Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
65918
View
991
Reply

[MERGED] Matematik dan Sains in BM or in BI

[Copy link]

Author: carfactor_zro       Show all posts   Read mode

Post time 13-11-2007 09:18 AM | Show all posts
Originally posted by sibel at 12-11-2007 06:03 PM
they have to start somewhere .... else .. it just looks nice on paper


agree. I was just wondering, it started 5 yrs ago..... so hows the report card now?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2007 12:09 AM | Show all posts
kalau nak mula kena mula dari bawah semula lah jawabnya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2007 02:35 AM | Show all posts
untung la dak2 skarang blajar Math & Sc dlm BI..  kalo le time aku sek dulu blajar dlm BI, sng sket study kat u..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2007 11:51 AM | Show all posts
lagi2 sape2 yang study kat uitm kan.... semua dalam english....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2007 10:19 PM | Show all posts
aku a bit sceptical bila ide2 tu dtg dr mulut ahli politik

pepun doa yg terbaik buat semua...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 02:31 AM | Show all posts

Reply #35 macademia's post

Not in a short time but the teachers must prepare and alert that by improving teaching method and skills will help them and the pupils too.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 03:22 AM | Show all posts

Reply #36 musang_pulut's post

Apa yg berlaku skg, standard inggeris yg digunakan dlm pengajaran sc/math lebih tinggi drpd pelajaran BI yg di ajar. Cikgu yg mengajar Sc/Math pon Ing mcm hampeh
[quote]

Tak dinafikan, bahasa Inggeris yg digunakan memang tinggi. Insya Allah, ada masa nanti saya cuba tengok Inggeris di UK nie. Level macam mana. Simple and plain English for math?

Cuma lebih baik lagi jika sekolah adakan lagi satu slot utk English yg tumpukan tatabahasa (grammar).
Math n science nie penting sebab teknologi begitu pantas
Sepatutnya mengajar math n science in english jadi lebih menarik minat murid-murid
bukan menyebabkan mereka takut  dan tak yakin. Pupukkan minat sejak di bangku sekolah rendah
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 03:32 AM | Show all posts

Reply #37 initrah's post

Fikir jangka masa panjang next 10-15 years.

Yang jadi masalah teknik pengajaran dan pembelajaran. Ingat tak? Kita nie pun bab-bab math n science tidak lah sehebat mana walaupun guna bahasa ibunda. Cuba peratikan chinese, mereka ada cara mengajar math hingga ramai anak-anak berbangsa tionghua nie bijak dan mahir math.

Bila gomen implemen BI in math n science - patut digunakan sebaik mungkin dan teknik mengajar kena tingkatkan. Guru perlu kreatif dlm pengajaran. Budak-budak nie ramai yg phobia dengan angka. Bahasa tuh alasan saja.

Angka adalah angka tetapi bagaimana kita terjemahan angka itu?

Percaya laa budak2 nie nanti, mereka lebih baik daripada kita.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2007 03:35 AM | Show all posts

Reply #43 chuckiey's post

tau takpa... itu yg selalu saya fikirkan... demi masa depan anak-anak kecil ini.
Susah susah dahulu, senang kemudian
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2007 01:02 PM | Show all posts
aku tataulah apa akan jadi kat bakal anak-anak aku bila masuk sekolah nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 04:15 PM | Show all posts
2 pai J.. dalam english ape ek..

aku tak ngajor maths
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 04:24 PM | Show all posts
bila naik menteri pelajaran baru nanti akan ada benda baru yg akan diperkenalkan...sudahnya budak2 la yg jadi mangsa...
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2007 10:33 PM | Show all posts

Reply #43 chuckiey's post

kalo you dulu blaja maths n science in BI, belum tentu you berjaya masuk U....

mt n sc in BI ni menjadikan jurang makin lebar..murid pandai makin pandai, murid lemah semakin lemah....

dulu2, pelajar mrsm dipilih berdasarkan agregate dlm SRP dan juga result MT n SC...bukannya result BI...bila masuk MRSM, ada streaming utk kelas BI...yg terror BI satu kelas, yg lemah BI satu kelas...yang pasti SEMUAnya mmg pandai mt n sc....meaning, walaupun lemah bi, mereka masih boleh score mt n sc coz blaja in BM..and ramai yang gi oversea....

tapi kalo blaja mt n sc in BI???
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:09 AM | Show all posts
Masuk sorang menteri pelajaran.. tukar dasar lain.. dahh habis buku teks pun kene tukar.. ( kontrak buku teks lagi masyuuukk).. laa ni english & Maths.. ( masyukk lagi supplier notebook / Cd Cd) hahaha.. masing masing nak makap duit rakyat.. aduhai.. hancurla kalau gini .. jadi mangsa eksperimen budak budak.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 12:10 AM | Show all posts
Page mendapp
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2007 10:31 PM | Show all posts
English a burden for rural kids

GEORGE TOWN: The use of English to teach Science and Mathematics at primary schools needs to be stopped.
In making the call yesterday, Health Ministry parliamentary secretary Datuk Lee Kah Choon said many rural pupils were finding it hard to cope.


He wanted the Education Ministry to revert to the use of Bahasa Malaysia or vernacular languages instead.

Lee said he saw first-hand how students in a rural area in Sarawak struggled to learn the subjects in English.

"I discovered that these pupils had to work twice as hard as they first had to understand the language before they could learn the subjects," he said after commending the 213 UPSR top scorers in his constituency.
Each of the students, who had scored straight As, received a RM50 voucher for school uniforms.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 07:11 AM | Show all posts
biar susah sekarang untuk belajar dalam BI

untuk kesenangan masa depan...

tapi ramai yang pikir untuk senang sekarang dan senang masa depan

camne nak maju asik pikir nak senang memanjang...

kalo tak susah dulu, camne nak tengok hasilnya...

ni la salah satu kelemahan sistem pendidikan yang hanya berorientasikan peperiksaan
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 08:03 AM | Show all posts

Reply #57 orang_letrik's post

orang letrik patut perasan.. lepas sorang menteri pelajaran.. sorang lagi masuk tukar dasar.. nak buat nama konon.. sambil tu bagi kroni supply barang bagi projek baru...

aku pendidik, aku tahu bagaimana kesannya akibat dasar tunggang langgang nih.. dasar bukannya ikhlas nak membangunkan pendidikan tapi dasar nak mengkayakan kroni dan menghuru harakan sistem..

banyak ketidak adilan berlaku yg mengakibatkan wujud situasi tak menyenagkan.. i.e gaji guru sains/ matematik lebih tinggi,  cola yg tidak sama rata etc etc.. dari pelajar pulak.. wujud jurang perbezaan bertambah lebar antara pelajar luar bandar dan bandar bila sistem ini dijalankan.. nak improvekan inggeris budak kampung bukan menambah beban mereka.. tapi panjangkan masa subjek b.i mereka.. banyakkan bacaan b.i untuk pelajar sekolah.. wujudkan sesi bacaan b.i etc etc..

hanya pandangan aku...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 09:29 AM | Show all posts

Reply #58 kermittx's post

yep..dasar yang memainkan peranan utama

kalau asik nak berubah dasar je...sampai bila nak berjaya

pada aku, setiap orang/ pelajar tu ada potensi tersendiri untuk belajar dalam BI

tapi yang membezakan hanya lambat atau cepat je.

kalau masuk alam pekerjaan pon (tak semua la) sangat memerlukan penggunaan BI

sebagai medium berkomunikasi antara satu dengan yang lain...

apetah lagi kalo yang bercita-cita nak keje dengan international company

just my 2 yen
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2007 11:15 AM | Show all posts
sistem pendidikan msia ni selalu berubah2....tak pernah fix....kejap2 tgk negara lain, pastu tukar....selang berapa tahun, tgk negara lain, tukar lagi....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098919s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list