Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
66447
View
991
Reply

[MERGED] Matematik dan Sains in BM or in BI

[Copy link]

Author: carfactor_zro       Show all posts   Read mode

Post time 27-3-2008 05:06 AM | Show all posts
latih dia .thinking ...
banyakkan baca buku in English ....think in English NOT TRANSLATING BM o BI
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 05:09 AM | Show all posts
Originally posted by dainy at 27-3-2008 12:01 AM
...tp bg sesetengah org ia masih jd isu

...umno johor masih lg mahu ia balik kpd asal
...pejuang bahasa pun
...dan ramai lg
walau apa pun patut nyer golongan guru lebih banyak mnyuarakan p ...

u are right...tapi kan bila kita selimutkan mereka dgn pelbagai kemudahan sangat bila pi uni belajaq anatomy and physio in English ..well ada yg score good but when comes in defending pada masa depan esok their viva ...nak explain pun susah dan saya lihat ni amat sayang depa pandai sesangat tapi disebabkan ini depa dipandanga sinis oleh external examiner  yg tak kenal org kita sangat yg kenal bagus sebab depa akan rephrase soalan yg mudah, cakapperlahan lahan dan sebagainya....tapi yg hantu hantu jugak...tu yg geram tu...jgn bagi handicap...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 06:38 AM | Show all posts

Reply #7 mbhcsf's post

maaf cik mbfcsf  - saya tak faham apa yang awak terangkan ini -

boleh tak awak explain dengan lebih mudah lagi --
sungguh saya tak faham apa yang awak tulis --

thanks -
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 07:12 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 27-3-2008 05:06 AM
latih dia .thinking ...
banyakkan baca buku in English ....think in English NOT TRANSLATING BM o BI


..melatih utk bfikir hanya dpt dilakukan dlm bhs ibunda. walau cina, india atau melayu jika diberikan soalan yg sama cthnya soalan sains dlm bi..dlm fikiran mrk ...mrk pasti akan bfikir dlm bhs ibunda masing2 dan cuba mnyampaikannya dlm bi...so mmg sukar utk bfikir dlm bhs kedua atau ketiga cos itu mmg natural...kcuali bg mrk bhs ibunda n bhs kedua (bm/bi) digunakan sejak mrk kecil lg...dan mjadi bhs perantaraan di rmh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 07:43 AM | Show all posts
Originally posted by dexa at 27-3-2008 06:38 AM
maaf cik mbfcsf  - saya tak faham apa yang awak terangkan ini -

boleh tak awak explain dengan lebih mudah lagi --
sungguh saya tak faham apa yang awak tulis --

thanks -


aku pun x faham jugaktp nasib baik aku ada experience tntang tu juga so dpt tangkap sikit2
mksudnya yg dikata tu ttg student kat u yg bljr ttg fisiologi dan anatomi dlm bi...dpt markah baik tp bila masuk dlm bdg pkerjaan x bole nak apply...penilai luar luar pun pndg pandang rendah pd dia orang
pd pndpt aku ini semua cos of mrk kat uni tu ( juga kat sek rndh n mngh skrg) bljr mghafal faktabknnya bljr bfikir n mmberikan idea mngikut acuan otak mrk sndiritu yg susah nak explain semula cos mrk sukar utk bfikir ttg benda yg dipljri dlm bi..wpun sebelum ni dpt score dgn baik

Tp aku hairan jugakcerdik pandai sn n math hari ini asalnya bljr dlm sistem yg lamadan ramai juga yg bgelar Dr..dulunya pun mrk diajar ttg sn/math dlm bhs ibunda mrk pd prgkt sek rndh dan menengahmrk pun mahir dllm bi n bole pegi luar negara jugakso yg pnting di sini mrk belajar bfikir dlm bhs ibunda mrk...dan bhs inggeris pula bhs utk komunikasi dan mncari maklumatapa yg blaku skrg alkaedah pngajarn sn/math nih tunggang langgang dan bercelaru
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 08:42 AM | Show all posts
berbalik kepada sifat kendiri dan tak disuap oleh cikgu?
mungkin tak?
sbb seriusly masa aku kat IPTA yg tuuu dulu, aku dok jadi dictionary.
seniors duk ngutuk aku kata omputih celup tapi depa sakan fail paper BI ramai2. pelik sungguh kaumku ini.
masa sekolah aku pakai both languages walaupun aku nyer SPM was fully BM! (tahun 2000) just to familiarize myself.
aku rasa takde issue kalo sume org nak bergerak kearah kecemerlangan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 08:47 AM | Show all posts

Reply #7 mbhcsf's post

apa yg kita tau kena practice.
perhaps its not good to just swallow everything without proper analytical studies or no discussion at all. mcm pelik, because i assume at university level everyone is expected to pursue their dream hence they'll be passionate and work more towards their achievement.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 09:11 AM | Show all posts

Reply #3 mbhcsf's post

Masalahnya duk tak mahir juga. Cikgu pun ramai yg. mengajar dalam BM, cuma cakap English sikit-sikit sebab diapun tak reti. Ni Cikgu anak saya berdiskusi dengan murid," Bolehkah kita bagi plant tu makan gulai?" Ini belajar tentang keperluan tumbuhan dalam kelas darjah 4. Penolong kanan sekolah kata sekarang murid diberi pilihan samada nak jawab soalan periksa dalam English atau Malay.

   Lagi satu yg. nak tergelak, cikgu sebut 'hut' sebagai 'hood'. Lorat sakan kelas SAins dan Math dlm. English ni. Memeningkan kepala budak yg. boleh berhasa Inggeris. Yg tak boleh, lagilah teruk.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 09:13 AM | Show all posts

Reply #4 dainy's post

Rata-rata aku dengar, guru sakit jiwa hal ni sebab mereka susah nak mengajar dalam B.I. Sebelum penyeliaan, pakat menghafal ayat-ayat  dalam B.I. macam hafal skrip drama untuk berlakon cakap Inggeris dalam kelas keesokannya.. Habis wazir selia, balik asal, ajar campur-aduk bahasa.

[ Last edited by  belanga at 27-3-2008 09:53 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 09:50 AM | Show all posts
Pada pendapat aku, pada dasarnya,  pengajaran Math dan Sains dalam B.I. ni bagus.
Tetapi bila dijalankan ternyata ianya gagal. Guru-guru tidak berkebolehan dan berupaya untuk menyampaikan pengajaran dalam bahasa ini. Murid-murid juga tidak berupaya memahami pengajaran dalam bahasa ini.
   
       Jadi guru ambil jalan tengah dengan cara menyampaikan pengajaran dalam 'bahasa rojak' yg. ternyata menjadikan kelas kelam-kabut dan niat yg. pada asalnya untuk menjadikan pelajar kita mahir dalam bahasa ini gagal.

       Selain dari itu, masa juga banyak terbuang kerana guru sibuk mengajar murid B.I . Sepatutnya dia mengajar Sains, tetapi saya tenguk buku latihan dan H.W. anak saya ada banyak kerja-kerja penterjemahan dilakukan. BUkan terjemah 'Science terminology' sahaja, banyak terjemah  perkataan harian yg tak sepatutnya diajar lagi dalam kelas Sains. Apasal?  Sebabnya nak bagi murid faham. GAGAL! SAINS DAN MATH DALAM B.I. GAGAL!

        INI cadangan saya. Sepatutnya, kalau nak jalankan dasar ini, penyediaan dan kajaian mesti rapi. Sepatutnya sebelum dijalankan dasar ini, guru2 mesti diberi latihan dalam Bahasa Inggeris untuk pengajaran Sains dan Matematik paling kurang 1 tahun, gaji jalan penuh. Bukan hantar guru berkursus seminggu dua saja. Ini soal bahasa, susah ni....

       Murid-murid mesti masuk kelas 'remove'  1 tahun  macam zaman dulu untuk belajar Bahasa Inggeris sepenuhnya. Saya yakin, kalau ia dijalankan dengan betul, matlamat tercapai.

       Ini tidak, duduk atas kerusi empok tu, terfikir saja rasa elok, terus buat. Perancangan, kajian terpeinci tak buat. Masalah orang di atas yg suka cadang itu, cadang ini, nak buat itu,ini , ialah mereka ni ramai yg. bukan 'thinkers  and problem solvers'.

       Pelajar2 kita pun tidak dilatih untuk jadi 'thinkers and problem solvers' macam orang di atas itu juga. Matlamat pergi sekolah dan 'tuition classes' hanya untuk lulus periksa dengan cemerlang dapat semua A bukan untuk menuntut ilmu dan belajar untuk menjadi 'thinkers, problem solvers and good leaders'. Sebab tu ramai graduan kita 'low quality'.

        Aku betul2 'fed up' dengan sistem pendidikan kita. Selagi rakyat tak sama-sama berusaha ke arah 'education reform' , selagi itulah masalah kualiti pendidikan di sekolah di negara ni duk di takat ini, malah akan jadi semakin teruk lagi.

[ Last edited by  belanga at 27-3-2008 09:55 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 11:09 AM | Show all posts

Reply #15 belanga's post

..saya setuju dgn byk pendapat awak. dasar ini perlu diperbincangkan oleh semua pihak dgn lebih mndalam terutama mndpt maklum bls drpd pihak guru dan kesatuan guru......cos mereka yg melaksanakan dasar ini di sekolah. segala kelemahan, kecacatan dan buruk baik hasilnya maka mereka juga yg akan dipersoalkan..sebab tu ramai guru sn.math yg separuh gila...walaupun tdk gila pd hakikat sebenar..

[ Last edited by  dainy at 27-3-2008 11:12 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 12:00 PM | Show all posts
batch aku yg pertama guna B.I utk SPM
pada aku math ngan science dlm B.I
x de lah susah sgt klu kita belajar dari awal
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 11:41 PM | Show all posts
Originally posted by daigo_tiga at 27-3-2008 12:00 PM
batch aku yg pertama guna B.I utk SPM
pada aku math ngan science dlm B.I
x de lah susah sgt klu kita belajar dari awal


...bg ko mungkin xder masalah..mungkin lg fresh n tdedah dalam bi dgn lebih baik...tp ada ramai guru yg mhadapi mslh...yg tlatih dan dididik dlm bm utk mngajar sains dan math..tiba2 dasar tu berubah dan mereka ini dberi kursus 2-3 minggu sahaja utk mahir sepenuhnya mngajar mnggunakan bi..ko bayangkan betapa kelamkabut nya guru2 ini..dah ler bi mrk berterabur..ini pula nak mngajar lg..walaupun kemahiran dan pengetahuan mereka dianggap pakar..tapi kekangan bahasa myebabkan ilmu yg dberi tdk sampai kpd pelajar...kalo subjek sains mmg ler guru kena banyak bcakap cos ada part yg hanya melibatkan teori dan mesti disampaikan kepada pelajar dengan sempurna dan berkesan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 08:42 PM | Show all posts

Reply #160 pritty33's post

sabar.....anak sy pun macam tu jugak.
ujian bulanan pertama.....betul2 cukup makan untuk maths (masa year 1). Bagi maths paper 1 mmg takde masalah sebab jelas. yang bermasalah ialah paper 2 (soalan panjang) mereka tak faham, bukan tak boleh buat. Ini cara saya.

Jangan marah dia, sebaliknya latih dia lagi, berikan latihan tambahan di rumah. Guna terms english, tunjukkan keywords...kalau ini maknanya ini...saya dah beli banyak buku latihan maths dan dapati  soalan maths untuk murid sekolah rendah ni hampir seragam ayat dan term yang digunakan (untuk soalan panjang)...so ada keywords yg boleh kita bagi pada anak agar mereka boleh trace kalau ada keywords ni, maknanya operasi tambah, tolak dll.

contohnya,
jika ada word altogether = tambah
jika ada word left = tolak

tapi anak2 kena selalu juga didedahkan dgn pktn seperti remove, add, subtract, take off, take away, sold, bought dll. Saya berikan anak saya latihan setiap hari untuk maths sekurang2nya 1 jam....selalunya lebih. Siang sblm ke sekolah (sbb sekolah ptg) 1 jam dan malam biasanya lebih drpd 1 jam. Hasilnya memberangsangkan. untungnya saya tidak bekerja. tapi kalau bekerja pun, gunakan waktu malam sebaik mungkin. suruh anak makan dalam jam 6-7 mlm kerana otak akan aktif selepas 2 jam makan. Apapun janganlah paksa2 sgt anak tu sbb dia kecik lagi. anak saya pun baru tahun 2 tapi kita kena tegas sikit.....Lazimnya saya buat macam ni

"anak boleh buat ini (cth main game) tapi buat ini (latihan) dulu lepas ni nak main game berapa lama pun x apa" atau " nak beli mainan....ok boleh tp janji kena rajin belajar", tapi kita kena follow up la.....bebudak kan...mana dia ingat.

hasilnya, anak sy familiar dgn keywords yg saya bimbing tu dah faham term2 yg digunakan. Skrg, saya dah kurangkan masa belajar dia sbb saya kesian juga pd dia, masih kanak2. ada masanya saya biar je dia tgk tv. Skrg, dia dapat A dalam maths dan sains. ujian bulanan baru  ni dia dapat 5 A. alhamdulillah....slowly. harap makin meningkat prestasi dia.

tebbi

[ Last edited by  cinattebbi at 28-3-2008 08:44 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 12:34 AM | Show all posts
Originally posted by daigo_tiga at 27-3-2008 12:00 PM
batch aku yg pertama guna B.I utk SPM
pada aku math ngan science dlm B.I
x de lah susah sgt klu kita belajar dari awal


kalau budak tu minat tak pe.... memang senang diajar/dibiasakan dari awal......
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 10:12 AM | Show all posts

Reply #172 daigo_tiga's post

Kita kena fikir juga tentang budak2 kampong yg ibubapa bukan berpendidikan tinggi di mana penggunaan BI di rumah tak dak langsung. Belajar lebih awalpun, susah bagi orang begini.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 10:14 AM | Show all posts

Reply #155 elnor_81's post

Kesian, kalau kelas ni dalam BM tentu budak2 berseronok  berdiskusi bersama guru dan teman2 dan dapatlah mereka ilmu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 11:03 PM | Show all posts
Originally posted by belanga at 30-3-2008 10:14 AM
Kesian, kalau kelas ni dalam BM tentu budak2 berseronok  berdiskusi bersama guru dan teman2 dan dapatlah mereka ilmu.


..mmg bdk2 dah hilang keseronokan bljr...time bljr pun mrk berinteraksi sesama mrk dgn mnggunakan bm...dan apabila guru sekali-sekala mnggunakan bm utk memberi respon kpd mrk..mmg mereka amat mnghargainya...tp jelas mrk belajar sains dan math lebih kpd mnghafal...bkn berfikir dan mnerokanya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2008 11:08 PM | Show all posts
kembalilah ke pangkal.. kalo bukan kita memartabatkan bangsa dan bahasa kita... who else?????????:@ :@ :@
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2008 01:04 AM | Show all posts

Reply #179 fiyass's post

....aku mmg sgt2 setuju...aku dah buat survey sndiri...dlm 10 or guru...9 mmg mmg setuju ia balik kpd asal...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080634s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list