09:32 AM
betul la... kekadang allowance ikut kemampuan suami, kalu suami dh bayar semua, kalau dia tak bg allowance yg kt bini yg bekerja pun tak pe kot... tp kalau nk bg lg bagus...

tp utk isteri  ...


Betul, sebagai isteri, kita kena tau hak kita.. Rock rasa sebab tu yg byk kes husband yg abaikan tanggungjawab kepada isteri or rumahtangga..sebab ramai yg take advantage of the wives nye kebaikan.. Bagi Rock, memang patut kita ada sifat kasihan kepasa suami..tetapi kita kena bertegas supaya nanti kita sendiri tak rasa tertindas... Dulu Rock pun macam ni.. jarang meminta.. semua benda bayar sendiri, buat sendiri.. dlm 7 thn berkawan sebelum kawin, tak pernah dia belikan baju ke, handbag ke.. hadiah birthday tu lain le kan.. sebab maleh nak susahkan suami and by nature I am very independent.. but at one point, Rock rasa he's taking advantage of my independence"ness"- terasa bodoh le pulak..Kd-kdg teringin le jugak hubby belikan barang utk kita.. Sebab dia memang mampu..klu tak mampu tu lain le.. Walaupun dia memang bayarkan loan rumah, bil api/air/belanja anak sekolah/maid semua - ..tapi utk Rock tak de.. sebab Rock keje..  My sisters pun selalu pesan.. kalau kita tak mintak dekat husband, kita nak mintak kat sapa lagi? Nanti kita sendiri yg rugi..lagipun memang hak kita..

So a couple of years  back, I've decided to change - take action! So skg ni..setiap bulan, memang potong gaji dia masuk account rock dlm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2007 07:04 PM | Show all posts
Originally posted by eva at 22-11-2007 01:05 PM


i hope anak sorang tu la bawak penawar... i anak pon takder.. sedih je.. blom ada rezeki nie.
actually bila i baca kisah u n anak about baca buku b4 tido tu.. i had teary eyes tau...
...


Betul eva.. ni le penawar.. ni le racun.. tapi mostly, penawar le .. She is my best friend.. and dgn hubby yg selalu busy kerja.. she is the best listener there is.. Tu le.. dia ni memang pandai menjawab and have so many questions yg kita pun tak terpikir..skg ni.. sampai terpaksa google le pulak..sebab soalan susah sgt nak jawab.. Tapi yg paling best bila Meisha cakap "I love you mummy, you are the bestest mummy in the world"...aaawwww...

Tak apa le eva.. insya allah nanti ada le rezeki.. tak sampai masa lagi tu.. berusaha and terus berusaha..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 07:59 PM | Show all posts
Originally posted by aikon at 23-11-2007 10:35 AM
huhu...ai dah vote dah...

bile baca komen kat sini rasa nak mengalir air mata ni... ..ai ni jenis bini yg mmg takde fixed allowance dari hubby...mmg tak pernah ada...penah jugak cakap k ...


jgn letak dut kat savings acount...duit ko tak bertambah,...berkurang ada...think abt inflation. letak dlm asb sekurang2 nya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 08:03 PM | Show all posts
Originally posted by sig at 23-11-2007 12:04 PM


yes, aku memang tau

sbb pd aku bila dah kawin susah senang mesti sama2...tp dalam "kebijakkan."

dlm diam2...aku memang hari2 chek beg duit somi aku nengok ada berapa.
dan aku memang am ...


ko tak de anak?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 08:14 PM | Show all posts
Originally posted by waneeda1904 at 23-11-2007 12:40 PM
pasal dia x bagi duit, maka kite pakai cara lain.. kite kopakkan duit dia ngn mintak barang. kalau mintak duit kena bayo balik..
tp kalau mintak barang xyah bayo balik..


kekkekek! i like ur style, woman! haku kalu nak duit dia..haku amik aje dari wallet dia. kedekut sgt aaa....haku  amik la...hak haku pun kan!

dia pernah kata...duit u, u wat apa ye? simpan byk2 dlm bank? i pun nak savings gak. haku...wat muka bodo je. haku kata...kalu u wat hal..i ada security! anyway, u kan the man of the house. dia tak leh nak amik sapa2 as contoh..sebab seme kawan2 haku mmg laki dorang yg tanggung seme. sampai ke makeup, branded hdbags and shoes. yg sorang tu tak kerja, anak 2 org,. ada maid, laki bagi allowance lagi. pas tu seme brg2 keperluan/kehendak dia laki dia bagi..termasuk all the branded stuff. so bila hb haku nak bising...haku kluarkan contoh ni...coz laki kwn haku kwn dia gak!! so haku kata kat dia...tak yah nak complain2...kira u dah nasib baik i tak mintak duit u tuk my stuff. i jaga diri i sendiri. pas tu mula la haku ungkit psl elaun haku yg terbantut tu. hah...tak berani dia nak sore2 lagi!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 08:20 PM | Show all posts
Originally posted by Oshin at 23-11-2007 04:32 PM
Elaun?
Suami bagi elaun kat isteri?
Kena bagi ke? Tak tahu pula Shin....

Ingatkan ISteri yang kena bagi kat suami....

So far itulah yang berlaku.


ko mmg malang. haku nak sekeh2 laki ko tuh!!! :@
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.582743s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list