Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
54815
View
237
Reply

Minta Pendapat Untuk Menetap di Arab Saudi

[Copy link]

Author: astina       Show all posts   Read mode

Post time 21-6-2008 07:23 PM | Show all posts
UUUUUUUUUPPPPPP
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2008 09:13 PM | Show all posts

Reply #61 kimoree's post

Salam Kimo... tx sudi lawat blog..
Insyaallah raya nnt baru ikut...
hmmm.. dah x tahan hati nak pi mekahhhh..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2008 09:15 PM | Show all posts

Reply #53 wjv2212's post

Murah rezeki dpt dok sana kan...
antara insan yg bertuah dan terpilih..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2008 09:38 AM | Show all posts

Reply #67 ardamia's post

Hi ardamia , Bertuahnya suami awak dapat kerja sana seronoknya boleh pegi visit mekah madinah bila2 masa
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2008 12:08 PM | Show all posts
Salam Mawlay..:handshake:
ALHAMDULILLAH... rezeki dr tuhan x dpt diduga..

Insyaallah rezeki awk menyusul juga;) ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 05:41 PM | Show all posts
Originally posted by Mawlay at 22-6-2008 09:38 AM
Hi ardamia , Bertuahnya suami awak dapat kerja sana seronoknya boleh pegi visit mekah madinah bila2 masa


Bab dapat pi Mekah bila2 masa yg paling best tu.Tambah pula murah belanja nya.
Kalau tidak mau kena siap sampai RM15k per person nak pi mekah sekarang ni kalau ikut pakej Tabung Haji.Ini price yg my parent ambil 5thn lepas.
Tak tahu sekarang naik lagi pakej nya atau tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2008 05:42 PM | Show all posts
.................
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 12:33 AM | Show all posts
Tanya lagi. Kali ni tentang abaya. Abaya color hitam jer ker leh pakai bila keluar? Color lain tak leh ker?
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 09:34 PM | Show all posts

Reply #73 lilo_kill's post

abaya mmg kaler hitam jer yg ada...kaler lain xde....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2008 10:48 PM | Show all posts
Originally posted by lilo_kill at 29-7-2008 12:33 AM
Tanya lagi. Kali ni tentang abaya. Abaya color hitam jer ker leh pakai bila keluar? Color lain tak leh ker?


My friend ada tinggal kat Riyadh dah almost 4thn.
Dia kata abbaya memang ada warna hitam saja,other colour tak pernah lagi dia jumpa.
Lagi satu dia kata,kalau kita nak pakai abbaya ni kena cari design yang outstanding sikit or yg ada bling-bling untuk membezakan kita ni dengan labour from Philippines and indon.Kalau dia nampak kita pakai abbaya yg simple saja dia ingat kita ni maid pula.
Tahu2 la bangsa arab ni yg sangat la double standard.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2008 03:26 AM | Show all posts

Reply #75 kimoree's post

oh yer ker.. baru lah ku ingat tak nak lah jenis terlampau bling2 mengalahkan mak datin, sbb ku tak gemar yg jenis sarat tu.. tapi bila dh dpt feedback gini, barulah ku tau.. aduhai.. karang tak psl2 org ingat aku org gaji lak.. huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2008 09:22 AM | Show all posts
page mendap ke...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2008 09:28 AM | Show all posts
Originally posted by lilo_kill at 30-7-2008 03:26 AM
oh yer ker.. baru lah ku ingat tak nak lah jenis terlampau bling2 mengalahkan mak datin, sbb ku tak gemar yg jenis sarat tu.. tapi bila dh dpt feedback gini, barulah ku tau.. aduhai.. karang tak  ...


Itu la kawan I pun memang jenis yg simple and easy tapi bila pergi sana terpaksa pakai yg bling2 ni.
Kadang2 tu rimas pun ada,dia kata.
Cuma kawan I kata sekarang ni pemakaian tudung dah tak dititik berat sangat.My friend memang tak pakai tudung,dia cuma standby selendang dalam bag.
Kalau nampak muttawa ( police yg jaga aurat ) baru dia sarung.
Sekarang dah banyak foreigner/expat kat sana sebab tu tak terkawal dah kot.
Anyway my freind ni tinggal di Riyadh and I have no idea kat tempat lain.Even yg tinggal di Jeddah pun cakap tak payah pakai tudung.
But dalam forum cakap Riyadh memang strict sikit compare di Jeddah even Jeddah tu tempat point orang pergi mekah.
Riyadh adalah Ibu negeri.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2008 10:48 PM | Show all posts
aku kat sini for baru beberapa bulan (Jeddah & Riyadh). i prefer jeddah than riyadh, kat riyadh selalu je terserempak dgn muttawa (religous police). aku rasa conclusionnya, kalau nak survive kat sini kene banyak2 SABAR & tak boleh ada byk expectation (sbb nanti sure frust menonggeng). Org sini buat kerja mmg confirm lembab n ikut suka2 hati atau mood depa. Tak payah argue dgn depa, mmg buang masa, sabar je byk2.

Lagi satu, walaupun kat riyadh tu strict dgn mcm2 undang yg pelik n pompuan tak leh drive (so mmg kene amik taxi or pakai driver which is LELAKI), aku rasa mcm tak selamat & terancam aje. Mmg laa seeloknya pompuan kalu nak keluar, at least biar berdua or bertiga. Dah jadi beberapa kes2, taxi driver bawak penumpang pompuan tempat lain (deserted area) dan pompuan tu kene rogol, masih lagi terjadi sampai hari ni. And pompuan tu yg dipersalahkan, sbb kuar sorang2.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2008 09:39 PM | Show all posts

Reply #79 silmarwene's post

err

Ini mcm kuar ngan laki aku jer lah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2008 10:13 PM | Show all posts
Salam..
just update, kita dah pun selamat menduduki bumi arab nih..
adale dalam seminggu...
but banyak kali asben pesan.. duduk sini jgn expec yg bagus2 sangat macam kat msia ke mana ke..
sabar asas utama nak duduk sini... kelembapan amat terserlah... hehehe
tapi advantage derang lebih respect msian dari bangsa negara lain..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 05:30 PM | Show all posts

Reply #81 ardamia's post

wokey noted.. nnt ku melawat blog.. ku melawat selalu tau...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 06:30 PM | Show all posts

Reply #81 ardamia's post

salam ardamia...

kalau dtg mekah jemput la dtg umah yea...last time my hasben ada terserempak dgn ur hasben kat Restoran Felda D'saji....sempat la btegur...heheh... last jumaat pun ada jumpa org yanbu yg dtg buat umrah...rajin betul org2  yanbu turun mekah bila weekend....

apa2 pun byk2 bsabar yea...penuhkan aktiviti...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2008 11:49 AM | Show all posts

Balas #82 lilo_kill\ catat

haha..tok sah le slalu.. blog tak hangat pon..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2008 11:57 AM | Show all posts

Balas #83 wjv2212\ catat

salam akak.. oooooo u ols dah kenal2 ek..
nnt sy dok cari siapala gerangan akk nih..
tu je le xtvt kami diYanbu..every weekend mesti ada yg pi mekah/madinah..jeddah tu kdg2 jek..
nasib baik ada D'saji tu arrr.. dekat sesangat plak dgn masjid.. senang lenang perut dibuatnya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077666s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list