Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
65922
View
991
Reply

[MERGED] Matematik dan Sains in BM or in BI

[Copy link]

Author: carfactor_zro       Show all posts   Read mode

Post time 27-1-2008 03:34 PM | Show all posts
lagi suka belajar maths n science in english.

tapi tolonglah.cekgu2 sumer tak reti nak ajar in english.
naik menyampah pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 06:25 PM | Show all posts
skang lecturer2 yg ajar sy for math in KPLI pon ckp benda yg sama... one of the lecturer kata...kalo nak improve sgt BI... ajar semua skali in BI.. ni tak...for those two subjek tu in BI...pastu subjek lain dlm BM blk... buatkan bdk2 makin kompius aja.... dan dgr diorg cita pon mcm u all maybe thn dpn ajor Math in BM blk huhuhu... tp still, sbb lom confirm... kami skang kena jugak laa blajo semua sukatan Math dlm English jgk....huhuhu.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 06:41 PM | Show all posts
walaupun kroit lemah math.. tapi BI power..

kroit rasa baik kekalkan math and science in BI.. (science pon power, highest lagi tuu.. )
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 09:17 AM | Show all posts
masalah mac satu aje.

my std 3 girl and std 2 boy belajar maths and science in English. Jika 2009 tukar in BM, kesianla they all nak memahami istilah BM pulak. Pening budak2 tu nanti. Kejap ajar cakap ayam, kejap ajar dalam bahasa itik. Anak mac bukan bahan experiment tau!!!!! :@

Why not, sapa dalam std 1 in 2009, maths and science in BM. Yang dah std 2 and above, continue dwi bahasa. So takda sapa yg teraniaya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 09:50 AM | Show all posts

Reply #19 Makcik_WOK's post

Setuju, tetapi elok juga diteruskan sebab anak-anak dah biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by ah_mao at 27-1-2008 03:34 PM
lagi suka belajar maths n science in english.

tapi tolonglah.cekgu2 sumer tak reti nak ajar in english.
naik menyampah pulak.


Memang betul, bagi guru yang lemah English memang amat tertekan dengan dasar kerajaan ini. Jangan salahkan cikgu, kerana bukan semua cikgu mahir English...
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2008 11:47 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2008 11:19 PM | Show all posts
dgr2 mcm tu la. actually kalo kekal dalam english memang hancus! budak2 pedalaman ni problem nak menguasai english. pada aku lebih baik peruntukan
yang dah dibazirkan tu digunakan untuk memperbaiki mutu bahasa inggeris murid. lagi bagus..at least concentrate satu..memperkasakan english
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2008 12:18 AM | Show all posts
siapa yang jadi cikgu tau la apa masalah PPSMI ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2008 08:38 AM | Show all posts
Originally posted by zul_bachok at 31-1-2008 12:18 AM
siapa yang jadi cikgu tau la apa masalah PPSMI ni



mak2 yg follow benda ni pun tau gak....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2008 10:21 AM | Show all posts
SETUJU BENO......................................
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 10:03 PM | Show all posts
What's happening is the dissolving of mathematical and scientific talents. Those very smart and highly intelligent people.

Instead we have mediocre student with little scientific and mathematical abilities surpassing more talented and gifted students. just becasue they are good in english.

Tengok saje dalam tred ni. Pelajar yang sepatutnya jauh lebih hebat dan berbakat dari segi logik, analisis dan kreativiti habis tewas dengan pelajar yangberkebolehan sederhana dalam mate & sains sebab mereka lebih cekap dalam bahasa inggeris. Lepas tu pelajar yang kurang berkebolehan ini boleh pula mendabik dada dan berbangga dengan keputsan baik dalam sains dan mate sedangkan bakat dan kebolehan mereka sebenarnya bukanlah sebaik mana.

Ridiculous!

It's really hard to find 'even one' student who has good enough commands of the english lang... even supposedly those who talk in english at home.EvenintheheartsofPJ.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 01:57 AM | Show all posts

Reply #24 my-alja's post

hurmmm... da buat ketas keje dah, tukang buat siap present lagi kat unesco. hasilnyer... org unesco ketawakan si tukang present. malu si tukang present tu tau tak sbb sia2 kena lecture kat unesco pulak tu. balik mesia, si tukang present citer balik apa yg berlaku kat *******, asalnya apa yg unesco cakap, itu yg akan dilaksanakan tapi... paham2 aje lerr... da buat kajian pun kalo da mmg keras kepala tu elok humban je...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 01:59 AM | Show all posts
bab perlaksanaan nanti, mcm2 adjustment akan kuar... mmg tak de sape nak bela nasib anak2 kita kalo bukan kita sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 06:52 AM | Show all posts
heh heh heh dari awal permulaan pelaksanaan lagi aku dah tgk ia takkan kekal lama..

masalah pertama.. guru tak bersedia.. ia dilakukan dalam keadaan begitu tergesa gesa..

masalah kedua.. guru tetap ngajar dalam BM hahahaha aku cikgu aku taulaa.. kalau budak dok understand understand jaaa konfirm ada sesuatu tak kena... masalah berikutnya.. masalah budak kampung.. budak kampung nih lebih tak berdisiplin sikit.. depa anggap gi sekolah untuk main jaa.. so english bagi mereka mmg teruk.. ditambah lagi dgn mathematics yg dalam bahasa melayu pun mereka dah teruk.. langsung jadi teruk.. hahaha.. budak yang boleh lulus langsung fail.. budak yg fail takdak harapan langsung nak lulus.. dan byk lagi masalahhh.. ngajar guna lcd tu pun alahaii.. ngaruutttt... chalk n talk is still the best method of teaching..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 11:09 AM | Show all posts
nak wat mcmna! pendidikan pun dicampurkan dengan politik. yang jadi mangsa generasi kite. sebenanye mereka yang buat dasar ni tak tgk di peringkat
bawahan apa implikasi kalo diteruskan P&P dlm BI. patutnye duit yang diperuntukkan untuk P&P dlm BI tu digunakan untuk memantapkan english di
kalangan murid. tak le membazir. tumpukan pada satu2 bende. ni semua nak kaut..tamak!
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 06:27 PM | Show all posts
haih.. cam kena kutuk jew..

baik kekalkan science and math dalam BI, nanti nak kena belajar balik dalam bahasa Melayu, fenin-fenin.. lagi2 maksud "DNA" tuh.. eeiii..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 09:00 PM | Show all posts
kalau ikut kajian yg dibuat hanya 15% je yang boleh menguasai math and science dalam bahasa Inggeris...selebihnya?

tujuan awal pengajaran math dan sains dalam BI sbb nak murid2 lebih menguasai BI...kalau fikir-fikir balik sepatutnya mantapkan kemahiran komunikasi dalam BI..yang jd mangsa budak2 la...ni la akibatnya kalau "yang sakit kaki tapi yang di ubatnya tangan"

eloklah kembali dalam BM kesian budak2, terutamya kat pendalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 11:08 PM | Show all posts
Anim pn setuju sgt if math & science in bahasa...lebey telus nk ngajar budak2..cikgu x susah...budak2 pn x susah..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2008 03:36 PM | Show all posts
walo aku penyokong Tun.M, tapi ide dia yang ni mmg aku tak berkenan dari awal

tak adil untul pelajar luar bandar khususnya...hanya kerana tak berapapandai english, habis seret subjek teknikal pon jadi tak pandai jugak.bila dah tak paham, minat nak belajar boleh luntur. pada aku, ajar mathn sains dalam english untuk bebudak sblm masuk univ lagi byk kelemahandari keburukan   
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.618539s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list