Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
65923
View
991
Reply

[MERGED] Matematik dan Sains in BM or in BI

[Copy link]

Author: carfactor_zro       Show all posts   Read mode

Post time 25-1-2008 11:47 PM | Show all posts

Reply #4 ijad_adiputera's post

saye stuju skali....
ade bantahan???
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2008 11:51 PM | Show all posts
aku bantah!!! sebab bila kita belajar in english, takder masalah bila kita nak belajar kat luar negara nanti...kita takkan ter-confuse dengan istilah
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 12:06 AM | Show all posts
inilah akibat apabila pendidikan di politikan

dilaksanakan secara tergesa2...............
pengakhirannya .............
menampakkan kecelaruan sistem itu sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 12:08 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by Urban_Iz at 25-1-2008 11:51 PM
aku bantah!!! sebab bila kita belajar in english, takder masalah bila kita nak belajar kat luar negara nanti...kita takkan ter-confuse dengan istilah
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 12:43 AM | Show all posts
Originally posted by ijad_adiputera at 25-1-2008 11:30 PM
Kalau korang nak tau, masa aku skolah rendah dulu, BI aku memang teruk gilerrr...!! Malu aku kena ketawa dgn mmber2 sekelas... Lepas tu, aku tekad nak belajar BI betul-betul sampai aku pan ...


masalahnye dak2 zaman skang ni xde yg rajin cm ko. byk sgt peelnye.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 12:50 AM | Show all posts
Originally posted by ijad_adiputera at 26-1-2008 12:08 AM


It's good for you actually. Di Malaysia, ko belajar dalam istilah BM. Bila kat luar negara, ko belajar dalam istilah BI pula. Maknanya, istilah dalam BM ko tau, dalam BI pun kau tau.... In ot ...

terus terang aku cakap, kalau cikgu aku cakap istilah Maths atau Scince dalam BM, memang aku blur...

lagi satu, kalau lah betul menteri
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 01:38 AM | Show all posts
Bahasa Jiwa Bangsa
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 05:46 AM | Show all posts

Reply #11 Urban_Iz's post

cadangan memansuhkan pengajaran Sains dan Matematik dalam BI sebenarnya dilakukan kerana melihat keputusan peperiksaan yang semakin merosot sejak ia diperkenalkan...

mmg ada org kata belajar dalam BI lebih senang... tp masalahnya yg berkata begitu hanya segelintir pelajar sahaja... tp majoriti pelajar lain terkial2 kerana terpaksa belajar dalam BI sekaligus mewujudkan perasaan malas belajar...

budak2 kelas elit mmg takde masalah belajar dalam bahasa apa pun.. tp kalu budak2 kelas sederhanan atau belakang.. bile belajar dalam BI mmg takleh ikut... diorg tak faham apa kehendak soalan...

Mereka terpaksa belajar 2 perkara dalam satu .. belajar sains dan matematik dan dalam masa yg sama perlu memahmi BI dgn baik...

baru2 ini di sekolah terengganu baru buat peperiksaan.. dan sedikit menimbulkan kejutan kerana matematik menjadi subjek kritikal plak.. ramai yg tak lulus
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 07:17 AM | Show all posts
Cintailah Bahasa Kita
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 03:24 PM | Show all posts
prof ungku aziz ada cakap dgn sains + matematik dlm bm bukan shj kita tunjuk kita memartabatkan bahasa malaysia tapi juga vocabulary kita bertambah sbb mudah nak switch terms BI-BM-BI.
bayangkan belajar tinggi kat luar negara, sudahnye balik mesia gak kan nak kawin, keje sume so bila keje local mesti juga BM kan?

w'pun zaman aku abes seklah dulu guna BM utk sains + math aku tetap rujuk further pakai Advanced Math + Science english versionnyer and text book seklah dlm BM. i got used to both worlds!

kerajaan nyer tindakan agak terburu2 gak. konon glocal lah, global lah. tengok, anak2 muda jadi mangsa
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 10:08 PM | Show all posts
waaa... sedeynye aku... napa la zaman kitorg ni br diorg nk tukar2 bahasa... maknanya selama ni kitorg ni hnya jd bahan kajian je.. byk ilmu aku daa rugi... skrg dh form 5... dh nk abis skola... rasanya yg masok dlm otak utk 2 subjek ni hanya 1/4 je... kesal dengan tindakan terburu-buru ni... mcm mn la nasib kitorg nnt lps abis spm...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2008 10:37 PM | Show all posts
x payahlah tukar balik ke bm.. aku suka lagi belajar dalam bi.. sng nanti bila dah masuk u.. ini bukan soal memertabatkan bahasa bagai..kalau cemni makin ramailah bdk2 lepasan sk tak reti cakap bi..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 12:02 AM | Show all posts
We lost so many mathematical and scientific talent in "the 6 years time"...

Those that could be but never be...

These talents are surpassed by some mediocre mathematical and scientific mind who simply have greater commands of English, and so, the excellence...
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 12:06 AM | Show all posts
kalau nak meningkatkan penguasaan BI, pengubahsuaian perlu dilakukan pada kurikulum BI itu sendiri dan bukannya subjek Sains dan Math.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 02:59 AM | Show all posts
aku sokong
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by Makcik_WOK at 27-1-2008 12:06 AM
kalau nak meningkatkan penguasaan BI, pengubahsuaian perlu dilakukan pada kurikulum BI itu sendiri dan bukannya subjek Sains dan Math.


setuju...ubah cara pengajaran dan penyampaian subjek tu sendiri bukannya pergi kacau subjek lain...

tapi biasalah, org politik dlm negara nie macam master mind dlm semua isu....w/pun dia tak pernah duk mengadap budak2 dlm kelas....cuba serahkan isu2 camni pd mereka yg mahir, buat kajian terlebih dahulu....

w/pun anak2 bandar takde masalah memahami BI, tapi kena ingat...majoriti melayu adalah masih org2 luar bandar....kita diskriminasi anak2 nie seawal masuk sekolah, SADIS btol sistem pendidikan dlm negara nie
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 11:20 AM | Show all posts
kalau tak salah saya, PPSMI ni dulu orang pertama yang mengutarakannya ialah bekas PM. so, semua orang kena ikut, bukan soal menteri2 nak tunjuk hebat masing2.

kalau tak salah saya, Dato' Hisyamuddin pernah kata, sama ada PPSMI akan diteruskan atau tidak bergantung kepada keputusan peperiksaan awam hujung tahun ini.  yang nampak sekarang desakan ke arah pemansuhannya makin hebat.

pada pendapat saya....

ada pro dan kon..

pro..
- anak saya dah guna istilah sains dalam english dan tak tau apa istilahnya dalam bm

kon...
dia hanya tahu istilah, dia tak tahu comunicate dalam english

pro...
budak bandar memang takada masalah pun

kon...
berapa nisbah budak bandar ngan budak kampung. budak kampung lagi ramai. pengalaman di sekolah saya...lagi dua minggu nak exam, ada seorang budak tanya...sains ada kertas dua ke cikgu...kesimpulannya ...dia tak faham apa pun yang dia belajar sepanjang tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 01:20 PM | Show all posts

Reply #22 cikguhani's post

setuju...

setuju sgt2  
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 02:26 PM | Show all posts

Reply #22 cikguhani's post

PM tu bukan menteri ke cikgu?

tak kisahlah awak PM ke apa, kalo nak buat sesuatu benda yg besar camni...buat dulu kertas keje, pangei segala prof, turun padang dan buat kajian...

budak2 kat UK nak ubah menu sekolah punnnn...ambik masa bertahun nak direalisasikan ...isu nie berat, masalah dgn negara kita nie..asal awak PM, semua org takleh bantah....professional opinions semua dia taknak dgr sebab dia PM....ungku aziz pun bukan setuju dgn perlaksanaan nie, ada dia dengar pendapat org tu....padahal pak ungku tu prof.diraja....
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2008 02:40 PM | Show all posts
sedihlah saya dgn tindkn terburu2 niii... mn tak nya.. masa zaman kitorg kena bi. then dah nk abis skola (f5 dis year) br nk tukar balek ke bm... rasa mcm x adil jee... terok btol la!!... kalau nk tingkatkan bi, x pyh usik subjek lain.. sub bi tu yg ptt dipertingkatkan lg... sbgi cth negara maju sperti jepun.. guna bahasa sendiri.. lagi maju... x ke gitu? tlglahh.........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098222s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list